Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 251840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #180 dnia: 05 Czerwca 2017, 14:16:10 »
O te parę gr faktycznie nie chodzi.  Mi po prostu  ze STAGa napisali że nie zalecają do żadnego silnika i taka jest polityka wszystkich ASO STAGa

Rozwiń proszę myśl dlaczego ... bo mnie zaintrygowało - nie słyszałem tego od mojego fachmana - stąd moje zainteresowanie :)

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 05 Czerwca 2017, 14:25:26 »
O te parę gr faktycznie nie chodzi.  Mi po prostu  ze STAGa napisali że nie zalecają do żadnego silnika i taka jest polityka wszystkich ASO STAGa
Rozwiń proszę myśl dlaczego ... bo mnie zaintrygowało - nie słyszałem tego od mojego fachmana - stąd moje zainteresowanie :)

Tyle tylko dostałem co napisałem - pytanie o lubryfikacje i odpowiedź

"Nie zalecamy do żadnej z marek. Taka też jest polityka wszystkich
Autoryzowanych Serwisów STAGa. Zbędny koszt generowany przez warsztaty,
które się podpierają dodatkowych smarowaniem."

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #182 dnia: 05 Czerwca 2017, 14:41:04 »
Mój obecny instalator również mi odradzał, jako zbędny gadżet (autoryzowany instalator STAG)i nie mam, ale...W poprzednim (mazda 323f BJ 1.6) miałem lubrę i samochód zrobił na LPG ponad 150tyś km (założyłem LPG BRC sequent zaraz po zakupie jak miał 54tyś i po 8 latach sprzedałem w rodzinie z przebiegiem 200tyś). Auto jeździ do dziś (215tyś) i dodam, że autko zaczęło niedawno niedomagać (podejrzewaliśmy wtryskiwacze LPG lub parownik itp.) ale po wizycie u DOBREGO mechanika i wykonaniu regulacji luzów zaworowych - płytki serce dalej jak dzwon. Gdyby nie wszechobecna rdza to jeździł bym nim dalej sam.  :good:
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2017, 14:55:33 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Mockin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 04 Lipca 2017, 10:27:43 »
Mnie się wydaję, że lubryfikacj jest na tyle kontrowersyjnym tematem, że lepiej nie zaczynać. Jedni twierdzą, że jest doskonałym zabezpieczeniam, inni zaś, że później jest pierdzielnik z silnikiem. Natomiast od warsztatów lpg dowiadywałem się, że mimo wszytsko lepiej zastosowac. Każdy ma inne doświadczenia. Radzę zajrzeć jeszcze w jakieś iejsce typowo o lpg np. http://bit.ly/2sLrEXp . dużo można się dowiedzieć, o ile dobrze pamiętam są tam eksperci w dziedzinie LPG i najlepiej dodać zapytanie na forum. Ale jak już móiwłem, każdy ma swoje doświadczenia z tym tematem związane

Offline pablo76

• Początkujący
« Odpowiedź #184 dnia: 05 Kwietnia 2018, 16:54:57 »
Witam, jest może ktoś ze Szczecina? Szukam gdzie w Szczecinie jest dobry gazownik od toyotek. Mam auris 1.6 i yaris 1.3 i chcę tę pierwszą zagazować. Mam najbliżej do warsztatu http://autkogaz.szczecin.pl/ i dali mi wycenę na 2600 zł ale może jest ktoś kto zakładał u nich lpg i wie co nieco o tym zakładzie? Mile widziane prawdziwe opinie o nich i oczywiście jakieś inne propozycje gazowników w Szczecinie. Ogólnie prosze o pomoc w temacie gdzie najlepiej założyć gaz do toyoty w Szczecinie. Z góry dziękuję :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #185 dnia: 05 Kwietnia 2018, 17:05:30 »
Na lpg-forum masz mapkę z podziałem an województwa polecanych i nie warsztatów LPG. Forum typowo o LPG. Nie wrzucę ci linka bo piszę z telefonu.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline MareKa

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #186 dnia: 06 Kwietnia 2018, 08:48:01 »
na lpg forum akurat nie polecają nikogo ze szczecina... z polecanych jest tam Neptun z Koszalina. Co do którego faktycznie mogę potwierdzić, że warto się udać. Pan Kamil to człowiek który wie co w gazie piszczy... więc jak zależy ci na tym co i jak będziesz miał pod maską to polecam wycieczkę do Koszalina. Montują m.in instalacje optima na barracudach. A co do cen to musisz już konkretnie o swoje auto dopytać, ale nie zdzierają to wiem na pewno.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 06 Kwietnia 2018, 12:29:40 »
Witam, jest może ktoś ze Szczecina? Szukam gdzie w Szczecinie jest dobry gazownik od toyotek. Mam auris 1.6 i yaris 1.3 i chcę tę pierwszą zagazować. Mam najbliżej do warsztatu http://autkogaz.szczecin.pl/ i dali mi wycenę na 2600 zł ale może jest ktoś kto zakładał u nich lpg i wie co nieco o tym zakładzie? Mile widziane prawdziwe opinie o nich i oczywiście jakieś inne propozycje gazowników w Szczecinie. Ogólnie prosze o pomoc w temacie gdzie najlepiej założyć gaz do toyoty w Szczecinie. Z góry dziękuję :)
Cześć, od wielu lat serwisuję i montuję instalacje LPG w warsztacie pana Adama (uwaga zmiana siedziby warsztatu) najlepiej zajrzeć tutaj:  https://www.facebook.com/autogazszczecin
Teraz przymierzam się do montażu BRC w moim Aurisie HSD i na pewno w tym warsztacie. Profesjonalny montaż, obsługa gwarancyjna, rzetelnie wykonana usługa.

Offline Emigracja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 06 Kwietnia 2018, 13:38:59 »
Powiedźcie coś na temat gazu w hybrydach z praktycznego punktu widzenia . Czy mocno słychać eletrozawory  , częste przełączanie nie jest uciążliwe  dla kierowcy  -jak to wyciszyć aby była cisza . :o 

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 06 Kwietnia 2018, 13:51:09 »
Lepiej kupić starego benzyniaka z mniejszym przebiegiem i założyć gaz, albo kupić już auto z gazem. Szkoda "psuć" Aurisa i montować gaz.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: 06 Kwietnia 2018, 14:51:04 »
Lepiej kupić starego benzyniaka z mniejszym przebiegiem i założyć gaz, albo kupić już auto z gazem. Szkoda "psuć" Aurisa i montować gaz.
Nie zgadzam się z taką opinią. Trochę sprzeczności w powyższym zdaniu - namawiasz na kupno "starocia" lub już "popsutego" Aurisa?  :-)
Silnik w hybrydzie z racji tego w jakim trybie pracuje jest o wiele lepiej przystosowany do pracy na LPG niż standardowy silnik benzynowy.
Uważam, że autorytetem w zakresie eksploatacji hybryd z LPG są panowie taksówkarze, którzy przejeżdżają wiele tysięcy kilometrów rocznie takimi samochodami i gdyby były to problemowe instalacje i kłopotliwa eksploatacja nikt z nich by w to nie inwestował. Nawet w ASO można zamontować instalacje LPG do fabrycznie nowego Aurisa HSD bez utraty gwarancji.
Ostatecznie zawsze powodem co do decyzji o montażu instalacji LPG jest nasza potrzeba i ekonomia (opłacalność) takiej inwestycji.

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 15 Czerwca 2018, 09:48:50 »
Może ma ktoś doświadczenie z przeglądami instalacji gazowej w ASO przy 15/30/45 k km?

Chodzi mi o kwestię związaną z instalacja LPG i terminem badania technicznego, gdyż po wpisaniu do adnotacji w dowodzie rejestracyjnym informacji o instalacji gazowej data badania technicznego została skrócona z 3 lat na 1 rok. Czy jeśli przy przeglądzie gwarancyjnym ASO również zrobi przegląd instalacji gazowej (na moje żądanie) wtedy dokonają wpisu do dowodu, efektem czego będzie wydłużenie terminu badania technicznego?

Dzięki z góry za pomoc  :good:
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2018, 09:50:30 wysłana przez Oshty »

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #192 dnia: 15 Czerwca 2018, 11:01:58 »
Z tego co kojarzę to przegląd jak się ma gaz trzeba co roku robić.

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #193 dnia: 15 Czerwca 2018, 11:24:44 »
Z tego co kojarzę to przegląd jak się ma gaz trzeba co roku robić.
Dokładnie tak jak napisałem przy nowym samochodzie został skrócony termin następnego badanie technicznego z 3 lat na 1 rok, chodzi mi o to jak wygląda przebijanie terminu ważności badania technicznego w ASO jeśli samochód ma mniej niż jeden rok a zbliża się przegląd po 15k km?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #194 dnia: 15 Czerwca 2018, 14:26:31 »
Nie rozumiem.
Techniczny to jest w stacji kontroli pojazdów.
W ASO jest serwisowy i albo jest 1 rok albo limit kilometrów - w tym przypadku 15 tys.
Moje auto ma 3 lata ale poprzednik zrobił w zeszłym lipcu przegląd po 30 tys a teraz ma 35 tys i będę miał i tak przegląd serwisowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl