Autor Wątek: Zawias w Starletce  (Przeczytany 7207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tommy

• Gość
Zawias w Starletce
« dnia: 26 Stycznia 2005, 19:44:50 »
Witam,
jestem bardzo zadowolony z autka ale zamierzam go lekko zmodyfikować. Na pierwszy ogień idzie wspomaganie - bo go nie ma - za 2000 zł będzie zamontowane:)))
I wtedy będęmógł zamontować większe oponki. I tu pytanie - bo przeczytałem że można 15'' 195/50 - czy nic nie będzie ocierać?
I chce wsadzić twardsze niższe sprężyny - i tu znów pytanie - czy amory trzeba wtedy zmieniać?

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2005, 20:18:52 »
Cytuj (zaznaczone)
chce wsadzić twardsze niższe sprężyny - i tu znów pytanie - czy amory trzeba wtedy zmieniać?

Amory też powinny być twardsze i dostosowane do sprężyn, tylko pamiętaj przy wymianie, że przednie sprężyny powinny być delikatnie wyższe, bo przód generalnie jest cięższy i będziesz miał przechylony samochód do przodu. Zresztą sugerowałbym zasięgnąć rady fachmenów od zawieszenia.

A tak na marginesie  - dlaczego tytuł wątku jest "zawias w Starlecie" ?? jak ani słowa w Twoim poście nie ma na temat zawiasów, zresztą jeżeli ten temat Cięinteresuje to już taki istnieje w podforum Starlet.

Wątek sklejam w takim razie z podobnym tematycznie :) :twisted:

Kohoshi

• Gość
Re: Zawias w Starletce
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2005, 00:36:07 »
Cytat: tommy
Na pierwszy ogień idzie wspomaganie - bo go nie ma - za 2000 zł będzie zamontowane:)))

Bój sięBoga kolego, za tyle kasy to jak ciut dorzucisz to sobie ten zawias kupisz kompletny, amory i spręzyny. No chyba, że rzeczywiście auto słuzy ci tylko do parkowania tyłem w zatoczce i ręcęCi odpadają ;)
I chce wsadzić twardsze niższe sprężyny - i tu znów pytanie - czy amory trzeba wtedy zmieniać?

Na upartego nie trzeba zmieniać, ale jak wsadzisz twardsze niższe sprężyny, to oryginalny amorek niedostosowany do tej sprężyny (bo wyższy) szybko padnie, lepiej wymieniać komplet jak chcesz niższy zawias, szczególnie że chcesz wywalić 2 kilo pln na wspomaganie hihi.
I wtedy będęmógł zamontować większe oponki. I tu pytanie - bo przeczytałem że można 15'' 195/50 - czy nic nie będzie ocierać?

Tutaj masz listęzamienników standardowej opony w Starletce czyli 165/70/13", z tego co tam widać ten zestaw który proponujesz spowoduje że koło będzie 15 mm niższe, z niższymi spręzynami to jakoś ujdzie. Ale ten rozmiar zamuli Ci auto, także spalanie wzrośnie. Ocierać nic nie będzie, oczywiście jak wsadzisz te opony na felgęz fabrycznym ET wynoszącym 38. W moim profilu mam zdjęcia Gwiazdki na zimówkach 165/70 R13 zrzuconej na glebęo 40 mm, to zobacz jak tam dosyć ciasno już jest.

tommy

• Gość
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2005, 18:42:15 »
w poprzednim autku miałem wspome i jest to wygoda - niby da sięjeździć w starletce bez bo lekkie autko ale jak większe ciut koła wsadze to bedzie ciężej - widomo że da sięwytrzymać. Miałem ją sprzedać i dołożyć do Yarisa ale to dobre auto i dołoże do niej 5000 zł i będzie mi sprawiać frajde przez myśle 2 lata i do tego czasu doskładam np. do Yarisa TS.
Poprzednie auto było obniżone na szerszych kołach więc tego mi brakuje.
Lubięszybko i pewnie śmigać po zakrętach.
Jakie mi polecacie amory i sprężyny.
PS. Kohoshi parzyłem w tym profilu i pisze że masz 82KM - 7KM dodał wydech i ten filtr? Wiem że ten sam silnik tylko ponoć ze zmienionym kolektorem miał 85KM?

Kohoshi

• Gość
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2005, 20:45:54 »
Jakie mi polecacie amory i sprężyny.

Jeśli chodzi o dobry (czyt. nietani) zestaw to ja mogęzaproponować to co mam w profilu, ewentualnie KYB i jakieś sprężynki (np. Eibach), bo Starletki nie ma wyboru za dużego niestety.
PS. Kohoshi patrzyłem w tym profilu i pisze że masz 82KM - 7KM dodał wydech i ten filtr? Wiem że ten sam silnik tylko ponoć ze zmienionym kolektorem miał 85KM?

Widocznie dodał skoro tak piszą ;)  W dziale Corolli jest nawet topik o tym czym różnią siędwa silniki 4EFE (75 i 85 KM) i jest to znacząca różnica.

P.S.
Daj se naprawdęluz ze wspomaganiem za 2 tysie, bo nie jest tak źle z kręceniem kółkiem.

dEF

• Gość
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2005, 01:37:17 »

Zamiennikiem opon w starlecie jest 195/45 R15. Wlozyc mozna wszystko, ale beda wieksze przeklamania na liczniku. Trudno tez stwierdzic co sie stanie jak samochod jeszcze obnizysz... moze troche przycierac... w Australii potrafia wsadzic do starlety 17 i jest ok...
Na pierwszy ogień idzie wspomaganie - bo go nie ma - za 2000 zł będzie zamontowane:)))

:shock: widze ze nie masz na co kasy wydawac ;)

Jak nie zmienisz to wykonczysz w bardzo szybkim tempie.
Ja mam u siebie olejowo-gazowe KYB oraz sprezynki -30mm (choc tak na prade samochod usiadl z 50 mm...) LESJÖFORS. Jestem z nich zadowolony, aczkolwiek samochod sie bardzo utwardzil i po naszych pieknych drogach jezdzi sie malo komfortowo...

Polecam rozporke. Koszt jakies 350 PLN a samochod w zakret wchodzi jak po szynach...
Cytat: Kohoshi
Widocznie dodał skoro tak piszą ;) W dziale Corolli jest nawet topik o tym czym różnią siędwa silniki 4EFE (75 i 85 KM) i jest to znacząca różnica.

Ja w serii po zmierzeniu na hamowni mialem 81 KM, wiec nie bylbym taki pewien czy to wlasnie filtr ;).

Mario1978

• Gość
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2005, 17:03:42 »
tommy,

Gdzie mozna zamontować wspomaganie kierownicy do starlety, masz jakies namiary ?

urssik15_85

• Gość
Re: Zawias w Starletce
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2005, 22:07:53 »
wspomaganie ,najlepiej w toyocie!!!! chyba ,ze masz naprawde jakiegos dobrego speca....PS. skoro wiesz ,ze montaz wspomagania kosztuje 2000 tys to zamontuj je tam gdzie sie dowiadywales.....Jezeli chodzi o aluchy....to-ostatnio rozmaiwalem z wlascicielem starlety 4E-FE i on ma wlaśnie aluchy "15" od coroli ,gumy zalożyl 195/50. Podobno taki zestaw kółek nie okłamuje licznika. Acha....ostatnio znajomy mechanik mi mowił ,że jezeli do samochody włożysz większe koła np. zamiast "13" włożysz "15" to moze spowodowac szybsze "zurzywanie" skrzyni biegow!! - ale to tylko taka mała sugestia ,POZDRAWIAM

dEF

• Gość
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marca 2005, 01:32:18 »
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

Przeklamanie na oponach 195/50 R15 bedzie i to spore bo 2.5%
Opona powinna byc 195/45 R15.

kfiatos

• Gość
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Kwietnia 2005, 00:02:56 »
Jeśli już jest o zawieszeniu to zastanawiam sięco zrobić z moim autem... Jak to starleta (zwłaszcza stara) jest bardzo miękka... Do wymiany sprężyny... W ASO chcą za sztukę350zl!! więc odpada. Znalazlem na www.toyoshop.nl zestaw 4 sprężyn APEX do P7 za 82 euro, z przesyłką 88euro, obniżają o 35mm i napewno są tawrdsze (o korzystnej cenie nie wspominam). Teraz pytanie czy takie coś ma sens na nasze drogi? Jakie kupić do tego amorki do normalnej jazdy (silnik 1.3 12V)? A może polecacie jakieś inne sprężyny w podobnej cenie... I trzecia sprawa czy mi buda nie popęka jak takie coś zainstaluję:cidea

Koła na razie seria 165/70/13 (na zmiane felg mnie nie stać)

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Kwietnia 2005, 10:28:01 »
Jeżeli nie planujesz większych modyfikacji autka, myślęże zawieszenie powinieneś wstawić seryjne. No chyba że chcesz poczuć każdy najdrobniejszy kamyczek na drodze. Jest jeszcze jedno rozwiązanie: Ostatnio znajomy chwalił sięnowymi regulowanymi amorami firmy KONI: wystarczy dwa obroty w każdym amorku i już masz samochodzik mięciutki, a jak chcesz pojeździć extremalnie możesz go w jednej chwili zamienić w twarde taczki :)

kfiatos

• Gość
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwietnia 2005, 13:28:36 »
mandes, masz rację. Pewnie tak zrobięale to i tak dopiero w czerwcu... A moze mi powiesz gdzie moge tanio kupić nowe sprężyny i amorki.... Warszawa i okolice...

tommy

• Gość
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwietnia 2005, 21:44:53 »
odpowiedź dla Mario - ja wspomęinstaluje (mam nadziejęże niedługo) w małym zakładzie w Krakowie - mają dojście do części, sprowadzają itd - jeszcze czegoś im brakuje do kompletu dla mnie. Doświadczenie mają bo robili to już wiele razy. Cena za wspome to 1500 części i 500 robota - na 2 dni auto im sięodstawia.
Telefon to : 012 655 99 00

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwietnia 2005, 23:34:28 »
Cytat: kfiatos
A moze mi powiesz gdzie moge tanio kupić nowe sprężyny i amorki....

Jeżeli chodzi o oryginalne części, pogadaj z klubowiczami, niektórzy mają możliwość załatwienia części taniej niż w ASO, jeżeli natomiast chodzi o amorki firmy KONI, dowiem sięznajomego gdzie je kupił i napiszęw tym wątku.

Kohoshi

• Gość
Zawias w Starletce
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Kwietnia 2005, 00:45:03 »
Cytat: mandes
Ostatnio znajomy chwalił sięnowymi regulowanymi amorami firmy KONI: wystarczy dwa obroty w każdym amorku i już masz samochodzik mięciutki, a jak chcesz pojeździć extremalnie możesz go w jednej chwili zamienić w twarde taczki :)

Ten znajomy miał pełną regulacjęzewnętrzną na tylnych amorach ?
Bo u mnie z przodu rzeczywiście tak jest że starczy obrócić śrubką i auto sięzamienia w taczkę, z tyłu natomist trzeba zdjąć koło, odkręcić amora, wdusić go, obrócić i w ten sposób zmienić charakterystykę, nie jest to takie straszne bo zajmuje z 20 minut ;)
Co do ceny to jest lekko deprymująca jeśli chodzi o regulowane czyli żółte KONI z jakimiś sprężynami do kompletu od razu, więc jak chodzi o zawias niskobudżetowy to ten zestaw odpada zdecydowanie.

-->kfiatos, musisz sięliczyć że standardowe amory w zestawieniu z krótszymi i twardszymi sprężynami pożyją krócej, ale to nie znaczy ze jest to niemozliwe. Jak nie robisz 50 tys. km rocznie to nie będzie tak źle, ale padną po prostu szybciej. Nie wiem w jakim stanie masz amorki, spróbuj sięmoże rozejrzeć za regeneracją, tam mogą ci je również utwardzić. Nie wspomnęo tym jak miło ci siębędzie jeździło w zakrętach i jak rasowo będzie wyglądać obniżona Gwiazda ;)
No i jak miło sięwjeżdża pod krawężniki i omija wystające studzienki   :twisted:
Buda Ci nie powinna pękać, mi sięnic nie dzieje. Co do kół to kup sobie jakieś tanie aluski jak chcesz obniżyć auto. Ja mam 13" z takimi oponami jak Ty zimowymi i pop... w zakretach ino piszczą, iina sprawa że profil 50 np. trzymałby lepiej, no ale dziury mnie na razie leczą z takich pomysłów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl