Autor Wątek: Opony w Verso  (Przeczytany 109234 razy)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Opony w Verso
« Odpowiedź #105 dnia: 16 Listopada 2015, 15:43:57 »
przekładkę kół to i samemu się zrobi i trzy dychy w kieszeni :-)

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 16 Listopada 2015, 16:07:35 »
Jak sie zrobią kolejki to klienci z grupona mogą umówic sie na wymiane za miesiac - testowane już nie raz.
Najpierw się umawiasz, a groupona pokazujesz przy płatności. Przecież tak to działa :)

przekładkę kół to i samemu się zrobi i trzy dychy w kieszeni
Samemu też wyważasz?  :cool:
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2015, 16:09:32 wysłana przez shrek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #107 dnia: 16 Listopada 2015, 16:57:17 »
Samemu też wyważasz?
to co pół roku wyważasz?

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 16 Listopada 2015, 17:14:58 »
to co pół roku wyważasz?
Co pół roku i co pół roku praktycznie każde koło wymaga korekty (w tym roku tylko jedno nie).
Spalanie - Motostat.pl

Offline bboy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 21 Listopada 2015, 20:10:04 »
Kupiłem na zimę nowy model Nokiana - WR D4. Póki co warunków zimowych nie ma ale opony ciche i na mokrym zachowują się stabilnie. Co będzie dalej zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2015, 20:14:57 wysłana przez felicjator »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Lutego 2016, 22:32:48 »
To teraz ja opiszę wrażenia i doświadczenia z jazdy najnowszym wynalazkiem Michelina letnio-zimowym, czyli CrossClimate. :cool:
Od razu zaznaczam, że jeżdżę szybko (albo bardzo szybko), ale nie tylko na prostych - na zakrętach również.
Na CrossClimatach jeżdżę od sierpnia - jeździłem na upałach sierpniowych, bo takie były, w okresach przejściowych oraz jak dzisiaj: w śnieżycy i w terenie górskim.
Opony skrajnie ciche.
Trzymanie drogi i prowadzenie:
Upały - rewelacja!
Deszcz - rewelacja!
Mróz - lepiej niż zimowka, bo z jednej strony nie jest twarda jak letnia, a z drugiej - nie jest aż tak miękka jak typowa zimówka.
Śnieg - uciąg i hamowanie rewelacja..., dopóki nie trzeba mocno i ostro skręcać. Bo jak taka potrzeba zaistnieje, to... trochę skręca w żołądku.  :cheesy: To wynika i widać z budowy bieżnika: barki mają mniej bieżnika i jest on płytszy.
Generalnie jak dla mnie - a nie wyciągnąłem w tym roku zimowek i mieszkam w terenie górzystym - na polską pogodę, gdzie zima jest rzadko i na krótko: rewelacja!  :good:
...choć zgadzam się, że jakby tak ostra zima (śnieg duży, bo mrozu to nie dotyczy!) potrzymała dłużej i bardzo śnieżnie, to pokornie założyłbym klasyczne zimówki.
Trochę dziwna opona, bo ma cechy zupełnie inne niż każda inna - a mam porównanie z wysokiej klasy całorocznymi GoodYeara, również nowymi - ale to nie jest opona całoroczna typowa jak inne całoroczne, które są ni mniej ni więcej oponami zimowymi ze wzmocnionymi barkami do jazdy latem. I latem na nich buja jak na żaglowcu. Tutaj tego nie ma.
Największą wadą póki co jest skręcanie szybkie i dynamiczne w głębokim śniegu. Tego nie ma.
Poza tym - same zalety!  :good: :good: :good:

Offline galeonfunk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 25 Lutego 2016, 21:20:23 »
Odgrzewam nieco temat....
Z tego co piszecie, to fabrycznie do Verso montowane są Bridgestony ER300? 
Czy zdarzały się opony jakichś innych producentów (chodzi o letnie na 16")?

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 26 Lutego 2016, 07:52:38 »
www.toyota-tech.eu
Naprawa
Tyre Information

Offline galeonfunk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 26 Lutego 2016, 21:34:03 »
Dzięki za linka.

Offline SpiderPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 08 Marca 2016, 21:26:13 »
Czy ten zestaw promo jest warty pieniedzy? tj. ok. 2500

Felgi stalowe 16", czujniki, Fulda Kristall Control HP, sruby, dekle, wczytane do samochodu, wywazone? Malo zima jezdze w sumie, ale kupowalem zawsze nr. 1 z rankignow...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Grudnia 2016, 21:25:50 »
Swoją drogą - jak odbierasz w zimie i nie mieszkasz w górnych partiach miasta Zakopane, to ja bym sobie darował zimówki i za identyczną kasę kupił Michelin CrossClimate: ja mieszkam w górach w mimo to już drugą zimę zimówki GoodYear leżą, bo... przy CrossClimat'ach dosłownie nie ma potrzeby zakładać.  :-) :good:

Offline Tadeusz1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Grudnia 2016, 21:39:54 »
Tak myślę o sugestiach dotyczących opon,w salonie wynegocjowałem 2 kpl. opon zimowe i letnie. Mógłbym zamienić na proponowane uniwersalne i coś tam w różnicy wynegocjować, ale do tej pory zawsze jeździłem na zimówkach, może i to dobry pomysł. Chętnie  dowiem się co inni myślą na ten temat, jeszcze czas na podjęcie decyzji.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2016, 14:53:08 wysłana przez felicjator »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #117 dnia: 29 Grudnia 2016, 21:45:07 »
To nie są opony całoroczne ani uniwersalne. :song: To są opony letnie z homologacją zimową - tłumacząc na polski: wysokiej klasy typowe opony letnie z bardzo dobrą przyczepnością na śniegu w max. średniej ilości zarówno przy ruszaniu jak i hamowaniu. <taniec>
Popatrz za okno: na zimówkach zarówno na suchym na mrozie jak i na +10 czy więcej jak Ci coś wyjedzie przed maskę, hamuje się masakrycznie. :thumbdown:

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 29 Grudnia 2016, 23:07:58 »
Kupić nowy samochód za 90-100tyś i oszczędzić na oponach zimowych. Głupi pomysł

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #119 dnia: 29 Grudnia 2016, 23:39:22 »
szwagru - ale miałeś CrossClimate, czy nie - bo idę o zakład, że nie?
Rozumiesz, co napisałem, czy nie - bo idę o zakład, że nie widziałeś informacji, że mam również zimówki wysokiej klasy? <zalamka> :-P
To takie gadanie nie jest zbyt horyzontalnie rozległe myślowo: krytykujesz, bo "nie znasz i nie wiesz", zamiast się uczyć czegoś nowego. <taniec> <taniec> :cool:
Idąc tym tropem, który sam wyznaczyłeś, powiem jedno:
Kupować niepotrzebnie zimówki, gdy istnieją takie CrossClimate. Głupi pomysł. :laugh:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl