Autor Wątek: Klimatyzacja - problem  (Przeczytany 54757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Klimatyzacja - problem
« Odpowiedź #105 dnia: 24 Stycznia 2016, 15:44:24 »
Zauważyłem, że generalnie w Toyocie klima działa "dziwnie"  :o W moim (AI FL) mam "klimatronik". Jak włączę "AUTO" to nawiew (tak pokazują ikonki) kierowany jest TYLKO na szybę i nogi. Nie zdarzyło mi się zaobserwować (i poczuć) innego kierunku nadmuchu.
Dla mnie to bez znaczenia. Ja i tak zawsze mam klime ustawioną na szybę - nie lubie jak na mnie cokolwiek zimnego wieje i dobrze to działa - komp. dalej trzyma zadaną temperaturę i kontroluje predkosc wentylatorow. W razie czego sa jeszcze tryby soft/fast/medium. A dla mnie zero chrypy, bolącego gardła czy przeziębienia. Ideał  :cheesy: Co więcej nawet w upalne dni , wydajność jest na tyle skuteczna ze samo wianie na szybe wystarcza do schlodzenia kabiny (na klimie nastawione zazwyczaj 20,5*C).
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2016, 15:52:41 wysłana przez bazi »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #106 dnia: 24 Stycznia 2016, 17:30:51 »
Ja jak tylko się da to klimy nie używam, nic jej nie dolega, nic się nie zepsuło. 7 lat nie zaglądałem, nic nie uzupełniałem - wszystko działa. Klima tylko jesienią, żeby odparować i latem jak za gorąco. Mam gdzieś, że powinna niby pochodzić co jakiś czas i wszystko działa elegancko.
Takie dbanie o klimę jak piszecie to chyba przerost formy nad treścią

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Marca 2016, 21:06:55 »
A ja mam takie pytanko dot. klimatyzacji: czy w aucie na gwarancji mogę robić pełen przegląd klimatyzacji(ściągnięcie czynnika, sprawdzenie szczelności, nabicie klimy i jej ozonowanie) poza ASO?? Mam zamiar wykupić sobie kupon gruopon i nie jestem pewny jak to jest z gwarancją na auto o serwisem klimy poza ASO. Pozdrawiam.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 17 Marca 2016, 21:12:53 »
A ja mam takie pytanko dot. klimatyzacji: czy w aucie na gwarancji mogę robić pełen przegląd klimatyzacji(ściągnięcie czynnika, sprawdzenie szczelności, nabicie klimy i jej ozonowanie) poza ASO??

Ozonowanie to sobie możesz zrobić i "pod blokiem" jak masz sprzęt :)
A reszta czynności ???
Jak ci w ASO udowodnią, że ściągałeś i nabijałeś czynnik w innym warsztacie ?
A tak na marginesie: po co w nowym samochodzie robić takie cyrki ?

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 17 Marca 2016, 21:30:44 »
Auto ma 1.5 roku więc nie jest nowe i może już minimalnie brakować czynnika. Klimę trzeba co roku serwisować, żeby dobrze działała. A chce kupić kupon który to obejmuje. Chodzi mi właśnie o to czy w razie jak coś później stały by się z klimą, to czy w ASO mogą mi udowodnić, że nie robiłem u nich przeglądu.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Marca 2016, 22:01:44 »
Dlaczego ludzie wolą pytać o warunki gwarancji na forum zamiast dzwonić do ASO? Nigdy tego nie zrozumiem...
Jak ci ktoś źle doradzi a ASO nie uzna gwarancji, to kogo oprócz siebie będziesz winić...?
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #111 dnia: 17 Marca 2016, 23:15:41 »
Auto ma 1.5 roku więc nie jest nowe i może już minimalnie brakować czynnika.
jak brakuje czynnika to wydajnosc klimy spada. Bierzesz termometr , wsadzasz sonde w kratke i sprawdzasz jaka jest temp. na wylocie. Jak coś nie halo to można mysleć.
Wymieniac czynnik w 1,5  rocznym aucie aby tylko wymieniać i robic testy szczelnosci itp. - daj sobie spokój. Wystarczy wymienic filtr kabinowy i cześć pieśni.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 18 Marca 2016, 09:05:26 »
U mnie 7,5 roku bez zaglądania do klimy, wszystko działa chłodzi suszy itp. Nie widzę sensu kombinować

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #113 dnia: 18 Marca 2016, 10:28:43 »
Serwis klimatyzacji powinien być przeprowadzany nie rzadziej niż co 2 lata.Powodem tego jest zużywający się olej w systemie(PAG46 czy NDOIL8). czynnik R134a sam w sobie się nie zużywa ale olej traci swoje właściwości a to on smaruje sprężarkę. Można nie serwisować klimy i będzie chodziła jeżeli się poszczęści, ale jeżeli zatrzemy sprężarkę i opiłki z niej dostaną się do układu to przywrócenie układu do sprawności(płukanie układu. wymiana sprężarki,skraplacza, osuszacza, parownika,preostatu i wielu innych części) obciąży naszą kieszeń kwotą co najmniej od 5tys w górę. Więc myślę że lepiej wydać co 2 lata te 200zł nawet w ASO(bez wymiany filtra i odgrzybiania bo to można zrobić samemu) i mieć spokój.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 18 Marca 2016, 18:02:26 »
A skąd czerpiesz tą wiedzę?
Jeżeli masz wiarygodne źródła to potwierdzające lub znasz serwis który potrafi ściągnąć cały olej z układu (bez demontowania wszystkich elementów), aby zastąpić go nowym to z chęcią skorzystam, jeśli się zaś opierasz na marketingu serwisów i producentów stacji do klimatyzacji, to jeździj na serwis co dwa lata tylko nie pytaj potem na forum dlaczego ci siadła sprężarka bo przyczyną może być zbyt duża ilości oleju, który w większości przypadków jest dodawany na oko. 

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 18 Marca 2016, 21:13:15 »
Wiedzę czerpię z autopsji przerabiałem zatarcie sprężarki.Faktem jest że właściciele stacji serwisującej klimę robią wszystko jak automaty i faktycznie po kilku serwisach układ może być przeładowany olejem. Ale wystarczy wpuścić tyle samo oleju ile było ściągnięte i będzie ok.A tak na marginesie to po co wymieniasz olej w silniku co 15kkm?  A odnadmiaru oleju nie pada sprężarka tylko spada wydajność układu chłodzenia
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2016, 21:15:45 wysłana przez zikr6 »

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Marca 2016, 21:23:16 »
A wystarczy serwisować klime w zakładzie posiadającym nowocześniejszy sprzęt.
Nastawiasz tam (w maszynce) markę, model, rocznik itd. i maszynka sama robi całą resztę - ściąga, napełnia, robi wydruk ile ściągnięto, ile powinno być ściągnięte, ile dobito..
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 18 Marca 2016, 21:50:38 »
Wedle tego co poczytałem to super/hiper nowoczesna i profesjonalna maszyna ściąga w najlepszym razie kilkanaście ml oleju (fizyki nie przeskoczysz), a sama sprężarka ma kilkadziesiąt - więc gdzie tu wymiana porównywalna z silnikiem samochodu?
Żeby było ciekawiej to u mnie w Avensisie nie ściąga nic, a wycieków brak - to co wedle was należy zrobić, ile dolać oleju przy wymianie?
Manuale producentów tych  super urządzeń zalecają przy każdym serwisie ustawić to co maszyna ściągnie plus ok. 15ml (przynajmniej w kilku tak spotkałem) i po trzech serwisach możesz mieć o 45ml za dużo i nagle zaczyna klima gorzej działać i nie wiadomo dlaczego bo nikt chyba jeszcze nie wymyślił jak sprawdzić ilość oleju w układzie bez jego rozkręcenia i ręcznego opróżnienia.
Pierwszy serwis w Avensisie zrobiłem po 6 latach i 170 tys km - brakowało ok. 50% czynnika ale klima nadal działała, teraz robię co 2-3 lata jak jej spadnie wydajność bo jest mikro nieszczelność i ta sama klima nadal się nie zatarła na tym samym oleju, a auto ma 13 lat i 280 tys przebiegu, jakbym robił co dwa lata od nowości to pewnie bym mógł olej do sprężarek zacząć sprzedawać - ale to tylko moje indywidualne przemyślenia.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2016, 21:53:36 wysłana przez odyso »

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Marca 2016, 22:24:27 »
Z tym dodawaniem oleju masz rację to jest właśnie profesjonalizm fachowców którzy kupili maszynę i myślą że wszystko zrobi za nich. Dziwi mnie że z samochodu nie można odessać oleju coś jest nie tak.Albo masz nieszczelność w układzie i maszyna nie może wytworzyć próżni albo próżnia jest za krótko robiona.Minimum to 20 minut.Przepisy mówią że jeżeli czynnika brakuje więcej niż 10% to serwisant nie ma prawa napełniać układu bez usunięcia nieszczelności.Kiedyś fachowcy serwisowali klimę bez maszyn mieli butlę z czynnikiem i wagę no i doświadczenie.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Marca 2016, 23:27:58 »
Wytworzenie próżni nie ma na celu odsysanie czynnika - naprawdę szkoda dywagować. Śledziłem swego czasu forum serwisantów i nikt nic mądrego nie powiedział na temat ilości oleju. Odsysa się tylko odrobinę oleju rozpuszczoną w czynniku chłodzącym, główna część pozostaje w podzespołach i mówienie, że serwis klimatyzacji służy wymianie oleju to nieporozumienie. Ubytek czynnika w ilości 10% na rok to ubytek naturalny i co do zasady powodująca go nieszczelność jest nie do wykrycia bo nawet kontrast jej nie pokaże.
Jeśli jest inaczej niż tu pisałem to bardzo chętnie zapoznam się z opracowaniami technicznymi, które tego dowodzą, a i tak każdy zrobi jak uważa.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2016, 23:30:40 wysłana przez odyso »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl