Ciągle myślę dalej o gazie do swojego silnika 1,6 ale w Corolli. V generacja instalacji gazowych czyli wtrysk gazu w fazie ciekłej ciągle do mnie przemawia, ale im więcej na ten temat czytam to tym więcej mam wątpliwości, zwłaszcza, że niektóre warsztaty gazowe zrezygnowały z montażu tych instalacji bo po prostu nie dawały sobie rady z ich usterkowością a bardziej poprawnym ustawieniem. Montaż wtryskiwaczy gazowych V generacji wymaga podobno wręcz laboratoryjnej dokładności przy ich dokładnym umiejscowieniu bo inaczej mogą być problemy zwłaszcza przy dłuższej jeździe ze stałą prędkością. Wniosek do V generacji trzeba mieć naprawdę solidnego gazownika i znającego się na rzeczy.
Skoro nie V generacja to pomyślałem, że przecież IV generacja nie jest zła ( jeździ mi w domu na dwóch Corsach ) to może taką założę, a że auto jeszcze w miarę nowe 2017 rok to założę w ASO dedykowaną instalację LandiRenzo ( bo wiadomo gwarancja itp). Dzwonię do ASO Katowice no i tu szok - dwie sprawy:
1. Cena zaporowa 6600 zł za instalację i nie można jej zbić ( jedynie przy zakupie nowego auta w salonie już z instalacją można coś opuścić ale ogólnie z całej ceny auta,
2. Instalacja jest zaprogramowana na dotrysk ale nawet ASO nie wie jak (jakie są warunki zaistnienia dotrysku) bo takie gotowe komplety już dostają i nie wolno im ingerować w te ustawienia.
Wobec powyższych faktów a zwłaszcza zaporowej ceny to instalacja z ASO odpada bo za 6600 zł kupię sobie dwie instalacje IV generacji na normalnym rynku albo V generację za 5k i jeszcze mi zostanie sporo kaski.
Zna ktoś jakieś ASO Toyoty gdzie montują te dedykowane instalacje znacznie taniej ????