Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 252012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #255 dnia: 21 Października 2018, 20:48:09 »
Mam jeszcze  w domu zagazowane dwie Corsy z silnikami 1,2 litra 80 KM. Jedna Corsa C z instalacją BRC (bez dotrysku) i na gazie przeleciała już 200 tyś km i instalacja gazowa jeszcze nie padła. Druga Corsa D z instalacją Staga 4 QBOX i tu mam dotrysk ustawiony podobnie jak u Ciebie - ale to instalator tak ustawia i wtedy daje 5 lat gwarancji- ale to nowa instalacja i dopiero przejechane 20 tyś km i też jeszcze nie padła.

No zagazowanie Corollki na razie rozważam i szukam odpowiedniej instalacji i najbardziej by mi odpowiadała instalacja V generacji czyli wtrysk gazu w fazie ciekłej o taka https://slusarczyk-auto.pl/oferta/instalacje-lpg/instalacje-v-generacji-liquidsi   ale to jeszcze w sferze planowania bo na razie Corollką mało jeżdżę to instalacja się nie opłaca :)

Offline karl1977

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #256 dnia: 21 Października 2018, 20:58:43 »
No zagazowanie Corollki na razie rozważam i szukam odpowiedniej instalacji i najbardziej by mi odpowiadała instalacja V generacji czyli wtrysk gazu w fazie ciekłej o taka https://slusarczyk-auto.pl/oferta/instalacje-lpg/instalacje-v-generacji-liquidsi   ale to jeszcze w sferze planowania bo na razie Corollką mało jeżdżę to instalacja się nie opłaca 

Nie siedzę ci w kieszeni ale po co ładować V generacją jak doskonale 1.6 132 Km pracuje na tej instalacji co ja mam :song:  silnik wolnossący , z wtryskiem pośrednim , bez dwumasy (brak już takich na rynku nowych aut ) - :wallbash:
Zakładamy LPG żeby oszczędzać a V generacja to chyba troszkę kosztuje a ja za swoją zapłaciłem 2900zł  :song:
A czy jest taka niezawodna V generacja czas pokaże  <taniec>
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2018, 21:06:26 wysłana przez karl1977 »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #257 dnia: 21 Października 2018, 21:21:21 »
V generacja trochę staniała - możną ją podobno założyć już za 4 tyś zł  czyli byłoby do przyjęcia :) Może po nowym roku jeszcze spadną :)

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: 22 Października 2018, 16:42:40 »
Ile jest realnej oszczędności gazując silnik, przy przebiegach 20 tys rocznie?
Na remont silnika wystarczy?
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2018, 16:52:57 wysłana przez Gawith »

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #259 dnia: 22 Października 2018, 17:52:49 »
Śmiało wystarczy na remont i jeszcze na piwo zostanie.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #260 dnia: 22 Października 2018, 18:33:20 »
Tak sobie policzyłem wg. swoich standardów spalania, że benzyny pali mi 7,5 litra - to gazu niech spali 9 litrów to po aktualnych cenach tych paliw przy 20 tyś rocznie oszczędzam na paliwie 3 tyś zł.   Załóżmy, że głowica poleci w Corolli na gazie przy 150 tyś km czyli po 7,5 roku  to w tym czasie mam już na benzynie zaoszczędzone ponad 22 tyś zł. (używaną kompletną głowicę aktualnie widziałem za 1000 zł) to spoko można by silnik na pewno wyremontować.  Zapewne przebieg na gazie zależy też od sposobu jazdy i eksploatacji samochodu. W jednej Corsie na gazie mam już przejechane ponad 200 tyś km i dalej jeździ (codziennie trasa po 115 km) - może i Corollka przy normalnej jeździe zrobi na gazie ponad 200 tyś km a przynajmniej jest taka szansa jak się auta nie będzie katować :)

Wychodzi z tego, że na gazie opłaci się jeździć ale ryzyko jakiejś szybszej awarii pewnie istnieje.
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2018, 18:37:39 wysłana przez czp »

Offline karl1977

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #261 dnia: 22 Października 2018, 18:49:28 »
Ten silnik jest stworzony do LPG - porozmawiaj z taksówkarzami i instalatorami nie jeden ma już 250 tyś na blacie i nic nie robił nawet uszczelki pod głowicą  :grin:
Jak już ci coś poleci co wątpię (prędzej rdza go złamie :grin: )to za 3 tyś wkładasz drugi j dalej hula :song:

Tak jak przeliczył czp oszczędności są i to nie małe tylko nie każdy da się przekonać do LPG  <taniec>

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #262 dnia: 22 Października 2018, 18:58:23 »
Ile jest realnej oszczędności gazując silnik, przy przebiegach 20 tys rocznie?
Na remont silnika wystarczy?

A ile kosztuje najbardziej hipotetyczny remont głowicy silnika (załóżmy wypalone gniazda zaworowe) w np. 2ZR-FXE? Bez cen ASO proszę.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #263 dnia: 22 Października 2018, 19:21:36 »
czp - przebieg każdego silnika zależy od sposobu jazdy i eksploatacji samochodu niezależnie od tego czym jest zasilany.
Trwałość silnika zagazowanego zleży od doświadczenia montażysty (elementy poszczególnych firm są porównywalne) i od regulacji mieszanki.
Nie można jeździć za oszczędnie na samym powietrzu - jest to zabójcze nie tylko dla głowicy, ale całego silnika.
Jednolitrowym silnikiem Fiata UNO zrobiłem 450 tys na gazie i to była instalacja gaźnikowa nieporównywalna do dzisiejszych wynalazków.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 22 Października 2018, 19:28:48 »
A ile kosztuje najbardziej hipotetyczny remont głowicy silnika (załóżmy wypalone gniazda zaworowe) w np. 2ZR-FXE? Bez cen ASO proszę.
Dlaczego myślisz o remoncie głowicy ? Mamy hydraulicznie regulowane zawory i przy prawidłowo wyregulowanej instalacji gazowej nic nie powinno się wydarzyć.
Może się zdarzyć konieczność wymiany uszczelki pod głowicą ale przy benzynie też się przepala.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #265 dnia: 22 Października 2018, 21:01:07 »
Dlaczego myślisz o remoncie głowicy ?

Pytam tylko..
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline karl1977

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #266 dnia: 22 Października 2018, 22:38:46 »

czp - przebieg każdego silnika zależy od sposobu jazdy i eksploatacji samochodu niezależnie od tego czym jest zasilany.
Trwałość silnika zagazowanego zleży od doświadczenia montażysty (elementy poszczególnych firm są porównywalne) i od regulacji mieszanki.
Nie można jeździć za oszczędnie na samym powietrzu - jest to zabójcze nie tylko dla głowicy, ale całego silnika.
Jednolitrowym silnikiem Fiata UNO zrobiłem 450 tys na gazie i to była instalacja gaźnikowa nieporównywalna do dzisiejszych wynalazków.

Faktycznie styl jazdy ma wpływ na żywotność silnika  a szczególnie na LPG  :song: LPG z moich doświadczeń i obserwacji kolegów nie lubi wysokich obrotów pod czerwone pole  :grin: >>>najlepiej jeździć ekonomicznie (nie ciągnąć auta do odcięcia tylko zmieniać biegi na normalnych obrotach)  bo po to zakładamy LPG żeby oszczędzać
Nie wspomnę o regularnej wymianie oleju  :song:
W LPG tem. spalania jest wyższa niż na PB o ok 200*C  więc na LPG trzeba ograniczyć obroty o 2000 mniej niż czerwone pole na obrotomierzu (ale to moje doświadczenie)
Kolega pewnie nie żyłował uno więc przejechał 450 tyś na gazie i zarobił na 2 takie UNIAKI :grin:

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 22 Października 2018, 23:57:16 »
 Całkowicie się z Tobą zgadzam. Ale jeśli przyjdzie po poradę  jak oszczędzać silnik właściciel samochodu zasilanego benzyną dostanie identyczne wskazówki.
Tak jak napisałeś LPG montuje się po to aby eksploatacja była jak najniższa a nie do ścigania.
A jeszcze zobaczymy kto więcej pojeździ : my na gazie czy nowe 1.5 tonowe samochody z uturbionym jedno litrowym silnikiem 125 KM.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #268 dnia: 23 Października 2018, 08:18:10 »
Dlaczego myślisz o remoncie głowicy ? Mamy hydraulicznie regulowane zawory i przy prawidłowo wyregulowanej instalacji gazowej nic nie powinno się wydarzyć.
Może się zdarzyć konieczność wymiany uszczelki pod głowicą ale przy benzynie też się przepala.
jeśli wymiana uszczelki to i planowanie głowicy, czyli koszt jakichś 1000 PLN w warsztacie
Obi

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #269 dnia: 23 Października 2018, 08:59:55 »
Czyli średnio około 10 000 km i się zwraca.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl