Sorry pomyliłem się
Jesteśmy tylko ludźmi, zdarza się. Jeszcze nie kupiłem, nie ma problemu, temat jest docierany, a i tak wcześniejsze wiszą jeszcze. Ulga jednak, że 3L wystarczy, ale widzisz kolega FUTURISTA coś tam dokładniej upychał. Niestety sam u siebie nie będę wymieniał.
@Magazynier69 magnes w korku skrzyni jest w standardzie, czy dokładałeś ? Ja w drugim aucie dokładałem na obydwa korki, kupiłem małe neodymowe i nie spadają. Ale w Toyocie jest to już w śrubie ? Co do czyszczenia skrzyni z ew. opiłków. Zabawne jest, że pisze to ktoś kto nie jest za płukankami (brak wiary), a na oil w ten sposób działają w skrzyniach i dodatki leją jeszcze. Hipokryzja wytykać innym to do czego samemu nie ma się przekonania. Takie szukanie dziury w całym, aby napisać. Czy olej w skrzyni aż tak wiruje, czy jednak to coś leży sobie na dnie. Olej się wymienia dla powrotu wartości, a jak są opiłki to skrzynia mówi już powoli pa pa i nowy olej nic nie uratuje.
@piotr_the Woda nie lepiąca się, no sztuka to wymieniać zanim jest pozornie olej, lub breja. Przebieg ustala producent, ale producent oleju też ustala daty. Tak jak w DSG ustaliłem, powinno być albo km albo lata. Ta informacja o latach, oczywiście nie była na wierzchu, bo mało kogo obchodzi, że ktoś nie robi 60kkm w 3 lata, a 5. A dalej istotne są jeszcze warunki i wiemy czemu, miasto/trasy. Więc u wszystkich tak samo nie będzie, nie spierniczy się identycznie, nie są takie same potrzeby by wymieniać. Te różnice powodują, że nie jest tak samo z każdą skrzynią.
W drugim aucie po wymianie oleju w skrzyni po 90kkm nic różnic nie wyłapałem. Specyfika identyczna była. Ale w Auris po wymianie płynu hamulcowego, wymianie też przy sprzęgle, tam jest odpowietrznik. No to w pracy sprzęgła odczułem różnicę.