Autor Wątek: dedykowana nawigacja do Auris  (Przeczytany 178831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
Odp: dedykowana nawigacja do Auris
« Odpowiedź #300 dnia: 20 Grudnia 2019, 13:55:10 »
Mapy oferowane w firmowych nawigacjach mają czasem spore opóźnienia jeśli chodzi o aktualizacje nowych dróg - a te w Polsce wciąż powstają.
I tak na przykład na narty z Warszawy ja pojadę obwodnicą Radomia, a Toyotowa nawigacja pokieruje przez miasto, jak ktoś nie jest ogarnięty, nie zna danej okolicy to 1h w plecy. Przykładów jest wiele, chociaż chyba Radom powinien już być w najnowszych (jesień) mapach, ale nawigacja Toyoty zawiera wiele błędów (źle oznaczone drogi jednokierunkowe itp).

W zasadzie co do map to masz rację. Niestety toyota wprowadza mapy z min 1 rocznym opóźnieniem i tak wprowadzone mapy na jesieni 2019 r. maja stan faktyczny na jesień 2018 r.

Pozdrawiam

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Grudnia 2019, 15:11:24 »

Rozmowy przez bt bardzo dobrze. Mikrofon zamontowany w górnym lewym rogu szyby nad kierowcą zbiera bardzo dobrze. Słyszalność rozmówcy też ok.
Czyli mikrofon trzeba ciągnąć gdzieś na zewnątrz?

W sumie to nawet nie wiem gdzie oryginalny mikrofon jest.

Offline czarnyte

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #302 dnia: 03 Stycznia 2020, 18:49:40 »
@Jasio

1. Możesz zrobić i wrzucić kilka zdjęć jak wyglądają okna związane z ustawieniami samochodu (czujnik zmierzchu, czujniki parkowania, kamera, TPMS, klimatyzacja) oraz pracą układu HSD?

2. Podłączenie kamery cofania (fabrycznej) było P&P?

3. Możesz rozwinąć wątek podłączenia fabrycznego gniazda USB do stacji multimedialnej?

4. Sterowanie z kierownicy działa w pełnym zakresie?

Ad 1:
https://photos.app.goo.gl/QJ6wRvsSrH1eeFvK8
https://photos.app.goo.gl/TU96MJUABN2kf1MU7
https://photos.app.goo.gl/4uK7sFUxETkALV3V6

Ad 2: Tak, kamera jest podłączana na zasadzie P&P. Jakość wyświetlanego obrazu z kamery cofania była lepsza na oryginalnym radiu.

Ad 3: Ktoś, kto mi to podłączał bez mojej ingerencji przeoczyłby kabel, który idzie od gniazda USB przy "wajsze od biegów".

Ad 4: Tak, nie udało mi się tylko ustawić przewijania utworu.

Względem tego, co pisałem wcześniej: udało mi się ogarnąć wybieranie głosowe.

Po kilku tygodniach użytkowania jestem zadowolony ze zmiany:)

Jest masa nakładek i różnych modyfikacji oprogramowania dla tej stacji. Możliwości konfiguracji są spore.
Hej,
Sam przyczaiłem się do kupna tego modelu - jest dosc popularny, na XDA sporo modów i firmware.
Jednak sporo jest narzekań odnosnie przydzwieku w glosnikach (nawet pomimo ekranowania do karoserii). Występuje taki problem u Ciebie? Jestem też zaciekawiony dokladniejszym opisem co do montażu, pisałeś coś o lekkich problemach że spasowaniem.

Wysłane z mojego SM-T715 przy użyciu Tapatalka

Offline czarnyte

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #303 dnia: 25 Stycznia 2020, 17:57:55 »
Dziś zamontowałem sobie w mojej Corolli dedykowaną nawigację Dasaita o której pisał Jasio. W pełni potwierdzam że jest to chyba z lepszych stacji multimedialnych na androidzie. Kupiłem wersję z canbus. Taka konfiguracja zapewnia prawdziwe plug n play, montaz jest bardzo prosty i sam go przeprowadziłem. Do tego dorzucilem stary modem do Aero Huawei (nawet nie Lte). Wszystko jest naprawdę w porządku i działa jak powinno.
Jedyny malutki zgrzyt to jeśli chcemy mieć ekran zlicowany z ramką trzeba 4 otworki okrągłe zmienić w fasolkowe (wymaga to parę minut z pilnikiem iglakiem) i temat jest załatwiony :) . Oryginalne uchwyty montowalem do radio na 2 śruby zamiast 3 z jednej strony. Potem już radio z uchwytami normalnie standardowo na 4 śruby w samochodzie.
Po odpaleniu auta radio uruchamia się ok 20 s.
Zresetowalem do ustawień fabrycznych (kod 126) tak aby podłączyć Canbus - wybiera się dla Toyota i tam gdzie najwięcej modeli wyliczone :) po resecie Cabus działa i klawisze z kierownicy chodzą + na ekranie pojawiają się komunikaty o otwartych drzwiach czy o statusie klimatyzacji. Aha mam również firmową kamerę cofania chodzi bez problemów, w przypadku braku obrazu na wstecznym - należy zamienić żółte cinche bo są 2: cam in oraz av in a na drugiej wiazce mamy 2 cam in.
Układ wiazek:
Radio : gniazdo 1-20 -> kabel canbus -> kabel cinche -> radio gniazdo D
Usb : gniazdo B -> przejściówka ( w komplecie kabli) -> usb Toyota kabel
Podwojne Usb: gniazdo F ( do jednego gniazda USB podłączyłem modem, drugie wolne na razie),  kable mam włożone do schowka.
Antena GPS zamontowana od strony wewn. plastiku obudowy w schowku ( jak się otworzy schowek to u góry od wewnątrz jest taki zaułek i można tam wkleić antenę ).
To tyle na gorąco. :D

Wysłane z mojego SM-T715 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 18:08:43 wysłana przez czarnyte »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #304 dnia: 25 Stycznia 2020, 18:52:40 »
Jestem też zaciekawiony dokladniejszym opisem co do montażu, pisałeś coś o lekkich problemach że spasowaniem.
Żadnego przedzwieku nie mam. Co do montażu: trzeba było przyciąć uchwyty, bo za bardzo wystawało. Potem musiałem dołożyć po podkładce żeby było idealnie.

Offline czarnyte

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #305 dnia: 25 Stycznia 2020, 19:11:18 »
Ja też przydźwięku nie mam. Ja po prostu  wykonałem podłużne otwory w uchwytach i wszystko spasowalo. Ja widać różne drogi prowadzą do tego samego :)

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2020, 08:29:43 wysłana przez fazibazi »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #306 dnia: 25 Stycznia 2020, 19:36:57 »
Ja po prostu  wykonałem podłużne otwory w uchwytach i wszystko spasowalo.
No tak, to też dobry patent.

Offline Zibi_z

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #307 dnia: 27 Stycznia 2020, 08:22:40 »
Dziś zamontowałem sobie w mojej Corolli dedykowaną nawigację Dasaita o której pisał Jasio. //ciach

Wrzucisz gdzieś jakieś foty, a może nawet filmik z działania?
Jestem mega zainteresowany wymianą mojej firmowej nawigacji na coś z Andkiem

pzdr
ZŁ
Auris II HSD<-Auris I 1.6<-Nissan Almera<-Fiat TIPO

Offline czarnyte

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #308 dnia: 27 Stycznia 2020, 09:10:07 »
Tak na szybko w Aurisie wygląda to tak.
Nawet mam ten sam launcher Agama.
https://youtu.be/wQz7yykzgNM

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #309 dnia: 27 Stycznia 2020, 11:38:16 »
Po odpaleniu auta radio uruchamia się ok 20 s.
Straszliwie długo z punktu widzenia użytkownika końcowego... Wsiadam do auta, odpalam i chciałbym ustawić nawigację. 20 sekund na system + kilka sekund na nawigację...

Offline czarnyte

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #310 dnia: 27 Stycznia 2020, 11:47:02 »
No niestety tak jest na każdym radio z Androidem czy tabletem czy telefonem. 20s to cold start 1s hot start.
Wiadomo że w oryginalnym radio jest szybciej, ale to kwestia prxyzwyczajenia.
Ale późniejsze opcje ustawień w takim radio demolują soft Toyoty. Ja jestem w każdym razie mega zadowolony :)

Offline albin33

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #311 dnia: 27 Stycznia 2020, 12:15:22 »
Cześć,
a zdradzicie jak dostać się do tych śrub aby wymontować TT2?

Offline czarnyte

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #312 dnia: 27 Stycznia 2020, 12:27:30 »
Prosto ja drut. Po pierwsze zdejmujesz osłonę na tunelu środkowym, przy prawej nodze, jest na zatrzaski ciągniesz i sama odchodzi. Po drugie ściągasz osłonę radia. Chwytasz z prawej strony i ciągniesz do siebie, zatrzaski wyskakują do lewej strony, potem ewentualnie możesz na samej górze pomóc sobie kartą albo tym pomarańczowym płaskim ustrojstwem i wtedy górny zatrzask bez problemu puści. Czasami nawet nie trzeba tego robić. Zostaje dół lewa strona, jak tam puści to wtedy, lekko ustawiamy osłonę pod kątem do siebie i podnosimy. Wypinamy wyłącznik awaryjnych i sygnalizacje immobilisera.

Offline czarnyte

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: 27 Stycznia 2020, 12:31:06 »
Tu macie demontaż osłony 1:13 do 1:50
https://youtu.be/ayeuBDSFun0

« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2020, 14:38:23 wysłana przez fazibazi »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #314 dnia: 27 Stycznia 2020, 14:58:52 »
No niestety tak jest na każdym radio z Androidem czy tabletem czy telefonem.
GMS - startuje ok 1-2 sek.
chyba że auto postoi dłużej (tydzień) to wtedy stacja się całkowicie wyłączy by nie czerpać prądu.

Przy okazji się pochwale że mamy już w sprzedazy stacje do aurisa 2013-2016 i 2016 - 2018.
Dla modelu po FL jest w 2 smakach - z ekaranem 9 cali i 10 cali:

http://www.cb-alarmy.pl/sklep/amc-9015-toyota-auris-corolla/
http://www.cb-alarmy.pl/sklep/gms-9981-toyota-auris-corolla-2013-2016/
http://www.cb-alarmy.pl/sklep/gms-9980-toyota-auris-corolla-2013-2016/

Dla klubu oczywiście rabaty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl