Autor Wątek: Akcesoria do Verso  (Przeczytany 130657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline strongsurvie

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Akcesoria do Verso
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Września 2013, 08:57:57 »
Zakup bezpośrednio z fabryki z CHIN koszt ok 2000 zł z dostawą w zależności od kursu dolara i negocjacji ze sprzedającym oczywiście konfiguracji zestawu.
Zestaw można skonfigurować dowolnie zamontują wszystko co potrzeba łącznie z internetem ja tej opcji nie potrzebowałem.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Września 2013, 09:35:22 »
Działają od razu przyciski na kierownicy (telefon radio) ?

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline strongsurvie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 27 Września 2013, 10:39:29 »
Sterowanie z kierownicy działa niestety oryginalna kostka nie pasowała do zestawu wiec kabelki na krótko zostały podpięte i zaizolowane. Przyciski kierownicy przypisuje się z poziomu zestawu wiec można w dowolnej konfiguracji ustawiać. Wszystkie zmieniałem oprócz przycisku który zmienia funkcje komputera w Verso: spalanie, temp itp.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 27 Września 2013, 12:04:28 »
Super. A ogólnie, gra to lepiej niż fabryczne?

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #109 dnia: 27 Września 2013, 12:13:47 »
Sądzę, że WSZYSTKO gra lepiej niż fabryczne - choć inna sprawa, że głośniki to kupa.  :roll:  Nawet w sensie wagi ważą... jak piórko. :cry:

Offline strongsurvie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 27 Września 2013, 13:00:18 »
audiofilem to nie jestem ale po wyjęciu fabrycznego radia różnica jest bardzo dużo, istnieje więcej możliwości konfiguracji poprzez tzw. euqalizer oraz w ustawieniach samego zestawu częstotliwości tony niskie, wysokie, podbicia itp. pupy nie urywa ale zdecydowanie lepiej brzmi niż fabryczne i dla audiofilii większe możliwości indywidualnych ustawień.

Reszty nie ma do czego porównywać:
nawigacja - taka jaką sobie mapę ktoś zainstaluje. Antena gps zamontowana fixa zawsze łapie wiec ok. W tle działającej navi może grać radio, tv
telewizja - fabrycznie brak, tuner wyszukuje wszystkie programy jakie są dostępne, jakość bardzo dobra i jak zwykle uzależniona od zasięgu. W zestawie 2 anteny ok. 10 cm patyczki heheee....
Odtwarzacz dvd - fabrycznie brak, odtwarza większość formatów, dvd divx, mpeg, avi oraz standardy audio mp3, wma, ogg
Bluetooth - bez problemu łączy się z telefonem i innymi urządzeniami można słuchać muzyki z telefonu, tabletu, kompa. Możliwość pobrania książki telefonicznej
Sterowanie z kierownicy po małej modyfikacji, możliwość przypisania dowolnych klawiszy z poziomu zestawu.
Czytnik kart microSD - na jednej mam mapę na drugiej muzykę
Radio - zapamiętuje 10 stacji widocznych na ekranie
Możliwość podłączenia dodatkowego monitora podsufitowego i kamery cofania - mam czujniki wiec kamery nie instalowałem.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #111 dnia: 27 Września 2013, 13:34:55 »
No wszystko super i przyznam, że bardzo ładnie wygląda - a z panelem klimy automatycznej pewnie będzie jeszcze ładniejsze:)
Z tym że widzę parę problemów - choć Tobie życzę jak najlepiej:
1) Nie wiadomo co się dostanie, dopóki się nie rozpakuje.
2) Powiedzmy sobie wprost: brak gwarancji.
3) Cena... mimo wszystko niezbyt zachęcająca, szczególnie w kontekście 1 i 2.
Ale nie zmienia to faktu, że gratuluję zakupu!   :good: :)

Offline strongsurvie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 27 Września 2013, 14:23:09 »
W moim wypadku zakup był monitorowany od początku do końca. Zestaw był składany według moich wytycznych i opcji jakich chciałem używać. Fabryka informowała mnie na bieżąco wysyłając filmiki po zakończeniu produkcji i pokazywała jak działają poszczególne funkcje.
Sam zakup odbywał się przez tzw. azjatyckie allegro. Płatność  kartą kredytową z gwarancją zwrotu w przypadku jak przesyłka nie dotrze na miejsce w ciągu 27 dni, paczka ubezpieczona na wypadek uszkodzenia i w przypadku jakby produkt był inny niż ten który wylicytowałem na aukcji. Portal zwarca wpłaconą kwotę - okresla to regulamin podczas rejestracji.

Koszt całego zestawu to 1680 zł / w zależności od kursu dolara/ z dostawą, opłata celna i podatek w razie jakby kupujący i sprzedający nie dogadali się to ok 250 zł.
Tej opłaty można uniknąć fabryka nie robi problemów ale trzeba wcześniej ustalić.
Gwarancja 1 rok działa bo po kilku tygodniach odesłałem gdyż nie podobała mi się praca jednej z funkcji działała nie do końca jak się umawialiśmy. Codziennie odpisywali na maile wiec kontakt był tak samo jak przy zamówieniu otrzymałem kilka filmików do potwierdzenia czy wszytko jest ok. Fabryka poprawiła usterkę w ramach rekompensaty dostałem nowe mapy całej Europy IGO 2013.

Nikogo nie namawiam po prostu kupiłem coś czego w Verso nie ma fabrycznie a dodatkowo jak się chce trzeba zapłacić od 4 tys. do 6 tys. z czego w połowie
nie ma tych funkcji które zamówiłem nie wspomnę o aktualizacjach map których nie można zrobić samemu.

Jako ciekawostkę dowiedziałem się od ludzików z CHIN że chipy graficzne które są montowane w takich zestawach multimedialnych są produkowane w Polsce i wysyłane do CHIN również kilka innych komponetów i podzespołów to nie Chińszczyzna, okazuje się że tam tylko się montuje, składa.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #113 dnia: 27 Września 2013, 17:29:08 »
Jestem pod wrażeniem!  :good:  :-)
Daj linka do takiej aukcji czy gdzie to kupowałeś - może nawet byś jakąś "instrukcję zakupu" zapodał do naszego działu? :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Września 2013, 19:36:48 »
Jestem pod wrażeniem!  :good:  :-)
Daj linka do takiej aukcji czy gdzie to kupowałeś - może nawet byś jakąś "instrukcję zakupu" zapodał do naszego działu? :)

Tak. Ja jestem szczególnie zainteresowany montażem.
Mógłbyś strongsurvie to szczegółowo opisać? Głównie mnie interesuje "przeróbka" konieczna do podłączenia sterowania w kierownicy.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #115 dnia: 27 Września 2013, 20:44:06 »
W Alpine to zawsze było tak, że do specjalnego złącza radia kupowało się specjalnie i to do konkretnego modelu auta - ich przejściówkę. I wszystko działało jak w oryginalne. Inna sprawa, że sama przejściówka zdaje się parę stówek kosztowała... :shock:
A tutaj wygląda na jakieś programowanie, ale konkretnie nie wiadomo co i jak...
Strongu - a wysyłałeś z powrotem NA CZYJ koszt, bo do Chin to paczka (pewnie ubezpieczona) 20 zł nie kosztuje...?  :grin:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 27 Września 2013, 20:47:04 »
Wiem ale kolega coś wspominał, że drobną rzeźbę musiał zrobić dlatego pytam.

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline strongsurvie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 27 Września 2013, 21:48:05 »
poniżej link do radyjek gdzie kupowałem ceny różne w zależności od zestawu i konfiguracji

http://www.aliexpress.com/store/502663/search?SearchText=verso

negocjować jak najniższą cene heheehe.....

co do modyfikacji sterowania zestaw który kupiłem miał inne wejście niż kostka którą wpina się do fabrycznego radia. Na zdjeciach zobaczycie jak wyglada tył zestawu i wejścia. Chłopaki co montowali mi radyjko wyszukali z fabrycznej kostki 2 kable co odpowiadają za sterowanie z kierownicy zdjeli izolacje przylutowali dodatkowe 2 kabelki chyba ale nie pamiętam do kości i kabli zasilających zestaw podpieli na krótko sprawdzili czy jest zasilanie w czasie wciskania przycisku a potem tylko przypisanie klawiszy z poziomu zestawu i wszystko działa.

Nie wiem czy zrozumiałe to ale za cholerę nie pamiętam do której kości podpieli 2 kable zasilajace sterowanie z kierownicy. Można to zrobić zmieniając kości ale to wiecej pracy i zabawy a tak cała operacja polegała na wyszukaniu z fabrycznej instalacji 2 kabelków odpowiadających za zasilanie przycisków i podpiecie na krótko do kabli i kostki do zestawu.
Fabryka przysyła kosci pasujące do zestawu ale stanowia one przedłużke gdyż łączy się z oryginalnymi zresztą możecie zerknąć na fotkach w linku jaki wam wysłałem.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #118 dnia: 27 Września 2013, 22:37:36 »
A to to ma wentylator?  :shock:  Bo widać z tyłu takowe niby wyjście...
ST-8702 masz czy inne?
Jak wygląda "konfiguracja z fabryką": zamawiasz, a potem piszesz co chcesz, fabryka pyta czy inaczej?
Rozumiem, że masz Verso SPRZED liftingu czy po?
 Te "dwa kable" to IMHO podpięli do sieci CAN auta. Tak mi się wydaje.  :cool:  Bo chyba sygnały z kiery do radia też "lecą po CANie". :cool:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #119 dnia: 27 Września 2013, 22:53:06 »
sygnaly z kierownicy sa rezystancyjne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl