Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 252075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #285 dnia: 21 Grudnia 2018, 21:38:20 »
przegląd polega na wymianie 2 filtrów.
Mam nadzieję że w ASO nie tylko (choć kto tam wie). Ja patrzyłem na ręce i zawsze było sprawdzenie szczelności po wymianie nie tylko przy filtrach i podłączenie komputera by sprawdzić mapy/korekty czy się za bardzo nie rozjechaly, ewentualna modyfikacja ustawień wedle życzenia. A u innych nawet analiza spalin (BRC).
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #286 dnia: 23 Grudnia 2018, 14:28:52 »
Oczywiście modyfikacja ustawień była robiona w trasie?
Bo jak w warsztacie, to psu na budę.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #287 dnia: 03 Stycznia 2019, 13:15:31 »
Ciągle myślę dalej o gazie do swojego silnika 1,6 ale w Corolli.  V generacja instalacji gazowych czyli wtrysk gazu w fazie ciekłej ciągle do mnie przemawia, ale im więcej na ten temat czytam to tym więcej mam wątpliwości, zwłaszcza, że niektóre warsztaty gazowe zrezygnowały z montażu tych instalacji bo po prostu nie dawały sobie rady z ich usterkowością a bardziej poprawnym ustawieniem. Montaż wtryskiwaczy gazowych V generacji wymaga podobno wręcz laboratoryjnej dokładności przy ich dokładnym umiejscowieniu bo inaczej mogą być problemy zwłaszcza przy dłuższej jeździe ze stałą prędkością.   Wniosek do V generacji trzeba mieć naprawdę solidnego gazownika i znającego się na rzeczy.

Skoro nie V generacja to pomyślałem, że przecież IV generacja nie jest zła  ( jeździ mi w domu na dwóch Corsach ) to może taką założę, a że auto jeszcze w miarę nowe 2017 rok to założę w ASO dedykowaną instalację LandiRenzo ( bo wiadomo gwarancja itp). Dzwonię do ASO Katowice no i tu szok - dwie sprawy:

1. Cena zaporowa 6600 zł za instalację i nie można jej zbić ( jedynie przy zakupie nowego auta w salonie już z instalacją można coś opuścić ale ogólnie z całej ceny auta,

2. Instalacja jest zaprogramowana na dotrysk ale nawet ASO nie wie jak (jakie są warunki zaistnienia dotrysku) bo takie gotowe komplety już dostają i nie wolno im ingerować w te ustawienia.

Wobec powyższych faktów  a zwłaszcza zaporowej ceny to instalacja z ASO odpada bo za 6600 zł kupię sobie dwie instalacje IV generacji na normalnym rynku albo V generację za 5k i jeszcze mi zostanie sporo kaski.

Zna ktoś jakieś ASO Toyoty gdzie montują te dedykowane instalacje znacznie taniej ????

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 03 Stycznia 2019, 14:00:48 »
A dlaczego koniecznie ASO ?
Dedykowane warsztaty specjalizujące się tylko w tych instalacjach mają większą praktykę.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #289 dnia: 03 Stycznia 2019, 15:23:02 »
lpg-forum.pl

Tam pytaj.

Ale zapewne polecą ci montażystów:
Silesia Cars z Katowic
DAVANTI z Katowic
Damian Bolęcin k/Chrzanowa dpiekarczyk@poczta.onet.pl tel.0509940233

I będziesz bardzo zadowolony.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #290 dnia: 03 Stycznia 2019, 18:33:26 »
Czytam forum lpg i im więcej czytam tym więcej wątpliwości. Ale spoko na razie wrzucimy na luz - może coś się wyklaruje.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #291 dnia: 03 Stycznia 2019, 20:25:21 »
przecież IV generacja nie jest zła

No dokładnie i na chwilę obecną najlepiej rozwinięta (cena/jakość/dostępność serwisów i ewentualnych części itp)

Dedykowane warsztaty specjalizujące się tylko w tych instalacjach mają większą praktykę.

Również tak uważam i tam też możesz sobie wykupić dodatkową gwarancją na silnik czy inne "bolączki gazowe" w prawie nowym samochodzie, np to:

https://www.ac.com.pl/pl-klienci-aktualnosci-lista?cmn_id=4725&title=instalacja-lpg-teraz-takze-dla-wlascicieli-nowych-aut-na-gwarancji-producenta&ph_kontener_glowny_B_start=show

AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #292 dnia: 03 Stycznia 2019, 21:02:34 »
Przy instalacji STAGA autoryzowane warsztaty dają nawet 5 lat gwarancji  na swoją instalację ( wiem bo w ub roku zagazowałem tak domową Corsę D) Na razie przejechała 20-pare tysięcy i ok.

Tu [/b]]https://toyotacorollae15.wordpress.com/2017/10/08/instalacja-gazowa-lpg-landi-renzo-w-corolli-e15/comment-page-1/#comment-19 znalazłem info na blogu użytkownika Corolli który zainstalował chyba  Landi Renzo Omegas w 2017 roku za cenę bodajże 3500 zł
no to cena dwa razy mniejsza niż w ASO Toyoty za tą samą instalację bo 6,6k a 3,5k to różnica zasadnicza. Instalacja miała być w serwisie Landi Renzo na ul. Łopuszańskiej 12A w Warszawie. Z załączonego filmiku wynika, że podchodzą do instalacji poważnie łącznie ze strojeniem na hamowni.  Z ciekawości przedzwonię jutro do tego serwisu i zobaczę jak tam aktualnie z cenami montażu tej instalki.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 04 Stycznia 2019, 00:04:50 »
Producent instalacji autogaz marki STAG stworzył ofertę dopasowaną specjalnie do oczekiwań posiadaczy nowych aut, chcących korzystać z jazdy oszczędnej i ekologicznej. Od teraz zyskują oni możliwość montażu instalacji autogaz przy jednoczesnym utrzymaniu gwarancji producenta na silnik.
Ciekawe na jakiej zasadzie producent ma dawać gwarancje po ingerencji w silniku?

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #294 dnia: 04 Stycznia 2019, 08:10:35 »
Przy instalacji STAGA autoryzowane warsztaty dają nawet 5 lat gwarancji  na swoją instalację ( wiem bo w ub roku zagazowałem tak domową Corsę D) Na razie przejechała 20-pare tysięcy i ok.

Tu [/b]]https://toyotacorollae15.wordpress.com/2017/10/08/instalacja-gazowa-lpg-landi-renzo-w-corolli-e15/comment-page-1/#comment-19 znalazłem info na blogu użytkownika Corolli który zainstalował chyba  Landi Renzo Omegas w 2017 roku za cenę bodajże 3500 zł
no to cena dwa razy mniejsza niż w ASO Toyoty za tą samą instalację bo 6,6k a 3,5k to różnica zasadnicza. Instalacja miała być w serwisie Landi Renzo na ul. Łopuszańskiej 12A w Warszawie. Z załączonego filmiku wynika, że podchodzą do instalacji poważnie łącznie ze strojeniem na hamowni.  Z ciekawości przedzwonię jutro do tego serwisu i zobaczę jak tam aktualnie z cenami montażu tej instalki.

Mój Auris 1.6 TS (2013) ma zamontowaną instalację na podzespołach STAG-a + wtryskiwacze baraccuda. Montaż przy przebiegu ok 75.000 km - obecnie mam prawie 127.000 km. - śmiga idealnie - polecam jeśli ogarnięty instalator.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #295 dnia: 04 Stycznia 2019, 12:52:48 »
Tak więc  instalacja gazowa IV generacji dedykowana do Corolli  1,6 w serwisie Landi Renzo na ul. Łopuszańskiej 12A w Warszawie kosztuje brutto 4500 zł no to i tak mniej niż 6600 w ASO Toyoty. Czas montażu to jeden dzień tak więc można się przejechać i zrobić. Instalacja ta ustawiona jest na dotrysk benzyny tak gdzieś 12% dotrysku benzyny.  Dotrysk włącza się przy większym obciążeniu i nawet jak przy 1000 obrotów mocno depniemy na gaz to dotrysk się włączy.  Ten sposób dotrysku średnio mi się podoba bo to jednak od 1 do 2 litrów na 100 km benzyny dodatkowo się spali ( No w zależności od ilości startów to może być więcej.) 

Co do dotrysku to wolę jednak jak włącza się on tylko powyżej określonych obrotów np. powyżej 3600 i powyżej tych 3600 jest te 10% a niżej bez dotrysku.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #296 dnia: 04 Stycznia 2019, 13:01:21 »
Ja bym zakładał Stag Qbox Basic, reduktor kme tur, wtryski barracuda, przewody parkera itd. i bez dotrysku benzyny.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #297 dnia: 04 Stycznia 2019, 13:46:37 »
Ja bym zakładał Stag Qbox Basic, reduktor kme tur, wtryski barracuda, przewody parkera itd. i bez dotrysku benzyny.
Popieram, też wybrałem taki zestaw.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #298 dnia: 04 Stycznia 2019, 16:59:43 »
Czytam forum lpg i im więcej czytam tym więcej wątpliwości.
Ja przed założeniem czytałem 2 tygodnie wszystko co było wtedy dostępne.
Założyłem Staga 4, reduktor Scorpion Mini, wtryskiwacze Magic Jet. Wtedy to był najbardziej polecany zestaw.
Po chyba 4 latach wymieniłem sterownik na LPGTech (łatwiejsze strojenie), po 8 latach wymieniłem wtryskiwacze na Hana 2000 pojedyńcze i reduktor na Magic Jet. Na liczniku już 120 tys na gazie, 2x sprawdzane luzy zaworowe, 1 raz regulacja przez szlifowanie szklanek.

Nie zastanawiaj się tylko montuj w jednym z warsztatów, które podałem wyżej. Szkoda kasy na Landi Renzo.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #299 dnia: 04 Stycznia 2019, 18:06:46 »
Co do dotrysku to wolę jednak jak włącza się on tylko powyżej określonych obrotów np. powyżej 3600 i powyżej tych 3600 jest te 10% a niżej bez dotrysku.
Dotrysk jest aby zapewnić odpowiednie smarowanie i temperaturę spalania oraz by w jakimś stopniu chronić silnik. Raczej ciężko aby go nie było lub był w innym zakresie obrotów niż powinien.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl