Autor Wątek: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso  (Przeczytany 386869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr394

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso
« Odpowiedź #480 dnia: 07 Czerwca 2016, 13:32:26 »
Co do obsługi to faktycznie zgoda ciężko jest spotkać fabryczną stację multimedialną która jest tak prosta i przejrzysta w obsłudze ale co do aktualizacji zgoda że zawsze sa na czas czyli dwa razy w roku wiosna i jesień tylko chodzi o to że mapy przestarzałe tak jak teraz najnowsze mapy są sygnowane datą 2016.02.01 a zdarzają się drogi oddane do użytku rok temu których mapa niestety nie widzi i o to właśnie całe to bicie piany sam nie wiem skąd oni biorą te daty na mapach

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #481 dnia: 10 Czerwca 2016, 11:04:49 »
Co do obsługi to faktycznie zgoda ciężko jest spotkać fabryczną stację multimedialną która jest tak prosta i przejrzysta w obsłudze

Chmm - włączenie komunikatów głosowych navigacji zajelo mi kiedyś godzine :)
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2016, 11:10:46 wysłana przez mechu »

Offline kszyho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #482 dnia: 10 Czerwca 2016, 11:13:57 »
Jeśli to była wersja T&G bez plusa to i tak szybko ;)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #483 dnia: 10 Czerwca 2016, 12:29:50 »
Cytat: piotr394 w 07-06-2016, 13:32:26 Co do obsługi to faktycznie zgoda ciężko jest spotkać fabryczną stację multimedialną która jest tak prosta i przejrzysta w obsłudze Chmm - włączenie komunikatów głosowych navigacji zajelo mi kiedyś godzine :) « Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 11:10:46 wysłana przez mechu »

A próbowaliście zmienić głośność nawigacji bez zmiany głośności radia ? :)
Możliwe tylko w momencie odtwarzania komunikatu przez nawigację :)...

Offline piotr394

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #484 dnia: 10 Czerwca 2016, 14:59:04 »
Przecież we wszystkich nawigacjach Toyoty nigdy nie było opcji włączania bądż wyłączania komunikatów głosowych po prostu jest przycisk głośności na ekranie można ściszyć do zera lub ustawić głośność według własnego ucha i tyle na tym polega właśnie prostota obsługi że nie trzeba wchodzić w żadne menu a jeżeli komuś zajęło to godzinę no cóż nie ma co się łamać ja osobiście znam takich artystów którzy stracili pół dnia na konfigurację poczty e-mail  :-) oczywiście bez urazy ale kiedyś a było to w roku 2012 na TVN Turbo testowali Yarisa właśnie z nawigacją T&Go i facio powiedział że pierwszy raz w życiu widzi urządzenie tak do bólu proste w obsłudze i tak bardzo funkcjonalne i ta wypowiedż zadecydowała o tym że podczas kupna auta dopłaciłem do T&Go Plus i teraz podpisuję się pod tym jak najbardziej jest to pierwsza fabryczna stacja multimedialna którą nauczyłem się obsługiwać nigdy nie zerkając choćby na sekundę w instukcję obsługi i nie jest to tylko moje zdanie bo ojciec też ma Toyotę z tym systemem ma 77 lat i mówi dokładnie to samo,siostra również a dodam tylko że jest blondynką  :-) także coś w tym jest

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #485 dnia: 10 Czerwca 2016, 15:52:53 »
Potwierdzam. Mam T&Go bez plusa i głośność komunikatów zmieniam w sekundę. Jak pisze Piotr 394 są przyciski regulacji na ekranie. Nie trzeba robić tego przez osobne menu w ustawieniach ogólnych samochodu. Wszystko jest bardzo intuicyjne i mnie też nie była potrzebna instrukcja do obsługi navi. Wszystko jest po polsku, więc czego tu nie rozumieć?  :grin:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #486 dnia: 10 Czerwca 2016, 19:49:01 »
Przecież we wszystkich nawigacjach Toyoty nigdy nie było opcji włączania bądż wyłączania komunikatów głosowyc

Widac mi sie przewidziało ze jadę toyotą ;)

A tak na serio to widac nie dotarliscie jeszcze do ustawien wylączenia komunikatów bo sa tak "przejzyście" zrobione.

Offline piotr394

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #487 dnia: 10 Czerwca 2016, 20:10:47 »
Nie ma czegoś takiego jak komunikaty głosowe jest tylko głośność nawigacji i wiadomo że to jest w menu ale po kiego grzyba wchodzić w menu skoro można to wyłączyć jednym naciśnięciem palca z ekranu a tak na marginesie powiedz mi proszę mechu gdzie masz w menu coś takiego jak wł/wył komunikatów głosowych bo może faktycznie mamy jakieś inne Touch&Go

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #488 dnia: 10 Czerwca 2016, 21:47:35 »
już nie pamiętam gdzie to jest - ktoś to wyłączył a ja chciałem by gadalo ( testowe verso z Katowic )

Offline piotr394

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #489 dnia: 10 Czerwca 2016, 22:32:34 »
Więc widocznie nie są tak przejrzyście zrobione jak napisałeś skoro nie pamiętasz gdzie to jest  :-)

Offline elilama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #490 dnia: 11 Czerwca 2016, 08:49:54 »
Mały off top.  Ten temat żyję już 4 lata. Nieźle co?  :)

Offline piotr394

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #491 dnia: 11 Czerwca 2016, 11:04:09 »
Faktycznie więc dobrze to o tym sprzęcie świadczy bo skoro ludzie piszą to znaczy że go mają nie wymontowali i nie sprzedali na allegro i nie kupili za połowę ceny jakiegoś wynalazku no name made in czajna  :-) w którym po pół roku pojawiają się wypalające piksele itd. itp. też to przerabiałem i wracać do tego nie mam zamiaru lepiej pozostać wiernym prostocie i niezawodności do których nas Toyota przyzwyczaiła i tu zawsze będzie o czym pisać
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2016, 11:08:13 wysłana przez piotr394 »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #492 dnia: 11 Czerwca 2016, 14:34:45 »
Ja również uważam, że system jest dobry. Bardzo intuicyjny. Jeśli zaś chodzi o mapy, to nawigacja jest aż za dokładna. Na osiedlach - blokowiskach (np. warszawskie Bródno) prowadzi chodnikami zamiast jezdnią. Niby prowadzi do celu, ale nie optymalną trasą.
Druga sprawa to korki - to nie wina nawigacji, że pokazuje nieistniejące zatory -  takie dostaje info, ale skutek jest taki, że i tak nie wiadomo czy korek jest faktycznie, czy tylko w navi.

Offline piotr394

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #493 dnia: 11 Czerwca 2016, 19:30:15 »
Co do korków zgoda nie jest to wina navi poprostu tak działa TMC ja też parę dni temu jechałem A1 i navi pokazywała wypadek jak dojechałem na miejsce po wypadku nie było śladu na pasie awaryjnym stała tylko straż ale wydaje mi się że w TMC nie ma co ustawiać zbyt dużego zasięgu np na 100 km ja mam teraz ustawione na 20 km i jest jakby lepiej większość komunikatów TMC jest aktualnych doszedłem do tego metodą prób i błędów także niiech też ktoś się tym pobawi a potem coś skrobnie o własnym doświadczeniu ja w serwisie dostałem info żeby do jazdy po mieście używać jak najmniejszego zasięgu TMC czyli 10 km a 100 km ustawiać tylko jak się leci w dalszą trasę
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2016, 19:44:00 wysłana przez piotr394 »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #494 dnia: 11 Czerwca 2016, 20:02:55 »
Acha, żeby oddać sprawiedliwość, muszę przyznać, że wprawdzie zdarza się jej (navi) pokazać nieistniejący zator, ale za to, dla równowagi, nie pokazuje zatoru dokładnie w tym samym miejscu ale w przeciwnyn kierunku :-D Lubi tak pokazywać np. na 7 pomiędzy mostem płn. w Warszawie a Czosnowem
 Statystycznie mamy zatem wskazania prawidłowe ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl