Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 251915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gregsonic

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #105 dnia: 19 Października 2015, 10:05:19 »
Z tego co pamiętam zakładają tam brc

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 19 Października 2015, 20:35:43 »
A ja od roku jeżdżę aurisem z lpg, założonym oczywiście w salonie. Gdybym kupował znów toyotę to też bym ją zagazował. Ogólnie rewelacja. U mnie wraz z instalacją wykupiłem polisę na silnik, wiec koszt wyszedł 4600zł. Dynamika w porównaniu z benzyną bez zmian. Spalanie benzyny w mieście 7,5-8 a gazu 9-10. Polecam i pozdrawiam.

Offline Buki

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #107 dnia: 21 Października 2015, 23:01:33 »
Cześć, widzę że sporo osób ma tu Aurisa w LPG. Dlatego mam pytanie, mam flotę 5 aut, chcę do tego wsadzić LPG, jak to jest z nowym autem (gwarancja itp.), jak nowy Auris znosi LPG i co najlepiej tam montować (tak zeby było w rozsądnej cenie), proszę mnie traktować jako nowicjusza ponieważ o LPG nie mam zielonego pojęcia, także każda rada jest na wagę złota;)

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 22 Października 2015, 07:43:45 »
Należy zacząć od tego że w dziedzinie LPG nie ma czegoś takiego jak tanio i dobrze! Prędzej czy później oszczędności się zemszczą i trzeba będzie coś remontować. Jak wybierzesz instalację z tanich komponentów to i tak za bardzo nie zaoszczędzisz bo nieraz już po 30-40 kkm możesz szykować się na wymianę wtryskiwaczy albo co gorsze remont głowicy. Ja sam montowałem BRC Sequent 24.11. I ta się sprawdza w TOYOTACH. Nawet tak jak wcześniej ktoś wspominał TOYOTA sama je montuje bądź montowała. Przejrzyj sobie galerię TOYOT zrobionych w tym zakładzie i sprawdź czy takie rozwiązanie Ci odpowiada.

http://www.egp.pl/lpg-do-toyoty.htm

Mi zamontowali w Aurisie 1 fl 1.6 132 KM i szczerze mogę polecić ten zakład zarówno jeśli chodzi o jakość montażu jak i dobór instalacji to tego modelu - całkowity brak różnicy pomiędzy jazdą na LPG i BP.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 22 Października 2015, 19:48:41 »
 Ja sam montowałem BRC Sequent 24.11.
Miałem wiele samochodów z instalacją gazową. Z BRC korzystałem w silnikach gaźnikowych i tam się sprawdzały.  Następnie miałem wrażenie jakby firma zaprzestała rozwoju. Kolejną firmą było Landirenzo, o wiele lepiej spisujące się niż BRC. Obecnie korzystam (również w Aurysie) z LPG TECH, listwa wtryskowa Barracuda + SterownikTech OBD. I ten zestaw polecam wziąć pod rozwagę przy wyborze instalacji.
Jeśli chodzi o Energy Gaz to miałem u nich montowane instalacje w dwóch samochodach i powiem szczerze, że nie byłem z nich zadowolony i nie chodzi mi o dobór elementów ale podejście do klienta. Dopóki było wszystko ok byli mili i sympatyczni, ale przy najmniejszych problemach robili się bezradni, nierwowi i niechętni do pomocy. W innym serwisie ogarnęli błędy bez problemu.
Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja w Energy Gaz, ja zakończyłem z nimi współprace wiele lat temu.

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 22 Października 2015, 20:27:36 »
Mi lpg montowali w salonie przy zakupie. Montując gaz tracisz gwarancje 3 letnią na silnik, ale w zamian za to najlepiej wykupić polisę ubezpieczeniową na 3 lata, która w razie czego ma pokryć koszty awarii silnika. Ja tak zrobiłem i gorąco to polecam. Teraz tankowanie aut,. szczególnie gdy się jedziesz gdzieś na wakacje, za granicę to jest bajka. Spalanie około 9-10l gazu. W porównaniu ze spalaniem benzyny w mieście na poziomie 7,5-8.5l  instalację warto założyć. Pozdrawiam.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 24 Października 2015, 10:30:08 »
Czytaj ze zrozumieniem: zamiast gwarancji toyoty na silnik masz gwarancję w formie polisy od instalatora gazu. Wychodzi na to samo.

Przeczytałem.
Zrozumiałem.
I nie odniosłem się do tej kwestii.

A ty przeczytałeś ze zrozumieniem mój wpis ?

Gwarancja w zamian za teoretyczną oszczędność   

Dlaczego twierdzisz, że oszczędność jest teoretyczna ?

Zapytałem dlaczego ktoś uważa, że jazda na gazie jest "teoretyczną oszczędnością".
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2015, 10:38:04 wysłana przez tomery »

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 26 Października 2015, 11:31:40 »
ależ dyskusja <zalamka>

yarisem w dieslu zrobiłem sam ponad 250kkm i zawsze odpaliłem w zimie (raz nie odpaliłem z winy starego akumulatora)
w celice mam gaz od ok. roku i zrobiłem przez ten czas ok. 42kkm
Licząc po dzisiejszych cenach ze statoil:
koszt 100 km na PB - 10x4,26 = 42,60 PLN
koszt 100 km na LPG - 12x1,89 = 22,68 PLN

Na lpg przejechanie 42kkm wyszło mnie 420 x 19,92 = 8366,40 PLN taniej. Pozorna oszczędność? Być może, dla mnie nie.
Z każdym tygodniem kwota oszczędności rośnie i to cieszy. Do mnie te cyfry przemawiają.

A ogólnie to nie negujmy innych rodzajów paliw niż nasze, tylko cieszmy się z jazdy i dajmy się cieszyć innym  :-)

ahaa, wlew od gazu mam dokładnie pod tą samą klapką co pb podobnie jak wielu innych użytkowników, więc po co generalizować i używać tego jako argumentu
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2015, 11:35:40 wysłana przez wonski »
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 26 Października 2015, 16:42:15 »
No ale przecież robią to dla "oszczędności"   

Kolego, to co napisałem o tankowaniu "na stojąco" to był żart.
Wiele pojazdów ma teraz wlew gazu pod klapką paliwa (a więc też tankujesz na stojąco).

Natomiast co do oszczędności w jeździe na gazie to nie rozumiem skąd w tobie tyle złośliwości  :o.
To że jazda na gazie jest tańsza od jazdy benzyną (a i dieslem pewnie też) nie ulega wątpliwości.
Instalacja wcześniej czy później się zwraca i jeździsz taniej.
Koszty dodatkowe "z gazu" też podobno bywają wyolbrzymiane.
A założenie, że wypalą się gniazda zaworowe jest nieuzasadnione (a nawet jak się wypalą to gaz i tak każdy montuje majhąc świadomość tego ryzyka).
Czy ty kupując diesla widziałeś tylko oszczędności czy wydatek na potencjalną awarię wtrysków czy dpf-a też kalkulowałeś ?

Żeby było jasne - nie mam gazu i nie zamierzam zakładać (póki co stać mnie na jazdę tylko na benzynie i niech tak zostanie  :good:).
Kiedyś może i się wkurzałem jak jechałem za jakimś gaźnikowym smrodem na instalce 1 generacji.
Dzisiaj już się takich nie spotyka , a nowe instalacje są "bezsmrodne".

Offline Mockin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Października 2015, 13:32:26 »
Bez przesady, z tym co napisałeś powyżej. Nie każdy ma takie podejście, a wlew we wlewie paliwa jest wygodniejszy w zimie, jak tankujesz nieraz sam, nie musisz się pierniczyć z solą, śniegiem czy czymś innym co zalega na zderzaku i może się wbić do zbiornika, tylko kulturalnie sobie nabijasz butlę przez wlew we wlewie (sam tak mam;).
A co do montażu, o który pytał kolega na poprzedniej stronie to też mogę polecić od siebie EGP, sam montowałem jakiś rok temu i instalacja śmiga bardzo dobrze, floty z tego co wiem też robią, także śmiało można jechać.
Jak coś to więcej mogę pisać na priv, żeby nie zaśmiecać forum;)

Offline Buki

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Października 2015, 12:10:55 »
Rety, nie wiedziałem że zadając jedno pytanie zrobi się takie coś;) Ale dzięki za pomoc, tym co pomogli;) Napiszę do kilku warsztatów w tym do poleconych tu. Jak dostanę od nich jakieś informacje, to wtedy dam wam znać, może coś mi dacie radę doradzić;)

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 31 Października 2015, 14:16:58 »
Jak Warszawa to nie kombinowałbym tylko egp na ostrobramskiej, instalacja BRC +/- 2.500 PLN i tyle.
Sporo Toyotek już dzielnie śmiga na tym połączeniu, w tym moja  :-)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #117 dnia: 02 Listopada 2015, 20:20:44 »
Wątek posprzątałem. najbardziej "wyróżniający się" otrzymali stosowne 'nagrody'.
Kolejne posty nie na temat, bez wartości meteorycznej lub obrażające innych użytkowników bedą skutkować kolejnymi 'nagrodami'

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Buki

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #118 dnia: 05 Listopada 2015, 12:27:48 »
Ok, skoro tak wszyscy mówią żeby do EGP, to zadzwonię i się umówię;) Zobaczymy co z tego będzie:D

Offline Kramag

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 10 Grudnia 2015, 21:36:46 »
No to ja się znowu pochwalę.
Pisałem już o gazie w moim Aurisie w 2013 r (to chyba 3 strona wątku) i nadal nie mam z nim problemów auto ma nagonione 190 tys km pięknie chodzi i nawet świec jeszcze nie wymieniałem (to już będzie jakieś 82 tys przejechane na jednym komplecie) bo po co ? spalanie ? na trasie 6,8 l jak sam jadę z właczoną klimą, po mieście 7,9 l. Latem trzeba dodać 0,5 l benzyny zimą ok 1 l zanim się przełączy. Olej leję Mobil 1, 5W30 taki sam jak do Jeepa i NIE BIERZE  :-P od wymiany do wymiany ledwo widać różnicę na bagnecie. Dodam że serwisu gazowego auto nie widziało od 3 lat czyli odkąd jest moje.
Problemy owszem są, popsuł mi się ten wysuwany trzymacz do kubka po lewej stronie hm może to wina gazu    <zalamka>  i lekko wcisnęło się pokrętło od nawiewu na centralnej kratce od strony kierowcy. Kurcze nawet kapcia nie złapałem.
Generalnie auto mam już w przeliczeniu za darmo i jakbym nawet wywalił na złom to i tak zaoszczędziłem na drugie.
W cześniej maiałem Audi A6 1,8 z gazem Holenderskim i Forda Scorpio 2,8 z gazem w obu poza wymianą filterków i membrany NIC SIĘ NIE DZIAŁO, a zrobiłem setki tysięcy kilometrów.
Nie wiem skąd większość wpisujących tu o awariach bierze informacje chyba od cioci która słyszała jak jej koleżanka mówiła o swoim siostrzeńcu którego kolega miał gaz.
Nobla temu co wymyślił łózko ale niech ja dorwę wynalazcę roboty

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl