Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3660 dnia: 28 Sierpnia 2023, 07:47:05 »
I na odwrót. Na dziadowskim oleju możemy dłuuuugo nie usłyszeć różnicy aż będzie za późno a pierwszym objawem problemów będzie dopiero podwyższone zużycie oleju i potrzeba coraz większych dolewek od wymiany do wymiany.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3661 dnia: 28 Sierpnia 2023, 19:08:23 »
1. Żaden olej nie jest wieczny. Ten fabryczny też miał datę produkcji, przydatności do zalania.
2. Nawet jeśli ten olej ma łatwiej niż silnikowy, to też traci własności, choćby przez same zmiany temperatury.
3. Skrzynie nie są hermetyczne, jakieś zanieczyszczenia mogą być.
4. Tam też występuje kondens i pojawia się woda.
5. Te oleje nie są kosmiczną konstrukcją, tylko są robione jak silnikowe, czyli przeważnie aby spełnić minimum.�  �
Ponieważ pojawił się wątek oleju w skrzyni biegów, to przy 90 tys. wymieniłem olej w CVT, mimo iz producent nie zaleca wymiany. Stary olej nie wykazywał żadnych oznak zużycia, żadnych opiłków etc.
Od 13 lat leję 0W30 tego samego producenta
AMSOIL czy coś innego ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3662 dnia: 28 Sierpnia 2023, 20:05:22 »

Cytat: YogiBabo
AMSOIL czy coś innego ?

Oczywiście. Najpierw SSO, od kilku lat AZO
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3663 dnia: 30 Sierpnia 2023, 01:05:39 »
To jak w końcu jest z tą knigą? Stosować się do niej czy nie? Czy może tylko w przypadku oleju silnikowego, a tego w skrzyni już nie? A co z płynem hamulcowym, rzucać monetą?

Weryfikacja wielotorowa jak przy wiadomościach dziwnej treści. Podobnie przy olejowym, tylko mniej punktów. Hamulcowy to max 3 lata, bo to czy już będzie nie OK, okaże się w ekstremalnej sytuacji dopiero.

Mój przykład:

W knidze nie ma, ale olej nie jest wieczny, ze skrzynią zabawa droższa.
Warunki 80% miasta, skrzynia nie ma lekko.
Dobijam do 100kkm, drugiej setki nie zrobię raczej, a po wymianie mam spokojną głowę na długo.
Skrzynia OK, nic nie leczę wymianą, w większości jeśli już coś się dzieje to i tak jest za późno.
Jak inni, skrajności odwalić, zostaje masa ludzi co wymieniła i OK.
Na kolejne ileś 10kkm tylko oryginał, zero eksperymentu.
Resztę przykładów można wyczytać z linków powyżej, czy warto czy nie.
Nie słychać nic o przypadłościach, wymaganiach danej skrzyni, to tym lepiej.

Gdyby nie eksperymenty, nadal mieszkalibyśmy w jaskiniach.

No ale nie każdy musi eksperymentować. Choć jak się trzyma zasad, to nie jest do końca eksperymentem.

Jeżeli producent zalecał SH, to mogę teraz zalać SJ, albo SP?

Jest taka prawda, że nowsze normy zawierają starsze i je przewyższają. Większy eksperyment to iść w tył, niż w przód.

ciekawa teoria

Po części prawdziwa i praktyczna. Na przykład co do lepkości, jak mam 5W30 i nie widzę problemów. Ale już co do oleju i marki, nie ma co liczyć na ten sam olej przez lata, butelki tak, ale olej będzie zmieniany. Jeśli będzie miał te same normy, to dodadzą kolejne i skład się zmieni, to samo jak przyoszczędzą. Oczywiście mity trzeba skreślić. Ja zmieniam markę oleju co wymiana. Ale dochodzę do etapu, gdzie wszystkie w jednej normie to prawie to samo i wtedy do zalania zostają takie inne jak X-prime. Bo właściwie tylko w takich można zaobserwować/zobaczyć jakieś widoczne różnice.

na Castrolu silniki po czasie po 100 tyś km oblepiały się nagarem i silnik nie pracował już dobrze.

Tak było i opinie są do dzisiaj, choć po czasie wielu zrozumiało co było powodem i nie ma już obaw. To wina była wspólna, a wszystko zgodnie z zaleceniem i zasadami ASO.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dlaczego-castrol-ma-taką-złą-opinię.1760/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/oleje-dobieraczka-dyskusja-ogólna.5199/

Na dziadowskim oleju możemy dłuuuugo nie usłyszeć różnicy aż będzie za późno

Kluczem jest relacja warunki/interwał, jeśli olej jest wystarczająco dobrany pod to, to nie ma już takiego znaczenia. Ale nadal tańszy można częściej, inaczej super olej nie przedłuża interwału. Niestety króluje mit, kupię drogi to mogę sobie przelecieć więcej kkm. Takie cuda to z olejami  innymi, lub prawdziwie do sportu chyba.

« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2023, 01:07:55 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #3664 dnia: 05 Października 2023, 11:41:31 »
Cześć,
czekam na corollę 1.8 hybrid i zastanawiam się jaki olej do niej zalewać.
fabrycznie jest 0w16, dopuszczane są 0w20 i 5w30.
Przebiegi u mnie to ok. 70% w trasie i najczęściej jest to Ska lub A a ok. 30% miasto na relatywnie krótkich odcinkach.
Przez to, że sporą część będzie robiła z wyższymi prędkościami zastanawiam się czy nie zmienić na 0W20 (5w30 to może przesada).
Zastanawiam się też czy zalewać droższy olej typu AMSOil i pozostać przy interwałach wymian co 15k km czy zalewać coś tańszego i zmieniać częściej?
Jakieś sugestie?

Online topoll

• Toyot Spamer
Jaki olej ?
« Odpowiedź #3665 dnia: 05 Października 2023, 12:52:17 »
Droższy olej to TGMO. Amsoil ma normalne ceny. To nowoczesny silnik i ja bym lał dobry olej. Generalnie jestem zwolennikiem „niepoprawiania fabryki” jeżeli chodziło o parametry oleju. Jak coś jest dopuszczalne oznacza, że generalnie to gorszy wybór niż zalecany. Albo inaczej, nie masz zalecanego to możesz doraźnie użyć dopuszczalnego.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2023, 12:56:49 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3666 dnia: 05 Października 2023, 13:24:26 »
Pytanie czym kieruje się producent zalecając konkretny olej. Dobrem nabywcy czy swoim interesem?

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3667 dnia: 05 Października 2023, 13:57:26 »
Swoim interesem aby silniki nie padały zbyt szybko. Toyota akurat raczej nie ma na swoim koncie zbyt wielu wpadek w tej materii, uczciwie zapracowali na opinię niezawodności swoich samochodów. Choć w swojej RAV4 olej zmienię za jakieś 1500-2000km a nie po 15 tysiącach: Jest to jednak działanie całkowicie przezroczyste dla samochodu. Zmiana lepkości oleju takim nie jest.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #3668 dnia: 05 Października 2023, 14:13:32 »
Swoim interesem aby silniki nie padały zbyt szybko. Toyota akurat raczej nie ma na swoim koncie zbyt wielu wpadek w tej materii, uczciwie zapracowali na opinię niezawodności swoich samochodów. Choć w swojej RAV4 olej zmienię za jakieś 1500-2000km a nie po 15 tysiącach: Jest to jednak działanie całkowicie przezroczyste dla samochodu. Zmiana lepkości oleju takim nie jest.
Tak jak napisałeś - swoim interesem. A jest nim posiadanie jak najlepszej opinii dot. niezawodności swoich produktów. I po to wydają sporo kasy na badania, których wyniki stają się później zaleceniami. Nie mam zamiaru poprawiać Toyoty (bo nie mam aż takiej wiedzy) i zostanę przy TGMO 0W16. I po gwarancji też.
W swojej Corolce zmieniłem olej po 2500 km. Kolejna zmiana będzie przy przebiegu 15000 albo po roku od kupna. I następne co 15000 albo co rok. 

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3669 dnia: 05 Października 2023, 14:16:34 »
Ja będę trzymał się klasy oleju czyli 0W8 jak mi wczoraj powiedział przy odbiorze. Niekoniecznie jednak TGMO. Są inne uznane marki jak Millers czy Amsoil.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #3670 dnia: 05 Października 2023, 14:24:18 »
Moja była zalana 0W16, stąd decyzja  :-)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3671 dnia: 05 Października 2023, 14:30:47 »
Przez to, że sporą część będzie robiła z wyższymi prędkościami zastanawiam się czy nie zmienić na 0W20 (5w30 to może przesada).
Pamiętaj że wyższa prędkość to konieczność lepszego chłodzenia tłoka - czyli mniejsza lepkość.

Poza tym nie ten dział ;)

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3672 dnia: 05 Października 2023, 15:06:44 »
Pytanie czym kieruje się producent zalecając konkretny olej. Dobrem nabywcy czy swoim interesem?
ani jednym ani drugim pewnie, nowe oleje mają pomóc spełnić wyśrubowane normy emisji ;)

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3673 dnia: 05 Października 2023, 15:12:29 »
Jest to jednak działanie całkowicie przezroczyste dla samochodu. Zmiana lepkości oleju takim nie jest.

i tak i nie, silnik 2zrfxe dostępny jest od dobrych kilku lat i pewnie na początku jego oferowania był też do niego przewidziany olej 5w30 (może do hybrydy był od początku 0w20 ale do 2zrfe pewnie 5w30) a technologicznie myślę, że niewiele się zmienił...tak czy inaczej 0w20 był na pewno stosowany w tych silnikach jeszcze kilka lat temu jako standard...inna sprawa, że w hybrydzie, która w mieście często gaśnie i odpala pompowalność oleju też ma duże znaczenie...

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3674 dnia: 05 Października 2023, 15:36:09 »
amiętaj że wyższa prędkość to konieczność lepszego chłodzenia tłoka - czyli mniejsza lepkość.
czyli lepiej 0w16?
poważnie pytam bo aż tak się nie znam :)
np. tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=nZb-6bECfAk jest test oleju toyotowskiego 0w16 z corolli i wychodzi, że dość szybko degraduje...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl