Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577853 razy)

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3645 dnia: 24 Sierpnia 2023, 18:36:41 »
Są lepsze przykłady, gdzie do przynajmniej 10- letnich aut, mających min 5W30, obecne dobieraczki polecają 0W30.

Nie widzę problemu z wlaniem 0W30 do silnika zabudowanego w czasach 5w30, jeżeli patrzy się na ACEA nie na SAE.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3646 dnia: 24 Sierpnia 2023, 19:56:58 »
Już w latach 90 tych do silników Opla Ecotec i podobnych wlewano 0W40 zamiast fabrycznego 5W40 a po 2000r jak Opel i inni zeszli z lepkością fabryczną z 5W40 na 5W30 to szybko pojawiły się oleje 0W30. Dopiero japończycy chyba Honda jako jedna z pierwszych zeszli do 0W20.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3647 dnia: 26 Sierpnia 2023, 02:11:39 »
zakupiłem 5w30

Robisz jak chcesz, ja ortodoksem nie jestem, jedynie nie stać mnie mentalnie na test 0W20, potrzeby też nie widzę. Nie wiem jakie masz podejście, jeśli bardziej light, to mógłbyś raz zalać 0W20 i sprawdzić organoleptycznie jak będzie. Nie wszystkim się podoba, a o zmianie odczuć wielu pisze.

niczym nie poparte uprzedzenia

Odwrotnie tak jak poparcie za, gdzie priori to zalecenie i reszty tabeli nie ma. A podobnie jest z interwałami, wielu głosi nikt nie sprawdza i jest bajecznie. Każdy ma swoje warunki i może sobie przetestować to i to. Tylko przy 1.33 warto być bardziej rozeznanym co do własnego silnika, bo wiemy jakie były wpisy.

Nie widzę problemu

Ja widzę kilka. Usilne działanie wbrew knigom. Producent nie miał wtedy doświadczeń. Silniki letnie już mają swoje bolączki. Z jednej strony podaje się przykład Toyoty, gdzie od 2001 testowali silniki z 0W20, a z drugiej inna firma, która może obecnie dopiero coś nowego ma na 0W20 i nagle wstecz też jest/ma być OK. W takich nagłych zwrotach, to tylko pasuje do dostosowania wszystkiego wstecz, pod obecne wymagania UE. Chyba sobie zdajemy sprawę, że w UE to wszystko chcą ubrać w zasady, tak by lobbujący mieli fory i zawsze byli do przodu.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3648 dnia: 26 Sierpnia 2023, 11:35:59 »
Usilne działanie wbrew knigom.
Wszyscy którzy usilnie wymieniają olej w skrzyniach, gdy w knidze jest to nie zalecane popełniają błąd?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3649 dnia: 27 Sierpnia 2023, 02:09:40 »
Producent przewiduje życie auta na krótkie, po gwarancji ma to auto w nosie, do gwarancji skrzynia wytrzyma i jeszcze będzie ekonomiczniej dla laika. A jeśli nie, to więcej zarobią na skrzyni niż na oleju. Do tego interwał silnika co 50kkm i jak tu nie kochać takiego taniego w utrzymaniu auta. Oczywiście są takie skrzynie typu auto lub pół auto, że warto pilnować i lać ori olej. Oczywiście są i takie skrzynie problematyczne, gdzie trzeba więcej wiedzieć by nie zaszkodzić sobie. Warto mieć rozeznanie w swojej marce i modelu, zanim się podejmie decyzję. Tak samo warto mieć kontrolę nad jego ilością, by na sucho nie latać. Czasem dana skrzynia "lubi" i toleruje tylko jedną markę oleju.

Co przemawia za wymianą:

1. Żaden olej nie jest wieczny. Ten fabryczny też miał datę produkcji, przydatności do zalania.
2. Nawet jeśli ten olej ma łatwiej niż silnikowy, to też traci własności, choćby przez same zmiany temperatury.
3. Skrzynie nie są hermetyczne, jakieś zanieczyszczenia mogą być.
4. Tam też występuje kondens i pojawia się woda.
5. Te oleje nie są kosmiczną konstrukcją, tylko są robione jak silnikowe, czyli przeważnie aby spełnić minimum.   

Są tacy co leją do skrzyni płukanki, dodatki przeciwcierne i częściej wymieniają olej.  :shock:

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/olej-do-skrzyni-manualnej-hyundai.531/post-168535

Tu poszperaj, może coś ciekawego znajdziesz.  :-)

https://www.oilclub.pl/index.php?forums/oleje-przekładniowe-do-dyferencjałów-i-t-d.224/

Mi tak świta, że ci co po wymianie mają coś nie tak, to nie przez olej sam w sobie, tylko nowy olej ujawnia już istniejące problemy. Od gości co naprawiają skrzynie słyszałem, że jeśli w starym oleju są jakieś metaliczne sprawy, to nowy olej nic już nie pomoże. Paradoksalnie po wymianie jeśli nie ma zmian odczuwalnych, to oznacza że skrzynia w dobrym stanie.

Ja dodatkowo w korek spustu w innym aucie wsadziłem na wszelki wypadek magnes neodymowy, oczywiście od spodu. Co jeszcze, nie jestem za eksperymentowaniem z jakimiś tyci tańszymi odpowiednikami. To nie jest olej do silnika na 10-15kkm, parę złociszy więcej na lata za ori, to mniejsze zmartwienie na lata w moim przypadku. To wszystko też zależy, na ile dane auto przewiduje się u siebie, oraz ile ma akurat km na blacie. Zawsze można nie wymieniać, może będzie ok, a jak nie to używana skrzynia, lub używana po naprawie. Warunki też mają znaczenie, dużo miasta to i dużo zmian biegów i trudniejsze warunki. Jak trasy to lepiej, pytanie tylko o ile lepiej.   

A tutaj taka alternatywa dla ortodoksów TGMO, ale z chęcią oszczędzania.  :-)

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/tgmo-z-rynku-amerykańskiego.5187/#post-171350

Linki kopiujcie i do przeglądarki, nie wiem czemu nie wchodzą całe na niebiesko.  :|

« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2023, 02:42:04 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3651 dnia: 27 Sierpnia 2023, 11:10:20 »
To jak w końcu jest z tą knigą? Stosować się do niej czy nie? Czy może tylko w przypadku oleju silnikowego, a tego w skrzyni już nie? A co z płynem hamulcowym, rzucać monetą?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3652 dnia: 27 Sierpnia 2023, 14:49:29 »
Są lepsze przykłady, gdzie do przynajmniej 10- letnich aut, mających min 5W30, obecne dobieraczki polecają 0W30.

Nie widzę problemu z wlaniem 0W30 do silnika zabudowanego w czasach 5w30, jeżeli patrzy się na ACEA nie na SAE.

Podstawowa zasada: jeśli silnik działa dobrze na danym oleju, to należy mu przy zmianie zalać to samo. No chyba że ktoś lubi eksperymenty.

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3653 dnia: 27 Sierpnia 2023, 16:47:29 »
No chyba że ktoś lubi eksperymenty.

Gdyby nie eksperymenty, nadal mieszkalibyśmy w jaskiniach.

jeśli silnik działa dobrze na danym oleju

A jeżeli na innym działałby lepiej?

Jeżeli producent zalecał SH, to mogę teraz zalać SJ, albo SP? Każdy może być ortodoksyjnym piewcą zaleceń, ale nie spotkałem się z przypadkiem, żeby lepszy olej uszkodził silnik.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3654 dnia: 27 Sierpnia 2023, 17:19:13 »

Podstawowa zasada: jeśli silnik działa dobrze na danym oleju, to należy mu przy zmianie zalać to samo. No chyba że ktoś lubi eksperymenty.
Tia, ciekawa teoria  :-)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3655 dnia: 27 Sierpnia 2023, 17:22:37 »
Mogę ją potwierdzić. Od 13 lat leję 0W30 tego samego producenta (oczywiście nie wiem czy nie zmienił specyfikacji).

Parametry na hamowni przewyższają nominalne, a samochód ma 19 lat
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3656 dnia: 27 Sierpnia 2023, 17:27:24 »
Kiedyś też miewałem takie rozkminy odnośnie oleju: a może ten, a może tamten... No i któregoś razu mechanik zadał mi proste pytanie: czy silnik dobrze pracuje na aktualnym oleju? Na moją odpowiedź, że owszem padło krótkie stwierdzenie: no to lej pan to samo. Jak do tej pory trzymam się tej zasady i nie odnotowuję żadnych problemów.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3657 dnia: 27 Sierpnia 2023, 17:43:18 »
A skąd ktoś może wiedzieć czy silnik dobrze pracuje na danym oleju - bo to że tu i teraz pracuje normalnie o niczym nie świadczy bo tu i teraz to na każdym będzie pracował normalnie nawet na rafinerii Czechowice Dziedzice 20W50. Kiedyś była grupa ludzi zafascynowanych Castrolem i chwaliła je wszędzie aż się nie okazało że na Castrolu silniki po czasie po 100 tyś km oblepiały się nagarem i silnik nie pracował już dobrze.  Pewno zła opinia o Castrolu wzięła się z tego, że w latach 90-ych w każdym warsztacie niezależnym stała beczka "Castrol", w której mogło być wszystko, mechanik mógł tam mieć byle Hipola i handlować tym jako Castrolem.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3658 dnia: 27 Sierpnia 2023, 19:27:09 »
A skąd ktoś może wiedzieć czy silnik dobrze pracuje na danym oleju - bo to że tu i teraz pracuje normalnie o niczym nie świadczy bo tu i teraz to na każdym będzie pracował normalnie nawet na rafinerii Czechowice Dziedzice 20W50.

Bez przesady - nawet nie trzeba być mechanikiem - wystarczy trochę doświadczenia i odrobina uwagi poświęconej dźwiękowi silnika, a dość szybko można wyłapać nieprawidłowości w pracy. W życiu już niejednokrotnie się spotykałem z silnikami odpalającymi i pracującymi jak kupa, a jeśli RAVką zrobiłem już 30 tys. na tym samym oleju (Valvoline) i silnik pracuje jak marzenie w każdych warunkach, to wiem że nie muszę nic zmieniać.

Najważniejsze, żeby olej był zgodny z instrukcją, a marka oleju satysfakcjonowała właściciela ;) i gra muzyka.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3659 dnia: 28 Sierpnia 2023, 02:03:38 »
Dźwięk silnika może wynikać z kwestii zupełnie nie związanych z olejem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl