Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Walo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Listopada 2014, 10:47:09 »
ja wlasnie zastanawiam sie miedzy continental conti winter contact ts 850 a nokian wr d3. nie wiecie jak to jest w salonach jak dorzucaja wam opon zimowe gratis czy mozna sobie wybrac model czy bierzesz co daja?

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Listopada 2014, 00:53:48 »
nie kupowałem nowego z salonu ale stawiam, że bierzesz co dają  :-)

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Listopada 2014, 11:53:37 »
Dają opony do jakiejś kwoty (u mnie 1280zł), ja miałem do wyboru kilka opon. Za lepsze ewentualnie była dopłata różnicy.
Np. (zeszły rok)

Michelin Alpin A4                            1.280 zł komplet
Dunlop Winter Sport 4D               1.280 zł komplet
Dunlop Winter Response 2         1.280 zł komplet

Przy czym, to była cena przed rozpoczęciem się wyprzedaży rocznika, później się usztywnili i ceny nie były już tak dobre :)
W sumie stanęło na: Firestone Winterhawk 3 205/55R16 91H.

I trzeba liczyć, że za free mamy też montaż na felgach... kupując "w Internetach" trzeba je później gdzieś zawieźć i zamontować....

« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2014, 12:38:32 wysłana przez wolkis »

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Listopada 2014, 13:58:38 »
Założyłem na zimę Ultra Grip 9 205/55R16 91T na stalówkach. W porównaniu do letnich, fabrycznych 17" jest cichutko i mięciutko. Oponka węższa o 2cm od letniej a i całe koło pewnie trochę lżejsze. Więc nie wykluczam, że może nawet w zużyciu paliwa coś zauważę, pewnie siłą autosugestii ;)

Offline Walo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Listopada 2014, 14:41:41 »
Niby tez sie zastanawialem nad indeksem "T" ale z drugiej strony "H" pewnie sa wytrzymalsze i zawsze to mniejsza szansa na to ze przy najechaniu na kraweznik czy bryle lodu na trasie oponie nic sie nie stanie.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Listopada 2014, 17:28:12 »
"H" pewnie sa wytrzymalsze i zawsze to mniejsza szansa na to ze przy najechaniu na kraweznik czy bryle lodu na trasie oponie nic sie nie stanie.
W  XL  tak

Offline Walo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Listopada 2014, 12:47:54 »
Ja myslalem o "H" ale bez XL, XL wiadomo wytrzymalsze ale i spalanie wyzsze bo opory toczenia wieksze a tego chce uniknac.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 22 Listopada 2014, 23:09:32 »
Poczytałem kilka opinii, testów i po 4 dniach analizy stanęło na Nokian WR D3 tylko na zimę mam 15' 195/65. Z resztą tutaj też takie opony były chwalone. Mam nadzieję, że się sprawdzą..
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Listopada 2014, 11:51:12 »
Poczytałem kilka opinii, testów i po 4 dniach analizy stanęło na Nokian WR D3 tylko na zimę mam 15' 195/65. Z resztą tutaj też takie opony były chwalone. Mam nadzieję, że się sprawdzą..

Na pewno się sprawdzą to bardzo dobre opony u nas w tym roku na firmowych Aurisach zresztą na większości firmowych aut mamy założone Conti TS850. Ja jestem ciekaw jak Conti sprawdzi się w aucie z tylnym napędem  jak na razie w warunkach +2 +3 i deszczu już kilka razy zaskoczyły mnie zdecydowanie na minus.

Offline Walo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 24 Listopada 2014, 10:29:27 »
To ciekawe. Napisz cos wiecej o TS850. Wlasnie te mam zamiar kupic do Aurisa, bo maja rewelacyjne oceny i najlepsze w testach.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Listopada 2014, 11:59:08 »
Jak sięgnę pamięcią, to opony Continental były zawsze najlepsze w testach. Podobnie jak VW Golf ;) Poza tym u naszych zachodnich sąsiadów są trochę inne realia i oczekiwania, bo przeciętny Niemiec jak zobaczy nieodśnieżoną ulicę to dostaje histerii.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2014, 12:03:08 wysłana przez jasny »

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Listopada 2014, 12:56:05 »
francuskie testy - wygrywają francuskie samochody i opony, a niemieckie testy - wygrywają niemieckie samochody i opony... zawsze tak było
subiektywnie - na śnieg najlepsze nokiany, na lato - michały..
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Listopada 2014, 14:12:22 »
To ciekawe. Napisz cos wiecej o TS850. Wlasnie te mam zamiar kupic do Aurisa, bo maja rewelacyjne oceny i najlepsze w testach.

Trudno mi napisać jak zachowują się na śniegu ponieważ jeszcze po nim w tym sezonie  nie jeździłem natomiast kilka razy zaskoczyły mnie na mokrej nawierzchni (puścił mi przód) przy wchodzeniu w zakręt. Dokładnie dojezdzam do zakrętu jak zwykle  dochamowuę i tu niespodzianka ponieważ auto na mokre naiwerzchni przy temp ok 2+ jedzie prosto, natomiast tył nie zrywa przyczepności jest ok.

Tyle mogę napisać na tą chwilę.

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 17 Grudnia 2014, 09:13:03 »
Kupiłem Conti TS850 225/45R17. Na mokrym są głośne (szum/swist), ale trzymają bardzo dobrze. Podczas gołoledzi się ślizgają, ale to we wszystkich tak jest. Na suchym brzytwy. Śniegu jeszcze nie było. Takie same odczucia mam dla rozmiaru 185/60R15 (te na śniegu są niezłe, chociaż przy ruszaniu poprzednie Good Year'y UG7+ wydawały mi się lepiej wgryzać, hamowanie lepsze niż w GY). Ogólnie bardzo polecam!

--
Pozdr, Ciechi

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 18 Grudnia 2014, 16:56:04 »
ja mam 205/55R16 i nie zauważyłem żadnych problemów a i szumienia nie powinno być  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl