Autor Wątek: samodzielne czyszczenie klimatyzacji w Yarisie  (Przeczytany 22481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mlp

• Gość
samodzielne czyszczenie klimatyzacji w Yarisie
« dnia: 12 Kwietnia 2012, 22:13:47 »
Mam środek w sprayu z toyoty z wężykiem, czy wystarczy wlać środek tylko do parownika przez wylot skroplin (wystająca rurka od spodu samochodu) czy trzeba też spryskać wlot powietrza ewentualnie wyloty w kabinie. Jak to robi ASO ?

Offline Wald

• Toyot Leżący
  • *
    • eLStudio
Odp: samodzielne czyszczenie klimatyzacji w Yarisie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2012, 08:22:28 »
Ja to robiłem tak ze wpsiaklem ten środek do wszystkich kratek nawiewu, po to jest ta długa rurka, i potem włączasz klimę na zamkniętym obiegu w zamkniętym aucie na jakiś czas. Powinno być wszystko opisane na opakowaniu.
Corolla E15 '07 1.4 D4D
Yaris I '02 1.0

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2012, 20:37:46 »
Ja to robiłem tak ze wpsiaklem ten środek do wszystkich kratek nawiewu, po to jest ta długa rurka, i potem włączasz klimę na zamkniętym obiegu w zamkniętym aucie na jakiś czas. Powinno być wszystko opisane na opakowaniu.
Dobrze jest "psiknąć" też do wlotów powietrza(nawiewów).

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2012, 11:34:20 »
czytałeś ten wątek o czyszczeniu klimy? http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,3747.75.html

mlp

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwietnia 2012, 14:58:51 »
Tak czytałem ale nic w szczegółach odnośnie tego co robią w ASO nikt nie napisał, dzięki za wszelką pomoc. Pewnie tylko wsikują środek od skraplacza i to tyle.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwietnia 2012, 00:47:24 »
z doświadczenia wiem jeśli jest syf na parowniku to niczym go nie usuniesz bo dostęp jest słaby
polecam filmik http://www.youtube.com/watch?v=GfJ2NFNHuDE 4:35
jeśli tak wygląda parownik klimy to możesz użyć nawet środka z biedronki i pewnie poczujesz zapach bryzy  :cheesy:

Araphaell

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2012, 20:45:38 »
W ASO dawali mi wybór czyszczeniem Ozonem lub Ultradzwiękowo, jak się nie sprawdza to filmik od Adii

Offline fale

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2017, 10:22:04 »
Sorry, że odkopuję, ale idzie wiosna i sam chciałbym się do tego zabrać.

Jest sens robienia tego wogule przy pomocy chemi czy ozonatora? Czy tez tylko mechanicznie odgrzybianie przynosi porzadane efekty? 20 lat temu byly klimatyzacje w autach i jakos nikt nie odgrzybial i ludzie zyli i byli szczesliwi (czy mi sie to tylko wydaje) ?

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwietnia 2017, 23:46:28 »
zawsze lepiej wciągać grzyba nosem

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2017, 13:15:19 »
Miałem w toyocie zapach starej szmaty. Kupiłem preperat wurst niemiecki tylko i wyłącznie! i pomogło. Generalnie to klimę powinno sie nawet odpalać zimą. A może ktoś mi powiedzieć czy w Toyocie Yaris 2007 1,3 Benzyna trzeba uzupełniać czynnik klimatyzacji jest coś takiego?

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwietnia 2017, 13:56:08 »
w każdej trzeba

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Maja 2017, 11:57:02 »
Jeżeli klima jest zapuszczona, zagrzybiona, to ozonowanie na niewiele się zda. Tam trzeba by było rozkręcić niektóre elementy i dokładnie wyczyścić. W marketach jest chemia do tego typu rzeczy, ale wydaje mi się, że lepszym pomysłem jest zastosowanie środka np liqui moly klima fresh. Potrzebna jest jedynie dokładność, aby dotrzeć z tym do każdego zakamarka. Ozonowanie należy wykonać minimum raz w roku. Aktywny tlen ma o wiele lepsze właściwości odkażające od chloru. Tutaj https://nocar.pl/blog/jak-samemu-wyczyscic-klimatyzacje-w-samochodzie/ można znaleźć trochę więcej informacji na temat poszczególnych metdo. I lepiej nie bagatelizować, szczególnie gdy jeździ się z małymi dziećmi.

Offline dmocha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2018, 01:03:30 »
Odświeżam temat. Myślę, że on zawsze będzie aktualny.

Mam Yarisa III 2015 1.33 benzyna. Czuję nosem, że najwyższy czas odgrzybić klimatyzację.
Poczytałem sporo, poszperałem w necie:
Trochę tutaj: Klimatyzacja w Yarisie http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,8294.0.html
Bardzo ciekawy wątek  :good:, w którym jest sporo ciekawych odnośników: Problem śmierdzącej Klimy (temat bumerang) http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39544.0.html
No i filmik, który chciałbym wprowadzić w życie, czyli zastosować u siebie: Jak skutecznie wyczyścić i odgrzybić klimatyzację w samochodzie? Bizol C30 https://www.youtube.com/watch?v=8Jeu-T1v4ZM
Ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy w moim Yarisie da się zastosować taki sposób i (w ten sam sposób) środek, czyli polać, spryskać parownik.
Widziałem Odgrzybianie, Czyszczenie Parownika Klimatyzacji Toyota Yaris III https://www.youtube.com/watch?v=Yd92bNfHIyw

W ASO powiedzieli mi, że odgrzybiają poprzez wąż odprowadzający skropliny, usługa kosztuje 90 zł.

Czy ktoś z Was próbował samemu czyścić parownik, bez demontażu kokpitu?
I czy mógłby podzielić się doświadczeniem?

Czy w trójmieście znacie dobry warsztat, który ozonuje samochody?
--
pozdrawiam
dmocha
Yaris 1.3, wersja: NSP130L-CHFNKW(1J), wariant: NSP13(MH), typ: XP13M(A)

Offline szpenton

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Września 2018, 14:00:48 »
Jeśli po obejrzeniu filmików nie potrafisz tego zrobić to lepiej oddaj auto do ASO.

PS.
Klima w YII i YIII podono jest taka sama.
AVENSIS 2.0 2009
Yaris IV 1.5 2022

Offline dmocha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Września 2018, 16:50:36 »
Jeśli po obejrzeniu filmików nie potrafisz tego zrobić to lepiej oddaj auto do ASO.

Film z czyszczenia parownika w Yaris opiera się na dozowaniu środka poprzez przewód. Nie widać na nim dokładnie parownika. Nie zaglądałem jeszcze w swoim aucie do miejsca gdzie jest filtr i nie wiem, czy poza wymienioną metodą będzie również możliwość opryskania parownika, stąd pytanie.
Film "z bizolem" zaleca właśnie taką metodę.
--
pozdrawiam
dmocha
Yaris 1.3, wersja: NSP130L-CHFNKW(1J), wariant: NSP13(MH), typ: XP13M(A)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl