Autor Wątek: Kupie Auriske - może znacie kogoś kto sprzedaje???  (Przeczytany 80694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupie Auriske - może znacie kogoś kto sprzedaje???
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Marca 2014, 14:00:44 »
Nawet z szóstym biegiem spalanie około 9 litrów przy prędkości około 160km/h? Dużo, w 2.0 D4D 3 litry mniej...

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Marca 2014, 14:11:00 »
Dużo ? hehe mi przy 160km/h to bierze 10-11 co prawda 5 biegów, ale nie nadaje się auto na taką jazdę

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Marca 2014, 14:13:51 »
Tak. Dużo. Tyle mi ostatnio wyszło jadąc w 4 osoby. Jesteś pewna że komp pokazuje Ci przy 160km/h 6 litrów ? Jeśli tak jest, to wg. mnie jest to doskonały wynik. Na autostradach Diesel rządzi. 1.6 lubi bardziej prędkości od 110-120 kiedy się ich trzymam spalanie mam jeśli dobrze pamiętam 6,2L/100km.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2014, 14:16:04 wysłana przez AurisBeast »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Marca 2014, 14:14:42 »
Dla mnie są to liczby niepojęte jesli chodzi o jazdę w trasie  :grin: Tak, jestem pewna, co więcej np. na trasie Łódź- Toruń czy niejednokrotnie Łódź-Katowice miałam wynik 5,6 czy 5,7 przy prędkościach 160-180 km/h.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Marca 2014, 14:17:13 »
Tak, jestem pewna, co więcej np. na trasie Łódź- Toruń czy niejednokrotnie Łódź-Katowice miałam wynik 5,6 czy 5,7 przy prędkościach 160-180 km/h.
:laugh: :laugh: :laugh:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Marca 2014, 14:19:17 »
Nie wydaje Ci się że jesteś piratem drogowym  :grin:  ? Wiesz że w PL max dozwolona prędkość to 140km/h na autostradzie ? Skoro mówisz że między tymi miastami poruszasz się z taką prędkością ? No z tym 5,7 przy 180 to chyba trochę zalewasz  :cheesy: Pewnie wiatr był i bliżej byłaś 160 niż 180 :)
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2014, 14:21:13 wysłana przez AurisBeast »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Marca 2014, 14:20:58 »
Nie wiem bisie co Cię tak bawi, gdyby palił 20 litrów to tyle bym napisała, specjalnie dla takich niedowiarków jak Ty spróbuję znaleźć zdjęcie na prywatnym laptopie ;)  Abyś nie musiał przełykać goryczki zazdrości, dodam, że w mieście pali 10 :)
AurisBeast - są i szybsi na autostradzie ode mnie. Na trasie Łódź- Katowice można oczywiście przyjąć, że taka prędkość występuje przez krótszy okres czasu, niż na tej drugiej.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2014, 14:22:47 wysłana przez patkrz »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Marca 2014, 14:21:13 »
na stację będziesz podjeżdżać częściej niż Twoim 1.4 D4D
...tym bardziej, że zbiornik w nowym 5 litrów mniejszy.
Zalożenie było takie, żeby wymienic na nowy. Drugie, że ma to byc auris w nowym wydaniu, choć classiki sa tańsze. I teraz porównując cenę nowego 2.0 d4d do 1.6 v-matic z identycznym wyposażeniem, cena wychodzi o 11,600 wyższa dla diesla. Wybrałam benzynę, ponieważ zamierzałam wstawić instalację gazową, której montaz wyniesie znacznie mniej, niz wynosi róznica w cenie samochodów. Jeszcze nie wiem, czy sie zdecyduje, doczytam, dopytam. Ale nawet, jesli jej nie założę, to po jakim czasie wyjeżdżę tyle różnicy w cenie samochodu,  żeby dopłata do diesla stala sie opłacalna? załóżmy, że będę robić średnio 100 km dziennie... wtedy zyskałabym jakieś 2-3 litry na dzień, czyli w ciągu roku około 4000-6000 zł, czyli dopłata zwróciłaby się po 2-3 latach... nie wiem, jaką korzyśc w litrach przyjąć, mój obecny dieselek nabił 7,2 spalania, Patkowy zjada duzo mniej...tyle, że na teraz kieszeni nie naciągnę o dodatkowe 11 tys no i licze na to, że jednak zamontuję ten gaz i w perspektywie wybór benzyniaka będzie korzystniejszy. Nie wim, jaka jest różnica w dynamice silnika miedzy 2.0 d4d a v-matic, ale jaka by nie była, będe skakać do nieba z radości  <taniec>

« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2014, 14:26:36 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 18 Marca 2014, 14:26:03 »
Jedno jest pewne Nika, będziesz musiała się nauczyć mieszać biegami, bo sytuacja na szóstym biegu od 100-160 to będzie dejavu względem 1.4D4D, albo jeszcze gorzej. A jechałaś wogóle na jeździe próbnej tym V-maticem ? To znaczy się co ? W nowym aurise zbiornik jest 50litrów ? Acha. Nowego Classic z motorem 1.6 u Toyoty już nie dostaniesz, są 1.33 VVTi i to w biedzie wydane.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2014, 14:28:53 wysłana przez AurisBeast »

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Marca 2014, 14:28:37 »
jak kupiłem moją auriskę, spytałem w serwisie, gdzie montują instalacje gazowe, co sądzą o takim połączeniu (auris 1.6 plus gaz) - powiedzieli że wszystko się da, będzie jeździło, ale na osobności po paru minutach mechanior powiedział, że on by do tego silnika nie zakładał gazu..
nie wchodziłem w szczegóły - przyjąłem, że jeśli gaziarz nie zamontowałby do tego samochodu gazu, to nie będę starał się być mądrzejszy.
tyle że pytałem o konkretnie mój silnik - czyli 1.6 124 KM, a nie 132 KM...
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Marca 2014, 14:28:55 »
Nie wiem bisie co Cię tak bawi, gdyby palił 20 litrów to tyle bym napisała, specjalnie dla takich niedowiarków jak Ty spróbuję znaleźć zdjęcie na prywatnym laptopie ;)

Tak, jestem pewna, co więcej np. na trasie Łódź- Toruń czy niejednokrotnie Łódź-Katowice miałam wynik 5,6 czy 5,7 przy prędkościach 60-80 km/h.
:good: :good: :good:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Marca 2014, 14:30:32 »
Z V-matic chyba jest jeszcze gorzej. ja tam bym nigdy gazu nie montował, wolę tracić kasę na stacji

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 18 Marca 2014, 14:31:48 »
A jechałaś wogóle na jeździe próbnej tym V-maticem ?
Nie, brałam w ciemno. Cos trzeba było wybrać... na razie jestem wniebowzięta i w euforii, że będe miała nowy samochód. Jeśli da radę ciut lepiej, niż stary rysiek, to będę baaaardzo zadowolona.

Już teraz nie mam co dywagować, umowa podpisana. Jak sie chce mieć torpedę, to juz trzeba sięgac na półkę wyżej, a ja jeszcze do niej nie dorosłam  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Marca 2014, 14:55:49 »
Też pamiętam to miłe uczucie gdy czekałem na wizytę w salonie. Auris był moją pierwszą nówką na którą mogłem sobie pozwolić. Najpiękniejsze jest to że w takich sytuacjach odpada przeszukiwanie ogłoszeń i jazdy po ileś km aby zobaczyć i tak pewnie spawaną z dwóch "niebitą igłę". Co do autostrady i jazdy od 100-160, to wbijesz sobie czwórkę i na piątce doganiasz do 160km/h. Troszkę powyje, ale V-matic ma całkiem fajny klang :)

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Marca 2014, 17:05:32 »
Muszę napisać, że nie zawsze odbiór nowego auta jest aż tak miły - pamiętam jak zmieniałem firmę dawno, dawno temu to dostałem pensję dwa razy większą ale auto znacznie słabsze. Krótko mówiąc przesiadłem się z wypasionej na tamte czasy Vectry do Focusa w którym nie było nic poza elektrycznie otwieranymi szybami. Pamiętam jak wsiadłem do tego auta pod salonem to myślałem, że mnie krew zaleje a jak się przejechałem to już nie myślałem a krew mnie zalała.
 Podobna sytuacja wydarzyła się jeszcze raz z ta małą różnicą, że tym razem nie odbierałem auta w salonie a przywieźli je pod firmę i patrzyłem jak czworo dorosłych ludzi (cztery osoby dostały te samochody) z uśmiechniętych stopniowo zamienia się w bardzo mocno wku......

Na szczęście te dwa razy dotyczyły aut służbowych z prywatnym autem nie miałem takich przygód.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl