Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #900 dnia: 13 Października 2021, 22:48:14 »
Teraz mam kilku miesięczne letnie, więc nie wiem, a jak one się będą miały (te całoroczne dunlop) co do bezpieczeństwa hamowania np. w porównaniu do tych nokianów? Dębicy miałem kiedyś nowe w poprzednim aucie to były naprawdę spoko.

Ewentualnie te moje teraz bym sprzedał i dołożył do całorocznych jakichś za ok 2k np. Michelin CrossClimate by były chyba spoko i lepsze w zimę od tych nokianów i od sava, które mam obecnie na lato??

W kioskach jest aktualnie Auto świat w którym jest obszerny test opon zimowych oraz opon całorocznych.
W teście są porównywane także z oponami letnimi i zimówki z wielosezonowymi.

Z całorocznych wygrały Goodyeary ale zarówno Continentale jak i Micheliny wypadły bardzo dobrze. Dunlopy też miały krótkie drogi hamowania porównywalne z Goodyearem a przy okazji są kilkaset zł tańsze.
Wybór jest - każdy ma swoje preferencje. Ja sam mam dylemat bo ogólnie jestem fanem Goodyeara ale i Continentala, Michelina czy Dunlopa nie wykluczam.
Narazie odziedziczyłem z Corollą zimówki Firestone Winterhawk 4 które też przyzwoicie wypadły ale nie jestem już fanem zmiany opon co pół roku tak więc rozważam sprzedaż letnich a może i zimowych i kupie całoroczne .

« Ostatnia zmiana: 13 Października 2021, 22:50:15 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #901 dnia: 13 Października 2021, 23:05:36 »
Moje CC+ schodzą już w okolice 4 mm, jeszcze można trochę pojeździć ale na całą zimę raczej nie wystarczy.  Kiedy zaczynają się promocje / wyprzedaże?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #902 dnia: 14 Października 2021, 08:30:12 »
ja się chyba zdecyduje na te Goodyear'y ;) skoro wypadły najlepiej, a też są trochę tańsze od CC2 i Continental'a

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #903 dnia: 14 Października 2021, 09:24:08 »
Jeżeli ktoś kieruje się przy wyborze ceną, to powinien zwrócić uwagę na szacowaną trwałość, patrz tabela 16 w poniższym teście:
https://www.auto-swiat.pl/dobry-warsztat/porady-dla-kierowcow/test-opon-calorocznych-w-rozmiarze-22545-r-17-ktore-sa-najlepsze-na-lato-i-na-zime/s6epykh#slajd-16

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #904 dnia: 14 Października 2021, 19:51:48 »
właśnie czytałem ten test z Auto Świata i doszedłem do jednego ważnego wniosku... odnośnie rozmiaru R16
Do Aurisa nie ma sensu kupowania nowych opon czy to zimowych czy to letnich  w budżecie do 900zł czyli budżetowe lub klasy niższej średniej (a takie kupowałem do tej pory) gdyż w porównaniu do najlepszej opony całorocznej już na starcie przegrywają z nimi we wszystkich warunkach jeśli chodzi o drogę hamowania, czy to na śniegu, na mokrym czy na suchym.
Pomijam inne aspekty, ponieważ Auris to nie jest auto do dynamicznego pokonywania łuków, zakrętów itp ;) raczej spokojna "rodzinna" jazda.
Całoroczne opony szybciej się zużyją.. ale tanie letnie czy zimowe skoro i tak są gorsze.. to degradacja bieżnika tym bardziej będzie pogarszała ich właściwości...
Więc jeśli takie całoroczne Goodyeary wystarczą na trochę ponad 60 tys. (a pewnie i trochę więcej przy spokojnej jeździe) to te 5 lat spokojnie się zrobi.
Bardzo się cieszę, że kupiłem sobie gazetkę, bo wcześniej myślałem o Continentalach, potem CC+, teraz CC2, ale jeśli Goodyear wygrywa test i jest najtańszy pośród premium marek... to biorę zdecydowanie :D

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #905 dnia: 14 Października 2021, 20:04:41 »
Proponowałbym porównanie kilku testów z kilku różnych źródeł.  Auris Hybrid nie jest autem sportowym, niemniej w teście łosia osiągnął bardzo przyzwoity wynik a niezależne tylne zawieszenie daje mu odczuwalną przewagę nad modelami wyposażonymi w belkę skrętną.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #906 dnia: 14 Października 2021, 20:19:00 »
mój 1.33 ma belkę z tyłu :P

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #907 dnia: 14 Października 2021, 21:31:28 »
Bierz GoodYeary, "będzie Pan zadowolony" cytując klasyka, ale parafrazując zdecydowanie pozytywnie, czy to weźmiesz all, czy winter, a nawet...,no nie, letnich Ci nie polecę, bo nie jeździłem, ale jeździłem i jeżdżę aktualnie na letnich Dunlop, a one w dużej części należą do GoodYear'a (akurat Japończycy nie sprzedali fabryk w Japonii, a na takich aktualnie jeżdżę ;) , ale jeździłem też na europejskich ), to będziesz BARDZO zadowolony.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gsk

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #908 dnia: 02 Listopada 2021, 21:19:07 »
Witam
Przeszukalem juz chyba wszystko i nie znalazlem zadnych konkretow, wszyscy pisza ze dedykowane opony do 17 cali jest opona 215/45
Wiec pytanie do was, czy do Auris 2007r 2.0l wejda opony 215/50 R17 obecnie mam dystanse przod 22mm tyl 35mm

Offline anoda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #909 dnia: 18 Stycznia 2022, 10:31:41 »
Witam
Posiadam Aurisa II i mam pytanie
Kupiłem dwa lata temu opony wielosezonowe Brigestone A005 i niestety na śniegu spisują się słabo. Rozważam zakup felg + opon zimowych tylko mam pytanie co z czujnikami TPMS ? Czy muszę kupić do tego komplet czujników i zaprogramować ? czy można jeździć bez czujników. To  mój pierwszy samochód z czujnikami i się nie orientuję.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2022, 11:05:36 wysłana przez anoda »

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #910 dnia: 18 Stycznia 2022, 10:57:23 »
jeżdżę na oponach zimowych na felgach stalowych bez czujników i pali mi sie tylko żółta kontrolka na wyświetlaczu ( wcale mi to nie przeszkadza, kwestia przyzwyczajenia się ) 

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #911 dnia: 18 Stycznia 2022, 18:33:47 »
jak masz przedlifta (co wnioskuję po zdjęciu profilowym) to nie masz za bardzo pola manewru bo w komputerze możesz mieć zapisany tylko jeden komplet czujników.
Zakup drugich czujników mija się z celem bo musiałbyś co wymianę kół jeździć na programowanie czujników. Dopiero poliftowe Aurisy od 2015 mogą mieć zapisane dwa komplety czujników i wtedy jak zmieniasz koła to wystarczy tym przyciskiem pod schowkiem zmienić komplet "main set" lub "2nd set".

Jedyne rozwiązanie jeśli nie chcesz mieć kontrolki, to poszukanie dobrego wulkanizatora, który specjalizuje się w czujnikach TPMS i zakup u niego "otwartych" czujników do których sklonuje Ci kody z tych obecnie posiadanych.
Dzięki temu będziesz miał w drugich kołach sklonowane te oryginalne czujniki, które są zapisane w komputerze auta.

Offline Beno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #912 dnia: 18 Stycznia 2022, 19:12:37 »
ja mam auriskę II hsd   ( 2013 ) i nie mam żadnych czujników w kołach :) nic mi się na desce nie świeci , czy to znaczy że czyta ciśnienie z abs-u?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #913 dnia: 18 Stycznia 2022, 19:48:12 »
Musisz mieć czujniki pewnie nawet nie wiesz xd
Toyota nie stosuje jeszcze tpmsu z absu

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #914 dnia: 18 Stycznia 2022, 19:52:06 »
ja mam auriskę II hsd   ( 2013 ) i nie mam żadnych czujników w kołach :) nic mi się na desce nie świeci , czy to znaczy że czyta ciśnienie z abs-u?
Tak w ogóle to  w tym roczniku były jakiekolwiek czujniki? Mam kolegę z autem auris kombi hybrid 2013/14 i u niego nie ma czujników fabrycznie, a to najbogatsza wersja wyposażenia. Przynajmniej tak twierdzi.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2022, 19:54:47 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl