Autor Wątek: Zamienniki oryg. haka + bagażnik na hak (jaki)  (Przeczytany 41960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Zamienniki oryg. haka + bagażnik na hak (jaki)
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Stycznia 2014, 15:16:45 »
brandol - przecież z tyłu to i tak nie masz na to większego wpływu (poza patrzeniem w lusterka i to tylko czasami ma wpływ), a taki hak Cię ochroni coś tam przed uderzeniem.
A po drugie, najważniejsze, to IMHO przewóz rowerów na haku jest najlepszym i najbardziej ekonomicznym (spalanie) rozwiązaniem :) No..., może poza problemami z dodatkową ewentualną rejestracją w tym dziwnym kraju i czymś tam jeszcze... Ale w sensie samego przewozu to  :good:

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Stycznia 2014, 15:39:41 »
Wpływu na to co się za mną dzieje nie mam, ale jak juz ma mi stuknąć w tyłek auta a rowery będą na dachu to przynajmniej będą całe, a trochę kosztują :)  Poza tym karbon bardzo delykatny jest :)
Problem w tym że Verso jest trochę wyższe niż przeciętna osobówka i pakowanie rowerów na dach jest upierdliwe. I tak pewnie skończy sie na haku i platformie.. na ale cały czas mam rozterkę....

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Stycznia 2014, 15:42:06 »
...a i spalanie większe, problem z parkingami podziemnymi itp.
Nie wiem natomiast jak dokładnie rowery się zachowają, jak ktoś walnie z tyłu - IMHO jak walnie mocniej niż trochę, to tak jak kręgosłup szyjny boli, tak rowery też mogą... spaść. Ale nie próbowałem nigdy. :cheesy:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Stycznia 2014, 15:45:06 »
Moim zdaniem spalanie jest wyższe z rowerami z tyłu. Tak wynika z moich obserwacji a woze rowery i tak i tak.

* wytaptane tapatalkiem

pzdr.
Michał

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Stycznia 2014, 15:45:37 »
Właśnie..... i jak spadną a ma się szklany dach to  :wallbash:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Stycznia 2014, 15:47:47 »
No nie wiem - wydaje mi się, że szklany dach jest trwalszy niż się wydaje. Już pisałem o tym, że widziałem foty z wypadku, gdzie przodu nie było, rodzina martwa, a dach cały. :shock:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Stycznia 2014, 15:51:40 »
Bagażnik z tyłu ma ogromną zaletę w dłuższych trasach - rowery są co najwyżej zakurzone. Jak wiozę je daleko na dachu to mam wszystko dokumentnie pooblepiane owadami. Z kolei latem po mieście i blisko miasta, bagażnik dachowy mam non stop zamontowany i zapakowanie rowerów trwa chwilę w odróżnieniu do platformy, którą trzeba wyciągnąć z piwnicy a po wszystkim schować. Uchwyty na dachu zostają i tyle.

Inna sprawa, że na dalszym wypadzie to wiozę 4 rowery (3 z tyłu + 1 na dachu) i box.  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2014, 15:55:00 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Stycznia 2014, 15:56:55 »
...a najwygodniej, to wynająć rowery na miejscu.  :good: :cheesy:
Bo czy na haku czy na dachu, to i tak to nie-teges rozwiązanie, szczególnie w okolicy 2 paczek.  :cheesy:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Stycznia 2014, 16:00:18 »
...a najwygodniej, to wynająć rowery na miejscu.  :good: :cheesy:

Proszę Cię, bez takich...  :thumbdown:

Bo czy na haku czy na dachu, to i tak to nie-teges rozwiązanie, szczególnie w okolicy 2 paczek.  :cheesy:

Jest zupełnie odwrotnie :)
2 paczki to zupełnie nie-teges rozwiązanie, szczególnie z rowerami na dachu albo haku ;-)
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Stycznia 2014, 16:04:05 »
To cieszę się, że się zgadzamy.  :cheesy:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Stycznia 2014, 16:12:57 »
Nie ma idealnego rozwiązania. A rowery z karbonową ramą to woziłbym na dachu z mocowaniem za widelec.
Zarówno bagażnik na haku jak i tradycyjny na dachu trzymają rower za ramę ściskając ja "kleszczami".
pzdr.
Michał

Offline MateuszW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Stycznia 2014, 18:19:58 »
Każdy ma swoje zdanie i swoje doświadczenia tak jak kolega Michał. Ja i tak będę się upierał że platforma jest lepszym rozwiązaniem transportowania rowerów niż na dachu;)  http://www.youtube.com/watch?v=GYoYy3jhxGw#ws

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Stycznia 2014, 22:57:45 »
Nie ma idealnego rozwiązania. A rowery z karbonową ramą to woziłbym na dachu z mocowaniem za widelec.
Zarówno bagażnik na haku jak i tradycyjny na dachu trzymają rower za ramę ściskając ja "kleszczami".
Jest taki model Thule na klapie i on ma rynienki, więc rower stoi a kleszcze go stabilizują także o ramę z karbonu się nie martwię. Poza tym karbon aż taki miękki nie jest ;-)

Wysłane z mojego Nexus 4

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Stycznia 2014, 11:25:00 »
Większość bagażników (te na dach chyba wszystkie) mają rynienki na których rower stoi :)

Ale poważnie - jak już byś ewentualnie wybierał taki wieszany na klapie, zwróć uwagę żeby Ci bagażnik razem z rowerami nie zasłaniał świateł i tablicy rejestracyjnej.
Użytkowanie platform na hak jest na naszej zielonej wyspie na granicy prawa i z doświadczenia powiem, że tutaj braki w wyszkoleniu stróżów prawa działa na naszą korzyść. Ci co wiedzą o co chodzi zwracają szczególną uwagę na widoczność tablicy (oryginalnej i dodatkowej).
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Stycznia 2014, 11:27:21 »
A coś się zmieniło, bo do niedawna nielegalna była w naszym dziwnym kraju 3-cia tablica rejestracyjna?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl