Autor Wątek: Zmiana Oleju 15W40 na 10W40 lub 5W30  (Przeczytany 51785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rrafalek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zmiana Oleju 15W40 na 10W40 lub 5W30
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Sierpnia 2012, 12:56:04 »
Witam
Olej Millers XSS 5w30 kupiony do tego oryginalny filtr i w sobote bede podchodził do wymianki , oczywiscie wczesniej pukanko Millers Oils Engine Flush.
Mysle ze sie nic nie stanie .

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Sierpnia 2012, 14:59:28 »
w sobote bede podchodził do wymianki , oczywiscie wczesniej pukanko

:good:  :good: :good:

Dobre PUKANKO przed wymianą oleju to podstawa   :-P  :)

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Sierpnia 2012, 03:43:22 »
 :laugh:

daj znać jak silnik zniósł wymianę :)
TIIDA '09

Offline rrafalek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Sierpnia 2012, 15:12:29 »
Olej wymieniony na 5W30 Millers XSS .Mam wrażenie jakby silnik chodził ciszej .Narazie przejechalem ok 50 km i nic złego się nie dzieje.

Pozdrawiam i dziekuje za cenne rady

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Sierpnia 2012, 19:12:47 »
Olej wymieniony na 5W30 Millers XSS .Mam wrażenie jakby silnik chodził ciszej .Na razie przejechalem ok 50 km i nic złego się nie dzieje.

Lubię takie teksty :)

Niektórzy jeszcze na innych forach piszą np. "mam wrażenie, że silnik odżył"

Tylko jestem ciekawy jak kierowca - laik miałby zobaczyć, że z silnikiem dzieje się coś złego ?

Działanie oleju antyzużyciowe , antyzatarciowe i każde inne odbywa się na poziomie atomowm , a różni  "fachowcy" chcieliby to zaobserwować okiem i uchem :).

Kolego, jakbyś nawet nalał kujawskiego z pierwszego tłoczenia , to po 50 km od wymiany nie zauważyłbyś żadnych zmian nawet podczas specjalistycznego/naukowego badania :).
Efekty działania złego lub dobrego oleju mogą się ew. ujawnić po kilku/kilkunastu tysiącach kilometrów (jak nie kilkudziesięciu)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpnia 2012, 19:19:09 »
Kiedy ukarałem Carinę Magnatec-em już po wyjeździe z warsztatu było słychać inną pracę silnika więc nie pisz ,że po 50km nie można poznać zmiany.
Co do poprawienia dynamiki zgodzę się z Tobą.Wątpię ,że po wymianie oleju coś się zmienia,no chyba tylko w przypadku kiedy stary olej to już glut.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Sierpnia 2012, 19:24:53 »
[..]
Działanie oleju antyzużyciowe , antyzatarciowe i każde inne odbywa się na poziomie atomowm , a różni  "fachowcy" chcieliby to zaobserwować okiem i uchem :).
[...]

W taki razie ja również po wszystkich działaniach z poziomu atomowego stwierdziłem, że silnik pracuje ciszej i równiej po zmianie z badziewnego Mobila na Motula.  :cool:
Można być nawet laikiem żeby to stwierdzić, pod warunkiem, że nie mamy problemów ze słuchem.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2012, 19:29:22 wysłana przez AGILESS »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sierpnia 2012, 19:49:23 »
nie mam nic ekstra do dodania :)
wymianę oleju słychać i czuć! przynajmniej ja czułem, a prawo jazdy mam nieco ponad 2 lata

co więcej po zmianie na 0w30 Motul Yaris przestał mi zapalać w charakterystyczny dla tego modelu sposób (kręci sekundę, dwie) - i nie tylko mój, obserwowałem to na ulicy niedługo po jego kupnie i myślałem TTTM

ciekawe co byś powiedział na 15w40 => 5w30/0w30 zimą, podczas -10, -20'C co się u nas często zdarza nawet poza mitycznymi Suwałkami - pewnie też twierdziłbyś, że to poziom atomowy :)

też mnie czasem delikatnie śmieszą (a sam tak pisałem!), że pali z 0,1-0,2 mniej - to takie naciągane, itp.
ale każdy kto dłużej jeździ swoim autem słyszy zmianę pracy, czasem niewielką, czasem większą

rrafalek, nie pozostaje nic innego jak mierzyć poziom co jakiś czas, mam nadzieje, że będzie stał w miejscu :)
TIIDA '09

Offline rrafalek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Sierpnia 2012, 21:11:37 »
Dzieki "Paba" za wszystkie dobre rady , niewiedzialem ze taki post wzbudzi tyle kontrowersji , oczywiscie olej bedzie co jakis czas kontrolowany, stary sciekał pół dnia a z banki weszlo ok 4,1 litra.
Stan na bagnecie 3/4.
Pozdrawiam

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Sierpnia 2012, 21:51:22 »
Olej wymieniony na 5W30 Millers XSS .Mam wrażenie jakby silnik chodził ciszej .Na razie przejechalem ok 50 km i nic złego się nie dzieje.

Lubię takie teksty :)

Niektórzy jeszcze na innych forach piszą np. "mam wrażenie, że silnik odżył"

Tylko jestem ciekawy jak kierowca - laik miałby zobaczyć, że z silnikiem dzieje się coś złego ?

To kolego tylko dowodzi jak daleko posunięta jest Twoja niewiedza w tym zakresie.

W zależności od stosowanego oleju pierwsza różnica będzie właśnie najbardziej wyczuwalna przy uruchamianiu auta. Będzie albo cichsza albo głośniejsza praca silnika w zależności od zastosowanego oleju mówię tu o pracy przez pierwsze sekundy po uruchomieniu, podobnie jak może być inne tempo gaszenia się kontrolki ciśnienia oleju po rozruchu.

Kolego, jakbyś nawet nalał kujawskiego z pierwszego tłoczenia , to po 50 km od wymiany nie zauważyłbyś żadnych zmian nawet podczas specjalistycznego/naukowego badania :).
Efekty działania złego lub dobrego oleju mogą się ew. ujawnić po kilku/kilkunastu tysiącach kilometrów (jak nie kilkudziesięciu)

Poczytaj o olejach i nie pisz bzdur...  <zalamka>

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Sierpnia 2012, 07:19:12 »

To kolego tylko dowodzi jak daleko posunięta jest Twoja niewiedza w tym zakresie.

W zależności od stosowanego oleju pierwsza różnica będzie właśnie najbardziej wyczuwalna przy uruchamianiu auta. Będzie albo cichsza albo głośniejsza praca silnika w zależności od zastosowanego oleju mówię tu o pracy przez pierwsze sekundy po uruchomieniu, podobnie jak może być inne tempo gaszenia się kontrolki ciśnienia oleju po rozruchu.

Tu mnie złapałeś, muszę przyznać :)
W mojej wypowiedzi zabrakło dopisku, że po wymiaie oleju o tych samych klasach lepkości użytkownikom się zazwyczaj "wydaje" że jest ciszej, lepiej i wogóle super , chiper. Jeśli ktoś pisze, że mu się "wydaje" to tak najprawdopodobniej tylko jest - bo albo nie pamięta jak głośno było porzednio , albo na zasadzie dysonansu poznawczego wmawia sobie, że to co zrobił jest lepsze od starego :).
I tak napradę nie ma znaczenia czy zastąpił np. 10W/30 Castrola czy Mobila na jakiegoś 10W/30 Millersa.
W przypadku zmiany oleju z niższych parametrów lepkościowych na wyższe róznicę wprawne ucho wychwyci.
Ja też po zmianie 5W/20 na 0W/30 zauważyłem, że silnik lżej kręci podczas odpalania i zaraz po odpaleniu jest jakby ciszej.

Poczytaj o olejach i nie pisz bzdur...  <zalamka>

Kilkanaście lat temu pisząc pracę magisterską (a było to na porządnej państwowej uczelni , nie było wtedy internetu więc każda praca była dziełem jego autora) z dodatków do olejów bazowych , przy okazji robienia badań chemiczno-tribologicznych naczytałem się tyle o olejach, że głowa boli :)
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2012, 07:27:25 wysłana przez tomery »

Offline rrafalek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Sierpnia 2012, 07:26:49 »
"Nie ma nic gorszego jak się komuś coś wydaje"

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Sierpnia 2012, 09:56:18 »
tomery może i robiłeś 100 badań chemicznych, ja ci tego nie ujmuję, ale pierw piszesz agresywną wiadomość o efekcie placebo, a teraz dopuszczasz, że mógł wychwycić różnicę

facet nie zmieniał z 5w30 premium firmy A, na 5w30 premium firmy B - gdzie rzeczywiście najprawdopodobniej taki efekt jaki opisujesz w swoich 2 postach najprawdopodobniej by miał miejsce

zmieniał 15w40 za kilkadziesiąt złotych, na kiepskich dodatkach na olej nawet kij z tym, że totalnie innej lepkości, ale przede wszystkim z dość wysoką zawartością bazy syntetycznej, o całkowicie innej pompowalności (szczególnie w niskich temperaturach), itd.

poza tym niezwykle właśnie na parametry odsłuchowe wpływ ma skład oleju - sprzedawane w tej chwili masowo hydrokraki z reguły lepiej wyciszają silnik kosztem szybszego zużycia i wymaganych krótszych interwałów serwisowych (lecą im parametry), pracują też efektywnie w węższej amplitudzie temperatur niż te które "dopakowane" są estrami/PAO

TIIDA '09

Offline rrafalek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Sierpnia 2012, 14:59:02 »
Witam
Dziś byłem w ASO w Zabrzu na przegladzie na 90 tys i jestem rozczarowany stanem wiedzy konsultanata.
Powiedzialem mu że wymienilem Olej na 5W30 i zeby tej czynnosci nie robili, po czym Pan stwierdził ze natychmiast mam zmienić olej na taki jaki był czyli 15W40 bo bede miał same problemy , oczywiscie zostalem przy moim Millersie XSS którego wymieniałem miesiac temu. Zapytalem rownież czy w tym przegladzie jest regulacja zaworów, pan stwierdził ze zaworów sie nie reguluje dopuki nie stukają.:) ksiazka mówi cos innego.
Co wy koledzy o tym sądzicie ?
Pozdrawiam

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Sierpnia 2012, 15:10:41 »
1/ co do oleju to sprawa jest oczywista, niech on się lepiej nie produkuje więcej - jeśli nie ubywa ci gwałtownie, to oczywiście nic nie zmieniaj

2/ w zasadzie często okazuje się, że porozbierasz i nie trzeba nic regulować, Haynes często pisze w ten sposób :

"Należy zwrócić uwagę czy nie słychać stukania popychaczy czy nie wzrósł poziom hałasu. Praktycznie nie występuje potrzeba regulacji. Regulacja jest potrzebna tylko do skompensowania zużycia płytek regulacyjnych i popychaczy. Tak więc jeśli silnik pracuje w porządku i nie jest zbyt hałaśliwy (stuki, grzechoty), to nie ma potrzeby sprawdzania i regulacji".
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl