Ciekawy i prawdziwy film. Taki podział z półsyntetycznymi byłby prawdziwym podziałem. Wielu było by łatwiej wybierać, a nie te super puper dopiski i nic nie wiadomo. Tymczasem tylko w DE są za to kary, co na całym świecie uchodzi płazem. Można by zglądać w DE, czy i jak dany olej jest u nich opisany. Ale nie wiadomo czy producent do nich nie robi inaczej oleju, niż wszędzie indziej. Tak by było opłacalnie ekonomicznie. Tam po prostu taka lipa jak u nas nie przejdzie. Kiedy to do nas wejdzie, może przydało by się wraz z kaucjami i zwracaniem zużytego, czyli eco. Tabelkę omawiali na oil i jest tam sporo znaków zapytania. Co do GTL pisałem już tu gdzieś, to praktycznie syntetyczna baza, a wpisana razem z HC do szeregu. Ja to rozpatruje jako lepsze od HC i prawie jak PAO. GTL czystszy bo z gazu, a nie ropy i to też nie ma znaczenia w zaszeregowaniu. To mnie zadziwiło, ale tak jest.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dlaczego-gtl-nie-jest-syntetykiem.85/Co do tabelek w filmie i tej pod. Może to ułatwienie będzie, ale i tak nie zawsze. Producenci wiele mogą zmienić, często co 3 lata, nie wiadomo kiedy. Więc nie wiadomo jakie dane w tabeli są jeszcze aktualne. Mogą o tym nie informować na butlach. W kartach mogą nie podawać wszystkiego, bo tam muszą być tylko substancje niebezpieczne. Mogą też jak od jakichś 1-2 lat w Shell 5W40, podali ileś tam numerów CAS i dopisali, kilka z nich występuje, do wyboru. Dalej określają widełki użycia, może być duży margines, np. 30-60% i mało to powie. Pewne jest tylko to, że wszystkiego nikt się nie dowie, bo są jeszcze inne wyniki, które powinny być jako całość do oceny oleju.
@Wojak WRO, Ca ma prawo spaść po interwale jak i np. fosfor cynk. To nic nie mówi o oleju, czy jego wytrzymałości w twoich warunkach. Są ważniejsze parametry. Pierwiastki ze zużycia, stosunek TAN/TBN, utlenianie, spadki w KV40 i 100, ilość paliwa. Co do TBN, spadek podłóg nowego coś powie, ale bardziej jego stosunek do TAN. TBN to możliwości oleju do neutralizacji syfu ze spalania mieszanki. TAN to zakwaszenie oleju. Jeśli mocno TAN przekroczy TBN, to możliwe jest odkładanie syfu w silniku, to samo kiedy utlenianie wzrośnie bardziej.
@TheMrSkiBar nie możesz liczyć, że producent zawsze to samo. Zmieniają bo inne normy chcą spełnić, bo wyszło że tak jak z HC przechodzą oleje też testy, no i koszty tym bardziej teraz. Dlatego co 3 lata warto zrewidować, czy to samo jest w butli, były przypadki po cichu odchodzenia od PAO, np. Bizol.
@Cinek wygląda jakby ten drugi spełniał więcej norm, czyli zrobiony dla szerszej klienteli/aut, bardziej uniwersalny. Miałeś w pierwszym tylko ACEA C5 tylko, w drugim masz API odpowiednie do wyboru i ILSAC też. Reszta danych to tak jakby jeden pies. Czy się coś stanie, nikt Cię nie zapewni. Ale skoro to ta sama lepkość, to odpowiedni interwał i co się ma stać. Warunki mają znaczenie i kultura eksploatacyjna też.