Autor Wątek: Demontaż foteli 3-go rzędu - trudne?  (Przeczytany 29989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Demontaż foteli 3-go rzędu - trudne?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Maja 2012, 22:08:10 »
Oj, faktycznie - nie lada kawałek pracy. :-o :-o :thumbdown:
Dziękuję uprzejmie za radę, dostosuję się niej - czyli nie ma sensu przy okazji jednego czy dwóch wyjazdów w roku i stosunkowo niewiele powiększonej części bagażowej, wymontowywać 3-go rzędu. :good:
Zostanę przy kratce - opis wygląda na o wiele przyjaźniejszy. Choć w sumie wyjdzie to w praniu... :cheesy: :roll:
Tak czy siak dziękuję - temat można zamknąć :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Maja 2012, 22:26:02 »
Pomyśl o boxie na dach. Będzie chyba rozsądniej.
pzdr.
Michał

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Maja 2012, 23:26:56 »
Dokładnie tak jak Lew napisał:
http://www.toyota-tech.eu/aimuploads/%7BDC87CEA4-904B-2AB9-B982-24C81344904B%7D/Verso%20N1%20for%20TDK%20%20PZ449-E8C48-00%20AIM%20001%20306-5.pdf

Mniej więcej od 10 strony się zaczyna. Rzuciłem okiem na szybko i mi to nie wygląda na łatwą i szybką operację.
Najlepsze jest to, że te fotele z tapicerką Prestige lądują w koszu (krok nr 36).
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Maja 2012, 23:34:15 »
No właśnie zastanawiałem się, czy to wszystko ląduje w koszu, bo:
- niepotrzebne po przeróbce, czy
- nie do użycia po przeróbce? :song:
Co do boxu, to ja nic do niego nie mam, kiedyś już przymierzałem się do jakiegoś Thule czy czegoś podobnego.
Ale...
-- na niektórych parkingach trzeba uważać: chwila nie myślenia może dużo kosztować,
-- koszty dojazdu w moim przypadku będą dużo większe.
Chodzi o buty. <diabel> Noszę je bardzo ciężkie, choć w obuwniczym kupuję tylko te najlżejsze. <diabel> Ale komputer o tym nie wie i jakieś spalania pokazuje... ciężkie. :-P :-)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Maja 2012, 23:38:58 »
Z moim Thule Spirit w Verso to różnica 1-1,5l/100km. Oczywiście w trasie bo kto by po mieście z boxem na dachu jeździł "na co dzień" ;). Chociaż widuję takich.
No, uważać trzeba ale bez przesady. Nie spotkałem się jeszcze z takim publicznym parkingiem, żeby był problem. Uważać trzeba przede wszystkim w garażach (prywatnych).
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Maja 2012, 23:39:57 »
Ale te 1-1,5 l to przy jakiej prędkości przelotowej?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Maja 2012, 23:41:05 »
110-150. Staram się utrzymywać ~130.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Maja 2012, 23:43:12 »
 :| Ja to mam problem, żeby poniżej 160 km/h jechać. :cheesy:
Ostatnio jednak jak policzyłem koszty dłuższych przejazdów, to mam dodatkową motywację - ale w jeździe to nie jest takie łatwe na autostradzie. :cheesy:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Maja 2012, 23:50:04 »
Wiem, kiedyś tak jeździłem. Jak się człowiek rozpędzi do przelotowej ~190 to potem jak przyjdzie jechać 140 to się wydaje, że wszyscy mnie wyprzedają :). Już tak nie jeżdżę.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Maja 2012, 23:53:31 »
No widzisz, a mnie wolna jazda dekoncentruje. Tak mam po prostu. Pracuję nad tym a Minister Rostowski nie powiem, robi swoje i pomaga w tym kierunku...
Nie wspominając o włoskim ministrze tożsamym, gdzie Pb95 oscyluje już lekko ponad 8 zł/litr. :cry:

Offline Pilaris

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Verso
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Lipca 2024, 00:44:06 »
Cześć,
odświeżam temat.

Mam w planach przerobienie Toyoty Verso (12/2016 ZGR21L-GWFEPW) Prestige z wersji 7 os. na wersję 5 os. Z tego co udało mi się ustalić podłoga z wersji 5 osobowej pasuje bez problemu do 7 osobowej po wyjęciu foteli.

Czy ktoś dokonywał takiej operacji? Czy ktoś może podać mi numery części, których powinienem szukać - podłoga do wersji 5 os. składa się z dwóch części. Ktoś wie gdzie można taką podłogę kupić?
Nie do końca rozumiem, czy zamiast dodatkowych foteli z trzeciego rzędu po ich wyjęciu dostaje się schowek czy głębszy bagażnik (na to liczę)?

Dodatkowo czy w Verso możliwy jest montaż siatki by oddzielić przestrzeń bagażnika od pasażerów? Jak rozumiem montaż kratki to zmiana w dowodzie przeznaczenia samochodu?

Za wszelkie uwagi i instrukcje z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Offline jablonski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Lipca 2024, 11:03:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Dodatkowo czy w Verso możliwy jest montaż siatki by oddzielić przestrzeń bagażnika od pasażerów? Jak rozumiem montaż kratki to zmiana w dowodzie przeznaczenia samochodu?

Do Verso była dedykowana fabryczna kratka toyoty, teoretycznie "do przewozu psa" ale w praktyce nadałaby się do tego, o czym piszesz bez żadnych zmian w dowodzie. Mocowana w fabrycznych punktach karoserii. Problem w tym, że raczej ciężko dostępna.
Są też inne rozwiązania uniwersalne jak np. Mont Blanc Laika ale podobno mniej solidnie to wygląda no i trzeba by pojechać gdzieś przymierzyć czy pasuje do Verso.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl