Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577856 razy)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3315 dnia: 04 Lutego 2023, 20:22:50 »
Molibden szkodzi? Wiele oleji go ma i Ceratec. Czytałem na forum Amerykańskim, że niby się nie honuje bo właśnie jest warstwą czegoś ceramicznego, ale są tacy co to robią, bo podobno nikasil też się honuje tylko jest twardy i muszą być diamentowe kamienie w honownicy. Tu dyskusja https://www.toyotanation.com/threads/dont-hone-cylinder-walls-factory-microfilm-lining.670273/
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2023, 20:58:42 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3316 dnia: 05 Lutego 2023, 14:40:32 »
Czy cała puszka ar6400 na 30-40 litrów to za dużo? Lepiej na cały bak (60l)?

Jak miałem to pisało, nie mniej niż 40L i zakres górny 80L. Można wlać przed zatankowaniem, ale i po w garażu też. Wymiesza się przecież i tak.

Oilsyn LL trzeba wlewać na rozgrzany silnik?

Mi przysłano Oilem LL już zmieszane z nowym olejem. Ale myślę, że tak jak robiłem u siebie z AR9200V2 nie będzie źle. Czyli tak, po wymianie oleju przelot, w garażu zgaszony i dolane całe AR9200V2, jak pamiętam 15min pracy na postoju z tym miksem by się zmieszało w spokoju, przelot i gotowe. Jeśli ktoś ma zamiar wlewać AR9200V2, to polecam tak zrobić jak opisałem (garaż cisza) i koniecznie posłuchać silnika po uruchomieniu z AR9200V2. Tylko w tym czasie można wyłapać jakieś zmiany. Po następuje adaptacja i człowiek się przyzwyczaja.

Obydwa specyfiki, im więcej tras tym lepiej mogą podziałać. Pamiętaj bomby na raz do baku, najlepiej przed wymianą oleju, cykliczne inne do baku dodawane po ml już nie.

@piotr_the obejrzę dokładnie filmy. Ale to nadal płyn bez jakiejkolwiek kontroli, ani jakichś dopuszczeń rynkowych. U niego w warsztacie, tak dobry bo on za auto po tym odpowiada. Natomiast jak ktoś kupi, sam zaleje, to już jest inaczej. Nawet nie ma jak potem czegoś chcieć, no może faktura. Jak chcesz recenzji, wklej to na oil, zobaczysz odzew. Tam eksperymentują z dopuszczonymi środkami, albo się zachwycą, albo zleją moczem.

Shell vipower 95 vs dodatek samodzielnie dodawany. Wiara w działania jest identyczna, ale przy samodzielnie dodawanym mamy pewność dodania. A do tego nawet AR6900p-max wychodzi taniej, niż cena paliwa premium.

Nie wiem czy tak bardzo zamierzam dokładać do ekspoatacji względem zaleceń producenta. Pewnie gdybym tylko lał olej toyoty i to jeszcze dodatkowo w aso, nie stosując nic ponadto, to jeszcze więcej bym wydał.

Gdybyś dalej robił jak ASO zaleca, to 1 koszty góra, 2 pobory góra. Nie latając do ASO i nie kupując TGMO, z płukaniem i wszystkim zamkniesz się cenowo jak 1 serwis w ASO. To gdzie tu ktoś widzi dokładanie, chyba myślenia niż kasy.

Ja nie mam w palcu materiałoznawstwa, ale pisanie początkowo ceramika, dalej miks z czymś tam jeszcze, no wygląda licho. Oby się nie okazało, że są kryształowe. :grin: Jeśli powłoka to powłoka, a nie struktura. :| Molibden jest w olejach, nikt tego bez analizy nie widzi, czyli wszyscy szkodzą 1ZR-FAE.  :shock: A 0W20 mogą mieć i po 500ppm podczas gdy 5W 100ppm. Mo to dodatek przeciw tarciu, jego ilość musi być dopasowana w oleju, za dużo działa wzrostem możliwości popiołu w oleju. Ktoś się zagonił w kozi róg.  :cheesy: Na oil już się z szukania Mo w olejach wyleczyli, nie każdemu potrzebne, ci nowi tylko PAO i Mo. Ale zawsze milej wiedzieć, że olej ma te 100ppm Mo.

a skoro tak to pozamiatane w temacie "Jaki olej"

Przecie ja o tym trąbię od dawna, całe te łańcuchy mają w d....e właściciela.  :cry: Odgórnie, dla swojego spełnienia i oszczędności, ustawiają wszystko tak by dalej klient biernie brnął w ich wyznaczonym tuneliku. Ten cytat powinno się oprawić w ramki. Bo dowodzi, że lanie 0W20 sprzyja producentowi, ECO a właścicielowi w tyci niewykrywalnym mniejszym spalaniu. Wszystko co nowe, można potraktować bezczelnie i krytycznie, pytanie kto tak robi świadomie, a kto bezmyślnie i ile tak można.

TO W RAMKĘ I NA ŚCIANĘ, DO PACIORKA.

"Oficjalnie zalecana lepkość oleju dla serii ZR:
Jeśli na rynkach północnoamerykańskim i japońskim dla tych samych silników najbardziej płynne oleje (0W-16..0W-20) nazywane są „preferowanymi”, to powodem tego jest jedynie chęć producenta do zadeklarowania maksymalnej wydajności ( a raczej minimalna emisja CO2) dla opinii publicznej, która została zdominowana przez spekulacje na temat mitów o globalnym ociepleniu / zmianie klimatu. Oczywiście nie ma ograniczeń konstrukcyjnych dla stosowania bardziej lepkich olejów wewnątrz silnika."

Wobec powyższego, kiego ktoś polemizuje z 5W30, niech idzie do ASO i firm, tam się pokłuci o 10W, bo to już przesada. Ale nie 0W najlepszy, dla kogo ? 
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2023, 15:03:16 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3317 dnia: 05 Lutego 2023, 16:14:01 »
To co w ramkę to też zdanie prywatne autora nie producenta, nie wiem czy w Japonii i USA tak dbają o emisję CO2 jak w Europie, gdzie są normy euro i dopiero od niedawna pojawiły się oleje 0w20, 0w16.
Co do paliwa Shell Vipower 95 to pisałem o tankowaniu we wtorek gdzie cena jest w cenie zwykłej 95.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3318 dnia: 05 Lutego 2023, 23:09:17 »
Ciekawy tekst z linku powyżej  :

"Oficjalnie zalecana lepkość oleju dla serii ZR:
Jeśli na rynkach północnoamerykańskim i japońskim dla tych samych silników najbardziej płynne oleje (0W-16..0W-20) nazywane są „preferowanymi”, to powodem tego jest jedynie chęć producenta do zadeklarowania maksymalnej wydajności ( a raczej minimalna emisja CO2) dla opinii publicznej, która została zdominowana przez spekulacje na temat mitów o globalnym ociepleniu / zmianie klimatu. Oczywiście nie ma ograniczeń konstrukcyjnych dla stosowania bardziej lepkich olejów wewnątrz silnika."

a skoro tak to pozamiatane w temacie "Jaki olej"

Co jest przepraszam "pozamiatane"?  Bo eugenio77 tak powiedział?  Kim jest eugenio i na czym oparł swoją tezę?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3319 dnia: 05 Lutego 2023, 23:16:06 »
To co w ramkę to też zdanie prywatne autora nie producenta, nie wiem czy w Japonii i USA tak dbają o emisję CO2 jak w Europie, gdzie są normy euro i dopiero od niedawna pojawiły się oleje 0w20, 0w16.
Co do paliwa Shell Vipower 95 to pisałem o tankowaniu we wtorek gdzie cena jest w cenie zwykłej 95.

O ile się orientuję to poza Kalifornią reszta ma wywalone na emisje (kolokwialnie mówiąc). Japonia może bardziej się przejmuje ale daleko im do lobbystów ekobiznesu w europie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3320 dnia: 05 Lutego 2023, 23:23:26 »
Jeśli toyota nic nie zmieniła to dalej są z materiału MMC.
To jest jakiś miks stali ceramiki i czegoś tam jeszcze.

Niekoniecznie stali.  MMC to skrót od metalowy kompozyt matrycowy, czyli na osnowie metalu mamy proszek lub włókna innych materiałów o określonych właściwościach. Z tego co piszą w literaturze można znaleźć informację że Honda stosuje miks aluminium, korundu i grafitu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3321 dnia: 05 Lutego 2023, 23:31:05 »

O ile się orientuję to poza Kalifornią reszta ma wywalone na emisje (kolokwialnie mówiąc). Japonia może bardziej się przejmuje ale daleko im do lobbystów ekobiznesu w europie.

Normy emisji spalin przez auta są ustalanie w USA przez władze federalne nie stanowe.

Normy i plany w Japonii są dość podobne do europejskich.
https://forsal.pl/biznes/ekologia/artykuly/8038122,w-2035-roku-w-japonii-nie-kupisz-juz-nowego-samochodu-spalinowego-tokio-przedstawilo-nowy-plan.html

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3322 dnia: 06 Lutego 2023, 00:30:17 »

Normy emisji spalin przez auta są ustalanie w USA przez władze federalne nie stanowe.

https://forsal.pl/biznes/ekologia/artykuly/8038122,w-2035-roku-w-japonii-nie-kupisz-juz-nowego-samochodu-spalinowego-tokio-przedstawilo-nowy-plan.html

Miałem na myśli poprzednie 20 lat a nie sytuację bieżącą. O ile mi wiadomo normy w Kalifornii są ostrzejsze od ogólnokrajowe. Do tego stopnia, że na Kalifornię były montowane inne układy wydechowe i sterowanie silnika aby były bardziej eko.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3323 dnia: 06 Lutego 2023, 01:21:02 »
@piotr_the  Zdanie prywatne autora, ale trafne w punkt, bez ograniczania się, nadal zgodnie z knigą. Chcesz iść falowo z producentem i ASO, lej zawsze 0W, ale nadal to zalecenie i ich preferencja, a nie bezwzględny przymus. Wobec dopuszczeń świadomy klient w ASO może zaznaczyć, ja chcę 5W, tym bardziej, że i w ASO jest z tym różnie. To klient powinien wybrać, bo w ASO zaleją to co leją, to co mają, na czym najlepiej przycinają. W EU jeszcze nie ma wielkich aglomeracji gdzie same Tesle są, a w USA już tak.

Znalazłem ten test brudexa.
https://www.youtube.com/watch?v=_UtqFKF-hJY

Shell taki czy inny, kiedykolwiek i zawsze jest droższy od normalnych stacji.  Ich zwykła jest droższa, od zwykłej gdzie indziej. Ja tankuje najwięcej na Lotos, dalej AVIA (choć nie wiem czy ta firma z orkami nie ma nic wspólnego) i Orlen. A ostatnio zaobserwowałem na Lotosie takie małe cosie na dystrybutorach, świecące plomby naklejki z napisami  Moll Group. Zapytałem w środku i tak, ta stacja jest Mola. Sprawdźcie sami na Lotosach. 

Film 1.
a. Za efekty nie bierze odpowiedzialności = robisz to na własne ryzyko.
b. Mówi, tak naprawdę tylko mechanicznie bo i tak jakieś dolewki będą.
c. Moczy tłok w tym swoim z pięknie ruchomymi pierścieniami i mówi na niego typowo zawalony nagarem. Typowo to są tak zawalone pierścionki, że stoją jak wryte.
d. Próbuje magnesem podnieść tłok z moczenia, to nie jest stal przecie i powinien wiedzieć.
e. Mówi ciągłe dolewanie oleju, to gorszy nagar, a gdzie w tym warunki. Jeśli warunki/interwał odpowiednie, to nagaru nie będzie.
f. Na koniec i tak niebieski dym, a było lato.

Film 2.

a. Widać Toluen, pokazuje DMSO i nie wie co to, a w necie od dawna wszystko jest.
b. Pobory to dolewanie oleju=kolejny nagar, nie bo ubywa, a warunki i interwał decyduje o tym czy nagar powstanie.
c. Tu zgodnie. Zależy kto jak widzi auto. Do gwarancji, to LL nawet OK i zero refleksji. Ale jak przewiduje się auto na lata, to warto olej częściej wymienić, poza ASO z ich filtrem, na tańszy zgodny. Czyli interwały zalecane dla tych co olewają auto.
d. Ten jego płyn w pierwszym filmie żółty, tu czerwony.
e. Zalewają silniki i szarpią się z autami, jak uczniowie na szkolnych warsztatach.
f. Mycie tylko tłoka, komory i pierścieni, a reszta, kanały już nie.
g. Brak rezultatów.
h. Naftę leją na koniec jeszcze, potem na sucho delikatnie odpalają i sam mówi, powinni zalać coś oleju na tłoki przed tym odpalaniem.
i. Czy franklin powiedział, kij ma dwie strony medalu, nie wydaje mi się.
j. Jego środek nie jest profilaktyką na cały układ olejowy, a raczej formą pomiędzy tym a naprawą. Z tego powodu stosowanie cywilne dla wszystkich ograniczone.
k. Brak precyzji w ilościach oleju całego czy ubytku, dokładność 0.5L to kiepska dokładność.

Mnie mentalnie nie stać to zastosować, nikomu też bym nie nakazał mi tego zalać. Tak jak pisałem, wstawić na oil i zobaczysz.     

Japonia może bardziej się przejmuje ale daleko im do lobbystów ekobiznesu w europie.

Do lobbystów UE w przesadzie tak, ale znając mentalność Japończyków już są w ECO dalej, albo pierwsi będą przed UE. No i taka mała różnica, wszyscy chcą być ECO, a oni postawili na węgiel. Nie od tak by wrócili do węgla, bo już pewnie mają lepszą technologię zabezpieczeń na tą kopalinę. UE technologicznie jest w tyle, a frazesowo w przodzie. Tam technologia idzie pierwsza, a w UE ideologia, do której dorabiana jest na masową skalę technologia. O ile Japonia myśli o sobie, o tyle w UE ten proceder śmierdzi kasą na kilometry, tak by odgórnie coś narzucić. By dalej wydoić Europejczyków z kasy, pod pretekstem ochrony klimatu. Człowiek w 100 lat już tyle narobił nieodwracalnych spraw, że teraz by trzeba wrócić do jaskiń i czekać 200 lat, aż ziemia się odnowi. Gonić króliczka to też metoda. 

« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2023, 01:33:18 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3324 dnia: 06 Lutego 2023, 01:46:03 »

Miałem na myśli poprzednie 20 lat a nie sytuację bieżącą. O ile mi wiadomo normy w Kalifornii są ostrzejsze od ogólnokrajowe. Do tego stopnia, że na Kalifornię były montowane inne układy wydechowe i sterowanie silnika aby były bardziej eko.
OK, Kalifornia zawsze była w awangardzie, ale to nie znaczy że nie było przepisów krajowych.  W praktyce jest tak, że przepisy krajowe przyjmują normy kalifornijskie z kilkuletnim opóźnieniem.  Obecnie w 18 stanach obowiązują takie same przepisy jak w Kalifornii.  Większość producentów dopasowuje całą ofertę do ww.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3325 dnia: 06 Lutego 2023, 11:45:13 »
Zbig.

Możliwe że nie stal - nie znam sie na metalurgii (o ile to w ogóle podchodzi pod nią)
Mnie interesuje to jakie to ma finalne właściwości i że np po nałożeniu molibdenu zaczyna być problem z olejem.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3326 dnia: 06 Lutego 2023, 11:48:33 »
Niech ktoś z ciekawości wleje do nowego dynamic force jakiś 5w40 i popatrzy co się dzieje z całym sterowaniem olejowym :)
Wieżcie mi że to nie tylko ekologia wymusza właściwy olej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3327 dnia: 06 Lutego 2023, 13:53:44 »
Zbig.

Możliwe że nie stal - nie znam sie na metalurgii (o ile to w ogóle podchodzi pod nią)
Mnie interesuje to jakie to ma finalne właściwości i że np po nałożeniu molibdenu zaczyna być problem z olejem.

To być może mniej istotne jaki metal robi za osnowę kompozytu.  Zapewne któryś ze składników kompozytu reaguje z dodatkiem, którym nie jest czysty molibden tylko jego związek, obecnie jakiś ditiokarbaminian molibdenu, co skutkuje negatywnymi następstwami.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3328 dnia: 06 Lutego 2023, 18:18:16 »
To nie kwestia reakcji tylko tendencji do wygladzania powierzchni molibdenem do tego stopnia że nie trzyma się na niej olej.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3329 dnia: 06 Lutego 2023, 19:22:27 »
No mogę sobie wyobrazić, że zapycha mikro pory gdzie olej powinien się przyklejać, tylko czy ta powłoka jest szorstka? Nie jest honowania. Molibden raczej utrzymuje się tylko do wymiany następnej oleju, jedynie tz. ceramika utrzymuje się do 50 tyś km. Czytałem o wielu przypadkach gdzie Ceramizer czy Ceratec zmniejszył konsumpcje oleju wypełniając chyba rysy na cylindrach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl