Autor Wątek: Jak oczyścić gwint?  (Przeczytany 19407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jak oczyścić gwint?
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Sierpnia 2011, 11:30:11 »
Nie wiem dlaczego tak się uczepiliście wd40 :) przecież to jeden z gorszych środków na rynku...
Carina 3s-fe!

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Sierpnia 2011, 12:12:56 »
Nie wiem dlaczego tak się uczepiliście wd40 :) przecież to jeden z gorszych środków na rynku...

Skoro tak twierdzisz to jeszcze jakoś to udowodnij.
Odpowiednie zastosowanie tego środka w wielu przypadkach pomaga, oczywiście cudów nie ma i czasem trzeba użyć co najmniej palnika.

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Sierpnia 2011, 16:17:09 »
Ja tam w WD40 nie pokładam jakichś większych nadziei. Używam go raczej jako pomocy, której i tak nie idzie jakoś konkretnie ocenić. Przydatny do przepłukania, przedmuchania otworu, jakiegoś mocowania itd, bo nie zaszkodzi. :)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sierpnia 2011, 14:26:02 »
Sugeruje się opiniami wielu ludzi jak i własnymi doświadczeniami i z tego co zauważyłem działa tylko jak smar w spreju.W jednym z numerów " autoswiat" był test rożnych specyfików wd40 był na dole listy...
Carina 3s-fe!

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sierpnia 2011, 14:37:28 »
Sugeruje się opiniami wielu ludzi jak i własnymi doświadczeniami i z tego co zauważyłem działa tylko jak smar w spreju.W jednym z numerów " autoswiat" był test rożnych specyfików wd40 był na dole listy...
A ja się z tym niezgodzę.Dwa dni po nasmarowaniu zawiasów piszczały bardziej niż wcześniej.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Sierpnia 2011, 15:20:58 »
O czym Wy piszecie?! WD40 to NIE JEST smar! To środek oczyszczająco-penetrujący o bardzo dobrych właściwościach wypierających wodę. Zresztą jakby ktoś nie wiedział co oznacza ów skrót, to jego rozwinięcie brzmi Water Displacer - 40th Attempt (40 to numer mieszanki chemicznej, która przyniosła oczekiwane rezultaty na etapie tworzenia środka).

To, że coś jest tłuste i zapewnia lepszy poślizg nie oznacza, że należy tego używać w roli smaru. Fakt, że środek jest tłusty pomaga w procesie wypierania wody i zabezpieczania powierzchni przed jej powrotem w dane miejsce i korozją. Po oczyszczeniu szczelin mechanizmów należy od razu nanieść w to miejsce właściwy środek smarujący. O tym jest napisane nawet w ulotce producenta, bowiem jest zasadnicza różnica między faktem, że coś ma właściwości smarujące a jest smarem (olej napędowy też ma właściwości smarujące tak na marginesie... i też świetnie nadaje się do czyszczenia zabrudzonych mechanizmów). Swoją drogą Rob, traktując tym środkiem zawiasy drzwi jedynie je wyczyściłeś i przy okazji pozbyłeś się resztek smaru które tam siedziały.

Polecam "nasmarować" nim sobie łańcuch rowerowy. Daleko nie zajedziecie...
A wystarczyłoby przeczytać, jakie jest przeznaczenie tego specyfiku  <zalamka>

Generalnie gratuluję fantazji w używaniu WD40 w roli smaru... Po raz kolejny widzimy przykład, jak wielkie znacznie ma stosowanie środków zgodnie z ich przeznaczeniem. To nieco tak, jakby zupę próbować zjeść widelcem i potem głosić całemu światu, że widelec jest fatalnym narzędziem do spożywania potraw.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2011, 15:23:08 wysłana przez Dagon »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sierpnia 2011, 15:49:27 »
No to pojechałeś po całości Dagon  <diabel>
Wtedy jeszcze nie wiedziałem do końca co to jest i dlatego użyłem WD jako smaru.Dłuuuuugo żałowałem tego postępku.
Co do czytania etykiet to w większości wygląda to tak:
,,Po co mam to czytać ,przecież wiem do czego to służy i jak tego używać"

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Sierpnia 2011, 17:17:02 »

auto swiat?
ktos to jeszcze czyta? grubo ponad polowa artykulow z niemieckiego auto bild'a puszczona do translatora, a potem drukowana z literowkami <diabel>
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Sierpnia 2011, 22:38:12 »
 <brawo> Dagon , masz "zdrowie" chłopie, mi się nie chciało tłumaczyć do czego służą te specyfiki bo w necie info jest do bólu.
Jeszcze raz  <brawo> <brawo>

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Maja 2012, 12:33:19 »
Odświeżam wątek .. doszło mnie niepokojące pukanie z przodu auta ostatnimi dni, obejrzałem od spodu wóz, ale nic nnie zauważyłem. Okazało się, że śruby trzymające podstawkę ppd sprężarkę klimy sie wykręciły jednak z bloku.
Zastanawiam się co z nimi zrobić, wpakowałem tam smar miedziany przy pierwszym wkręcaniu, może lepiej go wyczyścić? Z tego co znalazłem w necie to jedni polecają kleje do gwintów, inni wpakować coś na śrube i wkręcić. Spotkałem się też z "odtłuściłem, popryskałem lakierem do wlosów i trzyma".

Ktos coś poleca?
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Maja 2012, 12:51:15 »
Ja gdy już skręcam coś co podatne jest na drgania, to smaruje gwint klejem do gwintu i trzyma jak diabli, raz po pewnym czasie musiałem odkręcić tą zaklejoną śrubę to nieźle musiałem się namordować żeby puściła :)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Maja 2012, 13:06:18 »
A jakiego kleju używasz, bo są trzy "moce" słaby, średni i taki, po którym nie powinno się więcej odkręcać śruby.
Może tu jest zonk ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Maja 2012, 00:55:16 »
Odświeżam wątek .. doszło mnie niepokojące pukanie z przodu auta ostatnimi dni, obejrzałem od spodu wóz, ale nic nnie zauważyłem. Okazało się, że śruby trzymające podstawkę ppd sprężarkę klimy sie wykręciły jednak z bloku.
Zastanawiam się co z nimi zrobić, wpakowałem tam smar miedziany przy pierwszym wkręcaniu, może lepiej go wyczyścić? Z tego co znalazłem w necie to jedni polecają kleje do gwintów, inni wpakować coś na śrube i wkręcić. Spotkałem się też z "odtłuściłem, popryskałem lakierem do wlosów i trzyma".

Ktos coś poleca?

Nie wiem dokładnie jak jest w Carinie, ale w camry 2.2 śruby sprężarki (1-MZ podstawka 36Nm i sprężarka 25Nm) dociąga się momentem 25Nm. Jeśli nie masz klucza dynamometrycznego będzie trudno to wyczuć, jednak jest to dosyć mocno dociągnięte (u mnie delikatne chrupnięcie w łokciu  :roll:) . Do zabezpieczania śrub stosuję Loctite 243, nigdy nie było problemu.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Maja 2012, 10:01:08 »
Gwint się czysci gwintownikiem, później sa takie wiertła z szczoteczkę które sie wkręca i wykreca aby wyciągnąc opiłki.
Do tego sa jeszcze takie magnesy które się wsadza do gwintów.
I tyle
WD40 jest do zawiasów a nie do motoryzacji.

Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl