Autor Wątek: Klimatyzacja - problem  (Przeczytany 54827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Klimatyzacja - problem
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Stycznia 2015, 15:12:39 »
Aż sprawdziłem dziś z ciekawości. Przy włączeniu nawiewu na szybę przednią klima dalej pobiera powietrze z zewnątrz, obieg wewnętrzny muszę wymusić poprzez naciśnięcie odpowiedniego przycisku.

Potwierdzam. Tez na to specjalnie zwracałam uwagę, obieg wewnętrzny nigdy sam się nie włącza, zawsze startuje z zewnętrznym, a wewnetrzny działa tylko po przycisku. Po właczeniu dmuchania na szybę wyłącza się też klima automatyczna (kontrolka AC gasnie) a siłę dmuchania na szyby ustawiam pokretłem. Niby na wyświetlaczu nadal pokazuje się ustawiona wcześniej temperatura, ale chyba na nic nie wpływa i nie ma znaczenia.
Żyj i daj żyć innym.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Stycznia 2015, 16:34:24 »
to czy obieg zamkniety sie wlaczy czy nie mozna ustawic w wiekszosci nowszych toyek.

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Grudnia 2015, 21:22:30 »
Witam

Niedawno pojawiły się pierwsze przymrozki i z tym problem z parowaniem szyb o którym pisałem wcześniej a którego parę lat wcześniej nie miałem ;)
W zeszłym roku jakoś przeżyłem ten ciężki czas z włączonym osuszaniem przedniej szyby i na wiosnę popędziłem na przegląd klimatyzacji w której brakowało tylko trochę czynnika no i wymiana filtra na nowy.
W serwisie gościu też mi mówił że prawdopodobnie miałem zawilgocony filtr kabinowy co mogło powodować parowanie szyb i że teraz powinno być OK. Otóż nie jest OK!
Jeśli temp. spadnie poniżej -3 stopni na 100% zaczyna się parowanie szyb!!!

Ktoś kiedyś na tym forum pisał że kiedyś miał problem z parowaniem i się okazało że uszkodzony był mechanizm sterowania obiegu powietrza czyli obieg otwarty i zamknięty mimo iż przy włączaniu czy wyłączaniu obiegu wewnętrznego na przednim panelu świeciła się kontrolka otwarty/zamknięty.

Dziś stojąc w korku coś mnie tknęło aby to sprawdzić.
Wyłączyłem radio i nawiew i kliknąłem na obieg zamknięty w aucie.
Było słychać że coś się tam zamknęło a po kliknięciu na otwórz się otwarło ;)
Ale do pewności w garażu chciałem sprawdzić w którym miejscu znajduje się to ustrojstwo i tu zonk!

Okazało się że klapka z obiegu powietrza jest cały czas ZAMKNIĘTA!!!!

Zrobiłem parę testów i się okazuje że jak daje obieg zamknięty to działa silniczek i klapki nie można ruszyć, ale jak daje obieg otwarty to klapka zostaje w miejscu ale ręką mogę ją zamknąć i otworzyć. Gdy dam obieg zamknięty to się zamknie, ale przy otwieraniu już stoi w miejscu.

I teraz pytanie  :-) Jak to naprawić  :-)

Napęd jako taki działa ale zacina się w pozycji zamknięty co powoduje parowanie się szyb.

Zrobiłem parę zdjęć telefonem, ale powiem że szału nie ma i za dużo nie widać.

Nie wiem czy jest tam jakiś zaczep który nie trzyma i potrzeba "siły" żeby wskoczył na swoje miejsce czy jednak czeka mnie wymiana jakiegoś elementu.

Trochę się rozpisałem, ale chciałem jak najbardziej naświetlić temat, bo na pewno komuś w przyszłości też się może przydać.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Grudnia 2015, 21:53:21 »
Czy to zdjęcia ze schowka, po demontażu filtra kabinowego?
Jakiego masz aurisa? Jedynkę, czy dwójkę?
Mam ten sam problem - zawsze w zimę. Próbowałem wszystkiego chyba, ale problem nie do wyeliminowania mi się wydaje. Co doprowadzi do sprzedaży auta, albo nauczę się z tym żyć.
Co do obiegu zamkniętego - jak dam obieg zamknięty, to zaparowana jest cała kabina bardzo szybko. Przy obiegu otwartym, nawiewem na szybę na full - odparowuje po paru minutach, ale to tylko jak jestem sam na pokładzie. Jak jadę z rodzinką, ledwo odparowuje przednią i boczne szyby... szyby z tyłu są totalnie zaparowane.
Dodam że auto suche, kanapa tylna w pozycji pionowej, aby była lepsza cyrkulacja powietrza do bagażnika, filtr suchy...
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Grudnia 2015, 09:59:58 »
Jak jadę z rodzinką, ledwo odparowuje przednią i boczne szyby... szyby z tyłu są totalnie zaparowane.

Nie wiem czy to nie naturalne zjawisko. Ludzie oddychają, "chuchają" a im ich więcej "na pokładzie" tym pary wodnej też więcej. Wątpię czy jakakolwiek wentylacja samochodowa da z tym radę. Teraz sobie przypominam, że gdy jeździłem jako pasażer z tyłu w dłuższe trasy, to w zimie zawsze szyby były od środka mokre i żeby coś zobaczyć trzeba było chusteczką wycierać. Niezależnie od marki samochodu.
Z drugiej strony kumpel kupił niedawno nowego Citroena C4 Picasso i on w słupkach bocznych ma dodatkowe nawiewy na tył. To rozwiązanie już chyba prędzej rozwiązuje problem. Nawet go o to zapytam.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Grudnia 2015, 10:15:45 »
miałem parę samochodów prywatnie oraz tysiące służbowych (zarządzanie flotą, więc nie każdym jeździłem, ale każda usterka przeze mnie musiała przejść)) - oczywiście tam, gdzie była klima, takich problemów nie było. Oczywiście na bocznych tylnych jakaś tam para się zbierała od oddechów pasażerów, ale mi chodzi o parowanie przedniej szyby i przednich bocznych po odpaleniu auta, kiedy na zewnątrz jest minusowa temperatura.
Wiem że sprężarka nie działa poniżej chyba 3 czy 4 st Celsjusza, ale to jest standard chyba we wszystkich markach - i tam tak nie paruje, w innych toyotach też zazwyczaj nie, ale w mojej Toyocie takie jaja się dzieją, że wchodząc do samochodu podczas mrozu - sprawdzam od wewnątrz - szyba sucha, bez warstwy szronu (szron na zewnętrznej części szyb), odpalam auto, klima włączona (chociaż bez potrzeby - ale żeby nie było...), obieg otwarty, nawiew na maxa na szybę przednią, temp ustawiona na 19 stopni (i tak taka nie wieje na początku, ale piszę jakby ktoś pytał - próbowałem także z najniższą "LO" ale ten sam skutek). Odskrobuję na zewnątrz, wsiadam a tam zamarznięta warstwa szronu na przedniej szybie w środku.. czyli powietrze lecące na szybę jest wilgotne i bardzo zimne, bo w połączeniu z temperaturą wewnątrz kabiny, od razu się skrapla na szybie i zamarza.
Próbowałem także najpierw odskrobać, później odpalić, ale było tylko gorzej, bo wsiadam, odpalam, ruszam i nagle nic nie widzę - przecieram szmatką - okazuje się że szron się momentalnie zrobił..
Robiłem także takie testy, że przed zgaszeniem silnika, wyłączałem klimę, aby wilgotne powietrze "uciekło", po wyjściu z auta przez parę minut (czasem nawet parenaście) szyby lub drzwi otwarte. Następnie rano wsiadam, odpalam, klima off, odskrobanie, ruszenie, klima on - bo inaczej zaraz i tak zaparuje wszystko od mojego oddechu i efekt był ten sam - paruje momentalnie.

« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2015, 10:20:58 wysłana przez BiKej »
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Grudnia 2015, 10:27:24 »
Czy to zdjęcia ze schowka, po demontażu filtra kabinowego? Jakiego masz aurisa? Jedynkę, czy dwójkę?
Jest to klapka która znajduje się nad filtrem kabinowym, a aurisa mam 1.6 z 2008 roku, czyli jedynka.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Grudnia 2015, 10:32:33 »
no to mamy takie same auta...

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Grudnia 2015, 10:35:44 »
To jak możesz sprawdź jak u Ciebie działa ta klapka z wlotu powietrza i daj znać na forum, byłbym wdzięczny :)

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Grudnia 2015, 10:40:00 »
Oczywiście na bocznych tylnych jakaś tam para się zbierała od oddechów pasażerów, ale mi chodzi o parowanie przedniej szyby i przednich bocznych po odpaleniu auta, kiedy na zewnątrz jest minusowa temperatura.

Czyli nie do końca zrozumiałem sedno  :-)

W kwestii skrobania od środka szronu z przedniej szyby, to pamiętam, że w moim poprzednim autku (leciwa Avensis 2001) czasem też musiałem ten szron w środku usuwać. Nie bardzo potrafiłbym określić warunki w jakich to zjawisko się u mnie pojawiało, ale chyba przy dużych mrozach, choć dla mnie  ogólnie kwestia zaparowywania / zamarzania / szronienia szyb w samochodach to prawdziwa zagadka i totolotek  :roll:

Bo dlaczego jednego poranka szyba jest zamarznięta i trzeba się napocić żeby ją obskrobać a drugiego dnia przy tej samej temperaturze jest czyściutka i sucha. Coś tam się musi w nocy dziać z wahaniami temperatury albo co, sam nie wiem  :| Ale to już temat uboczny niezwiązany z Twoim problemem.

Ps. Natomiast wiem jedno: szyba mi zamarznie prawie na pewno wtedy gdy zapomnę założyć aluminiowej osłony na przednią szybę. A jeśli to zrobię to prawie na pewno zupełnie niepotrzebnie  <zalamka> :wallbash:
Prawo Murphy'ego  :cheesy:

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Grudnia 2015, 10:48:30 »
GeoT - sedno jest takie, że jak jadę sam - to paruje - ale na max ustawieniu dmuchawy na szyby, można to przeżyć, chociaż wycie nawiewu doprowadza do szaleństwa. Jak jadę z rodziną, nawet dmuchawa nie pomaga, bo tylne są całkowicie zaparowane (w innych samochodach tej pary była dużo mniej) a przednia i boczne przednie co jakiś czas wymagają przetarcia, bo dmuchawa nie wyrabia.

sprawdzę w wolnym czasie (nie wiem czy dzisiaj mi się uda) jak u mnie ta klapka się zachowuje i dam znać.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Grudnia 2015, 14:25:10 »
wewnętrzny obieg zablokowany na stałe i tyle, nie ma innych przyczyn wg mnie
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Grudnia 2015, 14:44:47 »
no ale jest jednak różnica jak włączę obieg zamknięty, a jak go wyłączę...
dodatkowo w lecie nie ma żadnego problemu, a jakby obieg zamknięty był zablokowany, to w lecie też by parowało..

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Grudnia 2015, 15:03:52 »
Bikej a czy rano jak włączasz dmuchawę jednocześnie masz nastawioną włączoną klimę i grzanie?
Ja tak robię i nie mam problemu z usunięciem pary
Obi

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Grudnia 2015, 15:26:50 »
tak - odpalam, klima (AC) się świeci, śiwci się również nawiew na szybę przednią, włączam od razu ogrzewanie szyby tylnej.

Wiem że większość osób nie ma z tym problemów, dlatego rozważam sprzedaż auta i kupno innego egzemplarza... chociaż żal, bo auto mam pewne ze stosunkowo małym przebiegiem i z polskiego salonu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl