Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578631 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3450 dnia: 03 Kwietnia 2023, 18:24:02 »
Lepkkości nie uległa to nic nie znaczy bo tam nie ma mieszania z paliwem i może te 65 do 100 tyś wytrzyma, ja wiem jedno po 150 tyś brakowało w skrzyni 0,3-04 litra jego oraz olej był czarny i jak woda prawie nic się nie lepił, a jakby ciszej się zrobiło w aucie po wymianie, może nie tyle sam przebieg, a ile lat w skrzyni jest się liczy.
Lepkość to lepkość, parametr fizyczny, i albo ma określoną wartość albo nie, a w wyniku czego ją utraciło lub nie to nie ma znaczenia.

Jeśli w skrzyni, która ze swojej natury jest hermetyczna, brakowało oleju, to znaczy że ktoś niestarannie robił przeglądy.  A jak była nieszczelna to i zaciągała wilgoć, więc robi się z tego przypadek mało reprezentatywny. 

Co do koloru, to gdyby się tym kierować, właściciele diesli powinni zmieniać olej co 500 km.

Jeżeli skrzynia hałasuje, to oznacza zużycie mechaniczne, najczęściej łożysk, i wymiana oleju tego nie naprawi.  Wrażenie cichszej pracy  po wymianie to już raczej efekt placebo.

W Corolli e12 jest nakaz wymiany co 60tyś i tak było wymieniane i działa
Jeżeli instrukcja serwisowa nakazuje wymianę lub sprawdzenie, to należy jej przestrzegać.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2023, 18:28:40 wysłana przez Zbig »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3451 dnia: 04 Kwietnia 2023, 02:57:26 »
Sorry pomyliłem się

Jesteśmy tylko ludźmi, zdarza się. Jeszcze nie kupiłem, nie ma problemu, temat jest docierany, a i tak wcześniejsze wiszą jeszcze. Ulga jednak, że 3L wystarczy, ale widzisz kolega FUTURISTA coś tam dokładniej upychał. Niestety sam u siebie nie będę wymieniał.

@Magazynier69 magnes w korku skrzyni jest w standardzie, czy dokładałeś ? Ja w drugim aucie dokładałem na obydwa korki, kupiłem małe neodymowe i nie spadają. Ale w Toyocie jest to już w śrubie ? Co do czyszczenia skrzyni z ew. opiłków. Zabawne jest, że pisze to ktoś kto nie jest za płukankami (brak wiary), a na oil w ten sposób działają w skrzyniach i dodatki leją jeszcze. Hipokryzja wytykać innym to do czego samemu nie ma się przekonania. Takie szukanie dziury w całym, aby napisać. Czy olej w skrzyni aż tak wiruje, czy jednak to coś leży sobie na dnie. Olej się wymienia dla powrotu wartości, a jak są opiłki to skrzynia mówi już powoli pa pa i nowy olej nic nie uratuje.

@piotr_the Woda nie lepiąca się, no sztuka to wymieniać zanim jest pozornie olej, lub breja. Przebieg ustala  producent, ale producent oleju też ustala daty. Tak jak w DSG ustaliłem, powinno być albo km albo lata. Ta informacja o latach, oczywiście nie była na wierzchu, bo mało kogo obchodzi, że ktoś nie robi 60kkm w 3 lata, a 5. A dalej istotne są jeszcze warunki i wiemy czemu, miasto/trasy. Więc u wszystkich tak samo nie będzie, nie spierniczy się identycznie, nie są takie same potrzeby by wymieniać. Te różnice powodują, że nie jest tak samo z każdą skrzynią.

W drugim aucie po wymianie oleju w skrzyni po 90kkm nic różnic nie wyłapałem. Specyfika identyczna była. Ale w Auris po wymianie płynu hamulcowego, wymianie też przy sprzęgle, tam jest odpowietrznik. No to w pracy sprzęgła odczułem różnicę.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3452 dnia: 04 Kwietnia 2023, 13:16:13 »
Powiem tak w corolli e12 gdzie trzeba wymieniać co 60tyś, była kartka na słupku w drzwiach, że była wymiana przy 60tyś, potem sam pojechałem przy 120tyś do mechanika i dziwił się, że chcę wymieniać zlany olej miał ładny kolor nie był czarny, ale się pienił co mechanik jednak stwierdził, że dobrze że wymieniam. Następne wymiany przy 120 i 180 robiłem sam i olej też nie był czarny i wyglądał ok. W Avensis t27 jak go kupowałem to olej nigdy nie był zmieniany ASO potwierdziło, jak również że filtr powietrza co 60tyś i pasek klinowy się sprawdza, był od nowości zamiast czarny to zrobił się brązowy. Auto kupiłem z przebiegiem ok. 150tyś i rocznik 2011 kupiony w 2012 to po 10 lat to olej w skrzyni nie wyglądał po prostu czarna woda nic się prawie nie lepił. Zmieniałem głównie bo jak było zimno c to biegi ciężej wchodziły najpierw wyregulowałem linkę zmiany biegów, to 3 bieg lepiej a za to 1 i wsteczny gorzej, może było za zimno jak to robiłem i trzeba powtórzyć w lato, tylko w lato nagle z 4-5 razy musiałem wbijać wsteczny naciskając i puszczając sprzęgło więc wymieniłem olej w skrzyni. Po wymianie oleju jest o niebo lepiej czasami trzeba drugi raz wsteczny wbić, jak zrobi się 25 stopni to spróbuję jeszcze raz wyregulować linkę. Na korku nie widziałem opiłków może magnes jest duży w środku skrzyni. Warto poczytać https://qservicecastrol.eu/blog-wymiana-oleju-w-skrzyni-manualnej-czy-jest-konieczna/       
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3453 dnia: 06 Kwietnia 2023, 15:19:37 »
Myślę że do wymiany wystarczy ilość lat/kkm, a wygląd oleju już ma wtedy mniejsze znaczenie. Oczywiście ekstremalne wyglądy, tylko mogą potwierdzać słuszność wymiany, ale i domniemać za późną wymianę. Konieczność/prewencja i wszystko.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3454 dnia: 16 Kwietnia 2023, 03:28:22 »
Dla wiernych ASO i zaślepionych w TGMO.   :-P Tak tworzy się propaganda famy super dopasowania, a reszta to shit i basta. Poczytajcie sobie. Teraz to już normalne miejsce zakupu i papiery od zakupu nie wystarczą, by mieć normalny olej. Jak dla mnie to pierwsza zapora dla laika, bo jak im się podeśle jakieś głębsze zasady, czy przepisy to zaraz stwierdzą co innego. Po prostu nie mogą faworyzować i robić monopolu, inne oleje z normą i muszą lać. Jak by mi tak odpisali, to przesłał bym to gdzie trzeba i wyprostowali by ich tam. :-)

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-corolla-1-8-hybrid-2021.4713/post-155349

« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2023, 03:30:10 wysłana przez Rademenes »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3455 dnia: 16 Kwietnia 2023, 08:36:22 »
Oczywiście że można dostarczyć własne części. Jeżeli odmówią - wystarczy poprosic miłego Pana pod krawatem o to stanowisko na piśmie (jeżeli jeszcze zechce podtrzymać to, co przedstawia Koordynator marki w linku) :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3456 dnia: 16 Kwietnia 2023, 16:23:48 »
Jak by mi tak odpisali, to przesłał bym to gdzie trzeba i wyprostowali by ich tam. :-)
Ale pewnie ich wystraszyłeś  :shock:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3457 dnia: 16 Kwietnia 2023, 19:56:17 »
@Colin ja wiem, to jest oczywiste i są na to przepisy, od których w ASO monopol nie istnieje. Ale jak krawat z krawatem staną przy tej informacji, to to tak zostanie i dalej się rozsieje.  :shock: Oczywiście mogą tam sobie regulować ceny usług z ich, a z klienta. W czasie gwarancji i własnym oleju, też mogą stawiać klienta pod ścianą za to, walka małego z dużym na koszty ciągania się. Ale ogólnie muszą przyjąć i basta, reszta wcześniej napisana, to ich starania, aby klientom to wybijać z chęci.

Z innej strony, nikt nic nie chce powiedzieć/wie o tym kto i gdzie produkuje TGMO, tajemnica, no i to jest wiarygodność miejsca i papieru. A normalne miejsce, papier i detaliczny zakup to za mało. Hipokryzja i fama cudu pod nazwą TGMO gotowa, to urasta w indoktrynację podprogową. Te same argumenty można im podstawić i co wtedy.  :-)
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2023, 20:00:30 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3458 dnia: 05 Maja 2023, 00:29:21 »
Dostaliście takiego emaila ?

Toyota Klub: Eneos Oil - wsparcie techniczne.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/board,314.0.html

Już kupiłem, rabat był, ale czy to było 15% nie wiem. Ale w przyszłości łatwiej będzie o tym pomyśleć.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3459 dnia: 06 Maja 2023, 21:04:23 »
Na szczęście do Aurisa HSD oleju w sklepie brak.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3460 dnia: 08 Maja 2023, 12:11:25 »
Dostałem tego emaila 15% to fajnie muszę tylko sprawdzić jak to się ma z ofertami z Allegro.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #3461 dnia: 08 Maja 2023, 13:34:45 »
Niektórzy się ucieszą ale po 6 latach moje auto prawdopodobnie żegna się z olejem TGMO :-)

Toyota przez 3 lata podniosła cenę wymiany oleju o 75% (w 2020 roku wymiana kosztowała 305 zł  teraz cena to 521 zł) a ceny olejów i filtrów wzrosły może 10-15%, w związku z tym prawdopodobnie nie pojadę na wymianę do Toyoty.

Prawdopodobnie zastosuję olej Shell Helix Ultra SP 0W-20
dlaczego?  bo:
1. jest pewne źródło dystrybucji (autoryzowany dystrybutor Shell na alleg... )
2. spełnia i przewyższa wszystkie wymagane w instrukcji parametry
3. jest ogólnie dostępny w razie czego na każdej stacji shell
4. cena 5L wraz z filtrem to 250 zł

Jeśli chodzi o filtr to myślę, że Filtron do benzyny i LPG będzie OK 

Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #3462 dnia: 08 Maja 2023, 14:00:43 »
muszę tylko sprawdzić jak to się ma z ofertami z Allegro.
jest tyko kurier za 20 zł.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3463 dnia: 08 Maja 2023, 21:17:00 »
ceny olejów i filtrów wzrosły może 10-15%, w związku z tym prawdopodobnie nie pojadę na wymianę do Toyoty.
w 2020 roku wymiana kosztowała 305 zł  teraz cena to 521 zł)

chyba, że serwisujesz dalej : pakiet serwisowy Mini + TGMO 0w20 = 723 zł. Jest historia serwisowa i faktura wtedy. Cena jak za całość w miarę.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2023, 21:19:37 wysłana przez bazi »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3464 dnia: 08 Maja 2023, 21:27:49 »
To może wkleję co jest w pakiecie mini, by była jasność za co się płaci
 :) :) :) :) :) :)

« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2023, 21:30:15 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl