Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579112 razy)

Offline Andrzejpl

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2940 dnia: 04 Maja 2022, 19:13:19 »
ok zaleje teraz 5W30 a póżniej przejdę na 0W20
Kompletnie bez sensu.  Jeżeli jadłeś kanapki ze spleśniałym pieczywem to następną wybierzesz z takim trochę mniej spleśniałym, aby twój układ pokarmowy uniknął "szoku", czy może jednak taką całkiem świeżą?
Wow zdębialem bardzo fajne porównanie 0W20 lejemy to teraz tylko jaka marka oleju

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #2941 dnia: 04 Maja 2022, 19:37:53 »
Ja uważam, że tańsze ale wymieniać co 10tyś, teraz wymieniłem na Eneos 0w20 ultra.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2942 dnia: 04 Maja 2022, 20:06:55 »
Co do "płukanek" to z opisów ich zastosowań i konsekwencji dość niezbicie wynika, że służą głównie do wypłukiwania zawartości portfeli.

naprawdę?
https://www.youtube.com/watch?v=2CuKzeQKI1w
https://www.youtube.com/watch?v=kk9vJUgY4fk
jest tego dużo więcej

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2943 dnia: 04 Maja 2022, 20:30:52 »
Co do "płukanek" to z opisów ich zastosowań i konsekwencji dość niezbicie wynika, że służą głównie do wypłukiwania zawartości portfeli.

naprawdę?
https://www.youtube.com/watch?v=2CuKzeQKI1w
https://www.youtube.com/watch?v=kk9vJUgY4fk
jest tego dużo więcej
Zdaje się że nie rozmawiamy o problemie z kompresją tylko auto jeździ i nic się nie dzieje, więc wystarczy przejść na zalecany olej i nic się nie stanie.

Pisałem o sytuacjach, gdy ktoś zrobił płukankę, zalał nowy olej, ten po kilku tysiącach zmienił kolor na czarny, więc kolejna wymiana albo dwie,  w efekcie zamiast za jedną wymianę oleju zapłacił za płukankę i 2-3 wymiany.  Skąd efekt czarnego oleju to chyba nie muszę tłumaczyć?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2944 dnia: 04 Maja 2022, 21:45:06 »
Zawsze dużo lepszy od półsyntetyku.

Tylko przypomnę że 0w20 to też  wiekszosci polsyntetyki.
Mylisz pojęcia dodatków a lepkości.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2945 dnia: 04 Maja 2022, 23:04:39 »

Jak 0W20 to półsyntetyk to jak nazwać 10W40 ?
Wiedziałem że temat oleju to temat nie do wyczerpania. Tak można ciągnąć bez końca wszystkie informacje i mity często sprzeczne ze sobą.
Każdy ma swoją wiedzę na ten temat i swoje preferencje.
Gorzej jak ktoś nie zabardzo się orientuje co wlać i się zapyta na forum to dostanie 100 odpowiedzi często sprzecznych ze sobą.
Wtedy najprościej otworzyć instrukcję i zastosować się do zaleceń producenta.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2946 dnia: 04 Maja 2022, 23:24:07 »

Podział syntetyczny / mineralny uległ zatarciu.  Z jednej strony nie da się zrobić 100% syntetyku, bo bazy syntetyczne są kiepskimi rozpuszczalnikami i przy obecnej liczbie dodatków uszlachetniających muszą mieć domieszkę mineralnych.  Z drugiej strony pojawiły się technologie zaawansowanego hydrokrakingu czy GTL pozwalające na uzyskanie parametrów porównywalnych z bazami syntetycznymi.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2947 dnia: 04 Maja 2022, 23:41:02 »
Półsyntetyk 10W40 miał ok. 30% bazy syntetycznej. 5W30 czy tym bardziej 0W20 zawszę będzie miał lepszą bazę i lepszy pakiet dodatków. Tu nie chodzi tylko o różnicę w lepkości.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2948 dnia: 05 Maja 2022, 00:47:28 »
Wymień przynajmniej na syntetyk 5W30.

Nie no jak, zalecany jest 0W20 i Toyoty na nim miliony km robią wszędzie i dla każdego taki dobry je panie. :grin:

Ravenol bo ma dobre opinie i parametry

No i cena też przednia (bo z UK i brexit), tym bardziej jak kolega nie wie jeszcze co i jak w tym aucie. :|

do silnika 1.6 mimo że 0W20 jest zalecany to już nie jest wyborem koniecznym

może być trochę zbyt duzy szok dla silnika po takim przebiegu przejście z 10W40 odrazu na 0W20.

Dwa kluczowe słowa, koniecznym i szok, a zalecenia gdzie. :-( Bez sprawdzenia to nic nie jest koniecznego, ani zszokowanego.   

Jak masz inne zdanie to napisz ale nie musisz odrazu wszystkich wyzywać od debili.

Popieram, puki się nie powie sprawdzam to nic nie wiadomo. Ale jak pamiętam to ty kolego przytaczałeś przykłady na 0W20 i miliony km, więc... :laugh:

Nie rozumiem jeśli producent zaleca 0W20 to po co w ASO lali 10W40 olej regularnie wymieniany co rok

Bo pewnie masz po flocie auto, a 10W tańszy i tu masz odpowiedź, która flota się martwi o silnik w latach. A najlepsze są tezy w oparciu o flotowe zasady.

olej 0W20 może mieś większe właściwości myjące od 5W30

Olej nie myje, jedynie może powodować mniejszy syf, ma zadanie utrzymania syfu w sobie, ale trzeba by wiedzieć kiedy to zachodzi w danych warunkach. Przeholowanie grozi odkładaniem syfu. Niższa lepkość może jedynie odetkać coś, lub ukazać problem po 10W i tyle.

szkodliwości dla silnika jeżdżonego na 0W20.

Czysta hipokryzja, sam polecasz 5W30, a tu umywasz ręce od braku stosowania się do zaleceń. Nie zganiaj więc na innych.  :shock:

tańsze ale wymieniać co 10tyś

Prawda. <brawo>

Gorzej jak ktoś nie zabardzo się orientuje co wlać i się zapyta na forum to dostanie 100 odpowiedzi często sprzecznych ze sobą

Bo to temat rzeka i wszystkiego nie wiemy. Mało, na palcach jednej ręki można zliczyć by pełne syntetyki. To stare formulacje i obecnie HC górą, bo tańsze i jednakowo przechodzi testy. Schody mogą się zaczynać względem warunków miernych jak i ekstremalnych. Są i 10W30 bardziej syntetyczne od 5W30, ale wtedy inny koszt takiego oleju, ogólna tendencja jest na + dla 5W30 w przystępnych cenach. Nawet w 0W20 nie ma pewności co do syntetyczności, powinna być lepsza niż w 5W30, ale nie wszystkie tak mają.

@Andrzejpl

1. Co widzisz pod korkiem wlewu oleju ?
Jeśli jest syf, to nie kosztuj się na Revenol.
2. Nie wiadomo czy silnik bierze i ile oleju.
3. Popłukać przy zmianie z 10W na 5W warto, choć nie ma konieczności ponoć. A ja płukam co wymianę i OK. Tylko nie płukanki ala market za 8-12pln. To postojowe, a są jeszcze takie do jazdy na interwał, ale wiedzy jest za mało na to teraz.

Jeśli jest syf, pije olej wyraźnie, to trza popłukać, a nawet skrócić z 2 interwały i koniecznie 5W30, 10W to przesada. To już jest mniejsze zło, taki środek i oczko nad zaleceniem. Zalej tani olej w tym czasie, choćby zwykły Shell HU 5W30, a nawet Specola Gold, nie powiem na ten olej niczego złego. Pierwszy to jakieś 120 płaciłem, a Specol po 74pln. Tylko teraz ceny są "lepsze" pewnie, ale to nadal nie koszt Revenola. A na płukanie i krótkie interwały przyjemne koszty. Dalej w Twoich warunkach, które nie opisałeś, więcej może tylko powiedzieć jedynie podstawowa analiza oleju. Działaj i jak coś pytaj.

Jestem po testach oleju z drugiego auta. Był Shell i w 7kkm, przy 2.2% paliwa w oleju już jest wyraźny spadek o klasę lepkości. O ile w Auris spadek był na górną granicę 5W20, o tyle w tym aucie już jest wyraźnie 5W30. A wystarczyło 8mc jazdy i to w perspektywie miasto/trasa 50/50.     

« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2022, 01:07:46 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2949 dnia: 05 Maja 2022, 14:30:02 »
Jak 0W20 to półsyntetyk to jak nazwać 10W40 ?
Pósyntetyki to nazewnictwo nieaktualne.
Chcesz wiedzieć co jest w oleju to czytasz msds - tylko po co bo olej na bazie mineralnej może być lepszy od takiego na bazie syntetycznej w wielu aspektach.
Półsyntetyk 10W40 miał ok. 30% bazy syntetycznej. 5W30 czy tym bardziej 0W20 zawszę będzie miał lepszą bazę i lepszy pakiet dodatków.
Są oleje o wiekszej lepkości i lepszych dodatkach także to co napisałeś nie jest w 100% prawdą.
Poza tym są super dodatki przeciwcierne które potrafią zaszkodzić niektórym silnikom - także po prostu dobierasz olej zalecany przez producenta (nie dealera/dystrybutora) i jeździsz.

Offline Andrzejpl

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #2950 dnia: 05 Maja 2022, 19:58:49 »
Ok Rademenes tak zrobię tylko teraz jakiej używasz płókanki do silnika i jak tego używać

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2951 dnia: 06 Maja 2022, 00:52:29 »
Postojowe płukanki używam może nie najtańsze, ale sprawdzone w bojach i opisane bez przykładów typu "panie silnik mi się rozpuścił i kapie". Możesz być pewny, że zapachu nafty w nich nie wywąchasz. Czyli nie znam przypadku, gdzie po nich komuś coś tam się stało. Obiektywnie nie ma rewelacyjnych relacji foto z wnętrz silników, ale są pozytywne relacje. No i ja stosuję je już któryś raz, zawsze oglądam silnik dookoła po i zero zastrzeżeń. Czyli takie które stosują znawcy tematu, są bezpieczne, sam stosuję bez obaw, aż szkoda mi nie zastosować za każdą wymianą.

Podstawowa to AR2820, a mocniejsza to Oilsyn ReleaseTech Power Flush. Ja stosuję tak jak są opisane, no nawet trzymam do 30 min. Poczytaj u dystrybutora, możesz tam zapytać też, a kupisz gdzie chcesz. Obydwie mają pod korkiem dodatkowe zabezpieczenie, zrywany plastik z uchem, więc nigdzie nic nie zakombinują raczej.

https://sklep.archoil.pl/produkt/ar2820/

https://sklep.archoil.pl/produkt/oilsyn-releasetech-power-flush/

Możesz też taki temat poczytać i tam zapytać. Tam jest obecny też przedstawiciel. Jak znajdziesz przykład wycieku po płukaniu to będzie sukces.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/płukanki-temat-ogólny.74/

Tylko tak realnie, płukanka nie odbuduje niczego, jeśli jest zużycie to nie mam mocnych. Jeśli masa syfu, to nie licz, że jedna w 15 min załatwi wszystko. Niestety lata zaniedbań mogą wymagać dłuższego procesu. Ale uważam, że w ten sposób najlepiej rozpocząć z nowym autem, tym bardziej po mało odpowiednim oleju, tak by się rozeznać lepiej w stanie jego. Jeśli nawet by było mocno źle, to taki proces nigdy nie sięgnie kosztu bebeszenia silnika, a w większości przypadków przynosi efekty i jest wystarczający w poprawie. W tym miejscu stała profilaktyka wyklucza leczenie. No ale nie zawsze mamy nowe auta i jest zagadka.

Doradzę Ci dla obiektywnej oceny jedno, obejrzyj przed płukaniem silnik. Aby już istniejące ew. wycieki nie przekładać na płukankę, a i będzie porównanie takich miejsc przed i po. Jeśli nie masz wycieków to dobrze, a jak masz, to po płukaniu ocenisz wygląd miejsca nawet, więc warto. Aby nie siać feików bezpodstawnych potem. Te płukanki w jakimś stopniu rewitalizują uszczelki, ale starej i twardej nie wymienią na nową.  :grin: W dwóch autach te płukanki stosowałem już 7-8 razy. No i bez sprawdzania normalne interwały przyjmij max na 10kkm, chyba że opiszesz warunki, lub przetestujesz zużyty olej. Jak popłukasz, wyjdzie że silnik nie pobiera, to wtedy możesz lać oleje cudowne i drogie. Bez tego to może się okazać, że drogo dolewki wyjdą, a na płukanie i małe interwały cud oleju też nie potrzeba. Można przypuszczać też, że po 10W kolejne 5W mogą szybko się brudzić w sobie. To nic nadzwyczajnego, logika po prostu, a nie zaraz cud olej za tryliony.     

Co prawda w drugim aucie, ale jak miło było w czasie płukania, kupować olej za 74 i płukankę za 40 coś. A teraz u przedstawiciela promo jest jeszcze. Mam dwie, ale chyba dokupię, bo leję je jak olej zawsze.  :laugh:

Stosowanie dosłowne tych płukanek: Przed wlaniem do silnika lecisz autem z 20-30km może być i szybko w zimie, latem temp. oleju będzie spoko nawet jak wolniej, ale nie po mieście, krajowa minimum. Gasisz silnik, wlewasz całość, odpalasz i trzymasz 15min na postoju, podczas kilka razy podnosisz obroty do 2 lub 2.5 RPM. No i jak najszybciej spust oleju, pierwszy spust a nie filtr, oczywiście jak się tak da. Obydwie są przewidziane na 4-8L oleju, jak masz oleju poniżej 4L, to może coś tyci mniej wlać, ale nie zaszkodzi całość. Na początek nie przesadzaj, aby spokojnie wejść w temat. Inni trzymają nawet do godziny na postoju, a nawet delikatnie z nimi w silniku latają zaraz przed wymianą.

« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2022, 01:18:56 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2952 dnia: 06 Maja 2022, 13:16:01 »
Myślę, że mój problem mieści się w tym temacie. Jeśli nie, niech moderator przerzuci go na właściwe miejsce.
Mam Corollę Verso z silnikiem 2,2 D-4D 136KM z DPF-em. Aktualny przebieg 210.000 km. Samochód cały czas serwisowany w ASO Toyoty. Olej od początku 5W30 C2. Ostatnio za wymianę oleju (5,8 l) zapłaciłem 510 zł, w tym filtr i uszczelka pod korek spustowy. Serwisant wmawiał mi cały czas, że to pełny syntetyk z grupy IV, który kosztuje 73 zł/1 l. W końcu napisałem do centrali Toyoty w Polsce, czy rzeczywiście ASO stosują syntetyk z grupy IV, gdyż zacząłem podejrzewać, że to jednak HC, a nie PAO. Początkowo centrala Toyoty próbowała zbyć mnie wymijającymi odpowiedziami. Uparłem się i w końcu napisała: to oleje z grupy III.
Na Allegro takie oleje kosztują ok. 35 zł/1 L reklamowane jako syntetyki. Nie wierzę. To na pewno HC. Nie mam zamiaru kupować pełnego syntetyka. Dzisiaj oleje HC dla moich warunków jazdy są bardzo dobre.
Czy ktoś może polecić mi zaufanego sprzedawcę takiego oleju, abym uniknął ordynarnej podróby pod marką Toyoty. Odpowiedź proszę na PW, mail: josef@poczta.onet.eu lub telefon:606-432-912.
Z góry dziękuję.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2953 dnia: 06 Maja 2022, 13:56:34 »
Brawo Ty, może otworzysz oczy tu innym na wartość TGMO jak i dziwną sporą różnicę cen. No ale zaraz napiszum, jak.... TGMO to cud miód i orzeszki olej, który dodaje po 30KM i redukuje spalanie do 1L/100km.  :laugh:

Ja o tym wiedziałem, że to przerost ceny nad wartości. Masz wyjaśnienie dlaczego jest taka różnica ceny. W ASO sprzedają go jako super full syntetyk i tego się trzymają, a gdzie indziej poza ASO zdają sobie sprawę, że to zwyczajne HC jakich wiele na rynku i cena w dół. Takie są różnice w marżach. No ale jak ktoś chce to niech buli po czysta za bańkę.  :grin: Tańsze są i bardziej polecane, oraz stosowane, jak Redline, Penrite i AMS. To jest celowe działanie Toyoty, tak by była spora różnica cen, bez możliwości racjonalnego wyjaśnienia, a klient przed ścianą postawiony przystąpi do czystu za bańkę i kropka.  :|

Za chwilę nie będzie ani jednego full, bo takie czasy, że to wszystko jeszcze droższe. Nie jedna marka po cichu wycofa się i to tylko z części PAO. Więc pany przestańcie tego szukać, bo to już jest dodatkiem jak perfuma, a nie płyn do całego prania. W większości przypadków HC wystarczy. Ale im bardziej ekstremalnie, to trzeba pilnować i nie przeciągać interwałów. Na zwykłym mieście, w adekwatnym interwale, raczej każdy HC da radę. Pomińmy tylko jakieś dziwadła z dolnej półki. Nasze przepisy pozwalają i kujawski nazwać full, są miejsca gdzie w to idą w zaparte, a są inne gdzie zdają sobie sprawę z "full" pseudo.

Nie mam namiarów na pewniaka z TGMO taniej. Ale tylko zbijesz cenę idąc dalej w TGMO, są lepsze oleje i nie z tylko samym HC. Np. ten co mam w silniku, nowsza norma C3 nie zaszkodzi, a olej to dużo GTL, tyci PAO i ester, oraz coś HC.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/1-esp-5w-30.2030/

Mam namiar na dystrybutora co w detalu sprzedaje, a to jakoś rzadkość była kiedy szukałem. Zrobisz jak chcesz i kupisz co chcesz. Chodzić w jednych spodniach się nie da, trzeba zmieniać, nowszy fason czy materiał i nowy wygląd. Tym bardziej, że oleje podlegają cyklicznie zmianą i kiedyś a dziś to nie ten sam olej, pomimo tej samej naklejki. 

« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2022, 14:03:07 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2954 dnia: 06 Maja 2022, 16:35:19 »
Zleciłem wykonanie analizy tego oleju po 10.000 km - 70% trasa; 30 % miasto Kalisz (100.000 mieszkańców). Żadnych dolewek w trakcie tych 10.000 km. Ubytek ok. 0,6 litra.

1) lepkość w 40* C                 - 54,6,
2) lepkość w 100* C                - 9,6,
3) TBN                                   - 3,68,
4) indeks lepkości                    - 161,
5) rozcieńczenie paliwem w %   - 0,7 - GC - nie wiem, czy to dobrze, czy niezbyt dobrze; brak komentarza ze strony laboratorium.

Dając zlecenie zapomniałem ująć pomiar liczby kwasowej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl