Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej.  (Przeczytany 152482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Światła do jazdy dziennej.
« Odpowiedź #240 dnia: 06 Marca 2015, 01:12:55 »
Jak sie nie zlewa i jest takie super widoczne , to po co jest  obowiazkowy 3 stop ?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #241 dnia: 06 Marca 2015, 01:25:06 »
Jak sie nie zlewa i jest takie super widoczne , to po co jest  obowiazkowy 3 stop ?

od kiedy?
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #242 dnia: 06 Marca 2015, 08:08:03 »
Ja bardzo przepraszam za to co napiszę, nie gniewajcie się - ale jak ktoś jest aż tak przewrażliwiony nt. swojego tyłu, to albo nie widzi, że jest już na tyle szaro/ciemno, że trzeba włączyć mijania albo...
...albo potem widuje się jak w jasny dzień lub przejrzystą noc ktoś z tyłu jedzie na p.mgielnym np. w deszczu, bo "mu się wydaje". I wali po oczach innych.  :thumbdown:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #243 dnia: 06 Marca 2015, 09:14:08 »
"w autach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 dopuszcza się następujące w zakresie połączeń elektrycznych: połaczenie elektryczne może być takie aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne"

czyli z polskiego na nasze co jest dopuszczalne:

W samochodach do 2009: same led albo led + pozycyjne tylne
w samochodach od 2010: tylko same led
Dzięki, to jest dla mnie konkretny argument. W takiej sytuacji nie ma tematu. Światła zostają, jakie są.

Ja bardzo przepraszam za to co napiszę, nie gniewajcie się - ale jak ktoś jest aż tak przewrażliwiony nt. swojego tyłu, to albo nie widzi, że jest już na tyle szaro/ciemno, że trzeba włączyć mijania albo...
...albo potem widuje się jak w jasny dzień lub przejrzystą noc ktoś z tyłu jedzie na p.mgielnym np. w deszczu, bo "mu się wydaje". I wali po oczach innych.  :thumbdown:
Dlaczego tak wyolbrzymiasz i robisz ze mnie wariata? Przeciwmgielnych uzywam tylko wtedy, gdy jest mgła i bardzo kiepska widoczność, kiedy ja przestaję widzieć inne auta bez tego światła i wyłączam natychmiast, kiedy przestają byc potrzebne, bo bardzo biją po oczach. Tego bardzo pilnuję, żeby nikogo nie razić.
Jak są chmury i gorzej, to zawsze włączam mijania bez dyskusji, nie czuję potrzeby oszczędzania żarówek czy paliwa na bezpieczeństwie. Chyba, że bardzo rzadko zdarzy się, że po prostu się zagapię, zapomnę. Na taką okoliczność bardzo przydałby się świecący tył, bo jesli zdarzy mi się to w taki szary, deszczowy dzień, czy jak robi się ciemno, to wtedy mam dodatkowe zabezpieczenie. Duzo jeżdżę autostradą i często włączam światła mijania, choć jeszcze spokojnie można byłoby jechać na ledach, tylko dlatego, żeby zaświecic tył. Czuję się z tym pewniej i nikomu krzywdy nie robię. Tylne pozycje w dzień nikomu nie biją po oczach, poza tym masa aut na nich jeździ, bo nie ma zamontowanych led-ów. Nie jestem upośledzona, uwierz mi. Staram się używac świateł rozsądnie. Ale po co się tłumaczę, i tak wiesz lepiej.
Tak czy siak temat pozycje+led dla mnie jest już zamkniety, dziękuję wszystkim za pomocne posty.

« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2015, 09:20:53 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #244 dnia: 06 Marca 2015, 10:02:12 »
Taki ton nadałaś Nika uskuteczniając stwierdzenia typu "skoro się da, to można zrobić": otóż WSZYSTKO się da :) Wszystko się da, ale nie wszystko jest mądre i potrzebne :)
Niestety - nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. I nie trzeba brać sobie tak bardzo do siebie osobiście, jak się czegoś nie wie i ktoś tłumaczy.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #245 dnia: 06 Marca 2015, 10:21:47 »
od kiedy?
dla zarejestrowanych po raz pierwszy od 30.06.2003

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #246 dnia: 06 Marca 2015, 10:30:09 »
Sancho, odkąd Darekbb napisał o obowiązujących przepisach w tej materii, to zrezygnowałam z pomysłu, prawa łamac nie zamierzam. Ty napisałes, że nie mozna, ale nie napisałes dlaczego nie mozna. Sądziłam że miałes na mysli, że nie da się tego zrobic technicznie. Nie zrozumielismy się.
Nie chowam urazy, ale post z 08:08:03  nie brzmiał konkretnie ani pomocnie, brzmiał kpiąco. Może lepiej nie będę więcej pytać na forum, tylko na priv do zaufanych osób. Dla mnie pomysł był i mądry i potrzebny, nie będę już udowadniać dlaczego. Ale skoro nie jest legalny, to tak, jak napisałam: nie ma tematu. Amen  :)

Żyj i daj żyć innym.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #247 dnia: 06 Marca 2015, 10:41:04 »
Nie zapytałaś jednakowoż "dlaczego" nie można - prawda? :-P
Jak zawracasz na światłach, gdzie się świeci ze strzałką "w lewo - zielone" to zawracasz, bo "można i da się" czy "nie zawracasz, bo to zabronione" -->> mimo, że NIE PISZE na sygnalizatorze "dlaczego" nie można?  :-P
A fakt JAK brzmi lub nie brzmi wypowiedź zależy równie mocno co od autora - od osoby słuchającej, która przez pryzmat własnych odczuć go odbiera.  :-)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #248 dnia: 06 Marca 2015, 10:54:30 »
Zaraz, zaraz, co jest nielegalne, jazda na ledach z palącymi się tylnymi? Nigdzie nie czytałem o takim przepisie i nie sądzę żeby w ogóle istniał. Jeśli ktoś ma ochotę mieć zapalone tylne światła i ledy do jazdy dziennej z przodu, to nie sądzę żeby były jakieś prawne problemy. Przepis wcześniejszy o światłach dziennych mówił, że mają się świecić światła przednie i tylne. Taki był przepis w Skandynawii, która zdaje się jako pionier wprowadziła przepisy jazdy na światłach przez 24godz. Późniejsza unijna ustawa nakazała jazdę na światłach dziennych i światła te mają się świecić tylko z przodu ale muszą gasnąć lub przechodzić w postojowe w przypadku zapalenia świateł mijania. Oczywiście oświetlenie musi posiadać stosowne homologacje. Żadna ustawa nie nakazała posiadaczom aut ze starym systemem przerabiania świateł na nowy typ. Jasną sprawą jest w tym wypadku, że jeśli Nika bardzo chce poprawić swoje bezpieczeństwo, to może to zrobić.
Jaki Amen? podobno nie chodzisz tam, gdzie masz najbliżej   :-P

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #249 dnia: 06 Marca 2015, 11:27:36 »
Nie zapytałaś jednakowoż "dlaczego" nie można - prawda?

Zapytałam:
Dlaczego nie mogą świecić z LED-ami, skoro Darek i Mechu mówią, że mogą świecić, jak się je podepnie?

Sancho, ta dyskusja zaczyna się robic bez sensu, nie dość, że nie na temat, to jeszcze ponosi Cie fantazja. Chcesz mnie uważać za idiotkę, to sobie uważaj, mnie nie zalezy, żeby moje było na wierzchu.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #250 dnia: 06 Marca 2015, 11:35:33 »
Moja wina - nie zauważyłem, przepraszam.
Twoja wina - język, którym piszesz, że "skoro da się to znaczy że można i zrobię" nie jest językiem ugodowym.
 :cheesy:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #251 dnia: 06 Marca 2015, 12:29:25 »
"w autach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 dopuszcza się następujące w zakresie połączeń elektrycznych: połaczenie elektryczne może być takie aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne"

czyli z polskiego na nasze co jest dopuszczalne:

W samochodach do 2009: same led albo led + pozycyjne tylne
w samochodach od 2010: tylko same led
Dzięki, to jest dla mnie konkretny argument. W takiej sytuacji nie ma tematu. Światła zostają, jakie są.
.....
Tak czy siak temat pozycje+led dla mnie jest już zamkniety, dziękuję wszystkim za pomocne posty.

argument > podziękowanie > rezygnacja z modyfikacji

To nie jest język ugodowy?

Cokolwiek jeszcze wymyślisz, nie będę juz reagować. Pozdrawiam ciepło.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #252 dnia: 06 Marca 2015, 13:19:22 »
Bo niektórych takie tematy dręczą:P Podobnie jak z HID'ami. I po trupach nie umieją sobie odpuścić

argument > podziękowanie > rezygnacja z modyfikacji

no i to jest prawidłowe podejście

P.S Dominiko ktoś ci zapchał skrzynkę wiadomości  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2015, 13:22:27 wysłana przez Slavarok »

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #254 dnia: 07 Marca 2015, 12:21:44 »
http://www.skleptoyota.pl/index.php?p310,reflektory-swiatel-dziennych-led-z-automatem-swiatel-z-czujnikiem-zmierzchu ORYGINAŁY
Tylko do Awensis'a.
Natomiast w temacie świateł dziennych i/lub łącznie z innymi światłami, z powyższego linka:
"ZGODNOŚĆ z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dn. 4 maja 2009 roku (Dz. U. Nr 75/2009, Poz 639) dotyczącymi m. in. rozmieszczenia oraz sposobu włączania: "Tylne światła pozycyjne, przednie, boczne oraz tylne światła obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej NIE MOGĄ się włączać razem ze światłami do jazdy dziennej. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w sygnał kontrolny informujący o działaniu świateł, ale nie ma takiego obowiązku. Jednak istnieje WYMÓG automatycznego włączania świateł do jazdy dziennej w momencie kiedy stacyjka znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika. Światła do jazdy dziennej powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu.""

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl