Autor Wątek: Carina II - proszę o pomoc w identyfikacji silnika.  (Przeczytany 81041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Carina II - proszę o pomoc w identyfikacji silnika.
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Lipca 2012, 12:55:40 »
Gdzieś na forum powinieneś znaleźć nr tel do marcinm, zadzwoń, zapytaj jeśli Ci pilne, on ma spore doświadczenie  :good:

Offline roman369

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Lipca 2012, 13:00:45 »
Dzięki:) Czekam jeszcze na tel. z ASO :)
Oddzwonili - mówią, żeby to tak zostawić. Oni stosują też tylko 49 Nm + 90 st.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2012, 13:15:29 wysłana przez roman369 »
only LPG (ale jak dostanę wszystkie elementy do beni - zakładam Pb) ;P   8,5 ~ 17/100 ;D

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Lipca 2012, 13:07:55 »
jak się zabierasz za takie rzeczy we własnym zakresie to warto by mieć przyzwoity klucz.. topex to syf i jednorazówka , przekonałem się nie raz

PS to nie ma być złośliwe :)
TIIDA '09

Offline roman369

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Lipca 2012, 13:16:37 »
Nie traktuję tego jako złośliwość ;) Po prostu nie miałem wyboru, a porządny klucz to ponad 400 zyla - remont głowicy mnie już trochę pociągnął ;)
Marcinm - co o tym myślisz?
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2012, 13:25:55 wysłana przez roman369 »
only LPG (ale jak dostanę wszystkie elementy do beni - zakładam Pb) ;P   8,5 ~ 17/100 ;D

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lipca 2012, 13:48:00 »
Po prostu nie miałem wyboru, a porządny klucz to ponad 400 zyla - remont głowicy mnie już trochę pociągnął ;)
Marcinm - co o tym myślisz?

Myślę, że trzeba było kupić porządny klucz,i nie "sprawdzać co 10", tylko raz dociągnąć 49, jak książka pisze, bo śruby się dociąga na raz. Dla przykładu : dokręcisz 100Nm, a potem śruba puści dopiero przy 120-130Nm, żeby móc się dalej kręcić.

Jak się bierzesz za takie rzeczy, to trzeba mieć świadomość kosztów, które możesz ponieść przez swój lub czyjś błąd, bo przyoszczędzisz 4 stówki na kluczu, a potem wydasz je na uszczelkę i robienie głowicy :cheesy:

"Ulgą" się nie martw, tak to po prostu wygląda, jedne się mniej luzują, drugie więcej. Jeśli się nic nie ukręciło, to składasz i modlisz się, żeby było dobrze  :grin:
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Lipca 2012, 13:58:30 »
Przykręciłem w życiu tylko trzy głowice  :laugh: ale zawsze nakładałem olej na całe śruby, pod łbem też, żeby właśnie równo ciągnęły.
Co do klucza to dobrze porównać moment z innym na 100% sprawnym. 

Offline roman369

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Lipca 2012, 14:03:13 »
Właśnie wróciłem od auta - lekko zluzowałem wszystkie do wartości tych niższych i później równomiernie dociągnąłem do 100 Nm - kąty wyszły praktycznie bez zmian.
Co ma być to będzie - zobaczymy ;)
Dziękuję Wszystkim :)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Lipca 2012, 14:06:58 »
Właśnie wróciłem od auta - lekko zluzowałem wszystkie do wartości tych niższych i później równomiernie dociągnąłem do 100 Nm - kąty wyszły praktycznie bez zmian.
Co ma być to będzie - zobaczymy ;)
Dziękuję Wszystkim :)

Ujjjjjjj, nie wiem czy to dobre rozwiązanie z luzowaniem. Dociągnij może wszystkie o 5 Nm.

Offline roman369

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Lipca 2012, 14:12:37 »
Dziękuję - postaram się:)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Lipca 2012, 17:35:32 »
Ja już zupełnie nie wiem, co Wy kombinujecie  <zalamka>

Roman, skąd wziąłeś wartość 100Nm, skoro książka pisze 45Nm + 90 stopni ?

Agiless, co da dokręcanie o 5Nm, zważając na to, że musiałby je znów luzować, żeby dokręcić 105Nm, i skąd znów wartość 105Nm ?
3VZ.pl

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Lipca 2012, 20:18:27 »
Właśnie też tak ślędze ten temat i od początku pisane było 45Nm a tu nagle widzę kolega pisze że dowalił na 100Nm, co prawda nie siedzę w tej działce i silnika nie rozkręcałem ale 100Nm wydaje się to dość spory moment jak na głowice w silniku tak dla laika czytającego te posty. :embarassed:

Offline roman369

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Lipca 2012, 20:21:13 »
100 Nm to wartość osiągnięta po dokręceniu o kąt 90 stopni. Tak mi wyszło na kluczu.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Lipca 2012, 16:46:56 »
Agiless, co da dokręcanie o 5Nm, zważając na to, że musiałby je znów luzować, żeby dokręcić 105Nm, i skąd znów wartość 105Nm ?

Myślę, że 5 Nm dociągnie uszczelkę w miejscach które poprzednio zluzował i nic poza tym. Jeśli poluzował by śruby z momentu powiedzmy 90 Nm i przykręcił z powrotem na 90 uszczelka nie spełniła by swojej funkcji i robota na marne. Tak po prostu myślę. Szczerze mówiąc rozkręcił bym to wszystko, sprawdził głowicę czy trzeba planować, kupił nową uszczelkę i zmontował tak jak należy.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Lipca 2012, 16:58:34 »
Tu trochę teorii i praktycznych wskazówek : http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27861.0.html

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Lipca 2012, 18:22:40 »

Myślę, że 5 Nm dociągnie uszczelkę w miejscach które poprzednio zluzował i nic poza tym. Jeśli poluzował by śruby z momentu powiedzmy 90 Nm i przykręcił z powrotem na 90 uszczelka nie spełniła by swojej funkcji i robota na marne. Tak po prostu myślę. Szczerze mówiąc rozkręcił bym to wszystko, sprawdził głowicę czy trzeba planować, kupił nową uszczelkę i zmontował tak jak należy.

A ja myślę, że o 5Nm to żaden klucz nie zareaguje na dokręconej śrubie. Więcej : nie tyle tak myślę, co to wiem, i pisałem o tym kilka postów wcześniej.

Też bym to rozebrał, kupił porządny klucz i złożył jak książka pisze bez kombinowania, albo zawiózł do kogoś, kto ma o tym pojęcie i zapłacił za święty spokój.

Levyy  :good: - materiał rzeczowy.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl