Witam. Podepnę się pod temat. Zamontowałem droższy zestaw Chiński do RAV4, do soczewek. Światło rewelacja w porównaniu do do H11. Ale olśniewało jadących z przeciwka (prawidłowo wyregulowane). Myślałem, że to wina palników. Zamówiłem w pewnej poznańskiej firmie, chwalącej się, że sprzedają porządny towar. Ale tu dalej lipa. Dalej jest poświata nad linią odcięcia co powoduje olśniewnanie jadących z przeciwka.
Czyli, nie jestem zwolennikiem takiej przeróbki.
Zastanawiałem się nad założeniem do tych reflektorów (tak jak miałem w poprzedniej wersji W VT5) nowych soczewek z Helli.
Ale zdecydowałem się na zakup 2 nowych, "gołych" bez przetwornic, palników i silniczków regulacji, reflektorów DEPO xenon d4s + hb3. Dokupiłem palniki i przetwornice Toyotowskie. Wszystko pasuje, nie zamontowałem jeszcze do samochodu, ale próbowałem przez dwie godziny w garażu, świeci. Jest lekka poświata, ale nie olśniewa.
Jedyną rzeczą, która mnie martwi to, że przetwornice po ponad połgodzinie nagrzewają się do temperatury około 60-70°C. Nie mierzyłem, ale po położeniu ręki na nie można przytrzymać ją tylko jakieś 2 sekundy.
CZY TO NORMALNE ?
Auto poziomowanie. Mam świeżo odebranego WV T5 lift z fabryczną instalacją xenonów i podsumuję to tak, samo auto poziomowanie test super sprawą. Zauważyłem, że światełka moje często "zaglądają" do samochodów jadących przedemną. No cóż, światełka w T5 są wyżej, jak lusterka niektórych osobówek. Brakuje mi z poprzedniej T5-ki (gdzie przerabiałem lampy na xenony) regulacji poziomu wysokości ich świecenia.