Autor Wątek: woda w bagażniku  (Przeczytany 147169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jackeill

• Gość
Odp: woda w bagażniku
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Lipca 2013, 23:59:02 »
Miałem akwarium w bagażniku. Pojechałem do ASO i najpierw zapłaciłem 150zł za analizę usterki, następnie 330 za wymianę uszczelek lamp. Zrobili mi to wczoraj. Bagażnik wysuszyłem, wysprzątałem. Dziś leje pół dnia i akwarium mam z powrotem. Może zamiast to naprawiać powinienem kupić rybki?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Lipca 2013, 00:15:00 »
- gumowa kablowa przelotka na styku z karoserią
- wywietrzniki pod zderzakiem
- pracujące zgrzewy/kolizyjna przeszłość (nawet niewielka)
- zgrzewy zakamarki obok przelotki
- zobaczyć czy rzeczywiście uszczelki wymieniono, doszczelnić masą (poniżej)

to na początek, dalej również są pomysły (+kombinacje), u mnie w yarisie była to potrójna kombinacja :-)

we wszystkim pomoże rękawica jednorazowa sztuk kilka (foliowa)
APP czarna masa uszczelniająca polimerowa + pistolet
polecam również z Novola, Wurtha

można lakierować po tym metodą mokro-mokro
podstawą dokładnie odtłuszczenie podejrzanych miejsc

niech nikomu do głowy nie przychodzi stosowanie tanich octowych kwaśnych budowlanych silikonów
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2013, 00:22:21 wysłana przez paba »
TIIDA '09

jackeill

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Lipca 2013, 00:24:14 »
Dzięki za niezłe info, przekażę to specjalistom z ASO, tyle zapłaciłem za fikcyjną naprawę, że będę teraz składać reklamację. W jej ramach niech to doprowadzą do porządku, albo niech montują mi stare uszczelki i oddają kasę. Pobawię się w weekend sam wg instrukcji powyżej.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Lipca 2013, 00:28:34 »
jest mnóstwo sposobów

jeden powinien się zamknąć w bagażniku, a drugi jechać z wodą, nawet po miejscach, które totalnie by się nie wydawały
czasem trzeba trochę poczekać, aby woda w danym miejscu się zebrała

wyłożyć trochę gazety, papierowego ręcznika, wysypać delikatnie talku

zamówić urządzenie do dymienia, zadymić w kabinie i patrzeć jak ulatuje i gdzie ulatuje

dla chcącego nic trudnego, niestety wiele ASO  w takim wypadku woli godzinę wypełniać papierki, sprzedać w automacie kawę i naprawić psikając pół puszki z najdroższym smarem silikonowym

to jest upierdliwy problem i potrafi się diagnoza takiego czegoś ciągnąć, to nie jest zmiana klocków, idealnie do cennika

kup sobie trochę silka gel i włóż do bagażnika, bo Ci się gnój, pleśń i syf zalęgnie
gumowymi uszczelkami z wnęki wypuść jak jest tego dużo
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2013, 00:31:06 wysłana przez paba »
TIIDA '09

jackeill

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Lipca 2013, 01:00:33 »
Nie no generalnie to chyba jest żart, objeździłem trochę samochodów, w tym o dużo gorszej renomie niż Toyota (Fiat, Daewoo) i nigdy w życiu nie miałem takiego problemu jak woda w bagażniku. I nie mówię o wilgoci - pod kołem zapasowym wręcz mi chlupie, a po ostatnim myciu miałem tam bąble z piany ;)

Rozumiem, gdyby to był jednostkowy przypadek, ale widzę po wpisach tutaj, że to raczej norma, a gość w serwisie powiedział, że często się z tym spotykają. Toyota powinna wziąć na siebie odpowiedzialność i mimo tego, że gwarancja minęła, naprawiać to za darmo...

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Lipca 2013, 01:04:06 »
dalej nie działa mi na tym forum cytowanie, więc Cię nie zacytuje
nie tylko Toyota :cheesy:

Toyota, Honda, Fiat, Ford, Mazda, Opel, Mercedes, możliwe, że inni również - z tymi się spotkałem, takie widziałem

buda pracuje i mogą się dziać różne takie ciekawostki, ważne jak świadomy jest producent, jak świadome są autoryzowane stacje naprawcze, a z tym bywa różnie...
coś tam Toyota wiedziała wypuszczając 2 lub 3 rewizje samych uszczelek lamp tylnych np do yarisa , ale mało kto wiedział , a jeszcze mniej ktoś wydał 60,70 zł na stronę
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2013, 01:08:52 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Lipca 2013, 08:03:22 »
dalej nie działa mi na tym forum cytowanie, więc Cię nie zacytuje

sprawdziłem, powinno działać, spróbuj zalogować się ponownie albo innej przeglądarki

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Lipca 2013, 18:24:26 »
Też miałem ten problem, ASO za 400 zł wymieniło mi wywietrzniki w bagażniku <zalamka> oczywiście nic to nie pomogło, sprawę sam naprawiłem. W miejscu gdzie woda spływa po klapą na lampę założyłem uszczelkę własnej roboty plus silikon przezroczysty oraz za sylikon-owałem szparę miedzy lampa a karoseria- problem zniknął. <taniec>

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Lipca 2013, 18:54:03 »
przeźroczysty silikon się nie nadaje <zalamka> jest kwaśny i nie ma zastosowania w motoryzacji
TIIDA '09

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Lipca 2013, 19:31:35 »
u mnie ma  :grin:

jakubina

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Września 2013, 20:59:56 »
Orientujecie się gdzie dostanę taki wywietrzak do bagażnika? Na allegro nie widzę

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Września 2013, 21:03:53 »
w ASO
TIIDA '09

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Września 2013, 21:28:00 »
Orientujecie się gdzie dostanę taki wywietrzak do bagażnika? Na allegro nie widzę

W ASO 150 zł sztuka ale jak dla mnie to nie od tego jest woda w bagażniku tylko leci przez lampy.....sam to przerabiałem, wymienili mi wywietrzniki a woda nadal była w bagażniku, dopiero uszczelnienie lamp pomogło.

jakubina

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Września 2013, 22:18:20 »

W ASO 150 zł sztuka ale jak dla mnie to nie od tego jest woda w bagażniku tylko leci przez lampy.....sam to przerabiałem, wymienili mi wywietrzniki a woda nadal była w bagażniku, dopiero uszczelnienie lamp pomogło.

Kurde w lampie nowa uszczelka, uszczelnione uszczelniaczem i nadal gdzieś leci. Nie mam już siły na to:-/

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Września 2013, 22:47:07 »
Kurde w lampie nowa uszczelka, uszczelnione uszczelniaczem i nadal gdzieś leci. Nie mam już siły na to:-/

No widzisz, ja wydałem na wywietrzniki 300 zł a i tak nei pomogło dopiero moja druciarnia sylikonem okazala sie skuteczna

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl