powinienem już wymienić olej w skrzyni ale zastanawiam się czy nie przeciągnąć do 80 tysi
Wiesz możesz uzyskać trzy odpowiedzi:
0. Brak zaleceń, nie przesadzaj, jeździ to po co się przejmować.
1. Tak jak konstruktor przewidział i ani km dalej.
2. A po co, przecie i po 700kkm na taxi nikt nie wymienia i nic nie padło.
Wiem ze bede miał go dluzszy czas wiec staram sie od samego poczatku o niego zadbac.
Masz pewnie dwa w tym powody, czyli podwójne zastosowanie auta. Wiesz stopień poziomu wyobraźni dbania u ludzi jest różny. Jedni uważają, że jak stosują zasady i w ASO wszystko to jest max. A tym co chcą coś lepiej, to napiszą przesada. Profilaktyka jednak ma zapobiegać, więc z racji tego musi wyprzedzać "normalne" zalecenia ogólne. Co do diesla, jest taka niby prawda, że w takim nowy olej po chwili już jest czarny. Ta prawda jest połowiczna, bo wystarczy popłukać takiego już z jakimś nalotem, tak konkretnie raz za razem 3-5 razy. To olej i do 5kkm wygląda wtedy super. Mogę ci gwarantować oczywiste i podstawowe korzyści z płukania, więcej brudu wyleci i nowy dłużej czysty będzie. A w miarę stosowania, widzę że kolejny olej na koniec interwału ładniejszy wylatuje. Zaczęło się od czarnego, a w Auris nawet rudawego, tymczasem teraz to ciemny bursztyn. W Auris też olej mi się zbytnio nie brudzi, robię test co 1kkm i widzę jedynie jak żółknieje w kolejne odcienie. Tylko sam sprawdź, kolor oleju w cienkiej warstwie na bagnecie to nie to samo, jak patrzy się na przeźroczystość choćby w szkle szerokości 1cm. Ja mam 78kkm, jeszcze o oleju skrzyni nie myślałem, ale powoli się zbieram do tego. W drugim aucie przy 100kkm wymieniłem, zmian nie odczułem, ale bankowo olej zaczął od max wartości ponownie. Ja mam jeden układ i okazało się, że płyn najlepszy ori, bo nie ma lub mało jest alternatywy, chodzi o skład i zawartości w płynie wskazane. Jak zobaczysz nie wszędzie jest to samo zalecane.
https://youtu.be/820OkCuBrxgDla niedowidzących, pod milami jest or km.