Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578496 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3060 dnia: 11 Listopada 2022, 13:55:25 »
Np. Qualitium.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3061 dnia: 13 Listopada 2022, 10:16:50 »
dlatego ja przy Amsoil'u Signature 0w20 sztywno się trzymam, wymieniam raz na 12 miesięcy, no chyba, że szybciej zrobię 15 tys km to wtedy.
Ostatnia wymiana wypadła mi w lutym, a już teraz przekroczyłem 10 tys.
Poza tym też mam na uwadze to, że jazda na LPG jest "czystsza" dla silnika, więc to też nieco zmienia pogląd i nie mam takiego przymusu, że 10 tysi i już muszę.
Chociaż w zasadzie przy 1.33 Dual VVT-i nawet tym poprawionym 99KM to powinno się tego oleju pilnować...

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3062 dnia: 13 Listopada 2022, 13:58:38 »
Jak "śmiałeś" reklamować AMS, prowokujesz wprost.  :-)

Jeśli sztywno się trzymasz, to choć raz upewnij się, że ten olej w twoich warunkach daje radę z zapasem odpowiednim. Miałbyś mocny mandat sam dla siebie i nie tylko, nie zmuszam nie namawiam, ja bym tak "powiedział" sprawdzam. Jazda na LPG wymaga od oleju tyci więcej smarowania, no i w LPG więcej H2O, Si jest i do oleju doleci. Poczytaj może się przyda.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/jaki-jest-optymalny-olej-do-silnika-z-instalacja-gazowa.391/

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3063 dnia: 13 Listopada 2022, 16:47:22 »
Po 12 latach na 0W30 AZO zrobiłem badania przed zmianą oleju.
Jedynym parametrem poniżej wartości zalecanej był wapń.
Za to TBN był 5,95 (w nowym 13,6).
Także do silnika z LPG mogę z czystym sumieniem polecić
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3064 dnia: 13 Listopada 2022, 19:00:42 »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3065 dnia: 13 Listopada 2022, 20:27:19 »
skąd ta tabelka...? przecież tam jest od uja błedów XD od kiedy Amsloil Signature to baza III mineralna? XD
jeszcze nie tak dawno był 90% pao a dzisiaj już niestety (albo stety) tylko 60% pao ale nadal najwięcej pao wsród olejów 0w20...
a filmik... to samo wałkujemy od początku tego tematu

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3066 dnia: 13 Listopada 2022, 21:45:10 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3067 dnia: 13 Listopada 2022, 23:45:48 »
Ciekawy i prawdziwy film. Taki podział z półsyntetycznymi byłby prawdziwym podziałem. Wielu było by łatwiej wybierać, a nie te super puper dopiski i nic nie wiadomo. Tymczasem tylko w DE są za to kary, co na całym świecie uchodzi płazem. Można by zglądać w DE, czy i jak dany olej jest u nich opisany. Ale nie wiadomo czy producent do nich nie robi inaczej oleju, niż wszędzie indziej. Tak by było opłacalnie ekonomicznie. Tam po prostu taka lipa jak u nas nie przejdzie. Kiedy to do nas wejdzie, może przydało by się wraz z kaucjami i zwracaniem zużytego, czyli eco. Tabelkę omawiali na oil i jest tam sporo znaków zapytania. Co do GTL pisałem już tu gdzieś, to praktycznie syntetyczna baza, a wpisana razem z HC do szeregu. Ja to rozpatruje jako lepsze od HC i prawie jak PAO. GTL czystszy bo z gazu, a nie ropy i to też nie ma znaczenia w zaszeregowaniu. To mnie zadziwiło, ale tak jest.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dlaczego-gtl-nie-jest-syntetykiem.85/

Co do tabelek w filmie i tej pod. Może to ułatwienie będzie, ale i tak nie zawsze. Producenci wiele mogą zmienić, często co 3 lata, nie wiadomo kiedy. Więc nie wiadomo jakie dane w tabeli są jeszcze aktualne. Mogą o tym nie informować na butlach. W kartach mogą nie podawać wszystkiego, bo tam muszą być tylko substancje niebezpieczne. Mogą też jak od jakichś 1-2 lat w Shell 5W40, podali ileś tam numerów CAS i dopisali, kilka z nich występuje, do wyboru. Dalej określają widełki użycia, może być duży margines, np. 30-60% i mało to powie. Pewne jest tylko to, że wszystkiego nikt się nie dowie, bo są jeszcze inne wyniki, które powinny być jako całość do oceny oleju.

@Wojak WRO, Ca ma prawo spaść po interwale jak i np. fosfor cynk. To nic nie mówi o oleju, czy jego wytrzymałości w twoich warunkach. Są ważniejsze parametry. Pierwiastki ze zużycia, stosunek TAN/TBN, utlenianie, spadki w KV40 i 100, ilość paliwa. Co do TBN, spadek podłóg nowego coś powie, ale bardziej jego stosunek do TAN. TBN to możliwości oleju do neutralizacji syfu ze spalania mieszanki. TAN to zakwaszenie oleju. Jeśli mocno TAN przekroczy TBN, to możliwe jest odkładanie syfu w silniku, to samo kiedy utlenianie wzrośnie bardziej.

@TheMrSkiBar nie możesz liczyć, że producent zawsze to samo. Zmieniają bo inne normy chcą spełnić, bo wyszło że tak jak z HC przechodzą oleje też testy, no i koszty tym bardziej teraz. Dlatego co 3 lata warto zrewidować, czy to samo jest w butli, były przypadki po cichu odchodzenia od PAO, np. Bizol.

@Cinek wygląda jakby ten drugi spełniał więcej norm, czyli zrobiony dla szerszej klienteli/aut, bardziej uniwersalny. Miałeś w pierwszym tylko ACEA C5 tylko, w drugim masz API odpowiednie do wyboru i ILSAC też. Reszta danych to tak jakby jeden pies. Czy się coś stanie, nikt Cię nie zapewni. Ale skoro to ta sama lepkość, to odpowiedni interwał i co się ma stać. Warunki mają znaczenie i kultura eksploatacyjna też.

« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 23:51:44 wysłana przez Rademenes »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3068 dnia: 14 Listopada 2022, 07:41:36 »
no Amsoil pod koniec zeszłego roku zmienił skład i zmniejszył PAO, ale w tabelce wgl nie ma o tym wzmianki, tylko czyste HC... bzdura

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3069 dnia: 14 Listopada 2022, 09:48:20 »
Najlepiej sprawdzić u źródła:
https://amsoilcontent.com/ams/msds/afe.pdf

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3070 dnia: 14 Listopada 2022, 11:49:46 »
Wziąłem ten tańszy, będzie na filtr ;) parametry i normy takie jak oryginał Toyoty. Może ten poprzedni był gorszy a droższy...

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #3071 dnia: 14 Listopada 2022, 12:47:40 »
Może ten poprzedni był gorszy a droższy...
Był taki sam, ale miał w specyfikacji napis "volvo" więc i cena musiała być wyższa....
ja zalałem ostatnio Millersa 0W20 EE cośtam.. w podobnej cenie za l, ma wymagane przez instrukcję wszystkie literki i krzyżyki a nawet więcej.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2022, 12:50:06 wysłana przez b-bar01 »
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3072 dnia: 14 Listopada 2022, 18:42:13 »
Ale to AFE dla europejskich samochodów.
AZO i jnne są w innym dokumencie i mają inny skład
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3073 dnia: 14 Listopada 2022, 21:58:34 »
Ale to AFE dla europejskich samochodów.
AZO i jnne są w innym dokumencie i mają inny skład
Nie zauważyłem, żeby ktoś tu szukał oleju do Toyoty ściąganej z USA.

Niemniej w pozostałych kartach charakterystyki do 0W-20 w ogóle nie podają nic nt. składu % bazy.  A jak się czegoś nie podaje to zwykle  oznacza, że nie ma się czym chwalić.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2022, 22:07:52 wysłana przez Zbig »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3074 dnia: 14 Listopada 2022, 22:04:07 »
Do europejskich, to znaczy do europejskich marek. VW, Ople, Peugeoty, Citroeny, Fiaty itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl