Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577872 razy)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3105 dnia: 20 Grudnia 2022, 14:32:32 »
Myślę, że jazda po mieście i zmiana biegów jak pokazuje zielona strzałka oraz wymiana oleju co rok i 15 tyś i lanie 5w30 to po 120-150 zapieczone pierścienie. Tu filmik jak gość tłumaczy przyczyny malutkie pierścienie olejowe https://youtu.be/a_FCr7YktVc albo to https://youtu.be/SXx4guNx1wQ
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3106 dnia: 20 Grudnia 2022, 20:03:24 »

@bardos.1979

To eco wymusza wszystkie zmiany, czy olej czy silnik pod 0W był pierwszy to nie wiem. Technika idzie naprzód, ale w większości trwałość kwiczy, reklamówki raczej i klient hepi ma być, co gwarancja najlepiej nowy. Tak więc postęp nie zawsze dobrze służy Kowalskiemu.

Zapomniałeś do tej wypowiedzi dodać gwiazdki i dopisać *Nie dotyczy silników Hybrydowych Toyoty.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline pietrasek211

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3107 dnia: 22 Grudnia 2022, 09:02:56 »
@Rademenes, jak nigdy nie lałeś 0w20 to po cholerę się wypowiadasz? Nalej i wtedy pogadamy. Nie,nie pali mi 2 litry mniej,a w ASO lali 5w30 i rżnęli kasę jak za 0w20 więc masz odpowiedź. Wiem że się nic nie stanie na 5w30. Odczucia że lepiej chodzi silnik też jest ważne a róznice są kolosalne zmień i wtedy napisz litanię na całą stronę.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3108 dnia: 23 Grudnia 2022, 10:10:06 »
dodam skromnie od siebie, że robię co 15 tysi wymianę bo wypada mi równiutko co rok, zawsze zalewam płukankę na pół godziny i zawsze ten olej wychodzi brudniejszy niż na bagnecie przed płukanką, te 1.33 99KM nawet jeśli już poprawione względem 101KM to jak widać zawsze coś tam się osadza, zresztą mam zdanie, że każde auto coś tam okłada jedne mniej drugie bardziej.
Ot ciekawostka dwa lata temu też na świeżo zalałem ceramizer i silnik po mniej więcej paru set kilometrach bardzo się wyciszył, specjalnie mam nagranie, żeby sobie porównywać i teraz znowu jestem w punkcie wyjścia i teraz też czekam aż pyknie 15kkm (wymieniałem w lutym zostało 2,5kkm) i leci płukanka LM, Amsoil Sig. 0w20, i na to Ceramizer.
ja osobiście odczuwam przede wszystkim akustyczną różnicę i to, że po prostu organoleptycznie miałem wcześniej Corollę i olej po mniej więcej 2/3 kkm już robił się brudniejszy, a tutaj od wymiany do wymiany widzę, że warto jednak robić te płukanie, lać dobry olej. Zresztą mam zamiar mieć to auto długie lata.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3109 dnia: 23 Grudnia 2022, 23:53:50 »
Myślę, że jazda po mieście i zmiana biegów jak pokazuje zielona strzałka oraz wymiana oleju co rok i 15 tyś i lanie 5w30 to po 120-150 zapieczone pierścienie.

Każdy przypadek ze względu na warunki i człowieka jest inny, tak jak miasto od miasta inne. Ogólne zasady są pisane z powodu eco i nie dla cywila a flot. Jak to się zderza z cywilnym pyrkaniem po mieście, to różnie wychodzi. Świadomość stopnia warunków jest pomocna, bezwzględna wiara w ogół serwowany dla wszystkich jak leci, z góry zakładany dla firm nie pomaga. Tak bez przesady w tą czy w drugą, najlepiej zachować rozsądny umiar. Jednak przyznać trzeba, że Toyoty to w większości miejskie wozidła, na oleje nie grymaszą i producent z interwałem krytycznie nie przesadza (stara wartość). Te auta mają taki większy margines dla klienta, ale warto się odszukać na skali, by nie przesadzać zbytnio. Z własnego doświadczenia, im więcej miasta tym więcej paliwa w oleju, a olej nie musi być top. Co paradoksalnie odbija się na spadku lepkości, od parametrów oleju zależy, jak to postąpi w czasie. Im więcej tras to zużycie będzie coś większe, a dla oleju większe wyzwanie. Najlepiej mają ci 50/50.

Zapomniałeś

Zapominam o tych wersjach i z automatu wypowiadam się o samych PB. Co do lepkości oleju masz rację, specyfika tu wymusza bardziej. Co do trwałości nie wiem, brak doświadczeń.

@pietrasek211
Nie leję 0W, bo weryfikuję u siebie 5W i nie ma do tego najmniejszego powodu. Moje auto od pierwszego serwisu w DE zawsze miało 5W30. Jestem do 0W nastawiony sceptycznie, nie ortodoksyjnie, bankowo komuś w pewnych warunkach się taki sprawdzi. Zamiast to czy tamto, ja piszę zweryfikuj i zobaczysz/my, bez potwierdzenia to tylko opinia odczuć. Jeśli mi 5W30 w strikte mieście z powodu paliwa spadł na 5W20, to wolę taki bezpieczny margines, zamiast np. 0W16 co jest już pod zaleceniem. Abyś Ty pisał rewelacje o 0W i dla samego siebie, mógłbyś zweryfikować i utwierdzić się w wierze inżynierów Toyoty, kontra własne warunki. Czemu ja mam coś zmieniać jeśli u mnie jest ok, tylko po to by za kogoś coś potwierdzać ?

@TheMrSkiBar

Pisałem o tym, ale sam sprawdź. Odbierz coś oleju przez bagnet w wąskie 1cm szklane naczynie i porównaj z tym co na bagnecie. Na bagnecie masz cienką warstwę oleju na srebrnym metalu, a w spuszczanym strumieniu jest już grubo. Zawsze na bagnecie będzie OK, a w strudze czarna masa. Warto na to brać poprawkę, kiedy się stawia ocenę po samym bagnecie. Ja już nie oceniam po bagnecie, ew. kapię kroplę na papier i widzę co np. 1000km jakie zmiany.

Dokładnie, zawsze się coś gdzieś odkłada, na wielkość i skalę tego ma wpływ kilka spraw. Warto obserwować spust oleju, czy coś podczas nie zakłóca wylotu i regularności strumienia. Warto stosować postojową, coś zawsze więcej wyleci, tak syfu jak i starego oleju i lepsze środowisko będzie dla nowego. Nowy olej dłużej przetrwa w czystości, jak i w parametrach.

Co do dodatków do oleju, to chyba się wyleczyłem z tego, do paliwa OK. Znacząca większość coś daje do czasu jak jest w oleju. No i trzeba pamiętać, jednak coś dodając poprawiamy producenta oleju. Olej to kompozycja jak w bukiecie kwiatów i tu producenci upatrują swojej wyższości, proporcje odpowiednie. Dodając coś do oleju, nie wiemy jak to wpłynie na cały mix w silniku. Może być dobrze, ale może być i gorzej. Jak widziałeś ceramizer mocno zmienia wygląd oleju, czy to nie sprawia różnicy w tym co widać jednak przed i po dodaniu.

Jestem coraz bliżej sprawdzenia AMS SS 5W30, to chyba taki szczyt zachwytów u innych, się zobaczy. :-)       

« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2022, 00:04:18 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Piociula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3110 dnia: 24 Grudnia 2022, 13:25:40 »
To może się wypowiem jako użytkownik Aurisa 1.33 z 2015 + LPG. Aktualny przebieg 140 kkm. Od nowości 0w20! BRAK dolewek między wymianami. Interwał 12 kkm. Miasto/trasa 50%/50%.  Ostatnio wlewany SPECOL. Dla zainteresowanych załączam link do analizy https://ibb.co/5GZ9vNj  W opisie jest błąd: piszą o 0w30 a jest 0w20 oczywiście. Zobaczcie jak mało żelaza czy miedzi w oleju po 10 kkm. i jaki wysoki jeszcze TBN!  Mam nadzieję, że przekonam choć jednego  przeciwnika "wody po parówkach"! Wesołych Świąt dla wszystkich.

Offline pietrasek211

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3111 dnia: 25 Grudnia 2022, 23:48:38 »
@Rademenes
Już przestań weryfikować te 5w30 bo już 10 lat ci to zajmuje wlej chociaż raz 0w20 na powiedzmy 5 tys km i zobaczysz różnicę nie bój się nie zatrzesz silnika.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3112 dnia: 26 Grudnia 2022, 23:32:01 »
@Piociula ja na twoim przypadku już tu kilka razy się podpieram. Widać tobie 0W się sprawdza, nie na oko ucho tylko coś zweryfikowałeś. Powiem Ci jedno, zweryfikowałem już 4 różne 5W oleje (niebawem wstawię tu efekt Mobil 1). Ja mam daleko do warunków 50/50, ale z czterech badań Specol wyszedł u mnie najlepiej. Choć aby to potwierdzić w porównaniu na 100%, musiałbym go jeszcze raz sprawdzić przy małej modyfikacji warunków.

Co myślisz o ilości paliwa, u Ciebie 0.5% przy LPG i 50/50. U mnie średnia 1% przy 80/20. Zastanawia mnie ilość u Ciebie, skoro na paliwie to tylko do przełączenia auto leci. Tymczasem ja stale na paliwie. Twój wynik za duży, czy mój bardzo mały. Mała różnica, a w paliwie już jest różnica.

Ze zużycia zawsze mam mniej, ale wiem że trasy mimo wszystko dodają i u Ciebie więcej. Specol lepkość utrzymał w górnej granicy SAE20, czyli nie zdegradował się mechanicznie, a z paliwa małej ilości nie miał powodu. TBN masz tam zapas jak u mnie, tak samo mały jego spadek.

Pisali Ci bo masz tam dodatek (Potas i Bor) AR9100 chyba, zbytek nawet w Specolu. Ja się wyleczyłem z dodatków do oleju, poza płukankami.

@pietrasek211 Aurisa mam od 2019, gdzie tu 10 lat.  :-) Nigdy do niczego nie lałem 0W20, teraz myślę nawet, że do dawnego VW ON z DPF co podlewał olej paliwem powinienem lać 5W40, a nie zawsze 5W30. A jak mi się "rozcieknie" silnik, widok zapłakanego i obsmarkanego bobasa będzie, a ja lubię jak pieprz sucho. Albo jak silnik będzie klepał jak sieczkarnia.  :laugh: Na poważnie, jeśli już to 0W30 bo za dużo wiem o możliwości spadku lepkości pod czerwoną kreskę. A jeszcze mam z tyłu silnika cosik w obawie. Na dole uszczelki pionowej od rozrządu, z poziomą głowicy coś tam się pociło. Poprzednia postojowa i było tam bardziej, a teraz po innej lepszej postojowej już nic. Może jak w opisie postojowa zrewitalizowała, obserwuję. Chciałbym sprawdzić 0W20, a raczej 0W30 wobec już sprawdzonych 5W30, sam z siebie, ale i wobec tych co piszą pochwały a nie sprawdzili. Lecz nadal jest więcej przeciw niż za. Do tego wobec relacji tych lepkości i zalecenia, więcej chyba się szamba wylało na 5W30 jednak. Łatwo się broni zalecenia, trudniej oczka wyżej, choć wielkich różnic nie będzie, jedynie dalej od czerwonej kreski.     
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2022, 23:52:30 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3113 dnia: 08 Stycznia 2023, 16:59:29 »
Tak jak pisałem Avensis T27 1,8 kupiony od znajomej serwisowany w ASO gdzie lali do nowości do 160tyś 5w30 po zakupie dolewałem olej, nie sprawdzałem ile brał bo w maju rok temu była wymiana w ASO, kupiłem go 2 miesiące później i we wrześniu chyba dolałem i jeszcze raz potem. Teraz zmieniłem na zalecany i bierze go sporo bo 7 tyś 1,5 litra dolałem to wychodzi jakieś 0,2 na 1 tyś, pewnie 5w30 mniej brało bo by wcześniejsza właścicielka dolewała olej by motor się zatarł, a nic o tym nie wiem i nie miała nic na dolewki. Na razie zostaje przy 0w20 bo jakoś lepiej się wkręca auto, będę płukał dodam do paliwa dodatek z PEA i dodam Ceratec, może zmniejszy się ubywanie oleju, jak nie to wracam do 5w30 i zobaczę czy coś da.

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3114 dnia: 09 Stycznia 2023, 11:57:58 »
Piotrek, od ponad 15 lat na rynku jest co najmniej 4 rodzaje olejów do benzyniaków o lepkości SAE 5W-30. Wymienię: 5W-30 ACEA A1,  5W-30 ACEA A5,  5W-30 ACEA A3,  5W-30 ACEA C3 z GPFami.
Każdy z tych olejów ma inne przeznaczenie: do ochrony środowiska, do ochrony katalizatora, dla flot, do niższego spalania ...ale do ochrony silnika jest tylko jeden z nich. Czy masz wpisane w książce co lali? konkretnie którą z 4 Normy ACEA ? ... jak nie? to w ASO lali eko, lub economy olej, czyli jeśli ktoś popychał 160km/h na takim oleju w lato, no to nie można siędziwić że dziś ten silnik to jest w słabej kondycji. Zacznij czytać do czego są oleje i mniej skupiaj się na SAE "5W-30" kompletnie nic nie mówi. Zacznij dociekać czy to co nalewasz do silnika czyli ACEA jest do ochrony silnika? czy do oszczędzania paliwa ? czy dla flot w celu zmniejszenia kosztów serwisu. Musisz wiedzieć że te oleje różnią się od siebie! To ACEA coś mówi! w tej chwili nalałeś 0W-20, ok czyli olej ekonomiczny do uzyskiwania niskiego spalania, to jest priorytet tego oleju, o ochronie silnika w tym oleju się nie mówi, lub jest to na niższej pozycji ważności.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3115 dnia: 09 Stycznia 2023, 12:21:34 »
To produkują oleje które nie chronią silnika ? :shock: Jestem już stary  dziadyga, miałem kilkanaście samochodów i w żadnym nic z silnikiem się nie stało.  Nie doktoryzowałem się w tym temacie, tylko ASO co rok lub 15 tys.km. Chyba jestem szczęściarzem.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3116 dnia: 09 Stycznia 2023, 13:15:46 »

Z tego co wiem to lany był olej Toyoty 5w30 czyli ten eco, właścicielka poprzednia jeździła głównie po mieście czy ASO zawsze zmieniało olej czy tylko dolewało tego nie sprawdzę. Raczej anemiczna jazda bo auto było zmulone jak go kupiłem doprowadza do zapiekania pierścieni, w nowych Toyotach Hybrydach wlewają olej 0w16 i 0w8 i proszą w ASO by przy zmianie nie lali pod max bo oleju przybywa, raczej benzyna się dostaje do oleju i z 3/4 po 15tyś robi się max na miarce i jakoś te silniki się nie zacierają? Toyota o dawna zaleca oleje o niskiej lepkości inni producenci też poszli w tym kierunku, może dodatki w tych olejach chronią bardziej niż sama lepkość.

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3117 dnia: 09 Stycznia 2023, 13:29:32 »
tak, wszyscy, tylko nie wiem czy wszyscy w jakiś sposób pomogli dbać o silniki. (auta które tanie nie są)W Hondach jest "komputer" który zależnie od stylu i warunków pilnuje interwału. Nigdy, praktycznie nigdy nikt nie dociąga do 15 tys km bo wcześniej po około 7-10tys km to max  komp się drze "wymiana". nie wiem czy to jest w toyotach ale jak każą jeździć na 0W20 czy 16 a nawet 8 to czy piszą albo chociaż mówią że to jest doskonały olej do oszczędzania paliwa, w zasadzie najlepszy, do oszczędzania paliwa. A jak nie oszczędzasz paliwa ... no to trudno się dziwić że taki olej kończy swoje właściwości po około 6 tys km,,a gdzie 15 tys km? :(. Mija 5 lat ... i co jest? Toytoa bierze 2L na 3tys km. Co robić? ...nic w Książę obsługi pisze że może brać 1L na 1000km... radź se sam, no fajnie :). Jeszcze raz powtarzam, ACEA, nie SAE. To nie jest tak że lejemy sobie 5W-30 i reszta w doopie :). jest co najmniej 4 rodzaje ASE dla 5W-30 i każdy z nich jest do czego innego! haloooo wyraźnie o tym pisze! i na tych olejach i w I Obsługi. 
Niskie SAE jest TYLKO i wyłącznie do oszczędzania paliwa, czytaj do oszczędnej jazdy! Nie oszczędzasz to nie miej pretensji do nikogo jak silnik bierze olej. Jeździj zgodnie z przeznaczeniem oleju a nic się nie stanie!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3118 dnia: 09 Stycznia 2023, 13:42:14 »
Czyli idąc tym typem rozumowania albo chronię silnik albo katalizator? Obu rzeczy jednocześnie nie mogę?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3119 dnia: 09 Stycznia 2023, 16:05:41 »
Rambo.  Co to wg Ciebie jest silnik w złym stanie.
I dlaczego twierdzisz że taki np 0w16 po 6kkm jest do wymiany?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl