Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3420 dnia: 25 Marca 2023, 08:13:24 »
Rozumiem, że piszesz o silnikach, w których stosowano olej 0W20.
Pisze o wszystkich silnikach które widziałem od środka.
Widziałem zapieczone pierścienie, wytarte gładzie, asfaltu w misce ale panewek nigdy poza tym jednym przytoczony przykladem.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3421 dnia: 25 Marca 2023, 11:33:20 »
I to mnie najbardziej przekonuje do stosowania oleju 0W20, jak pisze w instrukcji. Co nie oznacza, że koniecznie TGMO 0W20. A jazd autostradowych na dłuższych odcinkach, kiedy bardziej wskazane byłoby stosowanie 5W30, mam tyle, co kot napłakał.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3422 dnia: 26 Marca 2023, 19:59:52 »
@Rademenes no 1litr Fusch FE 75W 1litr 43-50zł a 3 litry pakiet 131zł.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3423 dnia: 26 Marca 2023, 21:38:17 »
Stosujcie co chcecie i w jakiej lepkości chcecie, czy tam jakie zalecają. Ale krytycznie, nikt bez sprawdzenia nie ma prawa nawalać na inne lepkości i hołubić swoje odczucia. Wszystkie są dla ludzi i mogą się komuś sprawdzać, ja tego nie wykluczam. Wiem tyle, że u siebie 5W30 krzywdy w moich warunkach Aurisowi nie robi, acz na 15kkm nie starcza. Dlatego mimo kogoś tam opinii, nie mam powodów nic zmieniać. Tym bardziej, że jeszcze nie widziałem, aby ktoś z trybu miasta przebadał 0W20 po 15kkm i było dobrze. Na tą chwilę jest tak, że ci co nie badają latają po 15kkm, nalatują na innych. A ci co badania robią, nie robią ich po 15kkm i są bardziej stonowani.

@piotr_the dzięki, tylko czemu taki rozstrzał 43-50 jak po 1L ?  :shock:

Co do ENEOSA, zapomniałem dodać, oni mają swoją bazę W BASE, której nikomu nie dają, żadne oleje na świecie tego nie mają. Co do zakupu, jak zwykle szukałem pewnego miejsca.

https://sklep.eneosoil.pl

Oczywiście zachwyt jest, jakieś tam nadzieje i oczekiwania, ale bez weryfikacji się nie obędzie, aby cokolwiek potwierdzić. :-)     

Jeszcze jedno, czyżby szły zmiany wsteczne, 0W20 ma być ostatni na dole?

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/oleje-niskich-lepko%C5%9Bci-stosowanie-zamiast-wy%C5%BCszych-lepko%C5%9Bci.4488/post-153009

Ten cytat jest ważny. "Nawiasem mówiąc i dorzucajac łyżkę dziegdziu do tego miodu to oleje niskich lepkości opracowuje się prawie wyłącznie w celu zwiększenia oszczędności paliw, a nie dla znalezienia lepszej ochrony." Poza motosportem, gdzie sekundy mają znaczenie, a silniki nie są konstrukcjami na lata i bez grzebania przez lata w nich.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2023, 21:46:47 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Magazynier69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota corolla
« Odpowiedź #3424 dnia: 27 Marca 2023, 15:29:34 »
Rademenes 
Tak zagłębiłem się w twój przypadek. Tak jak mowie określiłem 50/50/ eksploatacje z braku wiedzy co nie zmienia faktu ,że dobrze zrobiłem wiem na czym stoję w dodatku zweryfikowałem  vin Corolli i widnieje dwie opcje w schemacie  W(GPF) / (1901- )8NRFTS i  (1901- )8NRFTS i co mi dało jeszcze do myślenia ze po odpaleniu zawsze jest utrzymywana na wyższych obrotach jakby dogrzewało GPF-a byłaby w tym racja ze stąd również bierze się paliwko  .Dodam że  poziom emisji spalin Euro 6 AG po rozwinięciu Euro 6d-TEMP . Czy ktoś może potwierdzić z grupy  czy faktycznie to może oznaczać faktyczne posiadanie(GPF) będę miał możliwość weryfikacji przy najbliższej wymianie oleju .
Zrobię proceder wymiany oleju żeby rozwiać wszelkie wątpliwości :  mianowicie zleje Tgmo do analizy ponownej zaleje Eneosa X-prima   z płukanką archoil i tu co polecacie długo dystansowa czy postojowa (jeżeli tą opcję to specola golda)  zleje to również i zaleje docelowo świeżutkiego Eneosa bez niczego . Myślę że takim procederem pozbędę się powstałych nagarów jeżeli takowe są i wszystkiego co związane z TGMO przez te 4 lata .

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3425 dnia: 27 Marca 2023, 20:07:42 »
zweryfikowałem  vin Corolli i widnieje dwie opcje w schemacie  W(GPF) / (1901- )8NRFTS i  (1901- )8NRFTS i co mi dało jeszcze do myślenia ze po odpaleniu zawsze jest utrzymywana na wyższych obrotach jakby dogrzewało GPF-a byłaby w tym racja ze stąd również bierze się paliwko 

Jeżeli auto jest z rynku europejskiego, to ma GPF bo on był obowiązkowy w silnikach DI od 2018 roku.  GPF nie potrzebuje dogrzewania, bo pracuje w innych warunkach:

filtr GPF pracuje w nieco innych warunkach - wyższa temperatura spalin i częstsze wchodzenie na wyższe obroty. Co do zasady silnik benzynowy pracuje w korzystniejszy dla filtra sposób. Proces wypalania sadzy przebiega też trochę inaczej niż w dieslu.

Otóż w silnikach Diesla wypalanie sadzy było wymuszane podaniem większej dawki paliwa, co powodowało przedostanie się go do układu wydechowego, gdzie rosła temperatura i pod wpływem tego stanu wypalała się sadza.

W benzyniaku wygląda to odwrotnie – to podanie mniejszej dawki paliwa spowoduje wzrost temperatury spalin. Co więcej, benzyna ma tendencję do odparowywania, więc nadmiar paliwa nawet jeśli trafi do układu smarowania, to szybko odparuje.

Wypalanie filtra GPF to rzadki proces, typowo ma miejsce co kilkanaście tys. km przebiegu i nie wymaga żadnych specjalnych procedur.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3426 dnia: 27 Marca 2023, 22:46:53 »
A jazd autostradowych na dłuższych odcinkach, kiedy bardziej wskazane byłoby stosowanie 5W30, mam tyle, co kot napłakał.
Przy jeździe autostradowej tym bardziej niska lepkosc dla tych silników.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3427 dnia: 28 Marca 2023, 03:31:17 »
Tak zagłębiłem się w twój przypadek.

Tytuł filmu "Czy wymiana oleju po 8k km jest bezpieczna?" powinni zmienić bezpieczna na konieczna.

Ty masz silnik 1.2T, bo ja o takiej myślę ?

Jeśli dużo krótkich odcinków, no to na 50/50 musiało by być dużo tras, aby tak wyszło. Ja na 50/50 to w tygodniu miasto i co weekend trasa. A na 80/20 to miasto i 2 x w mc trasa. Oczywiście to jest względne, miasta inne, trasy też mogą być. Jest wzór jakiś, na obliczanie średniej prędkości interwału, ale trzeba mieć chyba km i dni interwału. No i nie dla wszystkich trasa i miasto to to samo. Ja za trasę uznaję min. ponad 100km przelotu za jednym odpaleniem, co najmniej krajowa. To jest ważne, przykładowo w swoich testach tym się kierowałem. Czyli modyfikowałem warunki, tak by zwiększać udział tras i wyszły mi takie wnioski. Krytyczne miasto to dużo paliwka w oleju, ale zestaw 80/20 to już jest redukcja nawet o 2/3. Tak wychodziło, że latanie po drogach S nie redukowało nic dalej, a nawet coś gorzej niż na krajowych. Więc nie zawsze pałowanie dobre na odparowanie paliwa, bo wtedy do silnika paliwo się leje strugami. 

Nie znam się na GPF, ale jeśli działa jak DPF, to może być powodem paliwa w oleju, ale faktycznie w dieslu powodem były złe warunki serwowane przez właściciela. Przy tych ustrojstwach ważne jest na początku, aby olej był odpowiedni. Zadzwoń do ASO części, muszą powiedzieć.

Co do kontroli samemu oleju, to nie sam bagnet, kartka papieru z drukarki i co 1kkm kropla skapująca po wyjęciu z bagnetu. Czemu skapująca z bagnetu, bo ilość oleju wtedy będzie identyczna co 1kkm. Wieszasz to gdzieś i widzisz zmiany. Ja zaobserwowałem, że obraz pierwotny po 2 dniach w dalszym czasie się jeszcze zmienia. Dochodzi jeszcze lekko widoczny krąg trzeci, może to paliwo.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/test-jednokroplowy.516/

Nie, lataj z TGMO przetestuj go, jestem też ciekawy. A postojowa do tego TGMO jak już będziesz wymieniać. Postojowa to profilaktyka, wywalenie więcej starego i coś tam zawsze usunie. Do jazdy to już na problemy, ale u Ciebie nie ma problemów pewnie, za młode auto. Chyba że widzisz w silniku syf, lub łyka olej. Tak po kimś to warto postojową zastosować z 2-3 razy, z 2-3 interwały skrócić i na tańszym oleju to robić. Krócej w silniku, to większość da radę i nie trzeba się kosztować. Przy świecach endoskopem można było zobaczyć co tam słychać. Przypuszczam, że niewiele tam do usuwania masz, ale gdybam. Płukanie i częstsze zmiany oleju oczyszczą środowisko po starociach, nowe oleje docelowe będą miały łatwiej i dłużej czyste. Jeśli już jest syf, problemy no to z nagarem nie jest tak prosto. Na logikę, nagar latami ew. się zbierał, to w 1 mc, czy od jednego płukania nie odpadnie. To są cywilne środki, które muszą mieć zapas na jakieś ryzykowne zastosowania, to nie działa jak kwas na raz. Ja wiem o jednym przypadku, silnik zasyfiony i trwało to 60kkm, im gorsze były zasady i warunki poprzednika, tym kolejny musi mieć więcej pokory. Wszystkie te płukanki czy do paliwa, to super profilaktyka. Gdyby każdy co 2 interwał wlał postojową, czy bombę do paliwa, to mniej szrotu by było i auta by więcej przetrwały. A przed płukaniem warto obejrzeć silnik, by potem starych wycieków nie wycierać o płukanki, że niby to ich wina. No i jeszcze jedno, widać to w moim wątku, w oleju RP był tytan i mimo płukania co wymianę, dopiero w trzecim oleju już go nie było. A w pierwszym raporcie, gdzie nie było płukania Fe było 16, przypuszczam pozostałości. Więc po tych 4 latach TGMO i co 15kkm, o raz wszystkiego nie wywalisz. A starocie mają wpływ na olej nowy i wyniki badań też.

Postojowe co stosuję, AR2820 i Oilem Flush, kosztują ale to nie nafta i ochrona procesu jest. Do jazdy stosowałem AR230 ale już nie ma, jest Oilem Cliner.   

Lektura.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/płukanki-temat-ogólny.4278/page-12
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/zdj%C4%98cia-otwartych-silnik%C3%93w-zdj%C4%99cia.131/post-5108
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2023, 03:38:30 wysłana przez Rademenes »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3428 dnia: 28 Marca 2023, 12:37:41 »
Co cen Fuscha do skrzyni to inflacja stara dostawa stara cena, kupowałem olej do silnika w sklepie na Allegro, Gulf Hybrid 0w20 za 139zł kiła tygodni temu data produkcji 2021, teraz sklep ten sam olej ma już po 162zł.
Co do podlewania paliwem w 1,2 Turbo to tam są podwójne wtryski jak się nie mylę pośredni i bezpośredni i to może mieć wpływ, paliwo wyparuje jak się w trasę pojedzie tylko paliwo degraduje olej na pewno modyfikatory lepkkości i niektórzy zalecają oleje z niskim indeksem lepkkości dla aut co podlewają bo jest mało modyfikatora, za to Toyota czy Eneos X-Prime ma kosmiczny index ponad 200 czyli woli duży zapas.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3429 dnia: 29 Marca 2023, 22:18:59 »
Patrzyłem w sklepie Toyoty, ale nie wskazuje tam konkretnego dla mnie i nie wiem jaki koszt do porównania.

Jeśli są te i te wtryski to powinno być lepiej technicznie w silniku, mniej syfu może też. Taki kompromis, bezpośredni na stałe niedobry, a pośredni brak mocy od zaraz. Paliwo dochodzi zmienia olej, a odparowując zawsze z tej zmiany mimo odparowania coś zostaje. Pytałem w AR. Ja tam przez paliwo w oleju bardziej patrzę na KV100, bo indeks jest jak wiesz dalej wyliczany z KV 40 i 100. Więc pierwsze są KV zanim indeks powstanie. Co do odparowania paliwa, trasa i but mogą zaszkodzić. Najlepsza stała jazda trasą z normal prędkością, choć i tu jest kres, gdzie tras musiało by być pow. 50%, by nie dochodziło za wiele. Już jestem ciekaw jak silniki na Eneos będą mlaskać, po X Prime większa niewiadoma, po Sustinie mniejsza, choć liczę że i ten jest inny niż reszta w czymś.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3430 dnia: 30 Marca 2023, 10:24:04 »
Toyota nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni, ja uważam, że co max 100tyś trzeba to robić, jak wymieniałem po 150 tyś to stary był dramat, czarny i jak woda bez lepkkości, kupowałem tu https://allegro.pl/oferta/olej-fuchs-titan-sintofluid-fe-75w-3l-gratis-9075537723

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3431 dnia: 31 Marca 2023, 09:41:44 »
Tak nie przewidują, bo tak ładnie wygląda dla klienta, mniejsze koszty. Niestety olej nie jest wieczny, owszem w skrzyni mniej tam obrywa, ale czas robi swoje. Sama degradacja postępuje przez zmiany temp. Na oil do skrzyń leją różne cuda, mi wystarczy wymienić sam olej, a mam 91kkm. Na tą chwilę odczytałem kod skrzyni, z czarnej naklejki na słupku kierowcy, mam EC60 jak się nie mylę. Pytanie w sklepie Toyoty poleciało, bo nawet po zalogowaniu i widocznym aucie wywala całą stronę kilku olei.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #3432 dnia: 31 Marca 2023, 10:54:10 »
nawet po zalogowaniu i widocznym aucie wywala całą stronę kilku olei.
Instrukcja str 661
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3433 dnia: 02 Kwietnia 2023, 01:36:00 »
Na 661 mam tak. SchlieBen Sie den Stecker an die Steckdose an. No i naprawdę nie chce mi się tego języka interpretować. A do tego instrukcja jest z 10 lat wstecz, mogą być przewidziane zmiany czy aktualizacje. Wolę zapytać w tych czasach, a nie polegać na starych zapisach.

Wedle dzisiejszej wiedzy, jest tylko jeden dedykowany, bez alternatywy.

https://sklep.toyota.pl/produkt/08885-81001-olej-przekladniowy-o-niskiej-lepkosci-75w-mtf-lv.html

W ofercie na stronie zapomnieli napisać, że dotyczy 1L. Potrzeba 2.4L, trzeba kupić 3L, marnotrawstwo, albo starego zostawić 0.4L i 2L nowego. Ciekawe ile zostaje starego przy wymianie, bo to norma w układach, oby nie na otwarcie korka 3 butli. :grin: Koszt wychodzi 84 x 3 = 252pln. 

@piotr_the ta oferta na 3L za 131.04 jest nadal. Ten zakres 43- 50 to w znaczeniu 1L, ale wiadomo zakup mnogi z automatu musi być. Ja bym wolał kupić w pewniejszym miejscu z automatu i identycznej cenie, a mając tam konto i po zakupach, może jeszcze coś mniej. Czy byłeś przy wymianie, ile weszło ci z 3 butelki oleju ?

https://olejefuchs.pl/fuchs-titan-sintofluid-fe-75w-3-litry.html

Czyli 252 - 132 = 120pln.   
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 01:42:59 wysłana przez Rademenes »

Offline Magazynier69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota corolla
« Odpowiedź #3434 dnia: 02 Kwietnia 2023, 13:09:39 »
Hej chłopaki jest  film z mojej corolli  https://www.youtube.com/watch?v=Pfc3VDa-FA4&t=4s
mianowicie siedzi skrzynia EC6A (ASIN) manualna 6st.  przypominam corolla 2019 r 1.2 turbo 116 KM odniosę się do filmu, że nie było możliwości uzyskać karty charakterystyki oleju od ASO  . Jedynym producentem jaki udostępnia to Ravenol dla aprobaty toyoty 08885-81001 i tą kartą się podparliśmy . Wychodzi na to że Ravenol robi lepszy olej niż OEM Toyoty zalany od nowości i ponownie zdecydowałem się na ten manual transmission LV 75W bardziej na wpisie w książce serwisowej niż na swojej niewiedzy bo wiem ze następnym razem zaleje olej z rynku aftermarketowego . Wymiana nastąpiła przy przebiegu 65 tys. km brak poświaty kryształkowania opiłkowego , reszta widoczna już na teście . Efekty są zauważalne płynniej chodzi skrzynia niż na przepracowanym szczególnie widoczne jest w trybie sport gdzie charakterystyka skrzyni zmienia się wraz z ustawieniami zawieszenia i silnika . Na forum spotkałem się z opinia ze czasem nie wchodzi 2-drugi bieg bądź wsteczny (sporadyczny)  tak właśnie było ALE  po wymianie płynność biegów jest bez zarzutów  zaś wsteczny bez zmian i wpływ na to ma wysprzęglik i zdarza  się ze trzeba dwukrotnie wysprzęglić żeby bieg wskoczył idealnie . Uważam ze zmiana oleju przy przebiegu 60 tys km jest adekwatna będe miał odzwierciedlenie po 120 tys. km  ale już mojej jazdy w jakiej kondycji będzie olej .
Morał z tego taki ze oleje OEM nie koniecznie służą tak jak byśmy tego oczekiwali .
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 13:13:22 wysłana przez Magazynier69 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl