Autor Wątek: camry 2.2 a automat  (Przeczytany 38380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michael76

• Gość
Odp: camry 2.2 a automat
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Lutego 2012, 18:06:06 »
Około 1200 zł za wymiane skrzyni

owca

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lutego 2012, 20:41:26 »

pfffff :) to ja nie będę pisał ile kosztowało wyjęcie, rozkręcenie i skręcenie mojej ;)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Lutego 2012, 20:58:37 »
Za samą wymianę skrzynie to chyba duża cena, ale ja się nie znam na cenach mechaników :roll:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Lutego 2012, 14:53:19 »
Wszystko zależy od warsztatu. Jeden zrobi za 300, drugi za 1300.

Pytanie, czy w tej cenie jest również nowy ATF, czy jest to cena za samą usługę.

pfffff :) to ja nie będę pisał ile kosztowało wyjęcie, rozkręcenie i skręcenie mojej ;)

To tak jakbyś porównywał koszt wymiany silnika na używany z allegro, z kosztem generalki posiadanego.
3VZ.pl

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Lutego 2012, 19:32:26 »

wymiana kojarzy mi się z wyjęciem i włożeniem innej [dodatkowo płatnej] bez robienia czegokolwiek więcej... mnie by się nie podobała ta opcja :P
... jeśli eksperyment działa, to znaczy, że coś musiało pójść nie tak...

Michael76

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Lutego 2012, 17:30:27 »
Nie podałem koszt samej wymiany skrzyni pan mechanik który sie chciał tego podjac twierdzil ze nie wymieniałby oleju przez najlbliższe 5 tys kilometrów bo to moze byc niebezpieczne dla nowej skrzyni ? nie zrozumiałem tego co miał na mysli ale zgaszony ceną odpusciłem dalsza debate

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Lutego 2012, 18:12:07 »
Obiektywnie patrząc, cena jest spora, ale może się brać z dwóch różnych powodów :

1) gość zjadł zęby na Camry i wie, ile trzeba się naorać z wymianą automatu, a za darmo pracować nie ma zamiaru
2) gość w życiu Camry nie widział, więc będzie się musiał sporo nauczyć, i za tą właśnie naukę masz zapłacić Ty

Nie rozumiem, dlaczego nie wymieniać oleju po wymianie skrzyni, ale co warsztat, to inny specjalista, który ma swoje zdanie na temat oleju w automatach.

Podjedź gdzie indziej i popytaj ;)

3VZ.pl

Michael76

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Lutego 2012, 22:14:51 »
No własnie i po kontakcie i diagnozie z agillesem obaj jestesmy w stu procentach pewni ze to tarczka wstecznego i teraz juz sam niew iem czy kupic tarczki przekładki i uszczelki skrzyni i po prostu wywalic stara tarczke i włozyć nowa czy tez cała skrzynie przerzucac po prostu chce to zrobic w miare w ludzkich pieniadzach i przede wszystkim raz na zawsze

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Lutego 2012, 09:48:46 »
Zrób tak, jak uważasz za stosowne.

Ja nigdy nie jestem "w stu procentach pewny", póki nie zacznie działać po naprawie, bo z diagnozami bywa różnie - każdy lekarz Ci to powie  <diabel>

"W miarę ludzkie pieniądze" dla każdego oznaczają inną kwotę, więc określ sobie budżet i działaj, mając jednak na uwadze, że w przypadku samochodów "raz na zawsze" nie istnieje - wszystko się zużywa, i nigdy nie zrobisz nowego, chyba, że kupisz nowe w całości.
3VZ.pl

Michael76

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Lutego 2012, 13:40:23 »
Ok wiadomo ze skrzynai tez sie kiedys podda znowu ale mysle ze za pare lat pytanie tylko co w tym przypadku jest bardziej opłacalne wymiana całego automaty czy rozebranie wymiana tarczek przekładek oleju i usczelek i do boju ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Lutego 2012, 23:31:05 »
Weźże zacznij pisać, jak cywilizowany człowiek, bo tego czytać nie idzie  <zolta>

Gdybym miał tym jeździć, to wymieniłbym tarczki i komplet uszczelnień skrzyni, a dywagacje, czy coś jest opłacalne, czy nie, zostawiłbym komu innemu.
3VZ.pl

Michael76

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Lutego 2012, 19:58:36 »
No wiec po wizycie w kolejnym poleconym przez znajomych warsztacie pan mechanik zalecił najpierw wymianę oleju w skrzyni na atf 80 a nie 100 tak jak ja wlałem ponieważ twierdzi ze olej który obecnie jest w skrzyni powoduje klejenie się tarczek przez co auto jest mułowate jak on stwierdził i ma problemy ze wstecznym.Co wy o tym myślicie ? gosciu troche podnósł mnie na duchu ale sam nie wiem czy to moze być przyczyną ?

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Lutego 2012, 21:09:27 »
No wiec po wizycie w kolejnym poleconym przez znajomych warsztacie pan mechanik zalecił najpierw wymianę oleju w skrzyni na atf 80 a nie 100 tak jak ja wlałem ponieważ twierdzi ze olej który obecnie jest w skrzyni powoduje klejenie się tarczek przez co auto jest mułowate jak on stwierdził i ma problemy ze wstecznym.Co wy o tym myślicie ? gosciu troche podnósł mnie na duchu ale sam nie wiem czy to moze być przyczyną ?
na początek prośba... zacznij używać znaków interpunkcyjnych...- nie da sie tego czytać  <zalamka> <zalamka>
Jaki olej wlałeś do skrzyni?? czy taki jak, dostałeś info na początku wątku?
Pierwszy raz słyszę o różnych lepkościach ATF Dextron II.... ale może się nie znam...
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2012, 21:23:02 wysłana przez levyy1986 »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Lutego 2012, 00:44:27 »
Panowie, dajcie spokój z tymi uwagami, tragedii nie ma, dyć po polsku chłopak pisze, no chyba, że ja tłumok jestem i swój swojego (bez obrazy) może bez problemu przeczytać. Są inne głupoty, które ludzie wypisują i jakoś nikt szumu nie robi. Sorry, musiałem bo jakąś wazeliną zajechało  <diabel>.

Wracając do tematu. Nie bardzo rozumiem oznaczenia oleju, które napisałeś a podał ci mechanik.
Zalać masz DEXRON II lub DEXRON IID, ale w Twoim przypadku lepiej ten pierwszy, bo taki jest zalecany do tej skrzyni i nie ma co kombinować. Wymiana nie będzie prosta i szybka, bo tak naprawdę nie wiadomo, co tam masz. Trzeba wymienić cały olej i oczywiście ponownie filtr. Musisz sam kupić olej i stać przy gościu podczas wymiany. Jeśli nalał syntetyka to faktycznie skrzynia może pracować niepoprawnie, jednak u Ciebie myślę, że ona po prostu powoli mówi stop.
Spróbować można oczywiście, ale wielkich nadziei sobie nie rób.
Powodzenia

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Lutego 2012, 08:40:12 »
Panowie, dajcie spokój z tymi uwagami, tragedii nie ma, dyć po polsku chłopak pisze, no chyba, że ja tłumok jestem i swój swojego (bez obrazy) może bez problemu przeczytać. Są inne głupoty, które ludzie wypisują i jakoś nikt szumu nie robi. Sorry, musiałem bo jakąś wazeliną zajechało  <diabel>.

Sławek, jesteśmy w Polsce, mamy polskie klawiatury, i polskie obywatelstwo, co zobowiązuje nas do POPRAWNEGO używania języka polskiego.

Jeśli ktoś nie ma na tyle chęci, żeby użyć kilku ogonków i przecinków, to sam sobie szkodzi, bo innym wtedy brakuje chęci, żeby mu pomóc. A jeśli już jest totalnie tępy i nie ogarnia podstawowych zasad pisowni, to niech zainstaluje firefoxa, który mu wypodkreśla, albo i wypoprawia. Da się, tylko trzeba chcieć...
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl