Autor Wątek: Zamienniki oryg. haka + bagażnik na hak (jaki)  (Przeczytany 42014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MateuszW

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zamienniki oryg. haka + bagażnik na hak (jaki)
« Odpowiedź #75 dnia: 14 Marca 2016, 09:49:55 »
Z tego co pamiętam to 1 260 zł Hak firmy Westfalia  + 40 zł Wiązka Thule czyli razem 1 300zł. Montowałem to razem z bratem czas montażu około 2,5-3 godziny. Moim zdaniem obecnie najlepszy obecnie hak na rynku do Verso. Hak firmy Thule kosztował by mnie 1 180 zł lecz postawiłem na Westfalie. Hak montowałem w grudniu 3013r

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 14 Marca 2016, 12:48:34 »
Morał taki aby sugerować się techniczną specyfikacją.

Oczywiście, że specyfikacją ale przede wszystkim homologacją samochodu. Jeśli w homologacji stoi, że maksymalny dopuszczalny, statyczny,  pionowy nacisk na kulę haka nie może przekraczać 55kg to Thule, Steinhoff i AutoHak ze słupska mogą sobie w specyfikacji wpisać i 100kg. Można 55kg. Verso pod tym względem (i również pod względem MMC przyczepy bez hamulca) to bieda jest straszna.
pzdr.
Michał

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Marca 2016, 14:49:59 »
W zeszłym roku montowałem automat słowackiej firmy Galia i jestem mega zadowolony. Koszt z montażem (z wiązką 13 PIN) z tego co pamiętam ok 900 zł. Nie wiem jak teraz, bo Euro poszło mocno do góry.
Jakość wykonania haka i ergonomia jest ok i nie odbiega od Thule czy Westfalii. Zanim się na niego zdecydowałem trochę się "podoktoryzowałem" w temacie, obejrzałem każdy hak z osobna i Galia nie ustępowała droższej konkurencji.
Tutaj trochę do poczytania i pooglądania na ten temat:
http://www.steelcar.com.pl/T0635.html
https://www.youtube.com/channel/UCKwRBFndiXwt6pvoUkygKhQ

Ja generalnie z czystym sumieniem mogę go Wam polecić.
Spalanie - Motostat.pl

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Marca 2016, 07:30:04 »
Jakby kogoś interesowało bo właśnie przerabiam temat i odpytuję serwisy o koszt.

Hak thule automat 1950 (pełen zestaw) z montażem oraz przeglądem potrzebnym do wbicia haka do dowodu. Hak odkręcany również Thule 1350 zł. Oba mają 60 kg nośność i 1500 kg uciągu

No to robimy

p.s.
Te same haki np na alle kosztują 600-700 zł (odkręcany) i 1300-1400 zł automat - czyli ASO kasuje 650-700 za montaż.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2016, 08:19:38 wysłana przez gmarcin »
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 31 Marca 2016, 19:41:35 »
I hak zamontowany.
Polecam aso Nowakowski Wrocław. Szybko i sprawnie i z autem zastępczym za symboliczną opłatą na cały dzień.
Auto zostawiłem umorusane jak po camel trophy a oddano mi wypucowane i z zapachem w środku. Sympatyczne.
Do tego zrobiono przegląd i wystawiono papier z którym maszeruje do wydz.komunikacji.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Maja 2017, 08:17:40 »
Witam. Sezon rowerowy mozolnie się zaczyna, więc... Mam za sobą pierwszą jazdę w góry z nowym bagażnikiem rowerowym na hak Thule Velocompact 926. Montaż na haku tej samej firmy. Platforma przeznaczona jest pod 3 rowery z opcją rozszerzenia do 4. Koszt zakupu 2 tys. i to jedyny minus. Jest ona wyposażona w komplet oświetlenia, łącznie ze światłem cofania (wymagane gniazdo 13 pinowe). Jest miejsce na 3 tablicę rejestracyjną (koszt 53 zł w WK), podświetlone. Także wszystko zgodnie z nowymi przepisami. Montaż szybki, choć do swojego haka musiałem się trochę dopasować. Bagażnik sam się poziomuje po założeniu na hak, ale wtedy nie mogłem zaciągnąć rączki, mimo regulacji siły zacisku. Musiałem bagażnik podnieść dosłownie o ok. 1cm i wtedy ok. Montaż rowerów szybki. Jazda nawet z prędkością 150 km/h bezproblemowa, choć starałem się nie przekraczać 130. Rowery chowają się za autem, ale to w zależności od rozstawu kół. Trzeba natomiast pamietać o korekcie świateł z przodu, bo auto trochę przysiada przy 3 rowerach (przypomnieli mi o tym na CB) :-) Stabilność jazdy poprawna, choć czuć ciężar z tyłu. Na powrocie z obawą przekroczyłem dopuszczalne 55 kg ładowności (o jakieś 5-7), ale na szczęście nic się nie stało. Sam bagażnik waży 19 kg. Przejechałem łącznie ponad 1000 km i jestem zadowolony. Platforma po złożeniu mieści się w bagażniku naszych Verso

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Maja 2017, 08:49:09 »
...ale o cenie po jakimś czasie się trochę zapomina - a jakość zostaje!  :good:
Baardzo zacny zakup! :good:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Maja 2017, 09:05:45 »
Dziękuję  :good:
Regularna cena to 2359 zł, a mnie udało się trafić dobrą promocję na 1999 zł. Nie wiem jak to dziś wygląda, ja kupowałem miesiąc temu  :)

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Maja 2017, 10:07:22 »
Pablowski kupiłeś mój obiekt westchnień. Ja postawiłem na prawie 2x tańszy THULE RideOn 9503 na 3 rowery za obecnie ok 900-1100 zł w zależności od miejsca zakupu. Wymieniłem jedynie paski parciane do mocowania kół z kompletu na sztywne plastikowe klamry zaciskowe
https://www.strefakierowcy.pl/42439,thule-rideon-9503.html

a tak prezentuje się z 3 rowerami:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Maja 2017, 11:46:27 »
Dzięki Marcin   Kurtuazyjnie odpowiem, że Twój bagażnik też spoko wygląda, daje radę i ma duży plus za wagę, bo to tylko 12 kg. Można wziąć cięższe rowery. Dodam, że w ofercie Thule jest jeszcze piękny EasyFold XT3, składany, ale cena 3,5 tys to już przesada. Ja jak zobaczyłem Velocompact 926, to stwierdziłem, że tylko taki chcę. Do tego stopnia go pokochałem, że po powrocie lekko go rozebrałem i... wyczyściłem z błota i wszelakiego brudu na glanc. Zwłaszcza elementy przesuwne. Schowałem do pudełka i czeka. Kolejna okazja na rowery niebawem.
Jeszcze fotka bez rowerów...

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Maja 2017, 12:27:02 »
EasyFold to odlot cenowy to prawda. Też mi go wyszukiwarka pokazała:) Tak czy inaczej ..... życzmy sobie szerokiej drogi z naszymi platformami oraz odkrywania wspaniałych tras rowerowych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl