Autor Wątek: Pytanie dla posiadaczy 2.0 d4d - turbodziura?  (Przeczytany 26834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline akaraf

• Toyot Leżący
  • *
Pytanie dla posiadaczy 2.0 d4d - turbodziura?
« dnia: 12 Czerwca 2012, 12:18:48 »
Witam!
Mam pytanie do posiadaczy Aurisa z silnikiem 2.0 d4d. Czy w waszych autach jeż jest odczuwalny bark mocy w zakresie do 2000 obr? U mnie wygląda to tak że poniżej 2000 obr. auto słabo przyśpiesza, później dostaje wyraźnego kopa i pięknie już ciągnie.
Jest to dosyć uciążliwe, np dojeżdżając do skrzyżowania zwalniam np do 20 km/h i chcę przyśpieszyć z drugiego biegu a tu nic się nie dzieje. Zauważyłem też, że wciskając mocno gaz z niższych obrotów czasami puści czarną chmurę (wyraźnie za mało powietrza - za dużo paliwa).
Chciałbym też nadmienić że nie jest to moje pierwsze auto (a 11) i miałem też kilka diesli (dci, tdi...) . W moim poprzednim golfie tdi 105PS auto płynnie ciągnęło z niskich obrotów (brak problemów z rozpędzaniem się na drugim biegu) mimo że max moment też miał w okolicy 1900 obr.
Pytanie czy e każdym 2.0 D4D to występuje czy jest to urok mojego egzemplarza, oraz czy ktoś próbował coś temu zaradzić?

Auto mam od miesiąca - ale raczej pewne - od pierwszego właściciela z polski, bezwypadkowe (sprawdzane w ASO) - z pełną dokumentacją- przebieg 49000km....
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2012, 12:23:49 wysłana przez akaraf »

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pytanie dla posiadaczy 2.0 d4d - turbodziura?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwca 2012, 12:31:45 »
Max moment obrotowy jest bodajże od 1800 obrotów - więc od tego momentu Ci ciągnie i jest dobrze i tak ma być.
Jak masz 20km/h i chcesz przyspieszyć to nie na drugim biegu tylko na jedyneczce i śmigasz......
Where Wishes Fly......

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwca 2012, 12:36:08 »
byś się benzyną przejechał, przyspieszenie żadne, aż strach czasem jak się komuś delikatnie wpiernicze

Offline akaraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Czerwca 2012, 14:03:09 »
Tak jak mówiłem - taki Golf np. jak mu depnąłem na 2 biegu przy 1500 obr. to czułem ładne przyspieszenie - w Toyocie bez redukcji się chyba nie obejdzie - powyżej 2000 obr. nie mam żadnych uwag, ale coś bym z tym "dołem" zrobił....  :-)
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2012, 14:04:43 wysłana przez akaraf »

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwca 2012, 14:06:50 »
A o jakim Golfie dokładnie mówisz? Jakim silniku?
Where Wishes Fly......

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwca 2012, 14:48:56 »
byś się benzyną przejechał, przyspieszenie żadne, aż strach czasem jak się komuś delikatnie wpiernicze

Poważnie? myślałem, że 124KM to całkiem nieźle będzie przyspieszać :-o Nawet przez moment żałowalem, że nie wziąłem benzyny, bo miałem dwa fajne używane do wyboru a benzyna tańsza była. 1,4 D4D jak się go utrzymuje powyżej 2000obr to nawet fajnie jeździ jak na swoją masę, ale ruszyć tym z miejsca, szczególnie kiedy trzeba się szybko zebrać, emocje na najwyższym poziomie gwarantowane wtedy... :-P
"With Oden on our side..."

Offline akaraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwca 2012, 14:56:01 »
Mowa o golfie 1.9 TDI 105 PS rok 2004 - oczywiście przy większych obrotach Toyota 2.0 d4d ciągnie lepiej - ale elastyczność w Golfie była większa.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwca 2012, 14:58:57 »
Nie na darmo tak wszyscy chwalą 1,9TDI. Ja miałem przyjemność dosyć sporo jeździć wersją 101KM i mimo, że to był kombiak, tak jak piszesz, śmigał aż miło.
"With Oden on our side..."

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Czerwca 2012, 15:25:03 »
zaradzić możesz... załóż BOXik i będzie ciągnąć od niższej kreski...;)
do tego jeszcze będzie ciągnąć odczuwalnie lepiej... tylko w ten sposób można temu "zaradzić"...;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

judoka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Czerwca 2012, 19:02:13 »
Zdecydowanie proponuje zalozenie boxa jest bardzo elastyczny ciągnie od niskich oberotow . A to ze chmure spalin wywalilo to znaczy ze w tlumiku zebralo sie duzo spalin , u mnie bylo tak samo bylem z tym w toyocie to mowili ze czasami na 2 czy 3 trzeba przycisnac do 5 tys obrotow i wywalic te spaliny :)

Offline akaraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Czerwca 2012, 20:15:16 »
Dzięki za odpowiedzi. - Czy możecie polecić jakiegoś boxa- priorytetem jest bezpieczeństwo silnika. Jak przeglądam Allegro to widzę bardzo duże różnice w cenach. Czy jest ktoś kto używa konkretnego boxa od dłuższego czasu? Jaki są za i przeciw?

judoka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Czerwca 2012, 20:53:38 »
http://vtechtuning.pl/store/pl/toyota-auris-2-0d4-d-126hp.html   kupuj to nie patrz na cene nie pozalujesz kazdy Ci poleci boxa od v-tech. Te z allegro za 400 700 zl tez beda chodzic ale nie bd to do konca to co powiinoo byc a tu odrazu dostroja Ci do auta hamowania itp .

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Czerwca 2012, 21:45:05 »
box = TYLKO V-Tech (na chwilę obecną)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline jareem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwca 2012, 22:13:53 »
witam,
mój auris ma właśnie ten motor ale u mnie turbo dziura jest na maksa:) tzn mam walniętą turbinę ale jeszcze jeżdżę na niej-po rozkręceniu ztwierdzili jej przegrzanie i zapieczenie łopatek zmieniających geom.
z racji finansowych myślę o kupnie używki z demontażu.Może ktoś się orientuje czy musze trzymac sie dokładnie jakiejś numeracji częśći,rocznika itd. moje auto-2.0 126 z 2007 r
auris sol 2.0 d-4d

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Czerwca 2012, 23:08:20 »
AKARAF wejdz na temat chip box ja mam takiego boxa z v-tech mozesz poczytac jaka jest moja opinia i zobaczyc jak to wyglada na wykresie z hamowni ... Temat tej rozmowy to : Problem z chipem
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl