Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542052 razy)

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Października 2015, 10:05:19 »
Nie zmieniajcie rozmiaru opony, trzymajcie się tego co jest napisane w homologacji pojazdu, pokazuje to również naklejka na karoserii po otwarciu drzwi przednich. W razie kolizji wypadku, ubezpieczyciel ma prawo przyczepić się do faktu że pojazd poruszął się na kołach nie zgodnych z homologacją pojazdu.

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Października 2015, 09:26:56 »
W przypadku opon zimowych jest dopuszczalna zmiana np. indeksu prędkosci na niższy.Mówi o tym dyrektywa UE

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Października 2015, 09:42:24 »
cytowanie coś mi nie działa, ale zrobię to "ręcznie""
zen75 napisał:
"W przypadku opon zimowych jest dopuszczalna zmiana np. indeksu prędkosci na niższy.Mówi o tym dyrektywa UE"

jak już piszesz że dopuszcza to doprecyzuj! dopuszcza, ale pod warunkiem umieszczenia w kabinie kierowcy - w widocznym miejscu - naklejki informującej o maksymalnej dopuszczalnej prędkości. Praktycznie to wygląda strasznie - żółty trójkąt z ostrzeżeniem, przylepiony zazwyczaj obok lewarka zmiany biegów...
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2015, 09:43:57 wysłana przez BiKej »
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 30 Października 2015, 10:09:12 »
Indeksu prędkości to zrozumiałe, ale nie rozmiaru czy szerokości, a te parametry są zazwyczaj zmieniane w przypadku opon zimowych.
Znam przypadki kiedy ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania lub je zmniejszył, a policja nałożyła mandat.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 30 Października 2015, 10:11:38 »
Ok, ja wziąłem taki sam rozmiar czyli 225/45 R17, wybrałem Nokiany D4. Zobaczymy jak to się sprawdzi po pierwszym śniegu.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 30 Października 2015, 10:14:55 »
Ja mam Bridgestone LM35   225 45 17  zima i jest bardzo dobrze

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 04 Listopada 2015, 16:43:39 »
Pomyślałem, ze tu zapytam bo tematy zbliżone. A mam pytanie do osób, które z samochodem nie dostały koła zapasowego tylko zestaw naprawczy:
Jak to się sprawdza w praktyce? Czytałem, że zestaw ten działa tylko przy uszkodzeniach typu "wbity gwóźdź" itp. a już przy np. podłużnym pęknięciu niestety nie.
Z jednej strony będę miał AC więc w razie "kapcia" pewnie będę i tak dzwonił po pomoc zamiast się bawić tym zestawem.
Z drugiej strony pewniej bym się czuł mając jednak w aucie pełne koło zapasowe. Tylko tu znowu wątpliwość: czy nowe Auris z tego roku mające na wyposażeniu zestaw naprawczy będzie miało w bagażniku miejsce na koło? Obawiam się, że nie. A blokować sobie nim bagażnik (wcale nie taki duży moim zdaniem) to też trochę wtopa.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 04 Listopada 2015, 16:56:49 »
Ja w tegorocznym dostałem zestaw naprawczy, bez koła. Znajomi do zeszłorocznych (przedliftowych) dokupili sobie osobno koła i się mieszczą. Nie jestem jednak pewny czy wymiar 225/45 R17 jaki teraz jest w zestawie style również wejdzie. Polecałbym dojazdówkę np. taką http://allegro.pl/kolo-dojazdowe-dojazdowka-toyota-auris-17-17-i5774560796.html.

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 04 Listopada 2015, 17:17:09 »
Przymierz po prostu koło, które masz. A co do zestawu naprawczego - żaden gumiarz, z którym rozmawiałem nie chce naprawiać tak potraktowanej opony.

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 04 Listopada 2015, 18:58:48 »
Pomyślałem, ze tu zapytam bo tematy zbliżone. A mam pytanie do osób, które z samochodem nie dostały koła zapasowego tylko zestaw naprawczy ....

GeoT, zestaw naprawczy jest dobry na niedzielne wyjazdy do kościoła. Nie wyobrażam sobie np podróży zagranicznej bez dojazdówki. Zaraz po zakupie auta dokupiłem w ASO dojazdówkę plus śruba mocująca i nowe śruby do koła (te od alusów się nie nadają) za 450 zł.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 04 Listopada 2015, 20:31:58 »
kup dojazdowe kolo z rozbitka, nakretke na kolo za 10 pln w ASO. Mnie to wszystko kosztowalo 150 pln

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 05 Listopada 2015, 11:00:10 »
Dzięki koledzy za info.
Zastanawiam się tylko, czy dałoby się jakoś to koło zmieścić pod podłogą. I najlepiej pełnowymiarowe (u mnie będą 16"), bo jakoś tych dojazdówek nie lubię.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #117 dnia: 05 Listopada 2015, 12:08:38 »
Dzięki koledzy za info. Zastanawiam się tylko, czy dałoby się jakoś to koło zmieścić pod podłogą. I najlepiej pełnowymiarowe (u mnie będą 16"), bo jakoś tych dojazdówek nie lubię.

Ja mam fabrycznie dojazdówkę.
Więcej miejsca tam nie ma nawet koło z malucha tam nie wejdzie.  :beer:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:46:48 »
Kolego nie ten rocznik, mowa o auris 2.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 01 Lutego 2016, 15:33:19 »
Dzięki koledzy za info. Zastanawiam się tylko, czy dałoby się jakoś to koło zmieścić pod podłogą. I najlepiej pełnowymiarowe (u mnie będą 16"), bo jakoś tych dojazdówek nie lubię.
no wlasnie kiedys toyoty mialy wszystkie modele 15 stki i nie bylo problemow teraz Auris ma od 15" do 17" i sa same problemy powiem tak pelnowymiarowe tak ale 16 to chyba juz nie chociaz 15 stke by tam wszadzili bylo by ok , ale nie jak bedzie po kole musze jechac tylko dojazdowka 80km/h to jakis debilism ..

Wracajac do tematu proponuje opony Dunlop  sport Blueresponse bardzo dobre wlasciwosci na suchej i morkej bardzo jestem zadowolony .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl