"w autach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 dopuszcza się następujące w zakresie połączeń elektrycznych: połaczenie elektryczne może być takie aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne"
czyli z polskiego na nasze co jest dopuszczalne:
W samochodach do 2009: same led albo led + pozycyjne tylne
w samochodach od 2010: tylko same led
Dzięki, to jest dla mnie konkretny argument. W takiej sytuacji nie ma tematu. Światła zostają, jakie są.
Ja bardzo przepraszam za to co napiszę, nie gniewajcie się - ale jak ktoś jest aż tak przewrażliwiony nt. swojego tyłu, to albo nie widzi, że jest już na tyle szaro/ciemno, że trzeba włączyć mijania albo...
...albo potem widuje się jak w jasny dzień lub przejrzystą noc ktoś z tyłu jedzie na p.mgielnym np. w deszczu, bo "mu się wydaje". I wali po oczach innych.
Dlaczego tak wyolbrzymiasz i robisz ze mnie wariata? Przeciwmgielnych uzywam tylko wtedy, gdy jest mgła i bardzo kiepska widoczność, kiedy ja przestaję widzieć inne auta bez tego światła i wyłączam natychmiast, kiedy przestają byc potrzebne, bo bardzo biją po oczach. Tego bardzo pilnuję, żeby nikogo nie razić.
Jak są chmury i gorzej, to zawsze włączam mijania bez dyskusji, nie czuję potrzeby oszczędzania żarówek czy paliwa na bezpieczeństwie. Chyba, że bardzo rzadko zdarzy się, że po prostu się zagapię, zapomnę. Na taką okoliczność bardzo przydałby się świecący tył, bo jesli zdarzy mi się to w taki szary, deszczowy dzień, czy jak robi się ciemno, to wtedy mam dodatkowe zabezpieczenie. Duzo jeżdżę autostradą i często włączam światła mijania, choć jeszcze spokojnie można byłoby jechać na ledach, tylko dlatego, żeby zaświecic tył. Czuję się z tym pewniej i nikomu krzywdy nie robię. Tylne pozycje w dzień nikomu nie biją po oczach, poza tym masa aut na nich jeździ, bo nie ma zamontowanych led-ów. Nie jestem upośledzona, uwierz mi. Staram się używac świateł rozsądnie. Ale po co się tłumaczę, i tak wiesz lepiej.
Tak czy siak temat pozycje+led dla mnie jest już zamkniety, dziękuję wszystkim za pomocne posty.