Autor Wątek: Opony w Verso  (Przeczytany 109215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Greg77

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Opony w Verso
« Odpowiedź #135 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:56:35 »
Czyli twierdzisz, ze można spokojnie założyć koła 16"? Masz jakieś doświadczenia czy zimą lepiej się jeździ na 16tkach?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #136 dnia: 24 Stycznia 2017, 23:18:50 »
16" po pierwsze będzie się wolniej zużywać.
Po drugie - będzie tańsza.
Po trzecie - bezpieczniejsza (większy balon) i bardziej komfortowa.
Po czwarte - minimalnie niżej auto będzie wisieć (co nie zawsze jest zaletą).
Po piąte... to rozmiar dość tani jak na 16-stkę i w ogóle jednym z argumentów (może nie jedynym, bo prym wiódł (nie)sławny system bezkluczykowy) za tym, aby jednak nie brać wersji "full" były m.in. opony, bo to jednak podwyższa koszty eksploatacji, miałem już takie w poprzednim aucie.
Ale - każdy niech wybiera wg siebie.  :-)
A 95% zimy to ja jeżdżę i tak na CrossClimatach, zimówki GY założyłem właśnie 2 tygodnie temu pierwszy raz od 2 lat i poza taką jak ostatnio pogodą (głęboki śnieg w górach) to już zimowek rzadko używam. <taniec>

Offline Greg77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: 25 Stycznia 2017, 11:15:21 »
No to mnie przekonales. Zaloze 16tki. Dzieki wielkie, wlasnie takich argumentow potrzebowalem.  Znajomy tez jezdzi juz trzecia Verso i na zime ma 16tki i sobie chwali. Co do opon CrossClimat, to w ogole nie interesowalem sie tematem, samochod bede uzytkowal w Austrii, gdzie jest obowiazek zimowek od listopada do marca, wiec nie wiem jeszcze jak tutaj podchodza do takich opon. Raczej zdecyduje sie na kierunkowe Nokiany WR D4.
Jeszcze pozostaje kwestia felg. Na stronie sklepu toyoty znalazlem aluminiowe 16tki "Lenava" za 610zl / szt  :embarassed: z takimi "atrybutami":

Rozmiar: 6.5J x 16"
OFFSET: 39
PCD: 114.3
Ilość otworów: 5

Domyslam sie, ze musze szukac felgi o takich samych wymiarach.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2017, 12:20:27 wysłana przez felicjator »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #138 dnia: 25 Stycznia 2017, 13:38:19 »
CrossClimate to opony letnie z homologacją zimową, więc wszystkie wymogi zimówek spełniają formalnie w 100%. :cool:

Offline Greg77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 31 Stycznia 2017, 23:18:45 »
Witam, jeszcze pytanko: czy jest sens kupowac do Verso 7 osobowej zimowe opony wzmacniane XL?
Roznica w cenie 14zl przy GY UG9.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #140 dnia: 31 Stycznia 2017, 23:38:16 »
Nie ma sensu, ale akurat CrossClimaty w pewnych okresach w pewnych wersjach rozmiarowych występują tylko w tej wersji.
Ja mam akurat wersję XL ww. opon i sobie chwalę. :cool:
Ale to wyjątek, bo i opona nietypowa - ale jeśli chodzi o innych producentów i inne opony, to taka nośność tylko pogorszy komfort jazdy, jeśli nie jest wymagana. :cool:

Offline Greg77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 01 Lutego 2017, 00:08:14 »
OKi, dzieki w takim razie za pomoc. Teraz juz chyba "wiem wszystko". Zdecydowalem sie na felgi stalowe 16" i opony GY UG9.
Dlugo zastanawialem sie nad ALUsami Dezent, ale nie jestem pewny co od offsetu i otworu pasowanego (w jednym serwisie gosc odradzil mi
te felgi, bo trzeba do nich dopasowac jakis pierscien, czy cos w ten desen) i w koncu zdecydowalem sie na felgi stalowe. Poza tym nie chcialem rzygnac 5.700PLN za oryginalne alusy 17" Toyoty. Nie zaloze tez czujnikow TPMS do kol zimowych, czy oprocz kontrolki jest jeszcze jakis upierdliwe pikanie, jesli ich nie ma?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #142 dnia: 01 Lutego 2017, 10:51:19 »
oprocz kontrolki jest jeszcze jakis upierdliwe pikanie, jesli ich nie ma?
oprocz kontrolki jest jeszcze jakis upierdliwe pikanie, jesli ich nie ma?

Nic nie pika a kontrolkę można odłączyć.

Co do CrossClimatów troche sie nimi wczoraj z kumplem pobawiłem.
Na wprost jest tak samo jak na zimówkach - hamowanie i przyspieszanie na śniegu.
Natomiast w zakręcie to już nie jest fajnie - auto sie wyrażnie bardziej ślizga niż moje
Testowaliśmy na parkingu auchan na dwóch takich samych yarkach - opony też ten sam rozmiar.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #143 dnia: 01 Lutego 2017, 11:04:04 »
Tak, na śniegu w zakrętach - o czym już wielokrotnie pisałem - dużo lepiej jest np. na moich UG8. :good: Do tego w głębokim śniegu też jest gorzej, co jest naturalne i oczywiste przy takim bieżniku.
Ale to w zasadzie jedyna wada tych opon - poza tym same zalety: taka pogoda jak w styczniu br. u nas na dzień dzisiejszy mimo wszystko rzadko się zdarza, a przez większość zim jest pogoda jesienna lub jesienno-lekko-zimowa. Czyli: jeśli śnieg popada to albo niewiele albo szybko stopnieje. A blisko pół roku - niby! - trzeba było jeździć na zimówkach. I w tych warunkach 0-10 stopni lub nawet mróz ale bez głębokiego śniegu jazda jest nieporównywalnie lepsza na CrossClimatach, że o awaryjnym hamowaniu i trzymaniu w zakrętach na korzyść Michelina w porównaniu do każdych zimowek nie wspomnę. :good: :good: A na zimówce musiałem się dosłownie i w przenośni "bujać" w takich sytuacjach.
Ogólnie jak dla mnie to są idealne opony na nasz klimat, choć zimówki dobrej klasy w rezerwie warto mieć zawsze.  :good:
Tak na marginesie, to właśnie pojawia się 2-ga generacja Michelina czyli CrossClimate+, zapewne więc coś tam poprawili może z zakrętami, zobaczymy. <taniec>

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #144 dnia: 01 Lutego 2017, 14:04:34 »
Też myślałem nad CrossClimate do verso ale po tej jeździe już wiem że wolę zmieniać 2 razy w roku.
Wystarczy troszkę śniegu + konieczność wyminięcia przeszkody i już na CrossClimate może sie manewr nie udać.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2017, 14:08:06 wysłana przez mechu »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 01 Lutego 2017, 14:45:03 »
Nie, to nie tak z tym wyminięciem - ktoś to przeczyta, kto nie jeździł i pomyśli, że wymijanie będzie jak na letnich, a to nieprawda. :thumbdown: Wymijanie SZYBKIE, agresywniejsze będzie niemożliwe, ale jak ktoś jeździ normalnie, to normalnie każdą przeszkodę ominie.
Leciałem w październiku 2015 z podkrakowskich Balic i zostawiłem auto na parkingu: w momencie wylotu było lato, a po przylocie - śnieg i zima. I bez problemów pokonałem niemałą trasę powrotną w górzystym terenie na CrossClimatach.  :good:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #146 dnia: 01 Lutego 2017, 15:03:34 »
Nie będzie jak na letnich ale też nie będzie tak jakna zimówkach.

Szkoda ze zdjęć nie porobiłem - generalnie auto na crossclimatach robiło kółka sporo większe przy tej samej predkości niż auto na zimówkach.

przykładowo: Jak będzie snieg na jezdni i na zimówkach ominiesz przeszkode która nagle się pojawiła z zapasem 1cm to na crossclimatach niestety uderzysz.
Tu nie ma znaczenia czy jezdzisz ostrożnie czy nie - czasem zadza sie taka sytuacja.
Sam ostatnio taką miałem - wyskoczył mi gościu na czołówkę - ja jechałem ostrożnie 40kmh - tylko szybka reakcja + dobre opony mnie uratowały.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #147 dnia: 01 Lutego 2017, 15:13:31 »
Na śniegu - oczywiście, że tak jest, jeśli chodzi o jazdę dynamiczno-agresywną. Wtedy różnica jest czasem nawet spora. :good:
Ale jak powiedziałem: zimy ci u nas (nie)dostatek  :cheesy:
Co do ominięcia przeszkody, to absolutnie nie można takich przykładów dawać i są one po prostu... to takie mataczenie jest faktami! Bo ja dam inny przykład, prawie identyczny: jak ci na zimówkach pojawi się przeszkoda, a śniegu nie ma, może być mokro lub sucho, to na zimówkach zanim zmienisz tor jazdy, musisz się "bujnąć" (bo są bardzo miękkie), a na CrossClimatach hamujesz jak na wysokiej klasy letniej oponie latem! I nie ma znaczenia czy jedziesz ostrożnie czy nie  :-P :cheesy: I niestety uderzysz! :-P I to niezależnie od temperatury!!  <taniec>
Więc sorry, ale ten przykład jest zupełnie nie na miejscu, a wręcz zachęca do Michelinów, bo takich sytuacji będzie więcej ("wyskoczył nagle") się zdarzało bez niż "z" śniegiem. :cool:

Offline buckswizz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 01 Lutego 2017, 22:48:18 »
nie ma podniety jakimiś udawanymi wielosezonówkami. Fulda kristal i moge latać po lodzie.bez tych opon w góry się nie pojedzie.
PS. czy do vesro podejdzie ET 34 ? w którą strone bedzie odstawać ? do ET 39 firmowego

Offline buckswizz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #149 dnia: 01 Lutego 2017, 22:55:08 »
nie ma podniety jakimiś udawanymi wielosezonówkami. Fulda kristal i moge latać po lodzie.bez tych opon w góry się nie pojedzie.
PS. czy do vesro podejdzie ET 34 ? w którą strone bedzie odstawać ? do ET 39 firmowego

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl