Autor Wątek: Dpf  (Przeczytany 42406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dpf
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Lipca 2012, 23:08:24 »
Jezeli chodzi o robienie tego w ASO to pewnie gdzies kolo 1 tysiaca polozysz...jak zrobisz to chemicznie to po paru tysiacach km stopi sie i bedzie do wymiany albo do wyciecia...jak bedziesz chcial wymienic w ASO to szykuj sie na polozenie paru tysiecy zlotych jezeli kupisz uzywke to od tysiaca w zwyz...a jezeli chcesz sie pozbyc problemu raz na zawsze wytnij go i bedziesz mial swiety spokoj.
Pozdrawiam

Offline juras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Lipca 2012, 14:43:57 »
Witam
dziś wypalono mi DPF w ASO Chwaszczyno, cena 350 zł (200 sama usługa wypalenia + 150 podpięcie pod komputer). Auto śmiga, ciekawe na jak długo wystarczy to wypalenie :embarassed:

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Lipca 2012, 21:42:18 »
Witam
dziś wypalono mi DPF w ASO Chwaszczyno, cena 350 zł (200 sama usługa wypalenia + 150 podpięcie pod komputer). Auto śmiga, ciekawe na jak długo wystarczy to wypalenie :embarassed:
Jak jeździsz wokół komina, krótkie trasy to szybko DPF sie usyfi.
Obi

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Lipca 2012, 21:49:42 »
Jezeli chodzi o robienie tego w ASO to pewnie gdzies kolo 1 tysiaca polozysz...

dziś wypalono mi DPF w ASO Chwaszczyno, cena 350 zł

:cheesy:

Jak jeździsz wokół komina, krótkie trasy to szybko DPF sie usyfi.

+1
Trzeba pilnować, żeby "przepalić" nieco na trasie od czasu do czasu to może będzie więcej spokoju.
pzdr.
Michał

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Lipca 2012, 22:29:54 »
Ahaa no to wporzadku dosyc optymalna cena...

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Lipca 2012, 07:05:02 »

Trzeba pilnować, żeby "przepalić" nieco na trasie od czasu do czasu to może będzie więcej spokoju.

To jest dobra opcja jak dochodzi do przepalenia (przeważnie właśnie n trasie). Często jest tak, że dojeżdżasz do celu w mieście i dopiero zaczyna sie wypalać DPF......
Obi

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lipca 2012, 09:08:10 »
W oplu vectrze, tej z fiatem po maska, robili sobie niektorzy jakies swiatelko, ktore jak sie zapalilo to oznaczalo, ze komputer rozpoczal wlasnie wypalanie dpfa. Info o tyle przydatne, ze jak juz sie zaswiecilo to wiadomo bylo, ze trzeba przegonic pare kilometrow po trasie. Ci co swiatelka nie mieli, obserwowali podwyzszone spalanie (na chwilowym), ktore wzrastalo wtedy z 0,4 do 3,5 (w litrach na godzine, na jalowym). Moze warto poobserwowac bo nie sadze, zeby w toyocie bylo sporo inaczej.
pzdr.
Michał

Offline Bockscar

• Toyot Leżący
  • *
CHECK ENGINE - DPF
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Lipca 2012, 13:09:01 »
Witam. Pare dni temu zapalila mi sie kontrolka CHECK ENGINE. Po podpieciu pod komputer wykazal blad p2002 - filtr czastek stalych. Po skasowaniu blad pojawia sie spowrotem po kilku kilometrach, a obroty sa max. do 3tys.

Samochod to Auris 2.0 126KM z 2008r. przejechane 130tys. km

Na necie wyczytalem ze ludzie sugeruja przejechac kilkadziesiat km. na obrotach 3tys. i tak zrobilem i nadal jest tak samo.

Mam pytania:

czy warto jechać do ASO i upewnic sie ze to DPF a nie np. jakis kabaleke czy cos?

czy w aso zaproponuja tylko wymiane, co ze wzgledu na koszty odpada, bo czytalem ze komus na forum to wypalili za 4 stowki i dzialalo?

czy przeczyszczenie samemu na podnosniku dpf'a jakims drutem itp. moze byc dobre? czy najlepiej usunac to (pomijajac konsekwencje prawne)?

Prosze o pomoc albo kogos zaufanego z Wawy :) bo koszty 2000tys+ za usuwanie to nie jest latwy wydatek

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: CHECK ENGINE - DPF
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Lipca 2012, 14:43:08 »
Jedz na trase szybkiego ruchu wrzuc 4 bieg i krec go powyzej 3 tys obrotow przez 20 min, jezeli nie pomorze jedz do ASO tam koledze z forum wyczyscili go za okolo 350 zl . Jezeli nie pomorze zostaje tylko wymiana lub wyciecie. Nie jezdzil dlugo na tym bo turbina wyjdzie bokiem lub co innego kosztownego.
Pozdrawiam

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Lipca 2012, 15:15:41 »
Popieram kolegę - autostrada i ew ASO
Where Wishes Fly......

Offline Bockscar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Lipca 2012, 18:41:20 »
Dzieki za zainteresowanie i pomoc! Zrobilem dokladnie jak piszecie - bieg 3 i obroty lekko ponad 3tys. przejechalem tak ok 40km i nic nie dało, bez zmian. Mam nadzieje ze mi tam nic nie padło po takiej jezdzie, bo juz wiecej nie zamierzam tak go piłować.

Jutro pojade do ASO mam nadzieje ze nie bedzie akcji w stylu: 600zł za samo znalezienie usterki itp. bo juz tak raz mialem.

Kolega proponuje mi po taniosci wyciecie filtra, przeczyszczenie go  i potem znalezienie jakiegos elektryka ktory po wstawieniu spowrotem naprostuje komputer. Co o tym myslicie?

Inny znajomy jeszcze radzi zeby tam zrobic 2 dziurki i jakims drutem wykruszyc ten syf ze srodka.

Offline juras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Lipca 2012, 14:19:43 »
na razie nie kombinuj z wycinaniem, niech ASO spróbuje wypalić DPFa, koszt 350zł w Gdyni

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Lipca 2012, 16:01:45 »
koszt taki bo oprócz tego jest pewnie wymiana oleju :)
no i popieram - nie kombinuj - tylko do ASO na pełną procedurę wypalenia
TIIDA '09

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Lipca 2012, 14:12:40 »
Elektryk nic nie zrobi w komputerze silnika no chyba ze wstawi emulator ale raczej tego nie polecam. W polsce jest jak narazie jedna firma ktora profesionalnie wycina filtr i wylacza go w komputerze silnika. W temacie DPF jest wiecej szczegolow.

Offline Bockscar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Lipca 2012, 02:42:38 »
Ok tak zrobie dziekuje za rady :) Jutro podzwonie i pojade do ASO, mam nadzieje ze nie wycisna mnie jak cytryne

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl