Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #735 dnia: 05 Grudnia 2020, 17:27:12 »
w michelinach przejechałem prawie 60 tys km i bieżnik miał ponad 6mm nadal.
A jakie masz średnie spalanie?

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #736 dnia: 05 Grudnia 2020, 17:29:49 »
Zbieżność sprawdzasz co najmniej raz w miesiącu
Od 80 zł u "Pana Zenka" wzwyż za sprawdzenie  x 12 mc... Drogo Cię wychodzą te opony

Cytując klasyka, "kończ waść, wstydu oszczędź"
Pracuje na OSKP mam stanowisko dla siebie dostępne , a płyta przesuwna sprawdzenie zbieżności to 3 sekundy :)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #737 dnia: 05 Grudnia 2020, 17:42:04 »
No i mnie zastrzeliłeś

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #738 dnia: 05 Grudnia 2020, 17:44:17 »
w michelinach przejechałem prawie 60 tys km i bieżnik miał ponad 6mm nadal.
A jakie masz średnie spalanie?
Micheliny były na lagunie 2.0 Turbo która sprzedałem . Na aurisie w hybrydzie mam Imperiale . Trasa w górach gdzie jeżdżę co weekend to 6.8 -6.9 LPG . Teraz niższe temperatury więc na pewno więcej . Jak temperatura była powyżej 10*C to myślę , że spalanie około 6L się klarowało. Po mieście nie powiem bo nigdy całego zbiornika nie wyjeździlem . Instalacja Staga .

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #739 dnia: 05 Grudnia 2020, 17:45:41 »
No i mnie zastrzeliłeś

Oj tam . Równie dobrze mógłbym sobie sam za darmo wymieniać opony bo mam montazownice i wyważarkę ale ja na prawdę nie widzę sensu . W moim przypadku wielosezon się sprawdza :)

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #740 dnia: 08 Grudnia 2020, 13:27:53 »
Moje spostrzeżenia odnośnie opon zimowych Dębica Frigo 2

Zawsze jeździłem na oponach klasy premium. Najpierw Dunlop jakieś tam (dawno to było), potem Continental T830 na końcu poszedłem w całoroczne Nokian Weatherproof. Obecne zimówki Dębica Frigo 2 dostałem od poprzedniego właściciela Auris'ki z rocznika zakupu nowego auta czyli koniec 2016.

Powiem jedno dla mnie TRAGEDIA. Już kilka razy w mieście na mokrym ABS był w użyciu i to przez dłuższą chwilę. Zdarzyło się także już parę razy, że przy ruszaniu samochód tracił przyczepność. Nie polecam.

Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że poprzednie opony używane były w innych autach o mniejszej mocy i mniejszej masie. Jednak nie zmienia to faktu, że na całorocznych Nokianach czułem się znacznie pewniej niż na tych Dębicach. Pojeżdżę jeszcze rok i prawdopodobnie wracam do całorocznych Nokian  z których byłem bardzo zadowolony. Tym bardziej, że te Debice już mają 4 lata co pewnie też jest nie bez znaczenia. Choć pamiętam jak jeździłem na Continentalach to przejeździłem na nich 8 zim i było OK.

Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #741 dnia: 08 Grudnia 2020, 13:32:30 »
Moje spostrzeżenia co do Dębicy są podobne . Jako nowe są wporzadku , 2 sezony i robią się jak kamień .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #742 dnia: 08 Grudnia 2020, 14:31:54 »
Miałem raz Dębice i świetne na śniegu... tylko na śniegu

Co do różnic premium a budżet, różnica w mieszance gumy to przepaść.
Nokiany poleciały w dół odkąd je w Rosji tłuką, ostatnio kolega reklamował wielosezonowe (uznali) powyrywany bieżnik i parciały.
Good year polecam.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2020, 14:35:19 wysłana przez Krisman »

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #743 dnia: 10 Grudnia 2020, 18:34:07 »
Też jeździłem kiedyś sporo na Nokianach WRD4 i byłem mega zadowolony (ale wiem, że zdarzają się ich wadliwe serie, więc nie wiem czy teraz bym w nie szedł). W tym roku mam Dębice i te same wrażenia co u kolegów wyżej.. i pomimo że są z 2019 to mam ochotę je wymienić bo ślizgają się niestety sporo, kontrola trakcji włącza się dość często - tylko zastanawiam się czy nie wrócić przy okazji do 17" felg na których mam letnie bo coś czuje że kwestia czasu a w obu kompletach będzie czekała mnie wymiana czujników TPMS - bo mają już 6 lat  :o

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #744 dnia: 10 Grudnia 2020, 22:24:44 »
no to wraz z dzisiejszym "opadem" białego puchu chyba totalnie pozbyłem się problemu "czy" kupować całoroczne ;) i chyba bardziej skłonie się ku zakupowi naprawdę dobrych zimówek

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #745 dnia: 11 Grudnia 2020, 14:16:38 »
no to wraz z dzisiejszym "opadem" białego puchu chyba totalnie pozbyłem się problemu "czy" kupować całoroczne ;) i chyba bardziej skłonie się ku zakupowi naprawdę dobrych zimówek

Powiem Ci, że mógłbyś się zdziwić. Jak kupiłem do poprzedniego auta całoroczne (nokian weaterproof) to w pierwszym sezonie wyprzedzałem ludzi w śnieżycy jadąc ze Szczawnicy do Krakowa. Droga była całkowicie w śniegu. W testach te całoroczne wypadały najlepiej na śniegu z wszystkich całorocznych. Nie wiem jak by to było po 4 sezonach bo sprzedałem auto po dwóch zimach ale do sprzedaży nigdy nie miałem problemu z hamowaniem czy ruszaniem.
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #746 dnia: 11 Grudnia 2020, 15:41:04 »
Co do jazdy na śniegu na wielosezonowych dwa tygodnie temu . miałem okazję jechać zaśnieżona ulica na 3 letnich crossclimate i powiem wam że była tragedia nie dało się jechać a tył zamiatał jak w bmce o mały włos kilka razy nie uderzyłem w krawężnik decyzja crossy na śmietnik
Po tej akcji postanowiłem dalej kupić wielosezonowe ale marki Nexen miały bdb opinie i cenę
No i wczoraj podczas opadów śniegu byłem bardzo pozytywnie zaskoczony na Plus
Trakcja wróciła żadnych niekontrolowanych zachowań itp, jechało się jak na normalnych zimówkach

Komplet w rozmiarze 225/45/17 kosztował mnie na allegro niecałe 1200 zł a cena za crossy ponad 2000zl jest lekka przesadą
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2020, 15:43:37 wysłana przez browar320iii »

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #747 dnia: 11 Grudnia 2020, 16:00:15 »
Jak kupiłem do poprzedniego auta całoroczne to w pierwszym sezonie wyprzedzałem ludzi w śnieżycy jadąc ze Szczawnicy do Krakowa.
Tyle tylko, że to żadne porównanie opon. W niektórych przypadkach bardziej czyjegoś rozsądku  :o

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #748 dnia: 11 Grudnia 2020, 20:20:38 »
Wszystkie opony z czasem twardnieją, guma się starzeje i każdy zapewne doświadczył nawet na zimówkach, że nowe kleiły aż miło, a po 3 latach dooopa, a co dopiero letnie z homologacją zimową jakimi są CC+

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #749 dnia: 11 Grudnia 2020, 22:26:41 »
Ja po ceossclimate+ kupiłem wcześniej wspominane Imperiale . Jeśli 2 pełne lata wytrzymają to za cenę ponad 800 zł to i tak zajeb*sty wynik , aż żal nie będzie wyrzucić . Pracuje jako diagnosta i jak widzę super hiper zimówki które mają 5-6 lat mięsa super a zaczynają się pęknięcia ( nie ma znaczenia co to za Marka ) uświadamiam sobie , że opcja częściej wymienianych wielosezonów jest bezpieczniejsza pod każdym względem . Należy pamiętać , że technika idzie do przodu i dzięki temu jesteśmy bardziej " na bieżąco "

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl