Autor Wątek: Camry 3.0 wywala check engine - POMOCY!!!  (Przeczytany 17595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zielony550

• Gość
Camry 3.0 wywala check engine - POMOCY!!!
« dnia: 21 Stycznia 2012, 13:45:00 »
Witajcie koledzy. Mam ciągnący się niczym smród po gaciach problem z moja Camry. Tracę już wszelką nadzieję ale może wy mi pomożecie. Problem to wciąż pojawiający się ,,check" - zbyt uboga mieszanka na drugim rzędzie cylindrow...
Moja Camry została wyprodukowana w 2001 roku, jest to silnik 3.0 1MZ-FE. Auto jest zagazowane (instalacja sekwencyjna). Zakupiłem ją 3 miesiące temu i w momencie zakupu owy check z tematu już się świecił. Poprzedni właściciel powiedział, że najprawdopodobniej do wymiany są wtryski gazowe i to one stwarzają problem. Zaczęło się od regulacji i strojenia gazu. Podobno wtryski są w porządku, z tym, że trochę za wolne na tą moc. Z podłączenia pod OBD wynikało, że sonda na drugim rzędzie miała nie prawidłowe odczyty. Po wymianie sondy niby odczyty lepsze, ,,check" dalej wywala. W końcu podjechałem do polecanego przez wszystkich w warszawie zakładu LPG na ul. Modlińskiej. Panowie od razu stwierdzili, że problemem są wtryski i przede wszystkim ich zły montaż(zbyt daleka odległość od zaworów, przez co mieszanka docierała zbyt późno). Wybuliłem więc kupę kasy na nowe wtryski, szybsze, z zamontowanymi dyszami, które podają gaz prosto pod zawory. Miało być pięknie a tu już na jeździe próbnej ,,check" znowu powrócił. Panowie byli nieco zdziwieni tym faktem, jeszcze coś pogrzebali i stanęło na niczym. Nie potrafią jednoznacznie wskazać przyczyny tego problemu. Mają przemyśleć sprawę przez weekend i może coś wymyślą.
Jak podłączyli się z komputerem i badali parametry silnika to między rzędami cylindrów jest wyraźna różnica w podawaniu dawek paliwa i ich spalaniu a co najdziwniejsze nie tylko na gazie ale również na samej benzynie.
Cały problem w tym, że na benzynie, po odłączeniu gazu wszystko jest ok, to znaczy żadnego ,,checka", w miarę prawidłowa praca silnika, jedynie bardzo delikatne wahania obrotów prawie nie odczuwalne. Natomiast gdy jest aktywny przełącznik gazu to nawet przy odpalaniu na benzynie czasami obroty potrafią bardzo wariować i cały silnik przez chwilę pracuje jak by nie łapał na wszystkie cylindry(tutaj podejrzewam, że ,,check" rozjeżdża mapę paliwa i stąd te wariacje ale to tylko moje gdybanie).
 Z dodatkowych działań jakie miały miejsce do tej pory poza wymianą sondy i wtrysków gazowych, czyściłem również zawór IACV, przepustnicę, sprawdzany był także układ dolotowy w celu wyeliminowania lewego powietrza. Nie ruszałem EGR-a, czy on może mieć wpływ na to rozjeżdżanie spalania na rzędach cylindrów? Zastanawiam się też nad świecami, bo na dobrą sprawę Bóg jeden wie kiedy były wymieniane...
Przepraszam za tak długie wypracowanie ale chciałem dobrze naświetlić problem z nadzieją, że ktokolwiek mi coś podpowie, może miał ten sam problem...umieściłem to w dziale ogólnym, bo problem dotyczy również benzyny a nie samego LPG.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na pomoc... 

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: Camry 3.0 wywala check engine - POMOCY!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2012, 13:57:24 »
Dobrze by było sprawdzić czy sama sonda nie jest uszkodzona...

Na dobra sprawę ten błąd może oznaczać wszystko niestety :|

-Przepływka,
-wtryski
-łapanie lewego powietrza, walnięta sonda lambda (chociaż wtedy byś miał drugą pozycję w błędach raczej),
-katalizator (tak samo jak wyżej),
-przestawiony rozrząd (raczej niemożliwe),
-walnięta pompa paliwa
-Problem z EGRem
-problem z cewką
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2012, 14:01:31 wysłana przez Filu »

www.FotoSzopa.pl

zielony550

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2012, 14:26:57 »
Też myślałem o katalizatorze bo nawet z wydechu mam cały czas taki smrodek jajeczny i na odpalonym aucie pojawia wydobywa się ciągle chmurka z wydechu, poziom płynów jest stały więc pewnie kat jest już zalepiony. Tylko czy w związku z tym wpływał by tylko na jeden rząd cylindrów? Przy najbliższej okazji może pomyśle o wywaleniu go, tylko jak wpłynie na przykład wyprucie z niego bebechów na dalszą pracę przy 3 sondach gdzie jedna oscyluje chyba właśnie gdzieś w okolicy kata...
Co myślicie też o zaślepieniu EGR-a, nie będzie komp wariował, czy lepiej po prostu go porządnie wyczyścić?

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2012, 14:36:01 »
Ja bym jednak szedł w innym kierunku  :|
Błąd wskazuje na rząd cylindrów więc myślę że problem tkwi na drodze do zapłonu.
Mówisz że sama sonda była wymieniana, tak ?

www.FotoSzopa.pl

zielony550

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2012, 14:46:35 »
Sonda była wymieniona. Po podłączeniu pod OBD oscylowała między 0.97-1.20 więc w sumie oba parametry są chyba nieprawidłowe. Sonda Denso czteroprzewodowa, dobrana dokładnie do modelu samochodu. Jak ją dokładnie sprawdzić pod kątem ewentualnego uszkodzenia? 

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2012, 14:52:06 »
A była wymieniana na nową czy na używkę ?

www.FotoSzopa.pl

zielony550

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2012, 14:55:58 »
Nówka...

xvito

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2012, 16:16:20 »
Jak nie wiadomo kiedy świece były sprawdzane to warto je obejrzeć/wymienić, może jakaś na gazie nie daje rady.

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2012, 19:19:42 »
Zrób zdjęcia jak są zamontowane wtryski od gazu i wstaw.

Napisz jaką masz instalację LPG (jaka firma).

Powodem ubogiej mieszanki LPG na jednym banku może być albo zła korekta na tym banku (w programie powinna być opcja osobnego ustawienia korekty na wybrane wtryski), albo brak kompensacji między listwami wtryskowymi gazu (kompensacja to tak jakby zamknięcie obiegu gazu pomiędzy listwami/wtryskami niwelujące ewentualne różnice ciśnienia gazu pomiędzy listwami obu banków).
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2012, 19:24:14 wysłana przez michalck81 »

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Stycznia 2012, 20:11:29 »
Skoro pracuje dobrze na benzynie wina musi leżeć w instalacji lpg, drugą sprawą jest, że PRAWIDŁOWE WYSTROJENIE lpg to umiejętność posiadana,
 przez kilkunastu prawdziwych fachowców na polskę...
Przy okazji i ja wspomnę coś o check-u w 1mz-fe ale w camry III...
Mój znajomy zakupił wyżej wymienioną camry pół roku temu, po kilku miesiącach założył lpg sekwecje,ale jakiś najtańszy badziew. Po miesiącu jazdy na lpg, zaczął zapalać się check, teraz już nie gaśnie... wiec pojechałem z kumplem do warsztatu, który montował gaz na reklamację.Oczywiście pierwsze zdanie gazownika: "panie na gazie tak musi byc" troszkę mnie to zdenerwowało... <diabel> powiedziałem, że jesli usterki nie usuną maja zdemontować instalację i oddać pieniądze. Pan gaziarz podpiął kompa coś z dawkami gazu pokombinował, niby check zgasł..ale po ostrzejszej jeździe znów się zapala, w pon. dostaną camry na 3 dni i jeśli nie zrobią tego jak należy sprawa zakończy się pewnie sprawą w sądzie... A jeśli stwierdzą, że są slabe wtryski,albo parownik to będą to robić na swój koszt, ze względu na to, że oni dobierali odpowiedni zestaw instalacji... fachmani...

zielony550

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Stycznia 2012, 20:24:21 »
Instalacja KME na nowych Magic Jet-ach. Myślę, że korekty są prawidłowe. Gazownicy wczoraj mi wszystko pokazywali i wydawało się być w porządku. Co do montażu wtrysków to najwyżej mogę jutro wrzucić fotkę. Póki co to też napisałem w pierwszym poście, że zostały dodatkowo zamontowane dysze w kolektorze od każdego wtrysku prowadzące bezpośrednio do zaworów. Tak jak napisałem, montaż miał miejsce w zakładzie polecanym na forach i portalach LPG jako najlepszy na województwo, z resztą panowie robią i takie wrażenie.
Priorytetem jest odnalezienie przyczyny nierównych parametrów banków na benzynie. Myślę, że tutaj się zaczyna problem...kolejnym krokiem chyba będzie wymiana świec.
Jest jeszcze jedna rzecz o której nie wspomniałem. Pod maską jest takie małe plastikowe badziewie w kolorze czarno - fioletowym. Jest to jakiś zawór podciśnienia do którego wpięte są dwa wężyki. Ktoś kiedyś urwał jeden z tych cycków ( przepraszam za profesjonalne nazewnictwo  :grin:) na który wchodzi wężyk i było to podklejone na ,,odwal się". Panowie z warsztatu LPG dorobili co prawda ten cycek i porządnie go okleili ale mam wrażenie, że sam zawór w sobie jest trefny...Ktoś z was wie jaką to dziadostwo pełni rolę i czy mogło by powodować rozjeżdżanie parametrów banków?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Stycznia 2012, 20:28:51 »
Czytam,i zastanawiam się  czy nie zostawić mojej historycznej 2 generacji.Zero problemów, i kopa ma zajebistego.Po prawdzie mój piecyk to 3VZ,ale raczej roli to nie gra.Jak jacyś posrańcy mają mi zainstalować sekwencje,a ja mam dostawać białej gorączki to może lepiej nic nie zmieniać. Sam nie wiem.KME to opini dobrej nie ma,Są leprze wtryski od magików.N/p Medy. Głośne ale za to pancerne.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2012, 20:33:29 wysłana przez MAREK100 »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Stycznia 2012, 22:20:16 »
EGR zawor latwo sprawdzic,podajac do rurki podcisnienie nawet uf ustami winien sie cylinderek posunac ,te probe wykonuje sie pomka ktora zasysa..
Zawor jak niechodzi nalezy wyczyscic.
Zapalenie sie lampki Check Engine oznacza nie wlasciwe gazy wydechowe,czyli czegos tam jest zaduzo. Pojedz na analize spalin i z wynikiem do gazownika albo Marcinma. Inaczej to bedziesz walil lbem w sciane betonowa i nic sie nie ruszysz.
Pzdr.Camry 2,2

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Stycznia 2012, 05:44:18 »
Cały problem w tym, że na benzynie, po odłączeniu gazu wszystko jest ok, to znaczy żadnego ,,checka", w miarę prawidłowa praca silnika, jedynie bardzo delikatne wahania obrotów prawie nie odczuwalne. Natomiast gdy jest aktywny przełącznik gazu to nawet przy odpalaniu na benzynie czasami obroty potrafią bardzo wariować i cały silnik przez chwilę pracuje jak by nie łapał na wszystkie cylindry(tutaj podejrzewam, że ,,check" rozjeżdża mapę paliwa i stąd te wariacje ale to tylko moje gdybanie).

Priorytetem jest odnalezienie przyczyny nierównych parametrów banków na benzynie. Myślę, że tutaj się zaczyna problem...kolejnym krokiem chyba będzie wymiana świec.

Zdecyduj się, czy na tej benzynie wszystko jest ok czy nie, bo piszesz raz tak, raz inaczej. Dla mnie jasne jest, że to montaż gazu jest zwalony i tyle, przynajmniej z tego co piszesz.
Jeśli korekty na LPG masz zwalone na jednym banku, to podczas pracy na LPG mapy benzyny też będą rozjechane, proste.
Jeśli na benzynie po odłączeniu gazu jest wszystko ok, to cóż Ty tam wielkiego znajdziesz?

zielony550

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2012, 11:33:07 »
Po odłączeniu gazu i resecie kompa, na samej benzynie wskazania pod OBD też są nieprawidłowe co do pracy na bankach. Na benzynie jednak checka nie wywala mimo to. Ja już dawno zgłupiałem. Jutro podjadę jeszcze do tych gazoli a przed tym odłączę gaz i przechulam na benie jeszcze raz. Zobaczymy co pokaże OBD.
Tak na marginesie, to ile powinno palić zdrowe 1MZ-FE? Moja za nic nie chce zejść poniżej 15l/100 benzyny w mieście i to przy spokojnej jeździe...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl