właśnie czytałem ten test z Auto Świata i doszedłem do jednego ważnego wniosku... odnośnie rozmiaru R16
Do Aurisa nie ma sensu kupowania nowych opon czy to zimowych czy to letnich w budżecie do 900zł czyli budżetowe lub klasy niższej średniej (a takie kupowałem do tej pory) gdyż w porównaniu do najlepszej opony całorocznej już na starcie przegrywają z nimi we wszystkich warunkach jeśli chodzi o drogę hamowania, czy to na śniegu, na mokrym czy na suchym.
Pomijam inne aspekty, ponieważ Auris to nie jest auto do dynamicznego pokonywania łuków, zakrętów itp

raczej spokojna "rodzinna" jazda.
Całoroczne opony szybciej się zużyją.. ale tanie letnie czy zimowe skoro i tak są gorsze.. to degradacja bieżnika tym bardziej będzie pogarszała ich właściwości...
Więc jeśli takie całoroczne Goodyeary wystarczą na trochę ponad 60 tys. (a pewnie i trochę więcej przy spokojnej jeździe) to te 5 lat spokojnie się zrobi.
Bardzo się cieszę, że kupiłem sobie gazetkę, bo wcześniej myślałem o Continentalach, potem CC+, teraz CC2, ale jeśli Goodyear wygrywa test i jest najtańszy pośród premium marek... to biorę zdecydowanie :D