Autor Wątek: Chip tuning  (Przeczytany 102191 razy)

Offline Salt

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Chip tuning
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Marca 2014, 01:52:59 »
Dziś znajomy powiedział mi, że można kupić jak to nazwał oryginalny box w Toyocie? Czy słyszeliście o czymś takim? I jaki jest ewentualny koszt takiego rozwiązania - jak rozumiem zastosowanie oryginalnego urządzenia nie powoduje utraty gwarancji?

Tak. Moduły oferowane przez Toyotę robi powiązana z nimi firma J-Sport. Tu jest aktualna lista produkowanych przez nich modułów:
http://www.j-sport.de/en/nav-products-en/nav-performance-enhancement-en.html

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Marca 2014, 15:50:51 »
Właśnie wróciłem z instalacji box'a - miałem jechać w piątek ale zmiany w pracy przyspieszyły o dzień instalację box'u. Poprawa jest odczuwalna choć nie jestem do końca zadowolony ponieważ teraz moc pojawia się gwałtownie i równie gwałtownie znika. Jutro będę miał okazję sprawdzić wszystko dokładnie w trasie mam przed sobą ponad 800km.

Wyniki z hamowni wyglądają tak przed: 92,3 konia i 198,9nm po 104,7 i 227nm

Offline Salt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Marca 2014, 19:36:48 »
Nie boisz się, że pewnego pięknego dnia silnik wejdzie Ci w tryb serwisowy akurat podczas wyprzedzania dużej ciężarówki? Przecież ten v-tech to tylko oszukiwajka czujnika ciśnienia wtrysku. Bardzo łatwo zachwiać nim pracę silnika tak, że komputer ogłupieje.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Marca 2014, 20:19:26 »
Nie boję się takiej sytuacji miałem już założone takie ustrojstwo w innych autach i nigdy nie było takiego problemu - natomiast zdarzył mi się taki problem a nawet gorszy po zmianie oprogramowania.
Poza tym założyłem box na tydzień jeżeli nie będę zadowolony to zwracam box a oni oddają mi kasę - tak jak napisałem początkowe wrażenia nie są do końca pozytywne ale przejechałem dopiero kilkanaście kilometrów.

volti

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Marca 2014, 22:22:35 »
Kumpel zrobił chipa w BMW e60 w profesjonalnym warsztacie i wydmuchało mu uszczelki pod turbiną, popękał kolektor wylotowy, ciągle miał problemy z filtrem cząstek stałych a na koniec padła turbina. Takie podnoszenie mocy jednak niszczy silnik. Nie każdy musi się ze mną zgodzić w tej kwestii, bo jednemu silnikowi to nie zaszkodzi a drugiemu tak.

Offline Salt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Marca 2014, 09:49:46 »
To raczej nie tyle zależy od silnika co od tunera. Jak 'profesjonalny' zakład nie wie co robi, to kończy się to tak jak napisałeś. Ja swój poprzedni samochód programowałem u kolesia, który robił wiele samochodów moich znajomych i nikomu takie historie się nie przydarzyły.

volti

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Marca 2014, 17:33:12 »
To raczej nie tyle zależy od silnika co od tunera. Jak 'profesjonalny' zakład nie wie co robi, to kończy się to tak jak napisałeś.
Albo też wiele może zależeć od stopnia zużycia podzespołów silnika bądź ewentualnych wad fabrycznych.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Marca 2014, 17:48:20 »
Kumpel zrobił chipa w BMW e60 w profesjonalnym warsztacie i wydmuchało mu uszczelki pod turbiną, popękał kolektor wylotowy, ciągle miał problemy z filtrem cząstek stałych a na koniec padła turbina. Takie podnoszenie mocy jednak niszczy silnik. Nie każdy musi się ze mną zgodzić w tej kwestii, bo jednemu silnikowi to nie zaszkodzi a drugiemu tak.

Wymieniłeś część bolączek które dotyczą ogólnie badziewia jakie jest teraz produkowane a druga część to kiepski programista.

Dobrze ogarniająca temat osoba podczas strojenia wychwyci wszystkie usterki których Ty uzywając auto nie czujesz, zły programista których jest 90% nic nie zobaczy.

Dlatego jak sie kupuje power boxy trzeba dokładnie sprawdzić co taki tworek proponuje i to nie w miejscu gdzie sie go montuje tylko tam gdzie ktoś wykona uczciwy pomiar i go nam opisze.
Dupohamownie generalnie są mało obiektywne, a co do wykresików to jest tak jak z przebiegiem na zegarku w passacie tdi po taxi... :cheesy:

volti

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Marca 2014, 20:15:12 »
Dlatego jak sie kupuje power boxy...
O boxach czytałem troszkę i dowiedziałem się że powodują one zakłamanie danych przesyłanych przez przepływomierz co wymusza na silniku podniesienie ciśnienia wtrysków a co za tym idzie - zwiększenie spalania i błędy silnika. Więc chyba najlepszym wyjściem jest napisanie nowej mapy silnika pod daną jednostkę. Może się mylę.

Offline Salt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Marca 2014, 21:31:06 »
Dlatego jak sie kupuje power boxy...
O boxach czytałem troszkę i dowiedziałem się że powodują one zakłamanie danych przesyłanych przez przepływomierz co wymusza na silniku podniesienie ciśnienia wtrysków a co za tym idzie - zwiększenie spalania i błędy silnika. Więc chyba najlepszym wyjściem jest napisanie nowej mapy silnika pod daną jednostkę. Może się mylę.

Chyba że jest to box Toyoty, który zbiera dane z kilku punktów i nie ładuje na tzw. chama wyższym ciśnieniem tylko całkiem sprytnie wydłuża czas wtrysku. Spalanie z użyciem tych boxów znacząco spada.

Sterowniki Denso stosowane przez Toyotę są praktycznie nieprogramowalne, więc nawet najlepsi tunerzy nie są w stanie dobrać się do programu.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Marca 2014, 21:20:08 »
Pan Komputerek dziś powalczył trochę z moim Boxem i jest znaczna poprawa - nie ma już gwałtownej reakcji a poprawa osiągów jest naprawdę odczuwalna nie tylko subiektywnie ale także przy pomiarze.
Według mojego LapTimera czas przyspieszania na piątym biegu od prędkości 80 do 120km/h skrócił się o prawie 6sek!!!

Teraz Auris 1.4 w końcu pozwala poczuć się bezpieczniej przy wyprzedzaniu.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Stycznia 2016, 20:30:32 »
Chip czy box? Ile to kosztuje w tej firmie co wykres dałeś?
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2016, 20:47:35 wysłana przez Ceglany »

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Stycznia 2016, 09:36:42 »
Wymieniłeś część bolączek które dotyczą ogólnie badziewia jakie jest teraz produkowane a druga część to kiepski programista. Dobrze ogarniająca temat osoba podczas strojenia wychwyci wszystkie usterki których Ty uzywając auto nie czujesz, zły programista których jest 90% nic nie zobaczy. Dlatego jak sie kupuje power boxy trzeba dokładnie sprawdzić co taki tworek proponuje i to nie w miejscu gdzie sie go montuje tylko tam gdzie ktoś wykona uczciwy pomiar i go nam opisze. Dupohamownie generalnie są mało obiektywne, a co do wykresików to jest tak jak z przebiegiem na zegarku w passacie tdi po taxi... :cheesy:

Generalnie to 99.8% wszelkich firm tuningowych nie wie co wrzuca do samochodu. Kupuja gotowce od kilku hurtownikow, ktorzy robia to na oko - nikt nawet za bardzo logow nie analizuje co wyszlo, maja w wiekszosci przypadkow w miare sprawdzone softy i na tym koniec. Akurat diesle taka sa, ze mozna nawalic do tego byle co i bedzie lepiej, problemy sie moga pojawic jak auto odstaje od standardu w jakims stopniu. Najgorzej jest jak jednak taki "specjalista" zaczyna sam robic bo mu szkoda kilkaset zlotych na soft (ktory sprzedaje za 1500+) - wtedy ida w ruch popalone dpfy, "wybuchowe" sprezarki itp.
Znam od wielu lat takich ludzi i niestety to prawda a osoby umiejace cos w tym kraju zrobic dobrze to na palcach policze, chyba nawet jednej reki.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Stycznia 2016, 20:24:21 »
Potrafiłbyś polecić kogoś ze Śląska lub ewentualnie Małopolski kto robi dobrze i tanio boxa do 2.0 d4d?

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Stycznia 2016, 21:33:38 »
Nie znam takich ( zresztą stronie od polecania jak nie dam sobie za cos reki uciac), akurat w d4d to nie siedzę a temat trochę spectficzny jak wiadomo. Przypominam tylko że te boxy podnoszą ciśnienie wytrysku, gdzie pompa jest napedzana z rozrzadu - obciazenia na pasku sa wtedy wieksze. Widziałem kilka silników fiata po akcjach z ciśnieniem gdzie pasek nie wytrzymał i był żelazny deszcz.

сделано в сарае

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl