Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578482 razy)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3720 dnia: 30 Listopada 2023, 19:53:29 »
Jak bonie dydy, zaraz będzie 30 lat jak jeżdżę, a jeszcze nigdy oleju w skrzyni nie wymieniałem. Raz tylko w starej Renówce mechanik mi dolewał bo prawie pusto było :grin: W manualnych skrzyniach on nie jest dożywotni?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3721 dnia: 01 Grudnia 2023, 00:22:30 »
Jak bonie dydy, zaraz będzie 30 lat jak jeżdżę, a jeszcze nigdy oleju w skrzyni nie wymieniałem. Raz tylko w starej Renówce mechanik mi dolewał bo prawie pusto było :grin: W manualnych skrzyniach on nie jest dożywotni?
Nie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3722 dnia: 01 Grudnia 2023, 21:51:18 »
Niestety jest pełno ignorantów którzy nie rozróżniają oleju 75w90 od 75w.
Ale on odróżniał, on celowo polecił 75W90 bo "do starych aut powinien być gęstszy".

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3723 dnia: 01 Grudnia 2023, 22:37:35 »
bądź tu mądry

Jaki problem, zalać silnikowy 10W i panie będziesz pan zadowolony.  :grin:

nigdy oleju w skrzyni nie wymieniałem

O sprawdzeniu czy jest wielu nie pomyśli, a co mówić wymianie jak zaleceń brak. Nic nie jest wieczne. Wielu nieświadomie stawia na większe ryzyko inna skrzynia, czy nowy olej. Producenci od dawna postawili na wymianę skrzyni na nową, zamiast zalecenia wymiany oleju, no bo do gwarancji wytrzyma. Ale warto pomyśleć, jeśli w ASO jest olej do skrzyni to po kiego. Przecież napraw w środku nie robią, a same dolewki to nie jest wielki powód, by produkować olej w dużej skali.

Trzeba przyjąć tak, nie ma zaleceń, klient decyduje czy nowy olej/nowa skrzynia. Nic nie jest wieczne, oleje ori zamknięte określa się na 3-5 lat. Ale wielu zaryzykuje, u mnie jeszcze przeleci, niech kolejny się martwi.

O tym gęstszym to identyczny mit, jak z tym kiedy auto leciwe to trza lać 10W.  :|
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3724 dnia: 02 Grudnia 2023, 20:33:10 »
Silnikowy to był w skrzyni w Ładach
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3725 dnia: 03 Grudnia 2023, 11:26:51 »
W latach 90 nie było jeszcze mtf. Wszyskie Hondy wyjeżdżały z fabryki  ze skrzyniami zalanymi 10w40. Honda do skrzyń nie stosowała wtedy typowo przekładniowych olejów. Mtf Honda powstał później i był to olej na bazie 10w uszlachetniany jakimiś dodatkami. Nigdy nie można było do Hondy stosować zamienników typowo przekładniowych. Oczywiście że od momentu powstania Mtf Honda na pierwszym miejscu zalecała właśnie taki, bo na nim przecież zarabiała. Ale w książkach serwisowych była wyraźna adnotacja że w przypadku braku Mtf  zamiennie można zastosować 10w30, 10w40 klasy SJ należy wtydy skrócić interwał wymiany. Skrzynie w mojej Hondzie zalewałem dwa razy najpierw Mtf w Aso(gdzie wyraźnie proponowano mi wybór Mtf lub 10w) i drugi raz już sam 10w40 i skrzynia pracowała na nim bez najmniejszych zarzutów.Logiczne że dzisiaj nikt już tak pewnie nie robi bo czasy i auta się zmieniły. Ja sam zalewałem skrzynie oryginalnym olejem z aso Toyoty. Napisałem to tylko jako ciekawostkę i nikogo nie namawiam na stosowanie 10w  do skrzyni biegów obojętnie czy to Toyota czy Honda.
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3726 dnia: 03 Grudnia 2023, 11:29:49 »
Czyli tak jak myślałem - wymysł Hondy :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3727 dnia: 03 Grudnia 2023, 12:01:49 »
Niestety jest pełno ignorantów którzy nie rozróżniają oleju 75w90 od 75w.
Ale on odróżniał, on celowo polecił 75W90 bo "do starych aut powinien być gęstszy".
Oba te oleje mają taką samą gęstość.
Leję się to co zaleca producent skrzyni a nie ile lat ma auto.
Jak Olej spełnia normy to można lac.

Czyli tak jak myślałem - wymysł Hondy :)
Nie. Jest wiele marek które to dopuszczły.
Ponadto są oleje które mają podwójne oznaczenia jak np fuchs który jest zarówno 10w40 jak i 80w90.
Nic nie stoi na przeszkodzie by jeden olej  spełniał 2 osobne normy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3728 dnia: 03 Grudnia 2023, 12:31:48 »
OK. Nie na co ciągnąć tematu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3729 dnia: 05 Grudnia 2023, 19:45:33 »
był to olej na bazie 10w uszlachetniany jakimiś dodatkami

Kluczowa i ostateczna myśl. Nawet jeśli producent poleca jakiś 10W, to nie będzie on w składzie jak silnikowe 10W. Łopatologicznie, konia z rzędem temu, kto potwierdzi, że silnikowe 10W mają pasujący/identyczny skład jak dedykowane przez producenta 10W. A co tu mówić o eksperymencie bez poparcia, przy samowolnej zamianie oleju do skrzyni na jakiś silnikowy 10W. Domniemam że kolega pisał o w miarę nowoczesnych Toyotach, a nie samarze. Takie porównania są nie na miejscu i nic z nich nie wynika, bo to porównania historii do teraźniejszości. Nawet jeśli oleje mają dwa oznaczenia 10W i jakieś 75W, to oznacza jakąś uniwersalność. Tylko czemu odwrotnie te do skrzyni nie są tak zamienne. Zapytajcie sami siebie.     
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2023, 19:56:30 wysłana przez Rademenes »

Offline mathey

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 1.33
« Odpowiedź #3730 dnia: 19 Grudnia 2023, 19:42:50 »
Witam wszystkich Użytkowników Forum, mam od niedawna Yarisa z silnikiem benzynowym 1.33 1NR-FE (czysta benzyna, nie hybryda). Jak to po zakupie sprzętu używanego wypada dla świętego spokoju wymienić olej tak też postanowiłem uczynić.

Postawiłem na oryginalny olej Toyoty, z tego co mówi serwisòwka fabryczne jest 0W20 i zdaniem napotkanych tu na forum wypowiedzi a także strony Toyoty powinien być to olej Toyota Genuine Motor Oil 0W20 Advanced Fuel Economy, taki też był zawsze lany przez poprzedniego właściciela w ASO. Niestety w sklepie nie mieli dokładnie tego samego oleju a taki z dopiskiem Extra, czyli Toyota Genuine Motor Oil 0W20 Advanced Fuel Economy Extra. Ten olej ma klasę API o jeden niższą niż ten "bez Extra" ale to i tak ogólnie klasa wyższa niż zaleca serwisòwka. Z tego co się zorientowałem ten olej jest często polecany do hybryd (nie ma jednak na opakowaniu znaczka hybrydy). Na opakowaniu jest napisane "Specjalnie przystosowany do nowej generacji silników Toyoty o zapłonie iskrowym".

Teraz nasuwa mi się pytanie: czy oby na pewno ten olej (z dopiskiem Extra) będzie odpowiedni do mojego silnika, czyli czystej benzyny? Wydaje mi się, że tak bo i klasa i lepkość się zgadza, jednak wolę dopytać bardziej doświadczonych.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3731 dnia: 19 Grudnia 2023, 23:17:39 »
Nie masz się co stresować. Oba oleje z nawiązką spełniają wymagania producenta dla tego silnika. Możesz też zastosować olej innej marki jak to znawcy tutaj piszą równie dobry lub lepszy a często tańszy np. oparty na PAO Ravenol. Ja właśnie w drugim samochodzie taki leję do Yarisa II właśnie z tym silnikiem 1.33. Ale jaki wybierzesz to Twój wybór. Ważne żebyś się trzymał akurat w tym silniku lepkości 0W20 i wymieniał go najpóźniej co 15k.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3732 dnia: 20 Grudnia 2023, 01:17:13 »
Jak kolega nie ma zamiaru zagłębiać się w zagmatwaną wiedzę, to olej ten co był lany i 15kkm. Jak kolega ma warunki z pupy, codziennie 4x4km po bułki, no to warto by wcześniej zmieniać niż 15kkm. A jak nie ma strachu, to olej z rynku i będzie taniej, bankowo nic gorzej dla silnika. Tak czy inaczej po zakupie, warto zrobić 1-2 krótsze interwały, czy zalać płukankę postojową, zacząć od czystszego środowiska.

Offline mathey

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 1.33
« Odpowiedź #3733 dnia: 21 Grudnia 2023, 03:37:38 »
Dzięki za rozwianie wątpliwości. Po prostu gdy naczytałem się, że to olej dedykowany do hybrydy to zacząłem się martwić, czy może nie ma w nim jakichś dodatków, które może niekoniecznie służą typowemu benzyniakowi. Myślałem o olejach innych firm, głównie o Motulu (choć spotkałem się z wieloma opiniami że jedne z najlepszych olei robi Amsoil), jednak piec ma 30 tys km nalotu więc pomyślałem że dam mu jeszcze przez jakiś czas TGMO.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3734 dnia: 21 Grudnia 2023, 21:13:28 »
Kluczem są oznaczenia oleju i zgodność z książką. Ale w tym można się kierować wąsko ACEA, lub szeroko API. No i np. ja mam napisane ACEA tylko A5/B5, ale po API lałem C3 i A4/B4. Nie istnieją kryteria lepszości oleju, bo materia mocno złożona i za dużo zmiennych. Jedynie badanie oleju używanego z danego przypadku, powie jak dany olej znosi tej jednostki warunki. To dopiero może nam powiedzieć na ile kkm olej starcza w wartościach. W większości przypadków, bo nikt idealnych warunków nie ma, przeważnie olej odpływa wcześniej niż zalecany serwis. Sztuka to wymienić olej, zanim stanie się tłustym błotem, zanim straci zdolności neutralizacji syfu ze spalania mieszanki, zanim zacznie się odkładanie syfu. Są jakby 2 obozy, tańszy i częściej, drogi i do bólu. Wybór oleju powinien zależeć od warunków, a nie od dobrego samopoczucia. Nie każdemu potrzebny najlepszy, a tańszy częściej i mniej ryzyka. Jak ktoś przepłaca, to przeważnie dalej sępi i lata do bólu, bo ten super olej na nosa i oko daje radę. 
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2023, 21:16:16 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl