Autor Wątek: Yaris 2000r Centralny zamek przestał zamykać prawe drzwi...  (Przeczytany 54254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris 2000r Centralny zamek przestał zamykać prawe drzwi...
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Sierpnia 2015, 10:55:22 »
Witam, podepnę się do tematu, mam ten sam problem widać po latach użytkowania występuje w tych modelach. Ale też coś dzieje mi się z samym sterownikiem centralnego zamka czasami po zamknięciu kliknie jeszcze raz i otworzy zamki czasami je zamknie ponownie jakby dostawał sygnał z pilota. Sprawdziłem dokładnie pilot przyciski i nie zwierają ponownie, przyglądałem się diodom na pilocie nie mrugają a centralny po 10 sekundach od czasu do czasu otwiera drzwi. Sterowanie centralnego zamka można kupić już od kilku zł, kupiłbym i podmienił ale wersji jak patrzę na portalu jest kilka. Pytanie gdzie znajduję się sterownik centralnego zamka w Yaris Verso 1.3 rok 2000 bym mógł podglądnąć jaką mam wersję i ewentualnie ją kupić.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Sierpnia 2015, 20:40:24 »
Już znalazłem, po odkręceniu licznika po lewej stronie znajduje się sterownik centralnego zamka.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Grudnia 2015, 14:36:58 »
TIIDA '09

Offline zip20

• Początkujący
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Stycznia 2016, 20:08:33 »
Dzięki, wie ktoś czy kupi gdzieś same szczotki  do silniczka czy to raczej nie realne. Auto stoi rozgrzebane :wallbash:

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
TIIDA '09

Offline Ojciec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Maja 2016, 00:12:03 »
Podepnę się pod temat co by nie zaśmiecać. Pytanie dotyczy siłowników w drzwiach kierowcy i pasażera w wersji 5d. Czy jeżeli siłownik nie działa, to drzwi nie dają się zamykać zarówno z kluczyka w drzwiach jak i z centralnego zamka? Czy może klasyczne zamykanie auta z kluczyka w stacyjce drzwi nie ma wpływu na pracę siłownika bo go omija?
Walczę ze swoim yarisem drobnymi kroczkami, zacząłem od bagażnika, ale powoli zabieram się za pozostałe problemy - obecnie mam taką sytuację, że drzwi od kierowcy przekręcając kluczyk zamykają się normalnie z pozostałymi, jednak z centralnego po wciśnięciu Lock zamykają się jedynie tylne drzwi pasażerów - przy Unlock tak samo.
Nie wiem czy jest sens rozbierać siłownik u kierowcy, stąd pytanie. Rozbierałem przy bagażniku i szło masakrycznie :roll: Może w takiej sytuacji wystarczy sprawdzić sterowniki pod licznikami, bo skoro z kluczyka drzwi się zamykają to siłowniki są ok?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Maja 2016, 10:46:02 »
siłownik padnięty - brudne/zużyte szczotki
TIIDA '09

Offline Ojciec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Czerwca 2016, 08:18:06 »
Dzięki, diagnoza w 100% trafna!
Skończyły się szczotki w silnikach siłowników u pasażera i kierowcy. Dorwałem właśnie nowiutkie silniczki do podmiany, i tu małe pytanie - czy ktoś ma jakiś patent aby ściągnąć tę kanciastą pseudo zębatkę z wału silniczka?
Wszystkie znane mi do tej pory sposoby z podgrzewaniem zębatek, podważaniem itd nie zdają rezultatu. Sprawdzałem czy nie trzyma tego może jakaś śrubka albo robaczek, ale nie. Nie chciałem na razie łapać zębatki imadłem i siłowo wybijać wału bo może są bardziej cywilizowane metody, a nie chciałbym uszkodzić silniczka.
Ostatecznie poddam się i podmienię w oryginalnych silniczkach sam plastikowy tył ze szczotkami bo uzwojenie silnika jest w całkiem ładnym stanie, jednak co nowy cały silnik, to nowy. Ktoś to ściągał? Ma jakiś sprawdzony patent, czy zostaje tylko bezrozumna, brutalna siła jak to mawia Clarkson? :)

« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2016, 08:52:54 wysłana przez Ojciec »

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Czerwca 2016, 15:30:19 »
Wygląda jakby była wprasowana na ośkę. Ja bym spróbował wsadzić ta końcówkę do imadła a pomiędzy tą przestrzeń pomiędzy końcówką a resztę ustrojstwa wsadzić jakiś cienki klucz płaski i to w niego kilka razy stuknąć młotkiem. Możesz spróbować tez nie wsadzać w tą przestrzeń niczego tylko użyć większego klucza ale wtedy nie wiem czy coś się nie stanie obudowie.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2016, 15:35:24 wysłana przez Mateusz84 »

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Czerwca 2016, 23:54:21 »
W ten sposób na bank uszkodzi wirnik silniczka... Bezinwazyjnie to tylko rozciąć wzdłuż tę nabitą tuleję i już.
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Ojciec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Czerwca 2016, 07:20:20 »
Niestety rozcięcie nie wchodzi w grę - ten element musi być przeniesiony na wał nowego silnika, bo w oryginalnym siłowniku napędza ślimak.
Swoją drogą to badziewie tak mocno siedzi, że i ściągacz do łożysk nie dał rady. Z braku pomysłów na razie zamieniłem jedynie tył silniczka ze szczotkami na nowy i śmiga. Zostawiłem też sobie jeden zbędny stary silnik do testowania jak zdjąć tę "zębatkę", więc w wolnej chwili jeszcze powalczę  :-)

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Czerwca 2016, 21:59:13 »
modelarski ściągacz do zębatek
TIIDA '09

Offline Messik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Czerwca 2016, 11:24:42 »
Również tutaj napiszę...

U mnie sytuacja wygląda tak, centralny otwiera wszystkie drzwi bez problemu.
Natomiast przy zamykaniu drzwi pasażera czasem się zamyka za pierwszym, a czasem za drugim(wtedy za pierwszym coś jakby lekko poszło, ale wróciło).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl