Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 252069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Września 2015, 13:50:21 »
Dawno takich BREDNI nie czytałem.  :shock:
2x częstsza wymiana świec - dodatkowe koszta (w TVN Turbo było o tym w Kup i Zrób)
Wymiana świec dokładnie tyle co na benzynie w przypadku auta z instalacją sekwencyjną IVgen.

droższy przegląd - dodatkowe koszta

Droższy przegląd o całe ~60zł - MAJĄTEK.

powyżej 3-4 tys obr/min w większości instalacji gazowych przełącza na paliwo

Spadłem z krzesła !! Zasłyszane chyba natargu. Instalacja sekwencyjna nie ma prawa tak działać i nie działa chyba że: jest źle dobrana do auta lub gazownik celowo tak ustawi aby przełączała. Herezja.

ewentualne koszta lubryfikacji bądź co 4-ty wtrysk leci paliwo a to dodatkowe 1-2 l paliwa na 100km

Lubryfikacja to mit. Dotrysk paliwa w przypadku wtryski wielopunktowego to kolejna herezja.

trzeba trochę przejechać na paliwie by się silnik zagrzał aby parownik mógł poprawnie pracować
W zimie 2-3 kilometry, prób bezpiecznego przełączania benzyna-gaz to 30*C
W lecie 500metrów.

To że on tam sygnalizuje że jedziesz na gazie wcale nie oznacza że się już przełączył
Jak sygnalizuje że jedziesz na LPG to jedziesz na LPG. Moment przełączania trwa ~2sek.

butle trzeba wymienić co 10 lat - ktoś powie że tyle nie będzie jeździł. A co jeśli kupi samochód np. aurisa z 2007r z gazem od nowości?
Wymiana butli 250zł, można samemu wymienić - prosta robota.
kto kupuje auto z 10letnią instalacją LPG musi być świadomy butli

Diesel: przejechanie 100 km wychodzi mnie tyle co bym miał gaz a odpadają koszta eksploatacji wyżej wymienione. Ot cała oszczędność. Ktoś powie że nieprawda, bo on zrobił 30 tys na gazie i nic nie zmieniał nie regulował. Niech ktoś zrobi 300 tys dieslem i 300 tys na gazie i powie czy się opłaca LPG.
Tu już przeskoczyłeś poziom akceptowalnej herezji.

Przedstaw swoje wyliczenia na prostym przykładzie.
Ten sam samochód, Auris.

Benzyna pali średnio 8 litrów LPG który kosztuje 1.7zł za litr
Diesel pali średnio 6 litrów ON który kosztuje 4zł za litr.

Zacznij lekturę http://lpg-forum.pl// i skończ z pisaniem zasłyszanych rzeczy.

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 19 Września 2015, 20:11:54 »
Wymiana świec dokładnie tyle co na benzynie w przypadku auta z instalacją sekwencyjną IVgen.

Cytat ze strony poświęconej LPG: "Jak przekonują specjaliści, silniki zasilane LPG, aby spowodować przeskok iskry pomiędzy elektrodami świecy muszą zapewnić większe napięcie oraz wyższą temperaturę w komorach spalania. A to jest podstawową przyczyną znacznie szybszego zużycia się przewodów wysokiego napięcia czy usterek cewek zapłonowych. Ponadto mieszanka powietrza z LPG spala się wolniej, co wiąże się z dużo wyższymi temperaturami w komorze spalania, co znacznie obniża trwałość świecy zapłonowej."
Doucz się troszkę lub zadzwoń do pierwszego lepszego gazownika.

Lubryfikacja to mit. Dotrysk paliwa w przypadku wtryski wielopunktowego to kolejna herezja.

Kolejna lekturka: "Warto wspomnieć o systemach lubryfikacji, czyli układach dozujących środki, mające za zadanie ochronę gniazd zaworowych w silniku. Spalanie gazu wytwarza wyższą temperaturę niż spalanie benzyny. Najbardziej wydajnym systemem lubryfikacji jest podciśnieniowy aplikator płynu, który dozuje środek w sposób automatyczny, w ilości około 1 litra na 10 tysięcy kilometrów. Koszt montażu systemu to 300-400 zł, a za litr płynu zapłacimy 60-100 zł."
Toyota ma problemy z wypalaniem gniazd zaworowych więc lubryfikacja wskazana. Gaz, w przeliczeniu na oktany, ma ich 120 więc siłą rzeczy silnik i jego podzespoły MUSZĄ się szybciej zużywać.

W zimie 2-3 kilometry, prób bezpiecznego przełączania benzyna-gaz to 30*C W lecie 500metrów.
Prawidłowo ustawiona zadana temperatura parownika to 35C jak już coś i tak jest standardowo ustawiane. Oczywiście możesz sobie to zmienić. Jeździłem na LPG autem teścia z nową instalacją LPG i w zimie przełączał po 5-6 km a w lecie 2-3 km.

Wymiana butli 250zł, można samemu wymienić - prosta robota. kto kupuje auto z 10letnią instalacją LPG musi być świadomy butli
Wymiana butli to 350 zł bez robocizny. Gdy to zrobisz sam to nie masz gwarancji na butlę w razie czego. Gdy to robi mechanik to przy okazji wyreguluje instalacje co by wszystko było ok i sprawdzi szczelność by ci się dzieci na tylnych fotelach nie zagazowały.

Co do spalania lpg a diesla to już pisałem wcześniej. Policz koszt eksploatacji auta na LPG w czasie 7 lat (tyle co ja mam diesla), a jazdę ropniakiem gdzie w moim przypadku przez 304 tys km nic nie dołożyłem do auta po za olejami, tarczami i klockami hamulcowymi.

Ps.
Spalanie gazu w trybie mieszanym w toyocie 1,4 vvti to 8-9l, podobnie jest przy 1,6. Spalanie w 1,4 d4d w moim przypadku to 4,6l a w przypadku innych użytkowników - wystarczy przeglądnąć forum. Zgazowany silnik musi spalić 2 max 3l więcej LPG niż benzyny. Większość gazowników ustawia tak by paliło tyle samo lpg co paliwa albo i mniej...

« Ostatnia zmiana: 19 Września 2015, 20:17:23 wysłana przez Kingciin »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #92 dnia: 19 Września 2015, 21:40:28 »
Nie ma co porównywać 1,4 D w Aurisie do auta z gazem. W tym wypadku dieselek wygrywa.
Jeżeli ktoś już ma Aurisa 1,6 to raczej go nie będzie sprzedawał zeby kupić diesla, chyba że zmienia auto na nowe.
Świece w zagazowanym Aurisie 1,6 wystarczy zmieniać co 45tys. (normalnie co 90tys.)
Wypalanie gniazd zaworowych dotyczy silnika 1,4 vvti gdzie nie ma hydraulicznej regulacji luzów zaworowych w związku z czym stosuje się lubryfikacje. W 1,6 jest już hydraulika- lubryfikacja raczej zbędna.
Instalacji gazowej nie reguluje się żeby paliła mniej lub więcej gazu, tylko na podstawie parametrów składu mieszanki pracy na benzynie. Z reguły wychodzi 10% większe spalanie gazu.

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Września 2015, 15:37:41 »
Cytat ze strony poświęconej LPG: "Jak przekonują specjaliści, silniki zasilane LPG, aby spowodować przeskok iskry pomiędzy elektrodami świecy muszą zapewnić większe napięcie oraz wyższą temperaturę w komorach spalania. A to jest podstawową przyczyną znacznie szybszego zużycia się przewodów wysokiego napięcia czy usterek cewek zapłonowych. Ponadto mieszanka powietrza z LPG spala się wolniej, co wiąże się z dużo wyższymi temperaturami w komorze spalania, co znacznie obniża trwałość świecy zapłonowej." Doucz się troszkę lub zadzwoń do pierwszego lepszego gazownika.

Wymiana świec dwa razy częściej NIE DOTYCZY instalacji gazowej IV generacji. W niej obsługa układu zapłonowego jest konieczna po takim samym dystansie jak na benzynie. Świece wymienia się dwa razy częściej w instalacji II gen.

POKAŻ mi instrukcję obsługi instalacji IVgen w której jest napisane że świece wymienia się dwa razy częściej ?

Kolejna lekturka: "Warto wspomnieć o systemach lubryfikacji, czyli układach dozujących środki, mające za zadanie ochronę gniazd zaworowych w silniku. Spalanie gazu wytwarza wyższą temperaturę niż spalanie benzyny. Najbardziej wydajnym systemem lubryfikacji jest podciśnieniowy aplikator płynu, który dozuje środek w sposób automatyczny, w ilości około 1 litra na 10 tysięcy kilometrów. Koszt montażu systemu to 300-400 zł, a za litr płynu zapłacimy 60-100 zł." Toyota ma problemy z wypalaniem gniazd zaworowych więc lubryfikacja wskazana. Gaz, w przeliczeniu na oktany, ma ich 120 więc siłą rzeczy silnik i jego podzespoły MUSZĄ się szybciej zużywać.

Idź człowieku na zalinkowane LPG forum to przekonasz się lubryfikacja to mit.

Jeździłem na LPG autem teścia z nową instalacją LPG i w zimie przełączał po 5-6 km a w lecie 2-3 km.
To że jeździłeś autem teścia to nic nie oznacza a nawet dowodzi że jesteś dyletant z tej dziedziny.

W Lecie temperatura powietrza wynosi ~30*C, auto z progiem przełączania benzyna/lpg 30-35*C przełącza się prawie natychmiast ! Gdyż temperatura płynu wynosi na starcie  MINIMUM 30*C

Wymiana butli to 350 zł bez robocizny
Za 250zł można kupić butlę około 50L więc skąd bierzesz 350zł  :o
Wymiana butli to rzecz prosta jak wymiana klocków hamulcowych. Gwarancję na butlę daje producent nie potrzteba jechać do 'mechanika'.

Spalanie gazu w trybie mieszanym w toyocie 1,4 vvti to 8-9l, podobnie jest przy 1,6. Spalanie w 1,4 d4d w moim przypadku to 4,6l a w przypadku innych użytkowników - wystarczy przeglądnąć forum. Zgazowany silnik musi spalić 2 max 3l więcej LPG niż benzyny

Masz tu swoje wyliczenia:
http://www.autocentrum.pl/spalanie/toyota/corolla/ix/hatchback/

Corolla 1.4 spalanie LPG 8 litrów
Corolla 1.4 spalanie ON 5.4 litra

Koszt jazdy 100km na LPG 14.3zł
Koszt jazdy 100km na ON 23zł

O czym tu dyskutować ?  :wallbash:

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 12 Października 2015, 10:57:28 »
Instalacja założona miesiąc temu - całkowity koszt (wlew obok benzyny pod klapką) to 2700zł.

Offline gregsonic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Października 2015, 07:33:31 »
Co myślicie o tej ofercie z alle....., firma dość znana w Opolu od wielu lat montują instalacje LPG,  cena też przyzwoita

http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&order=m&string=Instalacja+LPG+STAG+4+z+montażem%21+Najtaniej+OPOLE&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-uni-1-5-0907&requestDescription=1&mode=desc
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2015, 07:37:25 wysłana przez gregsonic »

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Października 2015, 14:27:31 »
Zakładając gaz - zakaz wjazdu na parkingi podziemne, zakaz parkowania na miejscu postojowym pod ziemią.
Zalozyles gaz - jak wygląda "kultura" jazdy jeśli chodzi o dynamikę, spalanie?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Października 2015, 14:29:09 »
Zakładając gaz - zakaz wjazdu na parkingi podziemne, zakaz parkowania na miejscu postojowym pod ziemią.
W ten sposob co napisales - to nieprawda
TIIDA '09

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 18 Października 2015, 14:31:44 »
chowając korek wlewu LPG obok wlewu paliwa - możesz wjeżdzać gdzie chcesz. Ale czy o to chodzi?
Ja osobiście nie zgodziłbym się, gdyby mój sąsiad parkował zagazowane auto w parkingu podziemnym.
Ja nadal twierdzę, że gaz to wyższa awaryjność, droższa eksploatacja. No ale na pierwszy rzut oka - tankuje za 1,65zł.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Października 2015, 14:35:00 »
Ja osobiście nie zgodziłbym się, gdyby mój sąsiad parkował zagazowane auto w parkingu podziemnym.

Bo? :o
Ja nadal twierdzę, że gaz to wyższa awaryjność, droższa eksploatacja. No ale na pierwszy rzut oka - tankuje za 1,65zł.

To jesteś cały czas w błędzie, nawet z ceną gazu.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Października 2015, 14:40:07 »
Nie zgodziłbym się między innymi z tego powodu, dla którego są zakazy wjazdu takich "zagazowanych bomb".
Cena gazu? Popraw mnie jeśli 1,65zł stanowi kluczowy błąd mojej wypowiedzi.
Dyskusja "zagazowanych" z "dieslowcami" czy "benzyniakami" nie ma sensu.
Każda grupa ma swoje plusy i minusy.
Dla mnie osobiście gaz kojarzy się z przydrożnymi stacyjkami, na których tankują swoje passaty wiejskie chłopaki. Aha i oczywiście z 4metrową anteną CB - tak dla kompletu.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Października 2015, 14:46:32 »
nie rozumiesz - jest coraz więcej parkingów przystosowanych dla pojazdów z LPG, w tej chwili głównie takie się buduje
TIIDA '09

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 18 Października 2015, 14:47:44 »
Każdy ma prawo do swojego zdania dopóki nie narzuca go innym lub nie obraża kogoś o odmiennych poglądach (w tym przypadku dotyczących ekonomii i rzekomego niebezpieczeństwa) więc bardzo Cię proszę o zachowanie takich opinii
Cytuj (zaznaczone)
gaz kojarzy się z przydrożnymi stacyjkami, na których tankują swoje passaty wiejskie chłopaki. Aha i oczywiście z 4metrową anteną CB - tak dla kompletu.
dla siebie bo po pierwsze - nie wnoszą nic do tematu, po drugie - mogą kogoś urazić.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Października 2015, 14:50:48 »
Drodzy Koledzy,
nikogo nie obraziłem więc proszę mnie nie umoralniać.
To, że passat - nawet zagazowany z anteną CB - to typowo wiejska przypadłośc. Nie widze w tym nic nadzwyczajnego. Wyluzujcie bo rzucacie się jak nie wiem co.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 19 Października 2015, 09:55:21 »
Znalezione przy okazji poszukiwań zupełnie czego innego

http://www.toyota.katowice.pl/instalacje-gazowe-lpg-do-samochodow-toyota-si67.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl