Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3840 dnia: 19 Czerwca 2025, 10:28:01 »
Ledziu dobrze piszesz lecz nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Olej olejowi nie równy, na kanale R2D gdzie ,, maszynami" sprawdza jakoś nowego i przepracowanego oleju i często widać że jeden olej trzyma dobre parametry  np. lepkości oleju przy przebiegu powiedzmy 8tys.km. Zaś drugi olej traci już przy przebiegu 4-5tys.
Tak jest ze wszystkim w tym świecie ,
baba, babie nie równa...    ;))
Niech każdy leje co chce...

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3841 dnia: 19 Czerwca 2025, 11:08:50 »
R2D gdzie ,, maszynami" sprawdza jakoś nowego i przepracowanego oleju i często widać że jeden olej trzyma dobre parametry�  np. lepkości oleju przy przebiegu powiedzmy 8tys.km. Zaś drugi olej traci już przy przebiegu 4-5tys.
Widzisz :-) i tu bym mógł zadać 100 pytań bez odpowiedzi :-) dlatego nie zajmuje się olejami bo szkoda czasu na głupoty, stosuje oleje "środka" (przy zwykłych autach) żeby uniknąć sytuacji takich jak opisujesz. Olej dobieram względem zaleceń producenta nie mylić z ekologią i walką o każdy milimetr paliwa :-) , swojego stylu jazdy a interwały wolę skracać.
A jak połączę to z ilością aut z którą obcuje od osób/kierowców które robią 5k.km.rocznie po firmy których auta potrafią wykręcić po 130k.km.rocznie to jestem całkowicie spokojny o oleje "środka" i trwałość silników wynikająca z ich użycia  :grin:

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3842 dnia: 19 Czerwca 2025, 12:11:37 »
Zwykły olej  ;))))

To połechtam twoje ego :)
Super, najlepszy na świecie i ogólnie żaden olej mu nie podskoczy.
A dla twojej spokojności to do swojego dupowozu zalewam Eneos X Prime 0w20 i tylko dlatego, że spełnia aprobaty Toyota i jest tańszy od TGMO

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3843 dnia: 19 Czerwca 2025, 17:48:51 »
Ostry mój spokój jest bezcenny ;)
ale chyba ceny Ci się pomyliły, sprawdziłem Tgmo i Enoes i ten drugi jest droższy.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3844 dnia: 19 Czerwca 2025, 19:00:14 »
Patrzę na ceny serwisowe.
Eneosa kupuję bezpośrednio na ich stronie a TGMO ( niepewne jak dla mnie źródła ) poza serwisem.
Skoro twierdzisz, że Eneos to taki niezwykły olej to może wypadało by poprzeć to jakimiś konkretnymi badaniami.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2025, 19:03:11 wysłana przez ostry2407 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3845 dnia: 19 Czerwca 2025, 19:29:31 »
Forumowy rabat na Eneosa nadal obowiązuje?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3846 dnia: 19 Czerwca 2025, 20:45:45 »
Nie obowiązuje, wygasł dawno
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3847 dnia: 19 Czerwca 2025, 22:24:55 »
Nie ma tańszego i droższego TGMO. Jest jeden rodzaj 0W-16 TGMO mianowicie:
0W-16 ADVANCED FUEL ECONOMY SELECT 5l za jedyne 609,93 brutto oraz opakowania 1littowe, także że zlodziejską wręcz marzą i z losową dostępnością.
Poza tym jest masa podróbek powlewanych do opakowań żywcem przypominających oryginał.

ENEOS jest producentem olejów na pierwsze zalanie dla większości japońskich marek (w tym Toyota i Suzuki), przepisy na oleje OE są przygotowywane także przez nich. Testy i analizy przepracowanego ENEOSA w kilku niezależnych od siebie laboratoriach, które wykonali na oilclubie to już dla mnie miarodajne potwierdzenie sprawdzonej jakości.
A nabijanie mamony dla TCE gdzie w cenie samego oleju jest kwota za rzetelną robociznę za przegląd 15000/30000 km? Podziękuję  :cool:
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2025, 22:37:10 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3848 dnia: 20 Czerwca 2025, 14:03:34 »
Przecież na gwarancji możesz przyjechać do ASO ze swoim olejem. Byle olej spełniał specyfikację Toyota

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3849 dnia: 20 Czerwca 2025, 14:57:38 »
Przecież na gwarancji możesz przyjechać do ASO ze swoim olejem. Byle olej spełniał specyfikację Toyota

Pytanie tylko czy ten olej rzeczywiście trafi do samochodu. Wolę jeździć do serwisów olejowych, gdzie mogę stać przy mechaniku i patrzeć mu na ręce.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3850 dnia: 20 Czerwca 2025, 15:34:34 »
Człowieku o czym ty gadasz.? Eneosa biorę bezpośrednio ze sklepu Eneos.
https://sklep.eneosoil.pl/
Aso nic nie powie bo nie ma prawa nic powiedzieć. Olej spełnia wymagania Toyoty a jak już będą dociekać to pokazujesz fakturę zakupu oleju. 4 Toyoty nowe przerobiłem i zawsze dawałem swój olej i problemów nie było.
Nie powielaj głupot.
Odnośnie gwarancji Relax to aby ją mieć to musisz u nich kupić olej. Przerobiony temat.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2025, 15:36:16 wysłana przez ostry2407 »

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3851 dnia: 20 Czerwca 2025, 16:50:30 »
Nie powielaj głupot.
----
Grzeczniej, kolego.

Nie osłabiaj mnie

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3852 dnia: 20 Czerwca 2025, 18:47:59 »

Aha.
A olej skąd wezmę skoro połowa ofert to podróbki? I dwa - w razie klopotów z silnikiem jak sądzisz co powie ASO? Więc nie, zaoszczędzę 300 zł na 15 tys za to fundując sobie ryzyko? Ok, ale po gwarancji. A i tego nie jestem pewien bo Relax jest dobrze przemyślany i pewnie też do niego dołączę...

Dziwne to jest że tak strasznie martwimy się o najwyższą jakość oleju w silniku a nie martwimy się jaką żywność kupujemy i kupujemy byle jaką rakotwórczą.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3853 dnia: 20 Czerwca 2025, 18:53:48 »
Zawsze przeglądam komentarze na Allegro, czy nie ma u sprzedawcy jakichś negatywnych opinii o sprzedawanych olejach. Trzymam się kilku sprzedawców z dobrymi statystykami, którzy jednocześnie są dużymi sklepami czy hurtowniami stacjonarnymi. Nie ma co popadać w paranoję.

Dziwne to jest że tak strasznie martwimy się o najwyższą jakość oleju w silniku a nie martwimy się jaką żywność kupujemy i kupujemy byle jaką rakotwórczą.

Ja raczej staram się dobrze jeść ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2025, 18:55:36 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3854 dnia: 21 Czerwca 2025, 16:14:45 »
Niestety tak .
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2025, 16:18:23 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl