Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578664 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2985 dnia: 19 Maja 2022, 18:19:35 »
Jeszcze jedno czy płyn chlodniczy w 2 obiegach mamy taki sam??
Silnika i sterownika układu hybrydowego?  Tak, ten sam. Pierwsza wymiana po 150 tys. km i potem co 90 tys. km.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #2986 dnia: 19 Maja 2022, 19:00:45 »
Silnika i sterownika układu hybrydowego?  Tak, ten sam. Pierwsza wymiana po 150 tys. km i potem co 90 tys. km.
Dziekuje o taką odpowiedz  mi wlasnie chodziło.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2987 dnia: 20 Maja 2022, 00:15:27 »
powinienem już wymienić olej w skrzyni ale zastanawiam się czy nie przeciągnąć do 80 tysi

Wiesz możesz uzyskać trzy odpowiedzi:

0. Brak zaleceń, nie przesadzaj, jeździ to po co się przejmować.
1. Tak jak konstruktor przewidział i ani km dalej.
2. A po co, przecie i po 700kkm na taxi nikt nie wymienia i nic nie padło.

Wiem ze bede miał go dluzszy czas wiec staram sie od samego poczatku o niego zadbac.

Masz pewnie dwa w tym powody, czyli podwójne zastosowanie auta. Wiesz stopień poziomu wyobraźni dbania u ludzi jest różny. Jedni uważają, że jak stosują zasady i w ASO wszystko to jest max. A tym co chcą coś lepiej, to napiszą przesada. Profilaktyka jednak ma zapobiegać, więc z racji tego musi wyprzedzać "normalne" zalecenia ogólne. Co do diesla, jest taka niby prawda, że w takim nowy olej po chwili już jest czarny. Ta prawda jest połowiczna, bo wystarczy popłukać takiego już z jakimś nalotem, tak konkretnie raz za razem 3-5 razy. To olej i do 5kkm wygląda wtedy super. Mogę ci gwarantować oczywiste i podstawowe korzyści z płukania, więcej brudu wyleci i nowy dłużej czysty będzie. A w miarę stosowania, widzę że kolejny olej na koniec interwału ładniejszy wylatuje. Zaczęło się od czarnego, a w Auris nawet rudawego, tymczasem teraz to ciemny bursztyn. W Auris też olej mi się zbytnio nie brudzi, robię test co 1kkm i widzę jedynie jak żółknieje w kolejne odcienie. Tylko sam sprawdź, kolor oleju w cienkiej warstwie na bagnecie to nie to samo, jak patrzy się na przeźroczystość choćby w szkle szerokości 1cm. Ja mam 78kkm, jeszcze o oleju skrzyni nie myślałem, ale powoli się zbieram do tego. W drugim aucie przy 100kkm wymieniłem, zmian nie odczułem, ale bankowo olej zaczął od max wartości ponownie. Ja mam jeden układ i okazało się, że płyn najlepszy ori, bo nie ma lub mało jest alternatywy, chodzi o skład i zawartości w płynie wskazane. Jak zobaczysz nie wszędzie jest to samo zalecane.

https://youtu.be/820OkCuBrxg

Dla niedowidzących, pod milami jest or km.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2022, 00:17:42 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2988 dnia: 20 Maja 2022, 16:51:25 »
powinienem już wymienić olej w skrzyni ale zastanawiam się czy nie przeciągnąć do 80 tysi

Wiesz możesz uzyskać trzy odpowiedzi:

0. Brak zaleceń, nie przesadzaj, jeździ to po co się przejmować.
1. Tak jak konstruktor przewidział i ani km dalej.
2. A po co, przecie i po 700kkm na taxi nikt nie wymienia i nic nie padło.

Wiem ze bede miał go dluzszy czas wiec staram sie od samego poczatku o niego zadbac.

Masz pewnie dwa w tym powody, czyli podwójne zastosowanie auta. Wiesz stopień poziomu wyobraźni dbania u ludzi jest różny. Jedni uważają, że jak stosują zasady i w ASO wszystko to jest max. A tym co chcą coś lepiej, to napiszą przesada. Profilaktyka jednak ma zapobiegać, więc z racji tego musi wyprzedzać "normalne" zalecenia ogólne. Co do diesla, jest taka niby prawda, że w takim nowy olej po chwili już jest czarny. Ta prawda jest połowiczna, bo wystarczy popłukać takiego już z jakimś nalotem, tak konkretnie raz za razem 3-5 razy. To olej i do 5kkm wygląda wtedy super. Mogę ci gwarantować oczywiste i podstawowe korzyści z płukania, więcej brudu wyleci i nowy dłużej czysty będzie. A w miarę stosowania, widzę że kolejny olej na koniec interwału ładniejszy wylatuje. Zaczęło się od czarnego, a w Auris nawet rudawego, tymczasem teraz to ciemny bursztyn. W Auris też olej mi się zbytnio nie brudzi, robię test co 1kkm i widzę jedynie jak żółknieje w kolejne odcienie. Tylko sam sprawdź, kolor oleju w cienkiej warstwie na bagnecie to nie to samo, jak patrzy się na przeźroczystość choćby w szkle szerokości 1cm. Ja mam 78kkm, jeszcze o oleju skrzyni nie myślałem, ale powoli się zbieram do tego. W drugim aucie przy 100kkm wymieniłem, zmian nie odczułem, ale bankowo olej zaczął od max wartości ponownie. Ja mam jeden układ i okazało się, że płyn najlepszy ori, bo nie ma lub mało jest alternatywy, chodzi o skład i zawartości w płynie wskazane. Jak zobaczysz nie wszędzie jest to samo zalecane.

https://youtu.be/820OkCuBrxg

Dla niedowidzących, pod milami jest or km.
Mamy prawie identyczny przebieg hehe.Olej do przekladni bedziesz zalewał orginalny Toyoty czy szukasz czegos innego??Ja dla swietego spokoju wymienie olej w skrzyni gdzies miedzy 90-100 tys km.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2989 dnia: 20 Maja 2022, 17:41:43 »
Jeszcze jedno ile wchodzi do poszczegolnych ukladow tego plynu chlodniczego.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2990 dnia: 20 Maja 2022, 22:54:23 »
@Redsik no mamy przebieg podobny, ale ja mam lat x 2 tak ogólnie. A to w trwałości oleju też ma znaczenie. Np. przy DSG miałem 60kkm i kropka. A o lata musiałem dopytywać w ASO, bo nie było sprecyzowane, a ja 60kkm nie robię za szybko. Wyszło z info 60kkm lub 5 czy 6 lat jak pamiętam.

Nie wiem jak się zbiorę czasowo i co wynajdę w kwestii oleju do skrzyni. Wedle dobieraczki Mitasu, u mnie oleju potrzeba 2.4L. Pewnie też przy 90kkm wymienię, no może coś wcześniej. O ile do silnika jest łatwiej zmieniać marki olejów i jestem w stanie coś dolać, płukać, o tyle w skrzyniach nie eksperymentuję. A są tacy co dodają tam płukanki długodystansowe i dodatki przeciw tarciowe. Tak na już, wydaje mi się, że zakup ori oleju nie będzie mega kosztowny w tej ilości. Oszczędności nie będą warte raczej świeczki i ryzyka. Myślę że oszczędność jedynie na wymianie poza ASO będzie wystarczająca.  :-)   

Choć nieliczni tutaj potrafią tam nalać silnikowego 10W i ponoć jest bajecznie. Ale ja od tego to już jestem bardzooooo daleko.  :laugh:
Poczytaj sobie.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47922.0.html
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2022, 23:03:02 wysłana przez Rademenes »

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2991 dnia: 28 Maja 2022, 12:35:45 »
Pytanie do śmigających na Shellu Helixie 0w20 SN plus. Czy coś się zmieniło, bo ciężko znaleźć na allegro powyższy olej? Były 4 litrowe opakowania, teraz 5l . Oznaczenie to już nie Sn plus tylko SP???

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2992 dnia: 29 Maja 2022, 01:57:15 »
Ciężko bo producent zaktualizował go do wyższej normy SP. Cofnij się w tym wątku do postu #2853 i poczytaj.

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2993 dnia: 29 Maja 2022, 09:37:03 »
Poczytałem. dzięki. Czyli nie pozostaje nic innego jak tylko nabyć droga kupna ;)

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #2994 dnia: 29 Maja 2022, 11:26:23 »
Używa ktoś z Was w hybrydach oleju Shell HELIX HYBRID 0W-20 z normami jakości API SP, ILSAC GF-6A? Wygląda na ciekawy olej jako alternatywa dla TGMO. 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2995 dnia: 30 Maja 2022, 01:48:36 »
@Kamol musisz co innego wpisywać jak szukasz, bo wpisując po staremu, szukasz czegoś czego już nie ma. No może jak ktoś w aukcji nie zaktualizuje to może, ale pewnie i tak przyślą nową wersję.

Znasz dystrybutora na allegro.
https://allegro.pl/uzytkownik/SmA-Shell?string=Helix

@emigrant dla TGMO cenowo na pewno alternatywa od dużego gracza na tym rynku. Ale z tego co wiem, te dopiski że niby olej do LPG czy Hybrid to jedynie marketing. A faktycznie to to samo co bliźniaki bez tych dopisków. Po prostu z takim dopiskiem lepiej się sprzeda. Jeden kupi truskawki, a inny poleci dopiero na truskawki Pegasus.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2022, 01:55:08 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2996 dnia: 30 Maja 2022, 11:29:15 »
Używa ktoś z Was w hybrydach oleju Shell HELIX HYBRID 0W-20 z normami jakości API SP, ILSAC GF-6A? Wygląda na ciekawy olej jako alternatywa dla TGMO. 
Nawet jak używa to co Ci powie skoro to produkt co się dopiero co pojawił na rynku?  U markowego dostawcy np. Intercars zapłacisz razem z dostawą około 260 zł.  W ASO ostatnio za TGMO zapłaciłem 284 zł za 4,2 litra.  Czyli jakiś sens to ma jeśli trzeba dolewać pomiędzy wymianami, bo wtedy wykorzystasz te nadmiarowe 0,8 litra z opakowania.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #2997 dnia: 30 Maja 2022, 11:37:04 »
Nowość? Nie wiedziałem tego. BTW, ten Shell Helix Hybrid to HC jak TGMO?

edit:
Żadna nowość. Zerknąłem na Alle** i opinie i zakupy są z kwietnia/czerwca/lipca 2021 roku tego Shell Helixa Hybrid.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2022, 12:19:11 wysłana przez emigrant »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2998 dnia: 30 Maja 2022, 12:52:46 »
Nowość? Nie wiedziałem tego.
Pojawił się na rynku rok temu.  To dość krótko.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2999 dnia: 31 Maja 2022, 02:14:12 »
Proste taka tendencja i u innych, może tylko z różnicą czasu zmiany. Teraz ten olej je bardziej uniwersalny, bo SP zawiera to co było i dodaje jakieś testy na łańcuch. Czy to HC to nie wiem dokładnie, ogólnie się przyjmuje, że w 0W powinno być więcej lepszej bazy niż 5W. Ale to nie jest takie pewne, skrajnie może być odwrotnie.

Co do dopisku, zawsze to dwie drogi sprzedaży, dla dwóch typów zainteresowanych.

Skoro nie wiedziałeś, to nowość dla Ciebie, a na rynku już jakiś czas i tyle.  :-) Dany olej nie będzie taki sam przez lata, to zależy od producenta, ale tak średnio co 3 lata coś "ulepszają". Powodów jest wiele, nowe normy i aprobaty, zmniejszanie spełnień, nowe producentów wymogi, ale i proste oszczędności odchudzające. W ten sposób w latach PAO stało się jedynie kosmetykiem w olejach na lekką poprawę tylko.     
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2022, 02:18:27 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl